19Μαΐου2024

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 11:32 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: EMPEROR w/ Lucifer’s Child @ Floyd Live Music Venue

Από την ώρα που είχε ανακοινωθεί αυτή εδώ η συναυλία (έναν χρόνο πριν είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια), το καλεντάρι είχε μια βαθιά μαύρη κουκκίδα, που περίμενε καρτερικά να σβήσει.

Καταρχάς, να αναφέρω ότι επιτέλους είχε έρθει η στιγμή να παρακολουθήσω ζωντανά τους LUCIFER’S CHILD, που το 2018 με είχαν ισοπεδώσει με το “The Order” (άλμπουμ της χρονιάς στην τότε προσωπική μου λίστα).

Και όπως το περίμενα, με σύνθεση δεμένη σαν με αλυσίδες (μιλάει, άλλωστε, η εμπειρία χρόνων πάνω στο σανίδι), το αθηναϊκό γκρουπ πραγματοποίησε μια αρχηγική εμφάνιση, με κορυφαίες στιγμές τα “Fall of the Rebel Angels” και “The Order”, αποδεικνύοντας ότι στην αμιγώς black metal σκηνή, παίζουν αυτή τη στιγμή την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα.

Setlist: Black Heart / Haraya / Nova Tenebris / Fall of the Rebel Angels / Through Fire We Burn / Abyss (Mid Intro) / He, Who Punishes and Slays / El Dragón / The Order.

Από την άλλη, όσοι ακούνε (ή έστω, άκουγαν παλιότερα) black metal σε αυτόν τον τόπο και προφανώς και όσοι έχουν γενικότερα τα αυτιά τους ανοιχτά στα διάφορα παρακλάδια του σκληρού ήχου, είχαν δώσει ραντεβού που δεν χανόταν, περιμένοντας καρτερικά 12 μήνες από την ανακοίνωση του ερχομού των EMPEROR. Και επιπροσθέτως, 27 ολόκληρα χρόνια (για τους παλαιότερους αυτό) από την πρώτη και μοναδική τους, μέχρι προσφάτως, επίσκεψη.

Εντέλει λοιπόν, το όνομα και η ποιότητα των Emperor, καθώς και η αψεγάδιαστη απόδοσή τους πάνω στη σκηνή, σε συνδυασμό με το sold out Floyd, οδήγησαν στο να χαρακτηρίζεται πλέον αυτή η βραδιά χωρίς καμία περιστροφή, ως μια από τις καλύτερες metal συναυλίες που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και όχι απλά σε κλειστούς χώρους.

Για την ιστορική τριάδα των Ihsahn, Samoth και Trym, δεν υπάρχουν και πολλά να ειπωθούν. Οι δύο πρώτοι με τον κιθαριστικό τους καταιγισμό και τους μουσικούς τους ορίζοντες, και ο τρίτος με τον ορυμαγδό των τυμπάνων του, ανέδειξαν τους Emperor ως καθοδηγήτρια δύναμη του black metal στα θρυλικά και ανίερα 90s, και ως πιονέρους της συμφωνικής πτυχής αυτής της σκηνής.

Μαζί με τον στιβαρό Secthdamon στον ρόλο του μπασίστα και τον αεικίνητο Jørgen Munkeby στον ρόλο του πληκτρά/εμψυχωτή/οπαδού (διόλου τυχαίο ότι είναι frontman και ψυχή της avant-garde μπάντας Shining, έχοντας παράλληλα και πολλές γνωστές συνεργασίες ως σαξοφωνίστας), οι τρεις βετεράνοι των Emperor έριξαν μια γενναία βουτιά στα δύο, μυθικά για το black metal, άλμπουμ “In the Nightside Eclipse” (1994) και “Anthems to the Welkin at Dusk” (1997), μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την αξία αυτής της βραδιάς.

Με την ηγετική φιγούρα και τη μουσική ιδιοφυία του Ihsahn πάντοτε ξεχωριστές και τον ίδιο να μην παραλείπει να ευχαριστεί σε κάθε ευκαιρία το κοινό για την εμφατική του ανταπόκριση, υποσχόμενος ότι δεν θα περάσουν άλλα 27 χρόνια για να τους ξαναδούμε ζωντανά στην Αθήνα, οι Emperor παρουσίασαν ένα 90λεπτο σετ βγαλμένο μέσα από τα όνειρα, ή μάλλον τους εφιάλτες, κάθε μπλακμεταλά, στήνοντας μάλιστα δύο δολοφονικά σερί κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους, το ένα από το “Anthems...” και το άλλο από το “In the Nightside...”, τα οποία και μετέτρεψαν το κατάμεστο Floyd σε ένα κολαστήριο δίχως επιστροφή.

Φυσικά, σε αυτό συνέβαλαν από τη μεριά τους και τα εκπληκτικά “Curse You All Men!” και “In the Wordless Chamber”, που εκπροσώπησαν επάξια τα έτερα δύο σπουδαία δημιουργήματα των Νορβηγών, το “IX Equilibrium” και το “Prometheus - The Discipline of Fire and Demise” αντίστοιχα.

Από την άλλη, αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξουμε το απόλυτο highlight της ιστορικής, όπως εξελίχθηκε, βραδιάς, αυτό δεν θα ήταν άλλο από το εμβληματικό ντουέτο των “I Am the Black Wizards” (όπου το κοπανιλίκι πήγε σύννεφο) και “Inno a Satana” (θα μπορούσε να οριστεί και ως η απαρχή του συμφωνικού black metal), τα οποία και μας οδήγησαν προς το encore, όπου με τα “The Burning Shadows of Silence” και “Ye Entrancemperium”, οι Emperor άφησαν πίσω τους καμένα συντρίμμια.

Το είδαμε, λοιπόν, και αυτό, ακριβώς με τον τρόπο που έπρεπε. Από τα έγκατα του νορβηγικού ψύχους, κυρίες και κύριοι, υποκλιθείτε στους Emperor.

Setlist: Into the Infinity of Thoughts / In the Wordless Chamber / Thus Spake the Nightspirit / Ensorcelled by Khaos / The Loss and Curse of Reverence / With Strength I Burn / Curse You All Men! / Towards the Pantheon / The Majesty of the Nightsky / I Am the Black Wizards / Inno a Satana / The Burning Shadows of Silence / Ye Entrancemperium.

* Φωτογραφίες: Γιάννης Νέγρης


Gallery

Lucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildLucifer’s ChildEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperorEmperor

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read

  • Το πρόγραμμα για τη συναυλία των EMPEROR στο Floyd

    Ανακοινώθηκαν οι ώρες εμφάνισης για τη συναυλία των Νορβηγών black metal θρύλων Emperor με opening act τους Lucifer’s Child, αυτό το Σάββατο (6/4) στο Floyd.

  • Τιτάνιο το ειδικό βάρος των EMPEROR στο (black) metal στερέωμα

    Είναι μια από τις περιπτώσεις που θα δούμε να εξελίσσεται μπροστά μας, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια αυτού που ονομάστηκε “second wave of black metal” με σημείο αφετηρίας τη νορβηγική σκηνή.

  • Stop the press: Οι EMPEROR στην Αθήνα

    Οι Νορβηγοί black metal θρύλοι Emperor επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια, για μία εμφάνιση το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στο Floyd, με opening act τους Lucifer’s Child.

  • Οι LUCIFER’S CHILD live στο Temple

    Οι Lucifer’s Child πραγματοποιούν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στο Temple την πρώτη τους headline εμφάνιση στην Αθήνα. Μαζί τους θα βρίσκονται οι Cursed Blood και ένα ακόμη όνομα που θα ανακοινωθεί.

  • Οι ENSLAVED για πρώτη φορά στην Αθήνα

    Οι Enslaved έρχονται την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club για την παρθενική τους εμφάνιση στην Αθήνα. Μαζί τους θα βρίσκονται οι Lucifer’s Child, στην επίσης πρώτη τους εμφάνιση επί αθηναϊκού εδάφους.


Newsletter