Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 19:48 Γράφτηκε από: 

Η βία της “ΛΕΣΧΗΣ ΓΟΝΕΟΚΤΟΝΩΝ” δεν είναι απλά ρεαλιστική, αλλά και πραγματική

Στον κινηματογράφο έχουμε συνηθίσει όταν μια σκηνή κορυφώνεται, η μουσική να γίνεται πιο έντονη, αγωνιώδης, σκληρή. Τι συμβαίνει, όμως, όταν έχουμε να κάνουμε με τέσσερις διαφορετικούς θεατρικούς μονολόγους γύρω από το ίδιο θέμα, τη δολοφονία γονέων (ή λοιπών συγγενών), που ντύνονται ζωντανά από την - πρωτότυπη, για τις ανάγκες της παράστασης - μουσική μιας doom metal μπάντας;

Μπορεί η συλλογή διηγημάτων “THE PARENTICIDE CLUB” (“ΛΕΣΧΗ ΓΟΝΕΟΚΤΟΝΩΝ”) του Ambrose Bierce να κινείται στη σφαίρα του φανταστικού - με πλήρη, βέβαια, ρεαλιστική αποτύπωση, όπως συνήθιζε ο εμβληματικός Αμερικανός λογοτέχνης και δημοσιογράφος, που εξαφανίστηκε στα τέλη του 1913, σε ταξίδι του στο Μεξικό για δια ζώσης εμπειρία της Μεξικανικής Επανάστασης – όμως όλα όσα περιγράφονται παραπάνω, είναι πραγματικά και, εφόσον είσαι από 17 ετών και άνω, έχεις μία ακόμη ευκαιρία να τα ζήσεις από κοντά, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στην “πρώτη metal μουσική θεατρική παράσταση στo Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”.

Έχοντας ήδη παρουσιαστεί δύο φορές και αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, σε αυτή την παρθενική της δραματοποιημένη εκδοχή, η “Λέσχη Γονεοκτόνων” σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Γεωργίας Ανδρέου, βρίσκει τους Okwaho να εμφανίζονται ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, άλλοτε σε πιο μελωδικούς τόνους και αργό τέμπο, και άλλοτε σκληρά και ωμά, όπως σκληρά και ωμά εκτυλίσσονται οι διηγήσεις του Δημήτρη Μανδρινού, του Αλέξανδρου Φιλιππόπουλου, του Σπυρίδονα Ξένου και της Μαρβίνας Πιτυχούτη, των οποίων οι ερμηνείες (ειδικά του Φιλιππόπουλου, επιτρέψτε μου να πω) είναι εξαιρετικές, δομημένες γύρω από το απαραίτητο πλαίσιο αγωνίας και ρεαλισμού.

Αν νομίζεις, βέβαια, ότι η ωμή βία που περιγράφει ο Bierce, είναι μακριά από την καθημερινότητα, τότε δεν μένει παρά να κρατήσεις μάτια και αυτιά ανοιχτά μέχρι το τέλος της παράστασης, όταν από τις, καθ’ όλα εξαιρετικές, προβολές στο πίσω μέρος της σκηνής, “παρελαύνει” μια εικόνα με άνδρες των ΜΑΤ και λίγο μετά, ακούγονται οι κραυγές “βοήθεια, βοήθεια”, από μια εκ των αμέτρητων βίαιων αστυνομικών συλλήψεων και συμπεριφορών, όπως και το, ήδη “ιστορικό” με τον τρόπο του, “αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει” συνδικαλιστή αστυνομικού, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου σε δημόσια θέα στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η “Λέσχη Γονεοκτόνων” αποτελεί το πρώτος μέρος της τριλογίας που ετοιμάζει η σκηνοθέτιδα Γεωργία Ανδρέου, για τη Βία και τη Βλακεία. Οι συνδέσεις είναι αναπόφευκτες και η ομοιότητα με αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις, πραγματική.

* Φωτογραφίες των Νίκου Γεωργάρα και Γιώργου Χριστόπουλου από την τεχνική πρόβα.



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι GAMMA RAY για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
    Οι GAMMA RAY για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

    Οι λατρεμένοι του ελληνικού κοινού Gamma Ray έρχονται τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στο Principal Club Theater και την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στο Fuzz Club, στο πλαίσιο της 40ής επετείου του Metal Hammer.

  • Οι BEAK> και οι MOUNT KIMBIE στο RELEASE ATHENS
    Οι BEAK> και οι MOUNT KIMBIE στο RELEASE ATHENS

    Οι Beak του Geoff Barrow (Portishead) και οι Mount Kimbie που έχουν παραμείνει στην πρώτη γραμμή του βρετανικού underground εδώ και δεκαπέντε χρόνια, θα πλαισιώσουν τους Massive Attack την Τετάρτη 17 Ιουλίου στο Release Athens στην Πλατεία Νερού.

  • Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις συναυλίες του SIVERT HØYEM σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
    Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις συναυλίες του SIVERT HØYEM σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Ανακοινώθηκαν το πρόγραμμα και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις συναυλίες του Sivert Hoyem, αύριο Σάββατο (27/4) στο Floyd και την Κυριακή (28/4) στο Principal Club Theater.

  • Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club
    Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club

    Universe217 και οι Allochiria γιορτάζουν την 10η επέτειο των “Never” και “Omonoia” αντίστοιχα, σε ένα υπερβατικό double-bill show το Σάββατο 11 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, όπου τα δύο άλμπουμ θα παρουσιαστούν στην ολότητά τους.

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Also Read

  • Οι SUN OF NOTHING στο An Club

    Οι επιβλητικοί Sun of Nothing παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ “Maze”, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο An Club, με special guests τους Okwaho και τους Rita Mosss.

  • Οι OKWAHO στο An Club

    Οι Okwaho παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ “The Usurper Regime”, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στο An Club με special guests τους Mass Culture και τους Breeding the Shadows, σε μια βραδιά σκληρού και ακραίου ήχου.

  • Δισκοκριτική: OKWAHO - “The Usurper Regime”

    Πολλά βήματα μπροστά από το αθηναϊκό τρίο, πιο επαγγελματική πλέον προσέγγιση σε όλους τομείς και μια στροφή προς τον sludge ήχο, με έντονες πινελιές από την ατμόσφαιρα του post-metal.

  • OKWAHO, ZAKULA και PSYCOREPATHS στο Temple

    Σε μια ακραία και σκοτεινή σύμπραξη, οι Okwaho, Zakula και Psycorepaths ενώνουν την Πέμπτη 2 Μαρτίου τις δυνάμεις τους στη σκηνή του Temple.

  • Οι ώρες εμφάνισης για το CULT OF THE AMPS vol. II στο An

    Ανακοινώθηκαν οι ώρες εμφάνισης για το Cult of the Amps vol. II, που πραγματοποιείται το Σάββατο 6 Απριλίου στο An Club με τη συμμετοχή των Last Rizla, Okwaho, Spineless και Breeding the Shadows.