17Απριλίου2024

Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 16:53 Γράφτηκε από: 

The Residents @ Fuzz Club: Η προπώληση συνεχίζεται!

Οι θρυλικοί Residents επιστρέφουν στην Αθήνα, πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη, γιορτάζοντας τέσσερις δεκαετίες πορείας με το Best Of show τους, “Wonder Of Weird / The 40th Anniversary Show”.

Έχοντας πρόσφατα «αποκαλυφθεί» ως Randy, Chuck και Bob, οι αχαλίνωτα δημιουργικοί πρωτοπόροι της avant garde / experimental σκηνής, αλλά και των multimedia, συνεχίζουν πλέον ως το απόλυτο power trio, επανερμηνεύοντας μερικά από τα κλασικότερα κομμάτια του τεράστιου καταλόγου τους.

Στο πλαίσιο μιας περιοδείας – που, ίσως, είναι και η αποχαιρετιστήριά τους – οι Residents θα βρίσκονται την Παρασκευή 24 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, για μια συναυλία που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν… “Sex, shrugs and anti-rock‘n’roll”.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας τους, έχουν χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως. Καινοτόμοι, πρωτοπόροι, εκκεντρικοί, μυστηριώδεις, τρομακτικοί, σουρεαλιστικοί, περίεργοι, είναι μόνο μερικά από τα προσωνύμια που τους προσέδωσε ο Τύπος αλλά και οι οπαδοί τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, πέρα από το πέπλο μυστηρίου με το οποίο κάλυψαν την πραγματική ταυτότητα των μελών τους – χρησιμοποιώντας διάφορες μεταμφιέσεις στις δημόσιες εμφανίσεις και τα live τους, με διασημότερη αυτή όπου φορούν σμόκιν και βολβούς ματιών στο κεφάλι (κάτι που αποτελεί και trademark της μπάντας από το 1979 και μετά) - οι Residents κατόρθωσαν να παραμείνουν μοναδικοί, αποτελώντας σημείο αναφοράς και επιδραστικότητας για πάρα πολλούς μεταγενέστερους μουσικούς, από τους Tuxedomoon, τους Devo και τους Yello μέχρι τους Primus και τους Animal Collective.

Οι ρίζες τους τοποθετούνται στο Shreveport της Louisiana, όπου τα μέλη αυτής της τόσο ασυνήθιστης καλλιτεχνικής κολλεκτίβας συναντήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η γνωριμία τους με τον εκπληκτικό κιθαρίστα Phil Lithman, αργότερα γνωστό (λόγω του ιδιαίτερου στυλ του) ως Snakefinger, αποτέλεσε κομβικό σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη του ήχου τους. Ο Lithman παρέμεινε βασικός τους συνεργάτης μέχρι τον θάνατό του, από καρδιακή προσβολή, το 1987.

Από το 1972, όταν μετακόμισαν στο San Francisco, κυκλοφορούν το υλικό τους μέσω της δικής τους εταιρείας, Ralph Records. Ένα χρόνο νωρίτερα, έστειλαν ένα δείγμα στη Warner Brothers ευελπιστώντας να τραβήξουν το ενδιαφέρον του Hal Halverstadt, ο οποίος είχε ήδη δουλέψει με τον Captain Beefheart, έναν από τους μουσικούς ήρωές τους.

Εκείνος δεν εντυπωσιάστηκε και επέστρεψε την κασέτα στη διεύθυνση του ανώνυμου αποστολέα, με τη σημείωση “to The Residents” («προς τους κατοίκους”»). Τιμώντας το στοιχείο του μυστηρίου που περιβάλλει ολόκληρη την έκτοτε πορεία τους, αποφάσισαν να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο όνομα.

Το να προσπαθήσεις να τοποθετήσεις ηχητικά τους Residents είναι μάλλον μια προσπάθεια εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία. Το ίδιο δύσκολη μοιάζει όχι απλά η απόλυτη αξιολόγηση αλλά ακόμα και η αρχειοθέτηση της μέχρι σήμερα δισκογραφίας τους, καθώς και όλων των παράπλευρων δραστηριοτήτων τους.

Ακόμα κι αν παραθέσουμε ονόματα μερικών σπουδαίων μουσικών του παρελθόντος που φέρονται να τους έχουν επηρεάσει  – όπως ο George Gershwin, o Miles Davis, οι Beatles, o Dave Brubeck, o Charles Mingus, o Sun Ra, o Willie Dixon, o Bo Diddley, o Hank Williams, o Ennio Morricone, o James Brown, o Frank Zappa, o John Cage – ο ήχος τους παραμένει τόσο ιδιαίτερος, σκοτεινός και αλλόκοτος, που πολύ δύσκολα παραπέμπει σε οτιδήποτε άλλο, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι ίδιοι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στις επιρροές τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των δύο albums της σειράς The American Composers Series, “George & James” (volume I / 1984) και “Stars And Hank Forever” ( volume II / 1986), αφιερωμένα στη μουσική των George Gershwin / James Brown και John Philip Sousa / Hank Williams, αντίστοιχα, καθώς και στο “The King And Eye” (1989), που με τη σειρά του δίνει την άποψη των Residents για τη γέννηση του rock’n’roll και του αδιαφιλονίκητου βασιλιά του, Elvis Presley.

Το “It’s A Man’s Man’s Man’s World” του Brown, το “Jambalaya” και το “Six More Miles (To The Graveyard)” του Williams, το “Teddy Bear” και το “Jailhouse Rock”, όπως τα τραγούδησε ο Elvis, αποκτούν μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Οι εκδοχές τους απέχουν έτη φωτός από το να χαρακτηριστούν ως διασκευές. Τα κομμάτια αποδομούνται και επαναπροσδιορίζονται, όπως γενικά συμβαίνει με τη σύγχρονη μουσική του δυτικού πολιτισμού στα χέρια των Residents.

Το “Meet The Residents” (1974) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο album τους κάτω από αυτό το όνομα. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο κατάλογός τους συμπεριλαμβάνει πάνω από 60 albums, 40 singles και σχεδόν ισάριθμές κυκλοφορίες σε CD Rom και DVD – πολλές εκ των οποίων βραβευμένες – με πιο πρόσφατη προσθήκη αυτή ενός box set στη μορφή ενός… ψυγείου 28 ποδών, το οποίο περιέχει έναν μεγάλο αριθμό από τις κυκλοφορίες της μπάντας στις αυθεντικές τους εκδόσεις, μαζί με διάφορα σχετικά αντικείμενα. Σύμφωνα με το διαφημιστικό video που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η τιμή του έχει καθοριστεί στα 100.000 δολάρια.

Η περιοδεία του “Wonder Of Weird” ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και σε λίγες ημέρες θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να συνεχιστεί στην Ευρώπη. Όπως προαναφέραμε, οι Residents είναι πλέον τρίο (φωνή, κιθάρα, keyboards, computers) και, γιορτάζοντας πλέον τα 40 τους χρόνια, κατά τη διάρκεια του show παρουσιάζουν νέες εκτελέσεις σε κομμάτια από ολόκληρη την καριέρα τους, σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις προηγούμενες επισκέψεις τους, όπου επικεντρώνονταν στην εκάστοτε πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους.

Μεταξύ άλλων, θα ακούσουμε κομμάτια από τα “Santa Dog” (το πρώτο single τους / 1972), “The Third Reich’n’Roll” (1976), “Duck Stab” (1978), “Commercial Album“ (1980), “Mark Of The Mole” (1981), “Intermission” (1982), “Title In Limbo” (1983), “The King And Eye” (1989), “Freak Show” (1990), “Our Finest Flowers” (1992), “Gingerbread Man” (1994), “Wormwood” (1998), “Demons Dance Alone” (2002), “Animal Man” (2005), “The Bunny Boy” (2008), καθώς και κάποια από τις συνεργασίες τους με τον Snakefinger, ενώ περαιτέρω εκπλήξεις δεν αποκλείονται...

Έγραψαν για το “Wonder Of Weird”:

«Δε θα με εξέπληττε αν οι περισσότεροι από το πολυπληθές και ευγενικό κοινό έβλεπαν, όπως κι εγώ, για πρώτη φορά από κοντά τους Residents. Όμως, ακόμα και οι φανατικοί φίλοι του group, που επευφημούσαν σε καίρια σημεία των ιστοριών που έλεγε ο Randy ανάμεσα στη μουσική, έμοιαζαν να είναι μάρτυρες σε κάτι που δεν είχαν παρακολουθήσει ποτέ στο παρελθόν.

Τα τραγούδια μπορεί να ήταν παλιά, παρμένα από διάφορα σημεία της μακρόχρονης ιστορίας της μπάντας, αλλά το κάθε ένα από αυτά ακουγόταν σαν να σφαδάζει και να αιμορραγεί, σαν κάτι που δημιουργήθηκε σήμερα σε ένα υπόγειο προβάδικο. Οι Residents εξακολουθούν να ανοίγουν νέους δρόμους, εν έτει 2013. Επιστρέφουν στη δική τους κληρονομιά και την πλημμυρίζουν με μια τρέλα που μοιάζει να μην ξεθωριάζει ποτέ.

Στο τέλος, όταν η μπάντα στάθηκε σιωπηλή γύρω απο το σκηνικό, υπήρχε στην αίθουσα μία βαθιά αίσθηση ευλάβειας. Δεν είμασταν μάρτυρες στα καπρίτσια μιας παρέας περίεργων τύπων που αρέσκονται να κάνουν θόρυβο για πλάκα. Μόλις είχαμε παρακολουθήσει τρεις αληθινούς καλλιτέχνες που στέκονται με τόσο δέος μπροστά στην καριέρα τους όσο και ο τελευταίος παριστάμενος στον χώρο» - Sasha Geffen / Consequence Of Sound (Φεβρουάριος 2013).

www.residents.com

The Residents, “Wonder Of Weird / The 40th Anniversary Show”: Παρασκευή 24 Μαΐου, Fuzz Live Music Club (Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ, Ταύρος, www.fuzzclub.gr, 210 3450817).

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00. Δεν θα υπάρξει opening act.

Η διάθεση των εισιτηρίων συνεχίζεται, προς 28 ευρώ, στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς, τηλ. 210 3608366), και τα καταστήματα Public:

1. Νίκης 1 & Καραγεώργη Σερβίας, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210

2. Ανδρέα Παπανδρέου 35, The Mall Athens, Μαρούσι, τηλ. 210 6300410

3. Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, Athens Metro Mall, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9730006

4. Λεωφ. Μεσογείων 402, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6003118

5. Σ, Καράγιωργα 4 & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300

6. Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126400

7. Ούλωφ Πάλμε 44, Ζωγράφου, τηλ. 210 7777611

8. Ελ. Βενιζέλου 45, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9355969

9. Χαριλάου Τρικούπη 123, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6257550

10. Παπαναστασίου 3, Αιγάλεω, τηλ. 210 5904456

Επίσης, στο http://www.viva.gr (τηλ. 13855).

Στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας, η τιμή θα είναι 32 ευρώ.

Δελτίο ΤύπουE-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

 • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
  Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

  Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

 • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
  Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

  Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

 • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
  Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

  Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

 • Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
  Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

  Έχοντας αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική σκηνή με τη μακρόχρονη και πολυσχιδή καριέρα τους, οι James έρχονται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, επιβεβαιώνοντας τη σχέση λατρείας που έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό.

 • Ανταπόκριση: EMPEROR w/ Lucifer’s Child @ Floyd Live Music Venue
  Ανταπόκριση: EMPEROR w/ Lucifer’s Child @ Floyd Live Music Venue

  Από την ώρα που είχε ανακοινωθεί αυτή εδώ η συναυλία (έναν χρόνο πριν είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια), το καλεντάρι είχε μια βαθιά μαύρη κουκκίδα, που περίμενε καρτερικά να σβήσει.

Also Read

 • Ακυρώνεται η εμφάνιση των RESIDENTS

  Όπως ανακοίνωσαν οι Residents, ακυρώνεται για λόγους ανωτέρας βίας η περιοδεία “God in 3 Persons”, συμπεριλαμβανομένης και της εμφάνισής τους στην Αθήνα.

 • Οι RESIDENTS στην Αθήνα

  Οι avant-garde θρύλοι Residents ανεβαίνουν την Τετάρτη 10 Απριλίου στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, για να αποκαλύψουν το μυσταγωγικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα “God in 3 Persons”, σε συνεργασία με τον κορυφαίο media artist John Sanborn.

 • The Residents @ Fuzz Live Music Club: Last Details!

  Οι θρυλικοί Residents, ζωντανά, αύριο Παρασκευή 24 Μαΐου, στο Fuzz Live Music Club!

 • The Residents: To 40th Anniversary Tour στο Fuzz Club!

  Οι θρυλικοί Residents επιστρέφουν στην Αθήνα, πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη, γιορτάζοντας τέσσερις δεκαετίες πορείας με το Best Of show τους, “Wonder Of Weird / The 40th Anniversary Show”.


Newsletter