17Απριλίου2024

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 12:20 Γράφτηκε από: 

Οι FEVER RAY στο Θέατρο Λυκαβηττού

Οι Fever Ray φέρνουν την κρυφή γοητεία του γκροτέσκο την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, σε μία σπάνια παράσταση όπου η μουσική τόλμη και φαντασία δεν έχουν όρια.

Δελτίο Τύπου

FEVER RAY

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Αθήνα

Η κρυφή γοητεία της... υπερβολής

Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής, υπάρχουν πολλές φωνές και πολλοί καλλιτέχνες και υπάρχει και το Karin Dreijer που με τους Fever Ray αναδεικνύει την κρυφή γοητεία του γκροτέσκο. Αυτού του ανεξερεύνητου μείγματος αλλόκοτου, τρομακτικού και υπερβολικού που έρχεται να προκαλέσει, να σοκάρει αλλά και ταυτόχρονα να ασκήσει μια ακατανίκητη έλξη στους θεατές του. Και όλα μπορεί να συμβούν...

Σε αυτή την ατμόσφαιρα θα μας μυήσει το σουηδικής καταγωγής gender fluid Karin Dreijer που έρχεται ως Fever Ray στις 14 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, για μία σπάνια ζωντανή μουσική παράσταση, αποδεικνύοντας ότι η μουσική τόλμη και φαντασία δεν έχουν όρια. Με έναν πολύτιμο δίσκο στα μπαγκάζια του, το Radical Romantics - ένα από τα πιο αυθεντικά και ριζοσπαστικά μουσικά project των τελευταίων χρόνων που βρέθηκε σε πολλές μουσικές λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της περσινής χρονιάς - το Karin Dreijer κάνει στάση στην Αθήνα.

Οι Fever Ray δεν είναι γνωστοί μόνο για τη μουσική τους, αλλά και για την τολμηρή αισθητική του έργου τους το οποίο μοιάζει περισσότερο με ένα μανιφέστο πάνω στην ύπαρξη ως πολιτική πράξη. Στo επίκεντρο των show των Fever Ray είναι τα ζητήματα της ταυτότητας, της έκφρασης του φύλου και της σεξουαλικότητας μέσα από punk σκοπιά και goth αισθητική. Η ατμόσφαιρα μιας «βικτoριανής» εποχής αναβιώνει μαζί με την παρακμιακή ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου. Σπαρακτικές φωνές, ρευστή σεξουαλικότητα, μεταμφιέσεις, παιχνίδια ρόλων συνθέτουν μια εικόνα όπου όλα είναι γελοία και τρομακτικά ταυτόχρονα. Όπου όλα μπορεί να συμβούν. Ή να μη συμβούν. Η στοιχειωμένη disco των Fever Ray παίζει με το φως και το σκοτάδι και νοηματοδοτεί εκ νέου τα τραγούδια της μπάντας που νομίζαμε ότι ξέρουμε, αλλά θα ακούσουμε ξανά από την αρχή.

Ο τελευταίος δίσκος των Fever Ray γέννησε έναν ανώνυμο non binary χαρακτήρα μέσα από τα μάτια του οποίου βλέπουμε τον έρωτα από πολλές οπτικές γωνίες - πράγμα που θα βιώσει και το ελληνικό κοινό παρακολουθώντας την παράστασή τους στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού. Αισθανόμαστε τις ανησυχίες του για το μέλλον σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι ρευστά, τα πάντα διαλύονται και καταρρέουν. Νιώθουμε την παραίτηση του καθώς προσαρμόζεται στο κοινότυπο και υποκύπτει στο τετριμμένο από το φόβο ότι η δίψα για την έγκριση του εραστή του αρχίζει να ξεπερνά την αίσθηση μοναδικότητας του δικού του εαυτού. Ο έρωτας απειλεί την ταυτότητα ή και το αντίστροφο.

Εξωστρεφές και ευρύ μουσικά αλλά και ταυτόχρονα τόσο εστιασμένο, το Radical Romantics μιλάει τόσο στην καρδιά όσο και στο μυαλό, ακούγεται στο dancefloor αλλά και στο υπνοδωμάτιο. Το Karin Dreijer έχει δημιουργήσει ένα νέο όραμα για την ποπ και στα χέρια του η μουσική ως ακατέργαστος πηλός μεταλλάσσεται και μεταμορφώνεται άλλοτε σε όμορφες και άλλοτε σε τρομακτικές μορφές που ισορροπούν ανάμεσα στη δύναμη, την ευαισθησία, στην αγωνία και την ασφάλεια. Το άλμπουμ προσφέρει μία διαφορετική οπτική μέσα από το θρυμματισμένο πρίσμα του έρωτα και τελικά αποκτά πανανθρώπινη αξία γιατί απευθύνεται στο βίωμα όλων.

Το Karin Dreijer ήταν το ήμισυ του μουσικού project, Knife που είχε με τον αδερφό του, Olof, και ήταν αυτό που με τη φωνή του έκανε το σουηδικό συγκρότημα παγκόσμια γνωστό. Το ντουέτο έσπασε κάθε κανόνα και πρότυπο δημιουργώντας genre-bending ηλεκτρονική μουσική και αποκτώντας φανατικό κοινό στους subculture μουσικόφιλους. Όταν οι Knife σταμάτησαν να παράγουν μουσική, το Karin κέρδισε ξανά την καρδιά των ανθρώπων που άκουγαν φανατικά το σκανδιναβικό duo με το solo project του ως Fever Ray.

Η ερεβώδης φωνή του Karin Dreijer τρυπώνει στο μυαλό όλων των ακροατών από το πρώτο άκουσμα. Ως Fever Ray καταφέρνει να δημιουργεί ένα μυσταγωγικό κόσμο που φέρνει το μυστήριο και την παράδοση των σκανδιναβικών χωρών στα σκοτεινά κεντροευρωπαϊκά club και το διασταυρώνει με την κουλτούρα της ambient μουσικής.

Δεν είναι τυχαίο που το Karin έχει συνεργαστεί με μεγαθήρια της μουσικής βιομηχανίας από τη Bjork και το Planningtorock, τους Röyksopp μέχρι τον Trent Reznor και τον Atticus Ross.

Στο ομότιτλο ντεμπούτο του ως Fever Ray το 2009, το Karin Dreijer συνέχισε τον μύθο των Knife. Σύστησε στο κοινό έναν χαρακτήρα που θα μπορούσε να είχε βγει από ψυχολογικό θρίλερ και έφερε στο προσκήνιο τη φωνή του Karin που στοιχειώνει όποιον την ακούσει, ενώ θεματικά έγινε το soundtrack των βαθύτερων εμμονών και ψυχώσεων του σύγχρονου ανθρώπου. Τα synths και τα κρουστά ολοκλήρωσαν την παγερή λάμψη ενός δίσκου που σηματοδοτούσε μια νέα εποχή και ήταν ένα μουσικό είδος από μόνος του. Το τραγούδι If I Had a Heart χρησιμοποιήθηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, όπως οι Person of Interest, Breaking Bad και Wentworth, και έγινε το τραγούδι των τίτλων για τους Vikings.

Το Karin, μετά την επιτυχία του πρώτου μουσικού project, επέστρεψε μουσικά το 2017 με το μαξιμαλιστικό Plunge, το οποίο θεματικά εστίασε στην επιθυμία ως πολιτική πράξη πέρα από προσωπικό βίωμα. H σχεδόν υστερική φωνή του Karin πάντα κουβαλούσε μια υπερβατική αίσθηση και κάθε λέξη του ήταν σαν να ξεπηδά από το μοιραίο κάλεσμα μιας σειρήνας από το οποίο δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει, σαν τον ομηρικό Οδυσσέα. Το Plunge είναι ένας πολιτικός δίσκος που έφερε την μπάντα σε μία underground electro εποχή, ένας μουσικός πυρετός που δημιούργησε ηχητικά ηλεκτρονικά τοπία, τρομακτικά αλλά και ακατανίκητα γοητευτικά. Ένα κάλεσμα στο σκοτάδι.

Η μπάντα στις 14 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού ελπίζουμε ότι θα παίξει τραγούδια και από τους τρεις δίσκους δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να διανύσει μαζί της όλες τις φάσεις τους στην πορεία τους προς ένα νέο όραμα για την electro pop μουσική.

Οι Fever Ray αποθεώνουν το γκροτέσκο σε ένα ταξίδι χωρίς προορισμό. Φτιάχνουν μια ιδιοσυγκρασιακή μουσική, μια εμπειρία που προκαλεί τις αισθήσεις, που εγείρει ερωτήματα αλλά που πάνω απ' όλα συγκινεί και δεν αφήνει κανέναν αμέτοχο.

Με έναν τρόπο ανοίκειο ως τώρα αλλά ακατανίκητα γοητευτικό!

FEVER RAY

14 Ιουλίου 2024

Δημοτικό Θέατρου Λυκαβηττού

Οι φωτογραφίες είναι της Nina Andersson & του Martin Falck

Ακολουθήστε τους Fever Ray:

https://feverray.com/

facebook | instagram | youtube | twitter

Μείνετε συντονισμένοι στο facebook event της συναυλίας

Πληροφορίες Εισιτηρίων

Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 1 Απριλίου στις 14.00 στο δίκτυο more.com

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: more.com

τηλεφωνικά 211 7700 000

more spots

Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολης

Δίκτυο Public

Public online: http://tickets.public.gr/

Kαταστήματα Public

https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp

Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση και πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη απευθυνθείτε στην Ηρώ Παστρικού στο info@eropastrikou.grE-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

 • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
  Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

  Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

 • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
  Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

  Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

 • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
  Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

  Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

 • Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
  Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

  Έχοντας αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική σκηνή με τη μακρόχρονη και πολυσχιδή καριέρα τους, οι James έρχονται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, επιβεβαιώνοντας τη σχέση λατρείας που έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό.

 • Ανταπόκριση: EMPEROR w/ Lucifer’s Child @ Floyd Live Music Venue
  Ανταπόκριση: EMPEROR w/ Lucifer’s Child @ Floyd Live Music Venue

  Από την ώρα που είχε ανακοινωθεί αυτή εδώ η συναυλία (έναν χρόνο πριν είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια), το καλεντάρι είχε μια βαθιά μαύρη κουκκίδα, που περίμενε καρτερικά να σβήσει.


Newsletter