27Νοεμβρίου2021

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 15:50 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: CRIPPLED BLACK PHOENIX @ Fuzz Live Music Club, Eightball Live Stage

Οι Crippled Black Phoenix επέστρεψαν στην Ελλάδα με το νέο τους άλμπουμ “Bronze” και το i-JUKEBOX.gr παρακολούθησε τις συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

CRIPPLED BLACK PHOENIX @ Fuzz Live Music Club

Γράφει ο Αντώνης Ζήβας

Υπάρχουν κάποιες μπάντες που ακούγοντας τους δίσκους τους, σου δίνουν την εντύπωση ότι οι συναυλίες τους θα είναι ένα εμπειρικό ψυχεδελικό και συνάμα σκοτεινό ταξίδι, στις εσχατιές του διαστήματος.

Μια από αυτές είναι η μουσική κολεκτίβα των Crippled Black Phoenix, που επισκέφθηκαν το Fuzz Live Music Club, ώστε να μας ξεναγήσουν στο δικό τους space-rock κόσμο με αφετηρία το νέο τους (έκτο) άλμπουμ “Bronze” που κυκλοφόρησαν μόλις πριν είκοσι μέρες.

Photo: Crippled Black Phoenix

Δεν ξέρω τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Justin Greaves (Electric Wizard/Iron Monkey) όταν το 2004 ξεκινούσε το συγκεκριμένο project μαζί με τον μπασίστα των Mogwai, Dominic Aitchison. Κατάφερε πάντως να οργανώσει μία μουσική κολεκτίβα από την οποία έχουν περάσει πάνω από τριάντα μουσικοί ως τώρα, σε ένα ιδιότυπο rotation αφήνοντας ο καθένας το στίγμα του στις έξι ολοκληρωμένες δισκογραφικές  δουλειές της μπάντας, καταλήγοντας σε ένα αποτέλεσμα το οποίο  μπορώ να πω ότι είναι η συνέχεια αυτού που ονομάζουμε Progressive-Rock στον 21ο αιώνα.

Μπορεί το Fuzz Club να μην ήταν ασφυκτικά γεμάτο (και είναι λογικό αυτό μιας και ο κόσμος έχει γονατίσει από τη συνεχή οικονομική επίθεση που δέχεται εδώ κι έξι χρόνια) αλλά όσοι και όσες βρέθηκαν εκεί απόλαυσαν μια οκταμελή μπάντα που ανέβηκε στη σκηνή όχι απλά για να κάνει το καθήκον της, αλλά για να διασκεδάσει πρώτα από όλους/ες η ίδια.

Photo: Crippled Black Phoenix

Το live άνοιξαν οι δικοί μας Hypnotic Nausea, τους οποίους δεν πρόλαβα να δω επειδή καθυστέρησα λόγω καιρού. Συνεπώς απολογούμαι για την καθυστέρηση και ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη από αυτούς επειδή δεν υπάρχει παρακάτω καμία αναφορά στην εμφάνισή τους (φωτογραφίες της Δέσποινα Σταματάκη παρακάτω).

Το ταξίδι των CRIPPLED BLACK PHOENIX ξeκίνησε με την εισαγωγή του “Dead Imperial Bastard” από τα σύνθι του Mark Furnevall και στη συνέχεια το πρώτο κιθαριστικό riff του “Deviant Burials” μας προϊδέασε για το τι ακριβώς θα ακολουθήσει.

Και όταν έχεις στη σκηνή τρεις κιθάρες, ένα μπάσο, ένα πιάνο, τύμπανα, σύνθι, τρομπέτα, δύο τραγουδιστές, δεν χρειάζεσαι και πολλά για να ξεφύγει το μυαλό σου χωρίς τη βοήθεια οποιασδήποτε ουσίας, παρά μόνο αυτού που βλέπεις και ακούς μπροστά σου. Ακολούθησε τo “No Fun” και μετά το “Rotten Memories” σε μία medley εκτέλεση μαζί με το πρώτο μέρος του “Champions of Disturbance”, όλα μέσα από το “Bronze”.

Photo: Crippled Black Phoenix

Στη συνέχεια η φωνή της Belinda Kordic με τη μελαγχολική εισαγωγή του “Human Nature Dictates the Downfall of Humans” από το υπέροχο δεύτερο άλμπουμ τους, το “The Resurrectionists” του 2009, μας έδειξε ότι οι Pink Floyd δεν είναι απλά μία από τις βασικότερες επιρροές των CBP, αλλά ότι οι τελευταίοι είναι τα πνευματικά τους τέκνα.

Το έχει παραδεχτεί άλλωστε και ο ίδιος ο Justin Greaves στηn πρόσφατη συνέντευξή του στο i-JUKEBOX.gr, ότι η μουσική που γράφει στους CBP αποτελεί και ένα είδος φόρου τιμής στους Pink Floyd κι έχει επηρεαστεί τόσο πολύ από αυτούς, όσο από κανένα άλλο συγκρότημα.

Ακολούθησε η δεκατριάλεπτη ελεγεία του “Νο!”  από το “White Light Generator” του 2014 και μετά επιστροφή πάλι στο “Bronze” με το οκτάλεπτο σπαρακτικό “Scared and Alone”.

Photo: Crippled Black Phoenix

Για τη συνέχεια μας χάρισαν ένα δώρο, το “Song for the Loved”, ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι που όπως μας είπε ο βασικός τους τραγουδιστής Daniel Änghede, έπαιζαν για πρώτη φορά ζωντανά. Άμεσα επικοινωνιακοί με το κοινό, αστειευόμενοι συνεχώς μεταξύ τους ο Greaves με τον Änghede, έδειξαν ότι άφησαν το βόρειο ταμπεραμέντο στις πατρίδες τους (ο Daniel Änghede είναι Σουηδός) και το διασκέδαζαν εξόχως με… νότια συμπεριφορά. Μιλώντας στον κόσμο αρκετά ανάμεσα στα κομμάτια, μας είπαν ότι το απολαμβάνουν πραγματικά να παίζουν στην Ελλάδα.

Το διαστημικό ταξίδι συνέχισε ανεβάζοντας στροφές και ταχύτητες με το “Born in a Hurricane” από το “(Mankind) the Crafty Ape” του 2012 και στη συνέχεια επιστροφή πάλι στο νέο τους πόνημα “Bronze”, με ένα heavy progressive κομμάτι (που είναι bonus track στον δίσκο) ονόματι “Denisovans”.

Photo: Crippled Black Phoenix

Κάπου εκεί ανάμεσα σε διαλόγους με το κοινό ακολούθησαν τα πρώτα riffs του “444” σε μία medley εκτέλεση με τον ύμνο που λέγεται “Rise Up and Fight”, αμφότερα και τα δύο από το “The Resurrectionists” του 2011.

Τελειώνοντας ο Justin Greaves μας είπε αστειευόμενος ότι θα παίξουν ένα τελευταίο κομμάτι, το “We Are the Darkeners” (και αυτό από το “Bronze”), θα φύγουν από τη σκηνή, εμείς θα τους ξανακαλέσουμε να συνεχίσουν να παίζουν, και αυτοί θα επιστρέψουν όπως γίνεται παραδοσιακά στις Rock συναυλίες. 

Επιστροφή μετά από μερικά λεπτά και τη… στημένη απαίτηση του κοινού, και οι πρώτες νότες του πιάνου της Daisy Chapman, ξεκινούν την εισαγωγή του “We Forgotten Who We Are” από το υπέροχο “I, Vigilante” του 2010. Για δέκα λεπτά, οι CBP μας δείχνουν ότι μπορεί το progressive να είναι η βάση τους, αλλά το “αλάτι” της μουσικής τους, είναι το Post-Rock όπως το γνωρίσαμε από μπάντες όπως οι Mogwai και οι God Ιs an Astronaut.

Photo: Crippled Black Phoenix

Ακολούθησε τέλεια ενωμένο, μιας και είναι και την ίδια μουσική κλίμακα, το “Turn to Stone” τραγουδημένο από τον Mark Furnevall (synthesizer, keyboard, samples), μια 70’s Hard Rock επική εκτέλεση που υπάρχει και αυτό στο φρέσκο τους “Bronze” και μετά από οκτώ περίπου λεπτά, ο Justin Greaves μας πληροφορεί ότι το επόμενο και οριστικά τελευταίο τους κομμάτι, μέχρι που έπαιξαν προ διετίας στην Ελλάδα δεν σήμαινε κάτι ιδιαίτερο για αυτούς, αλλά το κοινό απέδειξε ότι είναι ένα κομμάτι το οποίο είναι το καταλληλότερο για να κλείνουν τις συναυλίες τους: “Burnt Reynolds” και το Fuzz Club γίνεται αυτόματα μια συντονισμένη χορωδία, όπου όλος ο κόσμος αναλαμβάνει να κάνει τα φωνητικά.

Τα μικρόφωνα γυρνούν προς τον κόσμο και ο Justin Greaves κατεβαίνει από τη σκηνή και παίζει ανάμεσα στον κόσμο διασκεδάζοντάς το στο έπακρο! Ο Daniel Änghede τραβά βίντεο το κοινό με τον Greaves ανάμεσά του και όλη η μπάντα έχει ένα χαμόγελο ικανοποίησης μέχρι τα αυτιά.

Photo: Crippled Black Phoenix

Θα ήταν αδικία να μην αναφέρω και τα υπόλοιπα μέλη της: τον ακούραστο και άρτια τεχνικό Ben Wilsker στα drums, τον συνεχώς χορευτή Tom Greenway στο μπάσο και τον Jonas Stålhammar στη lead κιθάρα.

Αναφορά απαραίτητη μιας και προφανώς την επόμενη φορά που θα τους δούμε να μην είναι με την ίδια σύνθεση μελών. Εν κατακλείδι, αυτή τη στιγμή οι Crippled Black Phoenix αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο στο Rock N’ Roll και το κυριότερο, μας δείχνουν μέσω αυτού του πειράματος της συνεχούς ανακυκλωμένης συμμετοχής διαφορετικών μουσικών, ότι έχουν να μας προσφέρουν πάρα πολλά όμορφα ψυχεδελικά και επικά ταξίδια ακόμη.

CRIPPLED BLACK PHOENIX w/ Universe217 @ Eightball Live Stage

Γράφει η Nomiki Papadea

Είναι βράδυ Παρασκευής, το Eightball φιλοξενεί ένα πολυαναμενόμενο για το κοινό της Θεσσαλονίκης live. Ήδη από νωρίς οι πιστοί έχουν προσέλθει στον χώρο και κρατούν την ανάσα τους για ό,τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ώρες.

Στις 9:30, ανεβαίνουν στη σκηνή οι UNIVERSE217. Φέρνουν μαζί τους τον μυστηριακό τους ήχο και διαμορφώνουν την ατμόσφαιρα θέτοντας ψηλά τον πήχη με τη μουσική τους αριστεία. Τα λόγια είναι λίγα για την εξαιρετική και γεμάτη πάθος φωνή της Τάνιας, της οποίας η ερμηνεία μας παίρνει τα μυαλά. Η μπάντα προφανώς και καταχειροκροτείται. Αναμφίβολα θα μπορούσαμε να την ακούμε για άλλη μία ώρα.

Photo: Universe217

Τα μέλη των CRIPPLED BLACK PHOENIX έχουν ήδη αρχίσει να κόβουν βόλτες στον χώρο. Αφού έχουν στήσει εξοπλισμό, κι ενώ η ώρα δείχνει 11, το Eightball μετατρέπεται σε υποβρύχιο και ξεκινά κατάδυση στους ιδιαίτερους ήχους της μπάντας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιλογή των κομματιών είναι τόσο από προηγούμενες δουλειές τους όσο και από το ολόφρεσκο “Bronze” και ισορροπούν ανάμεσα στις σκοτεινές μπαλάντες και τα πιο ξεσηκωτικά μέρη.

Photo: Crippled Black Phoenix

Η setlist αφήνει πότε στο μουσικό προσκήνιο το μπάσο πότε τα πλήκτρα και πότε τα γυναικεία φωνητικά. Πολύ ευχάριστη η συνοχή των τραγουδιών. Το αποτέλεσμα είναι ένα κράμα στυλ, με πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές που καθιστούν σαφές πως ο ήχος των Crippled Black Phoenix δεν μπορεί να δεχθεί αυστηρά μια ταμπέλα.

Ανά φάσεις, το groove της μπάντας φαίνεται να πέφτει σε τοίχο καθώς το κοινό είναι μάλλον λιγότερο ζωντανό απ ότι περίμενε- πρέπει να περάσουν τα μεσάνυχτα για να δείξει σημεία ζωής. Εν τέλει, στο encore, η μπάντα καταφέρνει να κλέψει ένα μακρόσυρτο sing-along από το κοινό και το κοινό αντίστοιχα ένα ικανοποιημένο χαμόγελο από τα μέλη της μπάντας και την υπόσχεση για ένα ακόμη μεγαλύτερο σε διάρκεια live στο μέλλον.


  • Event: CRIPPLED BLACK PHOENIX
  • Opening acts: Universe 217 (Θεσσαλονίκη)
    Hypnotic Nausea (Αθήνα)
  • Date: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, Eightball Live Stage
    Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, Fuzz Live Music Club
  • Photos by: Ανθή Καματερού (Θεσσαλονίκη), Δέσποινα Σταματάκη (Αθήνα)
    i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved


Gallery

Hypnotic NauseaHypnotic NauseaHypnotic NauseaHypnotic NauseaUniverse217Universe217Universe217Universe217Universe217Universe217Universe217Universe217Universe217Universe217Universe217Universe217Crippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black PhoenixCrippled Black Phoenix

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter