23Ιουνίου2021

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 16:43 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: JELLO BIAFRA AND THE GUANTANAMO SCHOOL OF MEDICINE w/ Stress @ Gagarin 205

Πρώτο live της σεζόν και, εντάξει, τι άλλο να ζητήσεις, όταν το line-up περιλαμβάνει τον ζωντανό θρύλο του πολιτικοποιημένου πανκ, μαζί με τους ντόπιους εκφραστές του.

Όταν οι STRESS ανέβηκαν στη σκηνή του Gagarin 205 για να ανοίξουν τη βραδιά, το μυαλό μου ήδη βρισκόταν στην προ διετίας εμφάνιση-comeback στον ίδιο χώρο, όπου η ατμόσφαιρα ήταν ακριβώς αυτό που όλοι και όλες αισθανόμαστε όταν ακούμε τον όρο “πανκ συναυλία”.

Τούτη τη φορά, η σύνθεση του κοινού ήταν κάπως διαφορετική, το Gagarin ήταν γεμάτο μεν, αλλά όχι με την εικόνα “δεν πέφτει καρφίτσα” του 2014, οπότε, μοιραία, για όση ώρα οι Stress βρίσκονταν πάνω στο σανίδι, δεν υπήρχε η αναμενόμενη ή απαιτούμενη, αν θέλεις, αλληλεπίδραση με το κοινό.

Photo: Stress

Κάποιοι και κάποιες μπροστά γνώριζαν τι σημαίνει Stress για την ντόπια σκηνή και φρόντισαν να το δείξουν, προκαλώντας τον δικό τους χαμό από την αρχή του “Athens Burning” έως το τέλος του “Λέρος”, με ενδιάμεσους σταθμούς, μεταξύ άλλων, το “Aθήνα”, το “Δικαίωμα στη Ζωή”, το “Γενοκτονία”, το “Στρατιώτης” και το “Χαφιές” (ως μήνυμα για την εμπρηστική επίθεση στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26).

Η πλειοψηφία του κόσμου, παρόλα αυτά, έδειχνε, περιέργως, κάπως αμήχανη, αλλά τι να πω, ίσως αυτή την αίσθηση να εξέλαβα ακριβώς γιατί το μυαλό μου στριφογύριζε γύρω από τη συναυλία του 2014, ένα από τα πιο σκληρά λάιβ που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στους καθιερωμένους συναυλιακούς χώρους της Αθήνας.

Photo: Stress

Η συμπεριφορά του κοινού θα άλλαζε, πάντως, άμα τη εμφανίσει των JELLO BIAFRA AND THE GUANTANAMO SCHOOL OF MEDICINE. Ίδια και απαράλλαχτη η φωνή του θρυλικού ηγέτη των Dead Kennedys, ίδια και απαράλλαχτη η στάση του πάνω στη σκηνή, από το γεγονός ότι ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τις μπαριέρες που χωρίζουν την μπάντα από το κοινό (εξ ου και η απουσία της στο Gagarin), μέχρι το ότι δεν έχανε καμία ευκαιρία να τα χώσει στον παγκόσμιο φασισμό και τον καπιταλισμό, θεωρώντας ως κορωνίδα τους τη διαφθορά.

Με το “viral” σύνθημα “Nazi Trumps Fuck Off” τυπωμένο στην μπλούζα του – και μεταφερόμενο στους στίχους του “Nazi Punks Fuck Off” – ο Jello Biafra δικαίωσε για μία ακόμη φορά – μακάρι κάποιος ή κάποια να τις μετρούσε αυτή τη 40ετία – το όνομα, τη φήμη και τον σεβασμό που του τρέφει το πολιτικά/κοινωνικά σκεπτόμενο και ενεργό κοινό.

Photo: Jello Biafra and The Guantanamo School of Medicine

Κάθε τραγούδι είχε και μια μικρή (η μεγαλύτερη εισαγωγή) και αυτός ο “κανόνας” δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το φοβερό και τρομερό “Forkboy” (των Lard, ήτοι, ουσιαστικά, της συνεργασίας του Biafra με τους Ministry), το “John Dillinger”, το “Barackstar O’Bummer”, το “The Brown Lipstick Parade”, το “The Last Big Gulp”.

Προφανώς, δε, και όταν ακούστηκαν οι πρώτες νότες του “California Über Alles” (όχι για τον Jerry Brown, αλλά για τον Arnold Schwarzenegger), το Gagarin άρχισε να μεταφέρεται, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο παρακάτω, ενώ δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι ίδια ήταν η εικόνα και στο “Three Strikes” και το “Holiday in Cambodia”.

Photo: Jello Biafra and The Guantanamo School of Medicine

Μετά από μια σύντομη ανάσα, οι Jello Biafra and The GSM βγήκαν ξανά στη σκηνή, για τo “New Feudalism” και το “Riot”, όμως κάπου εκεί η συναυλία… διακόπηκε απότομα, καθώς μετά την εξέγερση, ο Biafra “συνελήφθη” από τον ίδιο τον stage manager του (φωτογραφικό “ντοκουμέντο” στην gallery παρακάτω). Όμως, το σενάριο είχε και “απόδραση”, μιας που ο 58χρονος θρύλος επέστρεψε για να στείλει τα τελευταία του μηνύματα, μέσω του “Too Drunk to Fuck” και του “Crapture”.

Και αν η ώρα είχε ξεπεράσει τη 01:00 όταν ο Jello Biafra και η παρέα του αποφάσισαν να βάλουν τέλος σε αυτή τη βραδιά, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης που μας άφησε νωρίς, σίγουρα θα ένιωθε υπερήφανος και πάλι για το δικό του, πανκ Gagarin.


  • Event: JELLO BIAFRA AND THE GUANTANAMO SCHOOL OF MEDICINE
  • Opening acts: Stress
  • Date: Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
  • City: Αθήνα
  • Venue: Gagarin 205
  • Photos / Videos by: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr | All Rights ReservedGallery

StressStressJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of MedicineJello Biafra and The Guantanamo School of Medicine

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter