Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 19:56 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: RAKETKANON w/ One Leg Mary @ Death Disco

Χμ, ανταπόκριση από την συναυλία των hardcore Βέλγων στο Death Disco; Όχι, φίλε μου. Τους Raketkanon δεν αρκεί να τους ακούσεις, αγοράζοντας τον δίσκο τους ή απλά κλικάροντας στο ίντερνετ, πόσο μάλλον να τους διαβάσεις. Επιβάλλεται να τους δεις. Και μετά θα αποφασίσεις εάν θα τους λατρέψεις ή όχι. Περιθώρια για εναλλακτικές δεν αφήνουν. Σκληρή γραμμή παράνοιας.

Δεν υπερβάλλω ούτε υποκειμενολογώ, το επιβεβαιώνει το μικρό μεν αλλά φανατικό Αθηναϊκό κοινό που έδωσε εξαιρετικά τίμιο παρόν στο λάιβ. Πολλοί, υποψιάζομαι, μιλημένοι από την περσινή εμφάνιση τους στο Plisskën Fest που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, χτίζοντας την φήμη της μπάντας στην χώρα μας. Και φέτος, ήρθαν να την επισφραγίσουν.

Photo: Raketkanon

Λίγο πριν τις δέκα, πρώτοι ανέβηκαν στη σκηνή οι δικοί μας ONE LEG MARY (8/10)  με ήχο που κυμαίνεται μεταξύ math rock και post hardcore. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν διαδικτυακά τον πρώτο τους full length δίσκο “I, a Seawolf, a Madman”, από τον οποίο μας έδωσαν μια μικρή γεύση χωρίς να παραλείψουν παλιότερα κομμάτια αλλά και τραγούδια που ετοιμάζουν μελλοντικά.

Αισθάνομαι πως υπάρχει πιθανότητα να τους αδικήσω γιατί ήταν η πρώτη φορά που τους άκουσα λάιβ και θα προτιμούσα να τους ξαναδώ σε μια συναυλία πιο κοντά στο προσωπικό τους ηχόχρωμα. Πάντως, αυτό που ένιωσα ήταν ότι πρόκειται για πέντε τύπους πολύ δεμένους ηχητικά και καλοδουλεμένους με πολλά τεχνικά σημεία.

Κιθάρες με post metal επιρροές, στακάτα ντραμς και μπάσο που ξεφεύγει από τον συνηθισμένο συμπρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, πολύ προσεγμένα φωνητικά που ντύνουν, με κομψοτεχνικό τρόπο στις εναλλαγές τους, μελωδίες και στίχους, δημιουργώντας το εσωστρεφές και καταγγελτικό, στα πλαίσια του αυτοπροσδιορισμού, σύμπαν των OLM.

Για τα πρακτικά, δύο τραγούδια που πραγματικά περίμενα να ακούσω ήταν τα “Parenting” και “Sun”. Δεν με απογοήτευσαν, χαρίζοντας μια πολύ ωραία στιγμή στο πρώτο και ένα δυναμικό encore για το δεύτερο, ακριβώς έτσι όπως χρειαζόμασταν.

Photo: One Leg Mary

Ακολούθησαν οι RAKETKANON (9/10) οι οποίοι έφτασαν νωρίς στο χώρο του Death Disco αφού πρώτα έκαναν την απαραίτητη βόλτα στη γύρω περιοχή, αγοράζοντας αναμνηστικά τα οποία δεν έχασαν την ευκαιρία να τιμήσουν. Η εμφάνιση μέλους με This is Sparta μπλούζα, λεμονί pattern μαγιό και σκουφάκι κάθε άλλο παρά απαρατήρητη δεν πέρασε.

Για να σοβαρευτούμε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δύσκολο να χαρακτηρίσεις την μουσική τους. Οι ίδιοι αρνούνται να συμπεριλάβουν τον ήχο τους σε οποιαδήποτε σκηνή και με το περιτύλιγμα του hardcore δηλώνουν ότι παράγουν ένα ιδιότυπο μίγμα sludge, πειραματικής drift με στοιχεία ψυχεδέλειας. Δεν θα διαφωνήσω. Θα προσθέσω μόνο λίγο progressive και πολύ noise.

Photo: Raketkanon

Με φρέσκο δίσκο, “RKTKN#2”, ως συνέχεια του πρώτου (“RKTKN#1”), και track list που εξαντλείται αυστηρά σε γυναικεία και ανδρικά ονόματα χωρίς καμιά περαιτέρω πληροφορία, σαν ημερολόγιο serial killer, έφτιαξαν ένα χαοτικό setlist που τα είχε όλα και όλους.

Ο Florent και ο Judith έδωσαν ραντεβού στο Ψυρρή, ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας και χάρισαν εκρηκτικές στιγμές. Τα φωνητικά του Pieter-Paul Devos, άλλοτε υπόκωφα και άλλοτε κραυγαλέα, μέσα από παραμορφώσεις που έκανε ο ίδιος παίζοντας συνεχώς με την πεταλιέρα του έβγαιναν τόσο γοητευτικά όσο και παράξενα. Ντραμς εκκωφαντικά που μαρτυρούσαν heavy psychedelic  ψήγματα και μανιασμένα σύνθια που τρέλαιναν κάθε εγκεφαλικό κύτταρο.

Photo: Raketkanon

Γενικά, δεν νομίζω ότι στο συγκεκριμένο act έχει νόημα να μιλήσουμε για κορυφώσεις. Οι αξιώσεις της μπάντας έκαναν την μια ώρα και κάτι να περάσει πολύ γρήγορα κρατώντας σταθερή ένταση και πολύ κοπάνημα από τους από κάτω και όχι μόνο. Δεν ήταν μόνο οι φανς που λύσσαγαν φωνάζοντας αλλά και όλα τα μέλη, ανεξαιρέτως, όρμαγαν αιφνιδιαστικά προς το κοινό είτε για stage diving είτε για μια απλή γύρα ανάμεσα στον κόσμο.

Ο μεν vocalist έπεφτε στα πατώματα, σπαράζοντας κουλουριασμένος ενώ ο κιθαρίστας, Jef Verbeeck, σκαρφάλωνε στο ηχείο καταλήγοντας να το σακατέψει και να χρειαστούν ενισχύσεις για το κρατάνε σταθερό μέχρι τέλους. Αναμφίβολα, πρόκειται για εκπληκτικούς performers.

Photo: Raketkanon

Προς το encore (διπλό, για την ακρίβεια) δήλωσαν παρούσες η Anna και οι Suzanne, επιβεβαιώνοντας την κυκλοθυμική ιδιοσυγκρασία των RKTKN. Μελωδική, με βαρύ παίξιμο και καθαρά φωνητικά σε μια μακρόσυρτη εκτέλεση που σάρωσε η πρώτη, αντίθετα weirdo και πιο αλλοιωμένη με δαιμονισμένα riffs η δεύτερη. Σωστό.

Κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται για σπάνιες μουσικές ιδιοφυίες ούτε για κάτι τόσο ξωτικό, τουλάχιστον στην έδρα τους. Οι τύποι είναι επαγγελματίες που γουστάρουν τρελά αυτό που κάνουν, ξέρουν πολύ καλά την μουσική τους έχοντας την συνταγή για απόλυτα κολληματικά κομμάτια και έχουν ορίσει τη σχέση που θέλουν με τον κόσμο τους, επενδύοντας σ’ αυτήν.  Όλα αυτά αρκούν για τους κατατάξουν στη λίστα με τις πιο δυνατές underground μπάντες της Ευρώπης, αυτή τη στιγμή.

Photo: Raketkanon

Ας σημειωθεί ότι η βραδιά έκλεισε με το συγκρότημα ν’ αράζει χαλαρά έξω από το μαγαζί, πρόθυμο να συζητήσει και να μοιραστεί τα ποτά του με τον οποιοδήποτε, υπογράφοντας παράλληλα cd και μπλουζάκια.

Τέλος, την αδικία δεν την θέλω και οφείλω να ομολογήσω ότι ο ντράμερ Pieter De Wilde δεν δίστασε να πέσει στα γόνατα και να μου φιλήσει τα πόδια ως ένδειξη συγγνώμης για την μελανιά που μου άφησε πηδώντας από πάνω μου σε μια από τις βουτιές του προς το κοινό!!! I’m a nice guy είπε και τον πιστεύω…

Εγώ, τώρα, τι να πω; Ξαναφέρτε τους.


  • Event: RAKETKANON
  • Opening acts: One Leg Mary
  • Date: Σάββατο 9 Μαΐου 2015
  • City: Αθήνα
  • Venue: Death Disco
  • Photos by: Στέφη Κωστή / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved



Gallery

One Leg MaryOne Leg MaryOne Leg MaryOne Leg MaryOne Leg MaryOne Leg MaryRaketkanonRaketkanonRaketkanonRaketkanonRaketkanonRaketkanonRaketkanonRaketkanonRaketkanonRaketkanonRaketkanon

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club
    Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club

    Universe217 και οι Allochiria γιορτάζουν την 10η επέτειο των “Never” και “Omonoia” αντίστοιχα, σε ένα υπερβατικό double-bill show το Σάββατο 11 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, όπου τα δύο άλμπουμ θα παρουσιαστούν στην ολότητά τους.

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

Also Read

  • Το τελικό line-up του STREET MODE FESTIVAL

    Ανακοινώθηκε το τελικό line-up του 11th Street Mode Festival, που πραγματοποιείται στις 27-29 Σεπτεμβρίου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

  • Τα opening acts των TIDES FROM NEBULA στο Modu

    Οι One Leg Mary και οι Circassian θα ανοίξουν τη συναυλία των Tides from Nebula, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο Modu.

  • GREENLEAF στο Six D.O.G.S / RAKETKANON στο Death Disco

    ΠαρασκευοΣάββατο με δύο ισοπεδωτικά live στην Αθήνα, καθώς οι Greenleaf επισκέπτονται το Six D.O.G.S και οι Raketkanon το Death Disco.

  • Οι RAKETKANON στο Death Disco

    Οι Bέλγοι noise rockers Raketkanon επιστρέφουν στην Ελλάδα και εμφανίζονται το Σάββατο 9 Μαΐου στο Death Disco. Τη συναυλία ανοίγουν οι One Leg Mary.

  • PLISSKEN 2015: Ημερομηνίες/Εισιτήρια για το Φεστιβάλ + Upcoming Shows

    To διήμερο 5-6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Plisskën Festival 2015, με την προπώληση των εισιτηρίων να έχει ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Plisskën, έρχονται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα ο Fink, οι Blonde Redhead, οι Shawn Lee’s Ping Pong Orchestra και οι Raketkanon.