18Απριλίου2024

Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014 21:03 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: VIOLENT FEMMES @ Stage Volume 1

Μετά από ένα διάλειμμα στη σχέση τους και μια πανηγυρική επανένωση, οι Violent Femmes επέστρεψαν στην Ελλάδα, με σκοπό να επιβεβαιώσουν το κλισέ ότι είναι καλύτεροι από ποτέ!

Ταξιδεύοντας προς τη χώρα μας, βέβαια, τα αρχικά μέλη του γκρουπ (Gordon Gano και Brian Ritchie) είχαν δίπλα τους το νεοφερμένο Brian Viglione στα ντραμς, αλλά και έναν δίσκο που έκλεισε τρεις δεκαετίες ζωής - τον ομώνυμο πρώτο τους, τον οποίο τίμησαν με το παραπάνω. Είχαν, επίσης, και τμήμα πνευστών, τους Horns Of Dilemma, ένα πλήθος οργάνων (ακουστικές και μη κιθάρες, βιολί, μπάντζο και… μπουζούκι!), μα και πολλές εκπλήξεις που σημάδεψαν λιγότερο ή περισσότερο τη βραδιά.

Photo: Violent Femmes feat. Horns of Dilemma

H μπάντα από το Milwaukee ξεκίνησε το… ξεπακετάρισμα ακριβώς στην ώρα της, στις 22:00, και μας έδειξε μία-μία τις αποσκευές της, για περίπου δύο ώρες. Η αρχή έγινε με κομμάτια του ομώνυμου πρώτου δίσκου τους, το οποίο σήμαινε πως η αντίστροφη μέτρηση για τα αγαπημένα “Blister In The Sun”, “Kiss Off” και “Add It Up” είχε ήδη ξεκινήσει.

Και μερικά λεπτά αργότερα, ένα εξαιρετικά ετερόκλητο κοινό χόρευε και κοπανιόταν στους ρυθμούς τους. Άλλοι τραγουδούσαν στίχους που γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες και άλλοι εδώ και ελάχιστα χρόνια. Άλλοι συμμετείχαν σε μικρότερα ή μεγαλύτερα mosh pits. Και άλλοι τραβούσαν βίντεο από τα κινητά τους.

Όλοι, όμως, αποτελούσαν ένα φοβερό κοινό στα μάτια των Gano και Ritchie - έβλεπες έναν συνδυασμό έκπληξης και ικανοποίησης στα μάτια τους, γεγονός που τους ενέπνευσε να συνεχίσουν το ίδιο δυναμικά και ορεξάτα τη βραδιά, παρά το γεγονός ότι σύντομα εξαντλήθηκαν τα… hits τους.

Μικρό το κακό. Τα κομμάτια που ακολούθησαν ήταν το ίδιο σπουδαία. “Black Girls”, “Freak Magnet”, “Jesus Walking On The Water”, “I Held Her In My Arms”, “Gone Daddy Gone”, “Good Feeling” και ένα από τα highlights (κατ’ εμέ) της βραδιάς, το “Country Death Song”, φρόντιζαν να σφίξουν τη ζώνη σε όποια κοιλιά ξεκινούσε να σχηματίζεται στο set τους.

Στο τελευταίο, μάλιστα, οι κόκκινοι προβολείς που φώτισαν τη σκηνή έδωσαν και την κατάλληλη ατμόσφαιρα. “I threw my child into a bottomless pit”, φώναξε ο λουσμένος από το άρρωστο κόκκινο φως Gano και μας έκανε να ξεχάσουμε την ορθοστασία, τους διπλανούς μας και τη ζέστη.

Photo: Violent Femmes

Το πρόγραμμα είχε και εκπλήξεις. Όπως το μπουζούκι που αντικατέστησε την τεράστια ακουστική κιθάρα στα χέρια του Ritchie και η κρητική λύρα της Γεωργίας Νταγάκη, στο folk ιντερμέδιο που έφεραν τα “Requiem” και “Mirror Mirror”. Αλλά και το τραγούδι στα ελληνικά, που επιχείρησε ο Gano στο encore.

Η επιλογή του θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη από πολλούς, καθώς επέλεξε το “Δε Θα Δακρύσω Πια Για Σένα” των Πυξ Λαξ - πού να ήξεραν τι ακολουθούσε…

Σε εκείνο το σημείο έκανε την είσοδό του ο Φίλιππος Πλιάτσικας των Πυξ Λαξ με την κιθάρα του και οι δύο τραγουδιστές συνέχισαν να διχάζουν το κοινό, μοιραζόμενοι το μικρόφωνο. Και, έπειτα, ακολούθησε η μελοποίηση του “Ομνύει” του Καβάφη, αλλά και μια επανάληψη του “Blister In The Sun”, στην οποία ο Πλιάτσικας τραγούδησε στα ελληνικά, προκαλώντας ακόμη και γιουχαΐσματα!

Photo: Violent Femmes feat. Horns of Dilemma & Γεωργία Νταγάκη

Ας δείξουμε καλή πίστη, λοιπόν, κι ας παραμείνουμε στον όρο “αμφιλεγόμενο”, όσον αφορά στο κλείσιμο της ζωντανής εμφάνισης των Violent Femmes και τη γεύση που μας άφησε. Κι ας επικεντρώσουμε στα μέλη του γκρουπ και όχι στους καλεσμένους του.

Ο Gano έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και, παρά το γεγονός ότι πλέον μοιάζει περισσότερο με δάσκαλο, η φωνή του και το πάθος του θυμίζουν ακόμη εκείνον τον διαταραγμένο 20χρονο που έχουμε συνηθίσει να ακούμε σε δίσκους, CD και MP3.

Ο επιβλητικός Ritchie δε σταμάτησε να κακοποιεί την κιθάρα του και να “κόβει” τις αντιδράσεις του κοινού, γεγονός που με κάνει να πιστεύω (σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το χαρτί με το setlist που βρισκόταν στη σκηνή έπαιξε μάλλον διακοσμητικό ρόλο, αφού δεν το ακολούθησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια) ότι φρόντιζε να προσαρμόζει το set στις διαθέσεις μας.

Και ο νεοφερμένος Viglione δεν έβαλε κώλο κάτω - στην κυριολεξία! Όρθιος, χωρίς σκαμνί να κάθεται (και χωρίς μπότα στα ντραμς του, μια παράλειψη που κάλυψε με το παραπάνω η παρουσία του καχόν), τραγουδούσε, χόρευε και φρόντιζε να μας εντυπωσιάζει με την ενέργεια και τις ικανότητές του.

Photo: Violent Femmes

Άσχετα με την επίγευση, λοιπόν, στη σκηνή του Stage Volume 1 είδαμε ένα σπουδαίο γκρουπ - όχι μόνο από άποψης ιστορικότητας και νοσταλγίας, αλλά και αυτής καθαυτής του της εμφάνισης.

Κάποιες αδυναμίες ήταν εμφανείς και ένα set δύο ωρών δε θα μπορούσε παρά να είναι άνισο κατά στιγμές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η βραδιά άφησε ικανοποιημένους τους λάτρεις των Violent Femmes - σε όποιο ηλικιακό γκρουπ κι αν ανήκαν.

Photo: Violent Femmes

SETLIST (τυχαία σειρά)

Look Like That

Nightmares

Mother of a Girl

Blister in the Sun

Kiss Off

Please Do Not Go

Add It Up

Confessions

Prove My Love

Promise

To the Kill

Gone Daddy Gone

Good Feeling

Country Death Song

Requiem (συμμ. Γεωργία Νταγάκη)

Mirror Mirror (I See a Damsel) (συμμ. Γεωργία Νταγάκη)

Hallowed Ground

Old Mother Reagan

All I Want

Life Is an Adventure

Jesus Walking on the Water

Gimme the Car

Black Girls

Freak Magnet

I Held Her in My Arms

American Music

Δε θα Δακρύσω πια για Σένα (Πυξ Λαξ) (συμμ. Φίλιππος Πλιάτσικας & Γεωργία Νταγάκη)

Ομνύει (Σπύρος Σακκάς) (συμμ. Φίλιππος Πλιάτσικας & Γεωργία Νταγάκη)   

Blister in the Sun (συμμ. Φίλιππος Πλιάτσικας & Γεωργία Νταγάκη)


  • Event: VIOLENT FEMMES
  • Date: Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014
  • City: Αθήνα
  • Venue: Stage Volume 1
  • Photos by: Γιάννης Νέγρης
  • More Photos: i-JUKEBOX.gr @ Facebook



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

  • Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
    Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

    Έχοντας αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική σκηνή με τη μακρόχρονη και πολυσχιδή καριέρα τους, οι James έρχονται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, επιβεβαιώνοντας τη σχέση λατρείας που έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό.

Also Read


Newsletter