19Απριλίου2024

Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 18:49 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: NICK MASON’S SAUCERFUL OF SECRETS @ Τεχνόπολη

Όσες και όσοι παίζουν το ροκ και το μέταλ, ή έστω όσες και όσοι απλά το ακούν και το αγαπούν, απλά υποκλίνονται στο μεγαλείο εκείνων των τραγουδιών, εκείνων των δίσκων και εκείνων των μουσικών.

Ένας από τους “εκείνους” είναι ο σπουδαίος NICK MASON, που με τους SAUCERFUL OF SECRETS μας έκανε να νιώσουμε, έστω και για δύο ώρες και κάτι στην Τεχνόπολη, πως όντας κλεισμένοι στο δωμάτιό μας, ανακαλύπτουμε τη μεταφυσική μαγεία των Pink Floyd μέσα από δίσκους 33 και 45 στροφών.

Στο πλευρό του ντράμερ και ιδρυτικού μέλους ενός από τα πλέον τιτάνια ονόματα που ανέδειξε η μουσική, μια σειρά από πεπειραμένους και ικανότατους μουσικούς. Ο κιθαρίστας Lee Harris (και “νονός” της ιδέας για τη δημιουργία αυτού του σχήματος), ο κιμπορντίστας Dom Beken, καθώς και το δίδυμο των “frontmen” Gary Kemp (κιθάρα) και Guy Pratt (μπάσο). Όλοι τους, συνδεδεμένοι με το έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε έμμεσα είτε άμεσα, με την θρυλική πορεία των Pink Floyd.

Κατά τα άλλα, αντιλαμβάνεσαι την ιστορική σημασία μιας συναυλίας, όταν αυτή ξεκινάει με το “One of These Days”, έναν από τους instrumental ύμνους του progressive rock, και συνεχίζεται με το “Arnold Layne” του Syd Barrett, πρώτο single που κυκλοφόρησαν ποτέ οι Pink Floyd και ένα τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της pop ψυχεδέλειας, την ίδια ώρα που πίσω από το drum kit κάθεται στα 78 του ο Nick Mason. Ο άνθρωπος που μπορεί να περηφανεύεται ότι αποτελεί το μακροβιέστερο μέλος των Pink Floyd και τον μοναδικό μουσικό που συμμετείχε σε όλες τους τις κυκλοφορίες.

Ανάμεσα σε κομματάρες όπως τα “Obscured by Clouds”, “When You’re In” και “Atom Heart Mother”, όπως και το ιστορικό “Candy and a Currant Bun”, ο Mason έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αξέχαστους Syd Barrett και Rick Wright, καθώς και στα πρώτα χρόνια που οι Pink Floyd εμφανίστηκαν στο BBC.

Όμως ήταν το επιβλητικό “Set the Controls for the Heart of the Sun” όπου το πρώτο μέρος της συναυλίας έφτασε στην κορύφωσή του, με τους Nick Mason’s Saucerful of Secrets να μας προσφέρουν μια μοναδική μυσταγωγία στην Τεχνόπολη (στο γκονγκ ο αξιότιμος Guy Pratt).

Φυσικά, από αυτή τη βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο “The Piper at the Gates of Dawn”, το μυθικό full-length ντεμπούτο των Pink Floyd (1967), όταν και η παραισθησιογόνος έμπνευση του Barrett έφτασε στο απόγειό της. Ως εκ τούτου, το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τα “Interstellar Overdrive” και “Astronomy Domine”, ενώ λίγο μετά ακούσαμε και το “Lucifer Sam”.

Παρόλα αυτά, η πλέον πολυπόθητη στιγμή αυτού του live δεν γινόταν να είναι άλλη από το εμβληματικό “Echoes”, από το πρώτο πλήκτρο του οποίου και για τα επόμενα 21 λεπτά, σύσσωμη η Τεχνόπολη αποθέωσε τον Nick Mason, τους Saucerful of Secrets και, νοητά, τους Pink Floyd.

Τιμητική, από την άλλη, η αναφορά του Mason ότι η “αθηναϊκή version” του “See Emily Play”, με το οποίο ξεκίνησε το encore, ήταν η καλύτερη από όλες σε αυτό το tour, όπου τιμάται όπως της αρμόζει η πρώτη, “underground” και “cult” περίοδος 1967-72 των Pink Floyd, και βέβαια, τιμητική η επιστροφή του στην Αθήνα, μετά το αλησμόνητο 1989 (για όσες και όσους το έζησαν) στο ΟΑΚΑ.

Setlist: One of These Days / Arnold Layne / Fearless / Obscured by Clouds / When You’re In / Candy and a Currant Bun / Vegetable Man / If / Atom Heart Mother / If (reprise) / Remember a Day / Set the Controls for the Heart of the Sun / Interstellar Overdrive / Astronomy Domine / The Nile Song / Burning Bridges / Childhood’s End / Lucifer Sam / Echoes / See Emily Play / A Saucerful of Secrets / Bike.

* Φωτογραφίες: Γιάννης Νέγρης



Gallery

Nick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of SecretsNick Mason’s Saucerful of Secrets

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club
    Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club

    Universe217 και οι Allochiria γιορτάζουν την 10η επέτειο των “Never” και “Omonoia” αντίστοιχα, σε ένα υπερβατικό double-bill show το Σάββατο 11 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, όπου τα δύο άλμπουμ θα παρουσιαστούν στην ολότητά τους.

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

Also Read


Newsletter