23Ιουνίου2021

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 15:36 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη MOTHER OF MILLIONS: “Η πραγματική ιστορία του ανθρώπου θα ξεκινήσει όταν αυτός απαλλαγεί από τις διακρίσεις”

MOTHER OF MILLIONS είναι ένα γκρουπ που, κυρίως με τη στιχουργική του, έχει να μας πει πολλά.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύθηκε από την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Κώστα Κωνσταντινίδη, κιθαρίστα του γκρουπ, γύρω από την ανθρώπινη υπόσταση και, φυσικά, τη μουσική…

- Γεια χαρά Κώστα, χαίρομαι πολύ για αυτή τη συνομιλία. Καταρχάς, θα ήθελα να αναφέρεις από πού προήλθε το πανέμορφο (να τα λέμε κι αυτά!) όνομα της μπάντας.

“Γεια χαρά! Mother of Millions, λοιπόν, είναι η εκλαϊκευμένη ονομασία ενός φυτού της Μαδαγασκάρης, με βασικά του χαρακτηριστικά την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και την τοξικότητα στην πανίδα. Με μια μεταφορά από τον κόσμο της φύσης, στον κόσμο των ιδεών, η τοξικότητα και η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή αποκτούν αυξημένο ενδιαφέρον. Αν προσθέσουμε και το εύηχο του ονόματος, κάπως έτσι καταλήξαμε”.

- Από την άλλη, ο τίτλος του full-length ντεμπούτου σας ήταν “Human”. Σε ποιο σημείο θεωρείς πως βρίσκεται ο άνθρωπος σαν οντότητα αυτές τις μέρες που ζούμε;

“Αν κάνουμε γενικεύσεις, μάλλον στην προϊστορία του. Η πραγματική ιστορία του ανθρώπου θα ξεκινήσει όταν αυτός απαλλαγεί από ταξικές, φυλετικές, έμφυλες διακρίσεις. Όταν οι πνευματικές και υλικές συλλογικές κατακτήσεις, είναι αυτονόητα προσβάσιμες από όλους, χωρίς φραγμούς, είτε έχουμε να κάνουμε με τον πολιτισμό, είτε με την υγεία, την παιδεία, την εργασία. Όταν καταργηθούν και ξεχαστούν οποιεσδήποτε εκμεταλλευτικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ξεκινώντας από το πεδίο της οικονομίας”.

- Και πόσο επηρεάζεται η ανθρώπινη υπόσταση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης/αποχαύνωσης; Η ερώτηση ίσως και να ‘ναι ρητορική βέβαια, μιας που έχετε δώσει ήδη τη δική σας απάντηση, είτε μέσω του “Propaganda Techniques”, είτε με το “Ignition” όπου χρησιμοποιείτε τα λόγια του “Howard Beale” από την εξαιρετική ταινία “Network”.

“Είναι προφανώς καθοριστική η επίδρασή τους. Από τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, σε ψευδείς ειδήσεις κτλ, τα βλέπουμε πιο έντονα σε περιόδους με έξαρση κινητοποιήσεων ή πολιτικού προβληματισμού. Δεν λειτουργούν αυτόνομα βέβαια τα μέσα, έχουν ιδιοκτήτες που θέλουν να προασπίσουν τη διευρυμένη τους ιδιοκτησία – εφοπλιστική, κατασκευαστική κ.ο.κ. Αυτή την πηγή του προβλήματος καταδεικνύει το «Propaganda Techniques», το οποίο ξεκινάει με ένα sample από ταινία εποχής McCarthy, όπως και η χρήση του αποσπάσματος του «Network» στο «Ignition».

- Να πούμε ότι αυτό το διάστημα ηχογραφείτε το 2ο full-length άλμπουμ σας. Κάποια στοιχεία και λίγο… άρωμα στούντιο;

“Είμαστε στο τέλος των ηχογραφήσεων και σιγά σιγά ξεκινάμε με τη μίξη του άλμπουμ. Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, θεωρούμε πως είναι εξέλιξη της μπάντας, με το «Human» σαν άξονα αναφοράς, και ανυπομονούμε να τον παρουσιάσουμε live”.

- Όσον αφορά το επερχόμενο live με τους Universe217; Δεν… το γλιτώνετε αυτή τη φορά από ό,τι φαίνεται!

“Θέλουμε εδώ και καιρό ένα κοινό live με τους Universe217, αφού λατρεύουμε τη μουσική τους και τα παιδιά είναι καταπληκτικά, ενώ παίζουμε και κάτω από κοινή στουντιακή στέγη. Η πρώτη απόπειρα δεν ευδοκίμησε λόγω της –εξαιρετικά επιτυχημένης να πούμε- περιοδείας του τραγουδιστή μας με τους Poem την περίοδο εκείνη. Τώρα στο Τριανόν εκπληρώνουμε την υπόσχεση”.

- Η συναυλία πραγματοποιείται στον Κινηματογράφο Τριανόν, στο οποίο έχετε εμφανιστεί ξανά. Πώς νιώθεις για αυτό το concept, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα;

“Η διάθεσή μας ήταν από την αρχή πειραματική, χωρίς αυτό να περιορίζεται στο κομμάτι της μουσικής. Ένας χώρος σαν το Τριανόν ευνοεί τον πειραματισμό, ενισχύει την παρουσίαση εικαστικών με τρόπο υποβλητικό”.

- Τελευταία ερώτηση, αφού σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη. Αντικειμενικά μιλώντας, ποια η γνώμη σου για την πορεία της ντόπιας σκηνής;

“Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά σε σύγκριση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν. Είναι πολλοί οι παράγοντες που ενισχύουν τη διαφορά, η γρήγορη διάδοση νέων και μουσικής στο internet, η εξέλιξη της πρόσβασης σε σπιτικές παραγωγές λόγω τεχνολογίας κτλ. H παράμετρος όμως που κάνει την ελληνική δημιουργία τόσο ανοδικά ποιοτική, είναι κυρίως η σοβαρότητα, η επιμονή και ο αυξανόμενος επαγγελματισμός των συντελεστών της, σε ένα πολύ ζόρικο οικονομικό περιβάλλον μάλιστα, αν το δούμε και συγκριτικά με άλλες χώρες. Νομίζω πως είμαστε ακόμα στην αρχή για πιο σπουδαία πράγματα.

Εμείς σε ευχαριστούμε, και σας περιμένουμε όλους στο Τριανόν!”

* Oι Mother of Millions εμφανίζονται με τους Universe217 το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Τριανόν (5€ & 7€ / Metal Era, No Remorse Records, Viva.gr, 11876, Reload Stores, Media Markt, Seven Spots, Public, Ευριπίδης).E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter