23Ιουνίου2021

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 18:44 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη ANA TIJOUX: “Η πολιτική εξουσία συνδέεται άμεσα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα”

Ως μια καλλιτέχνιδα με έντονες κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες, λόγω και των Χιλιανών καταβολών της, η ANA TIJOUX εμπνέει δυναμισμό ακόμη και σε μια τηλεφωνική συνομιλία.

Ανεξαρτήτως του απρόοπτου τεχνικού προβλήματος που προέκυψε στον υπογράφοντα (κάτι σαν τον “δαίμονα του τυπογραφείου”), η συζήτηση πραγματοποιήθηκε και μάλλον ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα…

- Γεια σου Ana, καταρχάς προτιμάς το Ana ή το Anita;

“Γεια σου, δεν έχω πρόβλημα, και τα δύο είναι το ίδιο!”

- Αν δεν κάνω λάθος, αυτή θα είναι η πρώτη σου εμφάνιση στην Ελλάδα, έτσι;

“Ακριβώς”.

- Ούτε έχεις βρεθεί ποτέ εδώ ως επισκέπτρια;

“Ούτε, γι’ αυτό και ανυπομονώ να ταξιδέψω στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, προφανώς και έχω ακούσει για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα”.

(Κάπου εκεί προκύπτει η ολιγόλεπτη διακοπή)

- Παίρνω αφορμή από την τελευταία σου κουβέντα, για να τονίσω πως συχνά θίγεις κοινωνικοπολιτικά ζητήματα στα τραγούδια σου. Είναι κάτι που το επιδιώκεις, έτσι;

“Η αλήθεια είναι πως θέλω πάντοτε να έχω ολοκληρωμένη πληροφόρηση για ένα θέμα, έτσι ώστε να το μεταφέρω στιχουργικά στα τραγούδια μου, οπότε αυτός είναι ένας λόγος που έχω μεγάλη περιέργεια να δω με τα μάτια μου την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα”.

- Μιλώντας για στίχους, θέλω να σε ρωτήσω αν το τραγούδι “Antipatriarca” μιλάει ενάντια στην πατριαρχική κυριαρχία, την ανδροκρατία.

“Ναι, ακριβώς”.

- Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου; Υπάρχει ο όρος “intellectual hip hop”. Είναι κάτι τέτοιο;

“Είναι δύσκολο να κάνεις μια περιγραφή του εαυτού σου. Ίσως αυτός ο όρος να ισχύει, πάντως όπως και να έχει, δεν μπορείς να αναφερθείς στην ίδια σου τη δουλειά ως εξωτερική παρατηρητής, δεν γίνεται να είσαι αντικειμενική”.

- Όσον αφορά την κατάσταση στη Χιλή; Πώς είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή;

“Είναι περίπλοκα τα πράγματα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι η πολιτική εξουσία συνδέεται άμεσα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ότι οι πολιτικοί πληρώνονται για να κάνουν βρώμικες δουλειές”.

- Ίδιες πεποιθήσεις με τις δικές μας και εδώ στην Ελλάδα…

“Ακριβώς, για αυτό είπα ότι η κατάσταση στη Χιλή είναι πάνω-κάτω η ίδια με ό,τι συμβαίνει οπουδήποτε αλλού. Βλέπεις ότι συνεχώς αποκαλύπτονται σκάνδαλα παντού. Άτομα που θεωρούσαν εαυτούς ατρόμητους, πλέον δεν νιώθουν έτσι”.

- Διάβασα πως όταν ήσουν 6 χρονών, ταξίδεψες στη Χιλή για να συναντήσεις για πρώτη φορά τη γιαγιά και τον παππού σου. Είναι έτσι;

“Ναι, ακριβώς”.

- Θυμάσαι κάποιες στιγμές από αυτό το ταξίδι;

“Σαν παιδί, έβλεπα τα πάντα σαν ένα καρτούν, πίστευα ότι όλα τα μέρη στην Αμερική είναι ίδια. Όμως, όταν έφτασα στη Χιλή, είδα με τα ίδια μου τα μάτια ότι διαφέρει από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως τα είχα στο μυαλό μου. Και αυτό ισχύει για κάθε χώρα, από τα καιρικά φαινόμενα έως τους ανθρώπους της. Η περίοδος στην οποία αναφέρθηκες, ήταν το 1983, με τη Χιλή να βρίσκεται σε πλήρες δικτατορικό καθεστώς. Ο κόσμος ντυνόταν πολύ σκοτεινά και μελαγχολικά, αυτό ήταν κάτι που με σόκαρε. Ένιωθες τον φόβο να πλανάται”.

- Πόσο μάλιστα όταν τα βλέπεις όλα αυτά με τα παιδικά σου μάτια. Μάλλον σου προκαλούν περισσότερο φόβο.

“Περισσότερο από φόβο, είναι πως συνειδητοποίησα τότε πως έξω από τη Γαλλία, όπου ζούσα, υπάρχουν τέτοια δικτατορικά καθεστώτα. Μάλλον σου καταστρέφει το όραμα που έχεις ως παιδί για τον κόσμο”.

- Τελευταία ερώτηση, έχεις στα σκαριά κάποιον νέο δίσκο ή κάποιες συνεργασίες;

“Έχουμε στόχο να ηχογραφήσουμε δύο EPs, ήδη υπάρχει το καινούριο τραγούδι «Calaveritas». Θέλουμε γενικά να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, να μην εξαναγκαζόμαστε σε βιαστικές κινήσεις λόγω της αγοράς”.

- Οπότε θα ακούσουμε και νέα κομμάτια στην επερχόμενη συναυλία σου στην Αθήνα;

“Ναι, εννοείται!”

- Σε ευχαριστώ Ana και συγνώμη για το τεχνικό ζήτημα.

“Να είσαι καλά, λυπάμαι που πρέπει να κλείσουμε, σε ευχαριστώ κι εγώ!”

* H Ana Tijoux εμφανίζεται την Πέμπτη 28 Ιουλίου στο Piraeus 117 Academy (14€, 16€, 18€ & 20€ / Ticket House, TicketPro.gr, TicketHouse.gr).E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter