06Μαΐου2021

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 17:17 Γράφτηκε από: 

Μέσα στον βυθό των GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR

Εμμονικές επαναλήψεις, μακροσκελή τραγούδια, εξωτερικές ηχογραφήσεις, σαμπλαρισμένα λόγια, έγχορδα, πνευστά, κινηματογραφικές λούπες, ιδιοφυώς στημένα άλμπουμ.

Τους GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR δεν μπορείς να τους κλείσεις μέσα σε κανένα όριο και σε κανένα καλούπι. Είναι post-rock, είναι drone, είναι noise, είναι συμφωνικοί, είναι ένα ιδίωμα από μόνοι τους.

Πολυμελής κολεκτίβα που ιδρύθηκε το 1994 στο Montreal, συνώνυμη της εσωστρέφειας και του anti-star system, έντονα πολιτικοποιημένη, απέναντι σε κράτος, έθνος, στρατό και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι GYBE επιστρέφουν μετά από 8 χρόνια στην Ελλάδα και εμείς ξεφυλλίζουμε τις σπουδαίες στιγμές που μας έχουν χαρίσει με την έως τώρα δισκογραφία τους.

“F♯ A♯ ∞” (1997, Constellation/Kranky)

In a few words: Ξεκινώντας την πορεία τους με παντελώς underground attitude, το οποίο στην ουσία διατηρούν έως και σήμερα, οι Καναδοί έδειξαν κατευθείαν την αξία τους. Η παγωμένη ατμόσφαιρα του Quebec αποτυπώνεται σε ολόκληρο το “κατά κόσμον” “F-sharp, A-sharp, Infinity” και μετά από 63 λεπτά, αυτό που αναρωτιέσαι είναι πόσο καλύτερο μπορεί να είναι ένα δισκογραφικό ντεμπούτο.

Track by track: Λόγια που αναφέρονται σε ένα ημιτελές σενάριο του συνιδρυτή του γκρουπ Efrim Menuck, το οποίο μιλούσε για μια εγκαταλελειμμένη πόλη, με διαφθαρμένους πολιτικούς και μέθυσους κατοίκους, και ένα υπέροχο βιολί, να το ακούμε από τότε σε κάθε τους βήμα.

Και κάπως έτσι, αποτελώντας ουσιαστικά την εισαγωγή στην ένδοξη πορεία της καναδικής κολεκτίβας, το “The Dead Flag Blues” δίνει τη σειρά του στο καλύτερο τραγούδι που έχουν γράψει ποτέ οι Godspeed You! Black Emperor, το “East Hastings”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στην ταινία “28 Days Later”. Γκάιντες, έγχορδα, πανέμορφο σπαρακτικό ριφ, σαρωτική κορύφωση, ένα από τα ορόσημα της post-rock σκηνής.

Όσο για την κλιμακούμενη - μουσικά και συναισθηματικά - ένταση του “Providence”, είναι ένα από τα στοιχεία που έμελλε να ορίσει το ύφος των GYBE.

 “Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven” (2000, Kranky)

In a few words: Ακόμα πιο εσωστρεφές άλμπουμ από τον προκάτοχό του, αποτελεί, με τα 87 του λεπτά, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δισκογραφική δουλειά των Καναδών.

Track by track: Tο “Storm” ξεκινάει αισιόδοξα, όμως στην πορεία εμφανίζεται η θορυβώδης ηχητική πανδαισία - σήμα κατατεθέν των Godspeed You! Black Emperor, ενώ το “Static” αποτελεί ένα από τα ομορφότερα τραγούδια τους, με το θαυμάσιο βιολί να μας συνεπαίρνει,

Από την πλευρά του, το “Sleep” με τα εμβατηριακά του τύμπανα είναι καθόλα πολυποίκιλο, άλλοτε μελαγχολικό  και άλλοτε θορυβώδες, ενώ το “Antennas to Heaven” κλείνει τον δίσκο εναρμονισμένο με το συνολικό του ύφος.  

“Yanqui U.X.O.” (2002, Constellation)

In a few words: Όταν η εσωστρέφεια των Godspeed You! Black Emperor φτάνει στα μέγιστά της επίπεδα.

Track by track: Χωρισμένο σε δύο μέρη ουσιαστικά το άλμπουμ, με τα “09-15-00, Part 1 & 2” και “Rockets Fall on Rocket Falls” να μας βυθίζουν στον ορχηστρικό τους κόσμο παρέα με έγχορδα και πνευστά, και τα “Motherfucker=Redeemer, Part 1 & 2” να εντάσσουν λίγο περισσότερο το post-rock πνεύμα.

“‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend!” (2012, Constellation)

In a few words: Οι GYBE επιστρέφουν 10 χρόνια μετά τον τελευταίο τους δίσκο, διψασμένοι και επιθετικοί – άλλωστε, το προδιαθέτει και ο τίτλος. Το 4ο κατά σειρά full-length άλμπουμ της καναδικής κολεκτίβας βραβεύτηκε με Polaris.

Track by track: Αν χρειαζόσουν μία μόνο περιγραφή για το τι είναι οι Godspeed You! Black Emperor, θα έβαζες απλά να παίζει το “Mladic”. Θόρυβος, μελωδία, επαναληπτικότητα, παράνοια, άρωμα από Βαλκάνια, όλα μέσα σε ένα 20λεπτο έπος.

Κατά τα άλλα, οι Καναδοί συνδυάζουν τις post-rock φόρμες με το δικό τους εμμονικό ύφος σε ένα ακόμα υπέροχο 20λεπτο, το “We Drift Like Worried Fire”, ενώ τα “Their Helicopters’ Sing” και “Strung Like Lights at Thee Printemps Erable” λειτουργούν περισσότερο ως ηχητικές γέφυρες.

“‘Asunder, Sweet and Other Distress’” (2015, Constellation)

In a few words: Το μικρότερο σε διάρκεια (40 λεπτά) άλμπουμ των Godspeed You! Black Emperor, είναι ταυτόχρονα και το πλέον θορυβώδες τους, άκρως πειραματικό και σκοτεινό.

Track by track: Με το ένα τραγούδι να εισέρχεται στο άλλο σαν κομμάτια από παζλ, το εισαγωγικό “Peasantry or ‘Light! Inside of Light!’” δεν σε προδιαθέτει ακριβώς για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει, αν και ο θόρυβος υποβόσκει μέσα στη γενικότερη μελωδία, όμως οι Καναδοί συνεχίζουν εξαπολύοντας sonic attack με το “Lambs’ Breath” και το “Asunder, Sweet”, για να έρθει στο τέλος το κορυφαίο “Piss Crowns Are Trebled” και να ισορροπήσει τα όσα προηγουμένως έχεις βιώσει.

“Luciferian Towers” (2017, Constellation)

In a few words: Σύντομη και πάλι, με διάρκεια 44 λεπτών, η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά των Godspeed You! Black Emperor είναι η πλέον προσιτή τους και επιτυχημένη.

Track by track: To “Undoing a Luciferian Towers” είναι το καταλληλότερο από όλα για εισαγωγικό, με ολίγη από κινηματογραφική διάθεση, ενώ το χωρισμένο σε τρία μέρη “Bosses Hang”, αποτελεί ένα από τα μελωδικότερα κομμάτια που έχει συνθέσει το καναδικό σχήμα.

Με τη σειρά του, το “Fam / Famine” μας οδηγεί σαν γέφυρα στο 15λεπτο “Anthem for No State”, από τα καλύτερα τραγούδια στην έως τώρα πορεία των GYBE, επίσης χωρισμένο σε τρία μέρη, με ένα βιολί με το οποίο θα θέλαμε να κλείνει κάθε τους συναυλία.

* Οι Godspeed You! Black Emperor εμφανίζονται την Κυριακή 29 Απριλίου στο Gazi Music Hall (29€ & 30€ / Syd Records, Le Disque Noir, Rhythm Records, Bowel of Noise Records, 11876, Reload Stores, Media Markt, Seven Spots, Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Viva.gr).


E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter