17Ιουλίου2024

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 16:24 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη SKAGS: “H ιστορία του 'Year 2200' προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα ενότητας και αδελφοσύνης”

Αν δεν έχεις ακούσει τη νέα τους δουλειά και σου αρέσει η μελωδική και ενίοτε επιθετική μουσική που “κάτι θέλει να πει”, σε προτρέπουμε να το κάνεις.

Από την πλευρά μας μιλάμε με τους SKAGS για το πανέμορφο (και προφητικό;) “Year 2200”, που έχει πολλά να δώσει, τόσο καλλιτεχνικά, όσο και κοινωνικά. Ο λόγος στους εμπνευστές του...

- Γεια χαρά παιδιά και ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Πρέπει να ομολογήσω το εξής. Αρχικά άκουσα τη νέα σας δουλειά εν ώρα δουλειάς και χωρίς να εντρυφήσω στο στιχουργικό της περιεχόμενο, οπότε απλά είχα σημειώσει στο μυαλό μου το μουσικό ενδιαφέρον που μου δημιούργησε. Όταν, όμως, βρήκα τον χρόνο να το ψάξω παραπάνω και κατάλαβα με ποια ζητήματα πραγματεύεται, τότε εκεί ήταν που έβαλα το άλμπουμ σε περίοπτη θέση. Οπότε πάμε να το πιάσουμε από την αρχή. Πιστεύετε ότι το έτος 2200 θα υπάρχει πλανήτης Γη;

“Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!

Για τον πλανήτη μας δεν υπάρχει αμφιβολία, θα υπάρχει το 2200 και θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρχει η ζωή, όπως την γνωρίζουμε σήμερα και κυρίως αν θα υπάρχουμε εμείς, ως άνθρωποι πάνω στη Γη. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από όλους μας, από το πόσο υπεύθυνη στάση κρατάμε απέναντι στο μέλλον της ίδιας της ύπαρξής μας. Ο πλανήτης και το σύμπαν γενικότερα δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αν εμείς θα υπάρχουμε ή οχι.. ίσα ίσα…”

 - Ο δίσκος πρακτικά αφηγείται το τέλος του κόσμου και την αναζήτηση ενός καταφυγίου κάπου μακριά από εδώ. Μάλιστα, τα τραγούδια κυλούν με αυτή ακριβώς τη σειρά, κατ’ εμέ είναι άψογος ο όλος σχεδιασμός. Είναι προφανή και πολύ δυσάρεστα τα ερεθίσματα που μπορεί να έχει ένας μουσικός, ένας άνθρωπος να το πω γενικότερα, για να καθίσει να σκεφτεί και να γράψει ένα τέτοιο concept, θα ήθελα όμως να ακούσω τι οδήγησε εσάς περισσότερο σε μια τέτοια κατεύθυνση.

“Καταρχήν να πούμε πως η αφήγηση της ιστορίας, ενώ ξεκινά αρκετά δυσοίωνα, σταδιακά εξελίσσεται πολύ αισιόδοξα και ελπιδοφόρα, προσπαθώντας να περάσει ένα μήνυμα ενότητας και αδελφοσύνης, κάτι που λείπει πολύ από το είδος μας.

Όσον αφορά στην κατεύθυνση, η ιδέα για την δημιουργία ενός concept album μας άρεσε πολύ, καθώς είμαστε μεγάλοι fans των Pink Floyd, των Rush, των Beatles, των Dream Theater και άλλων μεγάλων συγκροτημάτων που έχουν γράψει αντίστοιχους concept δίσκους. Θέλαμε να γράψουμε μια ιστορία, η οποία, μέσα από την συνοδεία της μουσικής μας, θα «ταξίδευε» τον ακροατή, περίπου όπως το soundtrack της ταινίας συνοδεύει την ιστορία του σεναρίου.

Έτσι λοιπόν, όταν συζητούσαμε ιδέες για την ιστορία, ο Σωτήρης πρότεινε να φανταστούμε πώς θα είναι η ζωή στη Γη σε περίπου 200 χρόνια από σήμερα. Είχε ήδη πολλές ιδέες για την μουσική, και καθώς έλειπαν οι στίχοι, με τις ιδέες όλων, σιγά σιγά «χτίσαμε» μια ιστορία, η οποία βασίζεται στην αντίληψη που έχουμε αυτήν τη στιγμή για την πορεία που κατευθυνόμαστε ως ανθρωπότητα, και, ομολογώ πως δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη. Αλλά αυτό το αφήνουμε στη διάθεση του καθενός που θα ακούσει το άλμπουμ και ελπίζουμε να καταφέρουμε να περάσουμε τους προβληματισμούς και τα μηνύματά μας μέσα από αυτό.”

- Να αναφερθεί, βέβαια, εδώ το εξής. Είχατε ήδη δώσει δείγματα για την κοινωνική σας ευαισθητοποίηση από το ντεμπούτο σας “Digital Cage of a Cursed Generation”, για παράδειγμα με τον τίτλο του άλμπουμ, ή με το τραγούδι για τον δολοφονημένο από νοικοκυραίους και αστυνομικούς Ζακ Κωστόπουλο (που καταλήγει μάλιστα με το, εμβληματικό για το κίνημα Black Lives Matter, και τόσο τραγικό “I can’t breathe”). Όντως τελικά το όλο ζήτημα για εσάς, δεν είναι απλά η μουσική, έτσι;

“Σίγουρα δεν είναι μόνο η μουσική. Εννοείται πως είναι και η μουσική, η οποία δικαίως θεωρείται το πιο προσιτό είδος τέχνης. Αλλά πιστεύουμε πως, αν η μουσική δεν έχει μια «φωνή», κάτι να πει, κάτι να περάσει, τότε ο καλλιτέχνης δεν έχει τρόπο να εκφραστεί, και παράλληλα ο ακροατής δεν έχει κάτι να «ακούσει». Χάνεται εξ’ ορισμού η πρόθεση και ο σκοπός της.

Έτσι λοιπόν, μέσα από την μουσική μας, η πρόθεση και ο σκοπός μας είναι, από τη μια φυσικά να πειραματιστούμε με την τέχνη της μουσικής, αλλά παράλληλα θέλουμε να μιλήσουμε, ή μάλλον να «φωνάξουμε δυνατά», για πολλά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία πλέον, λόγω της εύκολης διάδοσης της πληροφορίας, έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε εκρηκτικό βαθμό και επηρεάζουν κυρίως τις νέες γενιές, που μεγαλώνουν πλέον μέσα σε αυτό το ψηφιακό «κλουβί».”

- Στο καθαρά μουσικό κομμάτι, διέκρινα τον λυρισμό του post-rock, την επιθετικότητα του post-punk και τις “πιασάρικες” μελωδίες του alternative rock. Ποιες υπήρξαν (ή είναι ακόμα και σήμερα) οι μεγαλυτερες σας επιρροές;

“Στο μουσικό κομμάτι, οι μεγαλύτερες επιρροές μας προέρχονται από μια ποικιλία ειδών μουσικής. Θα λέγαμε ότι έχουμε εμπνευστεί από διάφορα είδη, από κλασική μουσική μέχρι ακραίο metal, blues, τζαζ και progressive rock/metal. Ορισμένοι καλλιτέχνες που θα θέλαμε να αναφέρουμε ως σημαντικές επιρροές περιλαμβάνουν τους Pink Floyd, Queensrÿche, Guns N’ Roses, Radiohead, Muse, Porcupine Tree, M83..”.

- Βέβαια να πω ότι σε εγχώριο επίπεδο, μου ήρθαν στο μυαλό οι Transistor ακούγοντας τα τραγούδια σας. Πολύ αγαπημένη μου μπάντα…

“Χαρά μας που σου θυμίζουμε τους Transistor, μια μπάντα που αγαπάμε και θαυμάζουμε και εμείς. Ειδικά το 'Things You Miss When you Blink' ήταν δισκάρα, μακάρι να κυκλοφορήσουν κάτι καινούργιο. Είναι σίγουρα μια από τις εγχώριες επιρροές μας και μας χαροποιεί που το αναγνωρίζεις αυτό στη μουσική μας.

- Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω αν σας πετυχαίνουμε κάπου συναυλιακά το προσεχές διάστημα ή και αν θα... σας πετύχουμε σε κάποιο από τα πολλά καλοκαιρινά live και φεστιβάλ που έρχονται, ως θεατές!

“Έχουμε προσπαθήσει και πονέσει πάρα πολύ για να διεκδικήσουμε μισή ευκαιρία να παίξουμε σε κάποιο φεστιβάλ το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν τα έχουμε καταφέρει.. Δεν έχουμε ούτε τις κατάλληλες πλάτες άλλα ούτε και τα κατάλληλα νούμερα που θα δικαιολογούσαν την ένταξή μας σε ένα φεστιβάλ που ο βασικός τους σκοπός είναι το κέρδος και όχι η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών.. Ελπίζουμε να μπορέσουμε μελλοντικά να κεφαλαιοποιήσουμε τα τρομερά reviews που έχουν πάρει οι δίσκοι μας, σε live εμφανίσεις. Υπάρχει στα σκαριά πάντως κάτι για Οκτώβρη - Νοέμβρη με ένα μίνι τουρ, ελπίζουμε να ευδοκιμήσει.

- Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε και συγχαρητήρια για τη δημιουργικότητά σας!

“Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές και για τη διεξαγωγή αυτής της συνέντευξης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τη μουσική μας με το i-JUKEBOX.gr. Ελπίζουμε να σας δούμε σε κάποια από τις μελλοντικές μας εμφανίσεις και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια!”.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

 • Οι L’ENTOURLOOP για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
  Οι L’ENTOURLOOP για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

  Συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία της hip hop, dub, reggae και jungle μουσικής, οι L’Entourloop έρχονται για δύο full live shows, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο WE και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Fuzz Club.

 • Ο JC STEWART στο RELEASE ATHENS
  Ο JC STEWART στο RELEASE ATHENS

  Ο JC Stewart, ένας από τους πλέον ανερχόμενους τραγουδοποιούς της γενιάς του, θα συνοδεύσει τους Duran Duran σε ένα από τα μεγαλύτερα σόου του καλοκαιριού, αυτή την Πέμπτη (18/7) στο Release Athens στην Πλατεία Νερού.

 • Ανταπόκριση: METALLICA @ PGE Narodowy
  Ανταπόκριση: METALLICA @ PGE Narodowy

  Περιμέναμε 14 χρόνια για αυτή τη στιγμή. Αν ζούσαμε στη Βαρσοβία, θα είχε μεσολαβήσει μόλις μια 5ετία, αλλά δεν βαριέσαι. Έχουμε μάλλον αποδεχτεί ότι η Ελλάδα είναι χωροταξικά η τελευταία χώρα της Ευρώπης, άρα και λαβύρινθος τα logistics των περιοδειών, όπως ότι η πολιτιστική της κουλτούρα απείχε ανέκαθεν από τα στάνταρ που θα βοηθούσαν να βλέπουμε συχνότερα τα γκρουπ με τα οποία μεγαλώσαμε.

 • Το 1ο DEATH DISCO INDOOR FESTIVAL στο Fuzz Club
  Το 1ο DEATH DISCO INDOOR FESTIVAL στο Fuzz Club

  Με headliners τους Twin Tribes και τους Suicide Commando πραγματοποιείται το 1ο Death Disco Indoor Festival, το Σαββατοκύριακο 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στο Fuzz Club.

 • Το τελικό line-up του CHANIA ROCK FESTIVAL
  Το τελικό line-up του CHANIA ROCK FESTIVAL

  Με τη συμμετοχή ονομάτων όπως οι Blind Guardian, Exodus, Μωρά στη Φωτιά, Magic De Spell και Villagers of Ioannina City πραγματοποιείται το Chania Rock Festival, από τις 26 έως τις 28 Ιουλίου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.


Newsletter