18Απριλίου2024

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 13:37 Γράφτηκε από: 

Inside 2022’s RELEASE ATHENS, part 7

Και τώρα χορός, το λέει και ένας από τους “επίσημους προσκεκλημένους” του φεστιβάλ.

Οι PET SHOP BOYS φέρνουν στο RELEASE ATHENS το διαβόητο οπτικοακουστικό τους σόου, οι THIEVERY CORPORATION προσφέρουν εκρηκτικότητα και χαλάρωση ταυτόχρονα, ο Κ.ΒΗΤΑ τις ιδιοσυγκρασιακές του πινελιές, οι MAZOHA και BOBYA COTTISHA τον αέρα Σαλονίκης, και όλα αναμένονται όπως πρέπει στην ημέρα Νο7 της Πλατείας Νερού.

PET SHOP BOYS

In a few words: Με 40 χρόνια πορείας και αποτελώντας συνώνυμο του synth-pop ήχου, το λονδρέζικο δίδυμο του Neil Tennant και του Chris Lowe έχει κυκλοφορήσει 14 στούντιο άλμπουμ, 5 soundtracks και πάνω από 70 singles, αριθμεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και έχει καταγράψει 7 υποψηφιότητες στα Grammy και πολυάριθμες νικητήριες συμμετοχές στα βρετανικά βραβεία. Οι Pet Shop Boys υπόσχονται μια μαγική εμπειρία, με το εντυπωσιακό “Dreamworld: The Greatest Hits Live Tour” να βρίσκεται ήδη επί ποδός εδώ και μερικές εβδομάδες και να κάνει μια τελευταία στάση στο περίφημο Glastonbury, πριν προσγειωθεί στο Release Athens.

Highlights: Τα πρώτα 5 άλμπουμ των Pet Shop Boys, θα έχουν για πάντα το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο στην εγκυκλοπαίδεια της χορευτικής μουσικής και της pop κουλτούρας. Με το καλημέρα και το “Please” (1986) έφτασαν στο Νο3 των UK charts και έγιναν πλατινένιοι, με τα “Actually” (1987), “Introspective” (1988) και “Behaviour” (1990) σκαρφάλωσαν στο Νο2 και συνέχισαν τη... ρουτίνα της πλατίνας, ενώ με το “Very” (1993) έπιασαν την κορυφή και επίσης την πλατινένια διάκριση. Στην πιο σύγχρονη εποχή τους, οι Βρετανοί έκαναν ιδιαίτερο ντόρο με το “Fundamental” (2006), αφιερωμένο στους Mahmoud Asgari and Ayaz Marhoni, δύο γκέι έφηβους που εκτελέστηκαν από το καθεστώς του Ιράν, ενώ τα τρία τελευταία τους άλμπουμ “Electric” (2013), “Super” (2016) και “Hotspot” (2020) τους ανέβασαν και πάλι έως το Νο3 των πινάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Us and them: Η τελευταία επίσκεψη των Pet Shop Boys στην Αθήνα χρονολογείται προ 9ετίας, για το Ejekt του 2013 στην Πλατεία Νερού, ενώ είχαν προηγηθεί οι εμφανίσεις τους το 2009 στη Metropolitan Expo στο Ελ. Βενιζέλος, το 2002 στην Τεχνόπολη στο πλαίσιο του Electron, καθώς και το διήμερο του Λυκαβηττού το 2000.

THIEVERY CORPORATION

In a few words: Το όνομα του club από το οποίο ξεκίνησε η ιστορία των Thievery Corporation, μάλλον έδειχνε εξαρχής και την έφεσή τους προς αυτό που ονομάζεται “lounge” ήχος. Καλοκαίρι του 1995 και ο Eric Hilton, συνιδιοκτήτης του Eighteenth Street Lounge στην Washington, “τα βρίσκει” με τον Rob Garza γύρω από τα μουσικά τους γούστα και όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Το να τους ονομάσεις downtempo και να ξεμπερδέψεις, μπορεί και να είναι μια κάποια λύση, όμως θα τους αδικήσεις αν δεν αναφέρεις όλες αυτές τις επιρροές από τους ήχους της Ανατολής και της Βραζιλίας, και όλη αυτή τη χοάνη στην οποία η dub, η reggae και το hip hop ανακατεύονται με την bossa nova και την jazz. Με 10 στούντιο άλμπουμ στις αποσκευές και το γνώριμο τιμ με το οποίο συμπράττουν στις εκρηκτικές live εμφανίσεις τους, οι Thievery Corporation θα σε κάνουν να χοροπηδήσεις και να ονειροπολήσεις, όπως κάθε φορά.

Highlights: Το “The Mirror Conspiracy” (2000) τα πήγε περίφημα σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενώ ο κατάλογος των χορευτικών/ηλεκτρονικών άλμπουμ του Billboard φύλαξε περίοπτη θέση για το “The Richest Man in Babylon” (2002), το “The Cosmic Game” (2005), το “Radio Retaliation” (2008), που ήταν και υποψήφιο στα Grammy για την κατηγορία Best Recording Package με την φωτογραφία του Subcomandante Marcos στο εξώφυλλο, καθώς και τα “Culture of Fear” (2011) και “Saudade” (2014).

Us and them: Άρρηκτα συνδεδεμένοι ως τώρα με το Release Athens, καθώς το 2018 ανέβηκαν στη σκηνή ως headliners παρέα με τους UB40, παρομοίως και το 2017 με τους Archive. Το αμερικανικό γκρουπ είχε βρεθεί ξανά στην Πλατεία Νερού για μεγάλη κεντρική συναυλία το 2014, ενώ ο Λυκαβηττός το 2011 και το 2005, όπως και το Θέατρο Βράχων το 2008, δείχνουν ότι οι Thievery Corporation μόνο σε μεγάλα θέατρα και αρένες μπορούν να χωρέσουν στην Ελλάδα.

Κ.ΒΗΤΑ

In a few words: Ο Κωνσταντίνος Βήτα έκλεισε αυτές τις ημέρες τα 61 του χρόνια. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις πιο ιδιαίτερες και σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, είτε μιλάμε για την, όχι απλά επιδραστική, αλλά καταιγιστική για ό,τι θα επακολουθούσε, πορεία του με τους Στέρεο Νόβα, είτε για τις πολυποίκιλες σόλο δουλειές του, τις συνεργασίες του, τα soundtracks που έγραψε για θέατρο και κινηματογράφο, τις δικές του εκδοχές σε αγαπημένα ακούσματα. Προσφάτως ο καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης παρουσίασε το project Neapoly μαζί με τον Νίκο Πατρελάκη και κάπως έτσι ο χρόνος ίσως και να γύρισε πίσω, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Highlights: Η σύμπραξή του με τη Δήμητρα Γαλάνη για το “Μετά” (2001), ο “διάλογός” του με τον Μάνο Χατζιδάκι στο “Transformations” ‎(2003), καθώς και η μουσική του για την άκρως επιτυχημένη παράσταση “2” του Δημήτρη Παπαϊωάννου (2006), είναι μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα για τη σημασία του Κ.Βήτα στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Us and him: Επιλεγμένες γενικά οι εμφανίσεις του όλα αυτά τα χρόνια, οπότε σε φεστιβαλικό επίπεδο θα αναφέρουμε το Rockwave του 2010 στη Μαλακάσα με τους Black Eyed Peas, Faithless και Aviv Geffen, καθώς και το Rockwave του 1998 στη Φρεαττύδα με τους Portishead, Spiritualized και Asian Dub Foundation.

The locals

MAZOHA

Γνωστός από Kid Galax και Vagina Lips, o Θεσσαλονικιός Τζίμης Πολιούδης παρουσιάζει το darkwave/synthpunk project του, με τέσσερα πολύ δυνατά και συμβολικού/καταγγελτικού περιεχομένου άλμπουμ έως τώρα (“The Weight of Existence” - 2017, “Μπάσταρδο” - 2019, “ΠΡΤΘΛΤΣ” - 2021, “Τώρα Χορός” - 2022).

BOBYA COTTISHA

Επίσης προερχόμενοι από Σαλονίκη μεριά και εκπροσωπώντας τον neo-soul/disco/funk ήχο, κατεβαίνουν στην Αθήνα με το πρόσφατο EP “Lunch Break”, που ήρθε ως διάδοχος του προ διετίας “For Breakfast”.

* Πέμπτη 30 Ιουνίου, Πλατεία Νερού / Viva.gr, Viva spots.



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

  • Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
    Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

    Έχοντας αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική σκηνή με τη μακρόχρονη και πολυσχιδή καριέρα τους, οι James έρχονται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, επιβεβαιώνοντας τη σχέση λατρείας που έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό.

  • Ανταπόκριση: EMPEROR w/ Lucifer’s Child @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: EMPEROR w/ Lucifer’s Child @ Floyd Live Music Venue

    Από την ώρα που είχε ανακοινωθεί αυτή εδώ η συναυλία (έναν χρόνο πριν είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια), το καλεντάρι είχε μια βαθιά μαύρη κουκκίδα, που περίμενε καρτερικά να σβήσει.

Also Read

  • Οι THE SUBWAYS στο RELEASE ATHENS

    Έχοντας χαρακτηριστεί ως “το πιο σέξι ροκ εν ρολ γκρουπ των τελευταίων ετών”, οι The Subways θα βρεθούν στο πλευρό των Offspring, την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Release Athens στην Πλατεία Νερού.

  • Οι SOFI TUKKER στο RELEASE ATHENS

    Έχοντας σαν σημείο αναφοράς την αγάπη τους για τη βραζιλιάνικη μουσική και κουλτούρα, οι Sofi Tukker φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εντυπωσιακό τους σόου, την Πέμπτη 18 Ιουλίου στο Release Athens στην Πλατεία Νερού, όπου θα μοιραστούν τη σκηνή με τους Duran Duran.

  • Οι TRAMHAUS στο RELEASE ATHENS

    Έτοιμοι να αποτελέσουν το επόμενο πολυσυζητημένο όνομα του ευρωπαϊκού μουσικού στερεώματος, οι Tramhaus θα βρεθούν την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο πλευρό των Pulp, The Smile και Ride στο Release Athens στην Πλατεία Νερού.

  • Οι RIDE στο RELEASE ATHENS

    Οι ιστορικοί Ride έρχονται με νέο δίσκο την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Release Athens στην Πλατεία Νερού, για να μας χαρίσουν μαζί με τους co-headliners Pulp και Smile μια βραδιά γεμάτη με μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του εναλλακτικού rock των τελευταίων 30 χρόνων.

  • Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο RELEASE ATHENS

    Σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ξεχωριστές εμφανίσεις της πλούσιας καριέρας του, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ανεβαίνει το Σάββατο 29 Ιουνίου στη σκηνή του Release Athens στην Πλατεία Νερού.


Newsletter