19Απριλίου2024

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 19:48 Γράφτηκε από: 

Η δισκογραφία των HARAKIRI FOR THE SKY φέρνει στα κόκκινα τη συναισθηματική μας φόρτιση

O όρος “post-black metal” θα μπορούσε να είναι μια συνοπτική περιγραφή του συγκεκριμένου σχήματος, του οποίου τα τέσσερα άλμπουμ φτάνουν στα άκρα τα συναισθήματά μας.

Δεν βλέπουμε την ώρα, λοιπόν, για την επιστροφή των HARAKIRI FOR THE SKY, οπότε το μόνο αντίδοτο είναι η δισκογραφία τους στο repeat και, επ’ ευκαιρία, μια συνολική καταγραφή της.

2012, “Harakiri for the Sky” (Art of Propaganda)

Το πρώτο χτύπημα έρχεται με το 37λεπτο ομώνυμο άλμπουμ, όμως μη γελιόμαστε από τη διάρκεια, τα τραγούδια είναι μονάχα 5, καθώς ο M.S. (Matthias Sollak) και ο J.J. (Michael V. Wahntraum) έμελλε ευθύς εξαρχής να μας δείξουν τη διάθεσή τους για μακροσκελείς συνθέσεις, έτσι ώστε η συναισθηματική μας φόρτιση να φτάνει στα κόκκινα.

Μπορεί η παραγωγή του ίδιου του M.S. να είναι πρωτόλεια και φτωχή, θυμίζοντας κάτι σε πρώτο κύμα Norwegian black metal, παρόλα αυτά από το πρώτο κιόλας τραγούδι, το “Lungs Filled with Water”, καταλαβαίνουμε τον δρόμο που χαράσσουν οι Αυστριακοί, αφενός με σπαρακτικά φωνητικά από τον J.J., αφετέρου με μελωδίες, ξεσπάσματα, ξυραφένια ριφς και καταστροφικά blast beats από τον M.S.

Με τη σειρά του, το “From Yesterday to Ashes” αποτελεί την κορυφαία στιγμή του άλμπουμ και ένα ακόμη χαρακτηριστικό Harakiri for the Sky τραγούδι, με τα τύμπανα του Matthias να είναι απλά ισοπεδωτικά.

2014, “Aokigahara” (Art of Propaganda)

Ο διάδοχος του δισκογραφικού ντεμπούτου των Harakiri for the Sky, είναι ένα 64λεπτο άλμπουμ με 9 τραγούδια, σαφώς βελτιωμένη παραγωγή από τον M.S., ακόμα πιο σκισμένα φωνητικά από τον J.J. και μια σειρά από guest τραγουδιστές.

Το εναρκτήριο “My Bones to the Sea” και το καταιγιστικό “Jhator” που ακολουθεί είναι τα highlights του “Aokigahara”, τίτλος που προέρχεται από το ομώνυμο δάσος στην Ιαπωνία και γνωστή τοποθεσία αυτοχειριών, όμως μάλλον αυτό είναι και το μειονέκτημα του δίσκου, καθώς οι κορυφαίες στιγμές έρχονται νωρίς, χωρίς, βέβαια, να παραλείπουμε και τη διασκευή, με όλη τη σημασία της λέξης, στο “Mad World” των Tears for Fears.

Όπως και να έχει, οι Harakiri for the Sky διατηρούν τη φήμη μιας παντελώς συναισθηματικά φορτισμένης μπάντας, χωρίς ακόμα να έχουν κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα.

2016, “III: Trauma” (Art of Propaganda)

Οι συνθέσεις μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο και οι Αυστριακοί κυκλοφορούν το πιο μακροσκελές τους άλμπουμ, με 75λεπτη διάρκεια στα 8 τραγούδια, ενώ αυτή τη φορά ο M.S. συμπράττει στην παραγωγή με τον Daniel Fellner και το αποτέλεσμα είναι o απαραίτητος όγκος.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι πως το “III: Trauma” είναι και ο δίσκος που έμελλε να ορίσει τον ήχο των Harakiri for the Sky, κάτι που επιτυγχάνεται μόλις από το πρώτο τραγούδι, αφού άλλωστε το συγκεκριμένο γκρουπ συνηθίζει να δίνει το στίγμα του πάντοτε από την αρχή.

Έτσι λοιπόν, το καθαρό/βρώμικο ριφάκι στο πανέμορφο “Calling the Rain” και το συνολικό ύφος του τραγουδιού, κατά κάποιο τρόπο ολοκληρώνουν το στιλ που μας είχαν δείξει με τις πρώτες δύο δουλειές τους οι Harakiri for the Sky, κατατάσσοντάς τους ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του post-black metal παγκοσμίως.

Φυσικά, δεν λείπουν και οι πιο ακραίες στιγμές με τα χαρακτηριστικά blast beats του M.S., όπως στο ισοπεδωτικό “Funeral Dreams”, ενώ το “Thanatos” κλείνει μια εξαιρετική τριπλέτα που έρχεται από το ξεκίνημα κιόλας του άλμπουμ.

Από την άλλη, το mid-tempo “Dry the River” και ο σπαραγμός του J.J. στο “Bury Me”, που ρίχνει ιδανικά την αυλαία, είναι δύο ακόμα τραγούδια που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να προσπεράσεις.

2018, “Arson” (Art of Propaganda)

To magnum opus των Harakiri for the Sky, τουλάχιστον προς το παρόν. Σπαρακτικό, μελωδικό, καταστροφικό, πραγματικός εμπρησμός, με 7 τραγούδια και 67 λεπτά να βρίσκονται στο πολύ πάνω ράφι του 2018.

Έχοντας ήδη το momentum του “III: Trauma” και με το δίδυμο M.S. και Daniel Fellner ξανά στην παραγωγή, οι Harakiri for the Sky επιστρέφουν με το “Arson” για να αποδείξουν πως είναι ένα γκρουπ που βράζει και κοχλάζει, αναγκάζοντας την παγκόσμια metal σκηνή να υποκλιθεί.

Ο M.S. αφήνει αυτή τη φορά το drum kit στον Kerim “Krimh” Lechner, γνώριμό μας από τους Septicflesh, ενώ αν έπρεπε να αναζητήσουμε ένα και μοναδικό μελανό σημείο του δίσκου, αυτό θα ήταν ο λίγο παραπάνω όγκος που λείπει από τον ήχο των ντραμς.

Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν λέξεις για το εναρκτήριο “Fire, Walk with Me”, καλύτερο κομμάτι των Harakiri for the Sky, σε μουσική, συναίσθημα, ερμηνεία. Κορυφαίο, στα πάντα. “I wish I was kerosene, just to set myself on fire… I wish I was kerosene, I’d burn all we’ve edified… I wish I was kerosene, plain to set your world on fire… I wish I was kerosene, just to feed the flames…”. Όπως δύσκολα βρίσκεις κατάλληλη περιγραφή για το “Stillborn”, που ξεκινάει μελωδικά αλλά πίσω του κρύβει έναν οδοστρωτήρα.

Μαζί με αυτά τα δύο απίστευτα τραγούδια, οι Αυστριακοί μας προσφέρουν το “Heroin Waltz”, ένα τα πλέον σπαρακτικά και συνάμα ογκολιθικά τους, το επίσης εξαιρετικό “You Are the Scars”, καθώς και το “Tomb Omnia”, του οποίου τα riffs φέρνουν άρωμα ευρωπαϊκού βορρά, ενώ το “Manifesto” των Graveyard Lovers με τα guest φωνητικά της Silvi Bogojevic, έρχεται στα μέτρα τους μέσω της κατάλληλης επεξεργασίας, η οποία βέβαια δεν φτάνει στα επίπεδα μετάλλαξης του προαναφερόμενου “Mad World”.

* Οι Harakiri for the Sky εμφανίζονται την Παρασκευή 12 Απριλίου στο Eightball Live Stage (15€, 18€ & 22€ / The Nephilim Metal Music Store, Stereodisc, Musicland Records, Rover Bar, 11876, Seven Spots, Wind, Viva.gr) και το Σάββατο 13 Απριλίου στο Temple (15€, 18€ & 22€ / Metal Era, No Remorse Records, Rhythm Records, 11876, Reload Stores, Seven Spots, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος, Viva Spot Τεχνόπολης, Wind, Yoleni’s, Viva.gr). Τη συναυλία της Θεσσαλονίκης ανοίγουν οι Shadowcraft και οι Nihilism και της Αθήνας οι Allochiria και οι Message in a Cloud.



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

  • Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
    Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

    Έχοντας αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική σκηνή με τη μακρόχρονη και πολυσχιδή καριέρα τους, οι James έρχονται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, επιβεβαιώνοντας τη σχέση λατρείας που έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό.

Also Read


Newsletter