30Ιανουαρίου2023

Κυριακή, 04 Ιουνίου 2017 14:51 Γράφτηκε από: 

Νέες κυκλοφορίες #1

Στην πρεμιέρα της καινούριας στήλης δισκοκριτικών, υπάρχει η ευτυχής συγκυρία να φιλοξενούνται οι τρεις έως τώρα κορυφαίες στιγμές της χρονιάς, που δεν είναι άλλες από τα δισκογραφήματα των EXQUIRLA, ANATHEMA και BLACK ANGELS, καθώς και τα άλμπουμ των AMNIAC, ONCE UPON A WINTER και SAMSARA BLUES EXPERIMENT, που μας άφησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Aκούσαμε επίσης και σας παρουσιάζουμε τις νέες δουλειές από τους A VICTIM OF SOCIETY, τους BLACK HAT BONES, τους CIRCA WAVES, τους HALF GRAMME OF SOMA, τους JAMIROQUAI, τους NEW ZERO GOD, τους OMEGARAY, τους PUTA VOLCANO, τους SERENITY BROKEN, τους SLOWDIVE, τους RAVEONETTES και τους ULVER.

AMNIAC – “Matriarch” (independent)

Το καλύτερο εγχώριο post-metal που προσωπικά έχω ακούσει εδώ και καιρό. Το ομώνυμο “Matriarch” ραγίζει μπετά, φοβερά και τα “Huntress Virgin Goddess” και “Erebos”. 

ANATHEMA – “The Optimist” (Kscope Music)

Οι αγαπημένοι Βρετανοί πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, με ακόμα πιο πολυσυλλεκτικό ήχο. Μπορεί το “The Optimist” να μη φτάνει στα αριστουργηματικά επίπεδα του “Distant Satellites” και του “Weather Systems”, παρόλα αυτά αναμφίβολα στιγματίζει το 2017, όπως, προφανώς, και η μαγευτική φωνή της Lee Douglas.

Το “Leaving It Behind”, το “Wildfires” και το instrumental “San Francisco” αποπνέουν ένα άρωμα trip hop, ενώ το “Endless Ways”, μαζί με τα “Τhe Optimist” και “Can’t Let Go”, είναι τα κομμάτια που συνδέουν το άλμπουμ με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες των Anathema.

Όσο για το στοιχειωτικό “Springfield”, προσωπικά δεν ξέρω πόσες νύχτες θα χρειαστεί να περάσω και μ’ αυτό. Επίσης, άξια αναφοράς το “Close Your Eyes” με την jazz ατμόσφαιρα και το σαξόφωνο, καθώς και το “Back to the Start”, επηρεασμένο, όπως ολόκληρο το παρόν των Anathema, από τους Pink Floyd. Αντιληπτό ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία αδιάφορη στιγμή.

A VICTIM OF SOCIETY – “Freaktown” (Inner Ear Records)

Έχοντας παρακολουθήσει δύο φορές τους A Victim of Society μέσα σε ισάριθμους μήνες, είχα ήδη βγάλει το συμπέρασμα για την ατόφια ψυχεδέλεια και το “τσίτα τα γκάζια” τους. Το “The Quick and the Dead”, το “Would You Care?”, το “Amnesia” με τον ελληνόφωνο στίχο και το “Freaktown”, είναι αυτά που ξεχωρίζουν.

BLACK HAT BONES – “Born in a Thunder” (independent)

Mε το “Thunderborn”, το “Back with a Black Heart”, το “Eyes n Knives”, το “Α Better Grave” και το “Concrete Youth”, οι Black Hat Bones μάς θυμίζουν ότι παίζουν high gain devil rock, ενώ με πιο μελωδικές στιγμές όπως το “I Am the Sun”, το “Feast with the Darkness” και το “Realize”, δείχνουν ένα ωριμότερο πρόσωπο, μαζί με τα πιο καθαρά πλέον φωνητικά του Μπάμπη.

CIRCA WAVES – “Different Creatures” (Virgin EMI Records)

Φρέσκο και αναζωογονητικό βρετανικό ροκ. Οι Circa Waves μπαίνουν δυνατά με τα ξεσηκωτικά “Wake Up” και “Goodbye”, ενώ ενδιάμεσα έρχεται το πανέμορφο “Fire that Burns”. Άξια προσοχής και τα “Crying Shame” και “Without You”.

EXQUIRLA – “Para Quienes Aún Viven” (Superball Music)

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία των Toundra με τον Niño de Elche. Ακούγοντας το “Destruidnos Juntos”, τα υπέροχα “El Grito del Padre” και “Un Hombre”, το “Europa Muda” και το “Hijos De La Rabia”, συνειδητοποιείς την απόλυτα αρμονική ένωση του instrumental rock με το ταμπεραμέντο του φλαμένκο. Μέχρι στιγμής, το top άλμπουμ του 2017.

ΗALF GRAMME OF SOMA – “Groove is Black” (Fuzz ink. Records)

Ένα ωραίο αποτέλεσμα χέβι ροκ εν ρολ. “Gloomy Eggplant” το καταλληλότερο για εισαγωγή, “Mega Rollo Booster”, “Red Kiss”, “Doofie” και “Drowned” τα πιο συναυλιακά, “Groove Is Black” το πιο γκρουβάτο.

JAMIROQUAI – “Automaton” (Virgin EMI Records)

Συγκρότημα που έρχεται να σου φτιάξει τη διάθεση και αυτό φαίνεται από το εναρκτήριο “Shake It On”. Κορυφαία το old school disco/funk “Nights Out in the Jungle”, το ρομποτοειδές “Automaton” και τα groovy “We Can Do It”, “Summer Girl” και “Superfresh”. Παρόλα αυτά, το άλμπουμ έχει και αρκετούτσικες μέτριες στιγμές. Όπως και να έχει, η φάση είναι Jamiroquai και beach party.

MAPLERUN – “Partykrasher” (independent)

Alternative metal με αρκετές δόσεις από Korn και Jonathan Davis. Πέρα από το “DIY” και το “Partybomb”, προσωπικά δεν μου γέμισε το μάτι.

NEW ZERO GOD – “Under the Influence of Captain Pan Ikatac” EP (independent)

Μπορεί το gothic/post-punk να μην ανθίζει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, παρόλα αυτά, ως γνήσιοι απόγονοι των Sisters of Mercy, οι New Zero God “το ζουν” στο “Hell Bet on Me to Lose” και το “Under the Radar”.

ONCE UPON A WINTER – “Selective Depression in Chase of the Big Bang” (independent)

Πέρα για πέρα αξιομνημόνευτο το one man post-rock project του Ηλία Κακανή, με το “SKG” να είναι ένα ευθύ tribute στους Maybeshewill, έναν χρόνο μετά από τον οριστικό αποχαιρετισμό τους, και τα έγχορδα στο πανέμορφο “Once Upon a Winter”, όπως και στην αυλαία με το “Apogymnosis”, να κάνουν τη διαφορά.

OMEGARAY – “ΩRAY” (Sound Effect Records)

Πέντε κομμάτια με μέσο όρο διάρκειας σχεδόν το 10λεπτο, ένας συνδυασμός folk/Americana με ψυχεδέλεια, ελληνόφωνος στίχος και το χαρακτηριστικό γρέζι στη φωνή του Γιώργου Καρανικόλα, που συνεργάζεται με τον Στέφανο Φλώτσιο, συνοδοιπόρο του στους Last Drive, καθώς και τους Μόνο Κάκτο και Κώστα Λουκόπουλο.

Κορυφαία το “Κυκλικός Χορός” και το “Οξείδωση”, από κοντά το “Ξενιστής”, ενώ καθόλου αδιάφορα δεν περνούν τα “Αίτνα” και “Φάρος”, μαζί με τη στονεροψυχεδέλεια του bonus 20λεπτου “Αίτνα - Witness version”.

PUTA VOLCANO – “Harmony of Spheres” (iota5 Records)

Desert rock και καλοκαιρινός ιδρώτας, με το leading κομμάτι όλου του δίσκου “Jovian Winds”, το σούπερ ριφάκι στο “Neon”, το ορεξάτο εναρκτήριο “Dune” και τα φωνητικά της Luna Stoner στo “Bird”, που δείχνουν πόσο ταιριαστά είναι με τη μουσική του γκρουπ.

SAMSARA BLUES EXPERIMENT – “One with the Universe” (Electric Magic Records)

Βαρύς ήχος με τα riffs, ψυχεδέλεια με τα φωνητικά και τα πλήκτρα, μαζί με μια ανατολίτικη εσάνς. Τσέκαρε το υπέρτατο “Glorious Daze” και το “Vipassana”. Πολύ καλό και το “Eastern Sun & Western Moon”.

SERENITY BROKEN – “Redefine” (independent)

To alternative metal δεν έχει τόσο μεγάλο hype στην Ελλάδα, όσο, ας πούμε, το stoner ή το psych, παρόλα αυτά οι Serenity Broken είναι κάτι σαν εγχώριοι Disturbed και Godsmack. Ξεχωρίζουν τα “Fred’s Story”, “Cutaway”, “Under My Skin”, “Faint Slit” και “Join the Hated”, όπως φυσικά και η συνεργασία με τον Γιώργο Κόλλια των Nile στα τύμπανα.

SLOWDIVE – “Slowdive” (Dead Oceans)

Δισκογραφική επιστροφή για τους Slowdive μετά από 22 ολόκληρα χρόνια. H έναρξη με τα “Slomo” και “Star Roving” είναι ιδανική, όπως χαρακτηριστική και η ατμόσφαιρα του “Falling Ashes”, όμως το υπόλοιπο άλμπουμ κυλάει λίγο έως πολύ αδιάφορα.

THE BLACK ANGELS – “Death Song” (Partisan Records)

Black Angels ρίχνουν για αρχή ένα “4X4” με τα “Currency”, “Half Believing”, “Estimate” και “Life Song”, ενώ προς τέρψιν ημών των μουσικόφιλων υπάρχουν και τα “Comanche Moon”, “Hunt Me Down”, “I Dreamt” και “Medicine”, όπως και τα – ούτε κατά διάνοια fillers – “I’d Kill for Her”, “Grab As Much (As You Can)” και “Death March”. Δισκάρα.

THE RAVEONETTES – “2016 Atomized” (Beat Dies Records)

Μια συλλογή από ανθολογήματα που δημοσιοποιήθηκαν μεμονωμένα την περασμένη χρονιά, με τους Raveonettes να φορούν διαφορετικά προσωπεία. Από το ανεβαστικό και ηλεκτρονικό “Junko Ozawa” στο indie “Won’t You Leave Me Alone”, από το καλοκαιρινής διάθεσης “Choke on Love” στο shoegaze “Fast Food” και από το 12λεπτο instrumental “PENDEJO” στα dream pop “This World Is Empty (Without You)” και “EXCUSES”.

ULVER – “The Assassination of Julius Caesar” (House of Mythology)

Ακούγοντάς το κάποιες φορές αρχικά, δεν κατάφερα να μπω στο “mood” του, στην πορεία, όμως, το συμπάθησα. Έντονο άρωμα Depeche Mode, κορυφαίο το “So Falls the World” και από κοντά το “Rolling Stone”, το “Southern Gothic”, το “Angelus Novus” και το “1969”. Ό,τι πιο προσιτό και “εύπεπτο” έχουν κυκλοφορήσει οι Ulver στην πλούσια δισκογραφία τους.   E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

 • Η “Αισθηματική Αγωγή vol. 3” στο Gagarin 205
  Η “Αισθηματική Αγωγή vol. 3” στο Gagarin 205

  Η Λένα Πλάτωνος με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα, καθώς και οι Λόλεκ και Veslemes αποτελούν το line-up της “Αισθηματικής Αγωγής vol. 3”, το Σάββατο 4 Μαρτίου στο Gagarin 205.

 • O ΖΩΡΖ ΠΙΛΑΛΙ στο Piraeus Club Academy
  O ΖΩΡΖ ΠΙΛΑΛΙ στο Piraeus Club Academy

  Ο Ζωρζ Πιλαλί παρουσιάζει την παράσταση “Οχλοδοξία” το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Piraeus Club Academy.

 • 10 Χρόνια VIVE LE PUNK ROCK FESTIVAL σε An Club και Gagarin 205
  10 Χρόνια VIVE LE PUNK ROCK FESTIVAL σε An Club και Gagarin 205

  Το Vive le Punk Rock Festival γιορτάζει τα 10 του χρόνια, με headliners τους Infa-Riot και Restarts την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο An Club, καθώς και τους G.B.H. και Panx Romana το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Gagarin 205.

 • O LEWIS CAPALDI για πρώτη φορά στην Ελλάδα
  O LEWIS CAPALDI για πρώτη φορά στην Ελλάδα

  Στο απόγειο της διεθνούς του καριέρας, ο Lewis Capaldi έρχεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανεβαίνοντας στη σκηνή του TerraVibe Park.

 • Οι RAZORLIGHT για πρώτη φορά στην Ελλάδα
  Οι RAZORLIGHT για πρώτη φορά στην Ελλάδα

  Οι Razorlight, μια από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της Μεγάλης Βρετανίας για τον 21ο αιώνα, έρχονται το Σάββατο 25 Μαρτίου στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ για την παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα.

Also Read


Newsletter