Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 18:19 Γράφτηκε από: 

Μουσική για τις κολασμένες ψυχές: Ακούσαμε το νέο άλμπουμ των MR. HIGHWAY BAND με τίτλο “The Rebel Artist”

MR. HIGHWAY BAND είναι μια μπάντα που “το ζει”. Τόσο στο στούντιο, όσο και στις συναυλίες της, οι οποίες, μάλιστα, περιλαμβάνουν συχνές συμμετοχές σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η ενεργή παρουσία στις δράσεις των Αντισωμάτων.

Μετρώντας ήδη 6 χρόνια πορείας, οι Mr. Highway Band μάς έκαναν την τιμή της προακρόασης του “The Rebel Artist”, άλμπουμ Νο3 στην έως τώρα δισκογραφία τους. Έτσι λοιπόν, στα Orfeas Music Studios μάς περίμενε ο Γιάννης Αφένδρας a.k.a. Mr. Highway εκ μέρους του γκρουπ, μαζί με τον Τάσο Ιωαννίδη που ανέλαβε την παραγωγή, ηχογράφηση και μίξη, προκειμένου να μας ξεναγήσουν στα τραγούδια του δίσκου.

Το γενικό συμπέρασμα που προσωπικά έβγαλα πριν περάσουμε στο κάθε κομμάτι ξεχωριστά, είναι ότι το “The Rebel Artist” αποτελεί μια πανέμορφη δουλειά συνολικά, χωρίς καμία αδύναμη στιγμή. Ακούγοντάς το, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό καπνισμένο μπαρ μεταμεσονύκτιες ώρες, συνοδεύοντας τα ποτήρια σου με μια μπάντα που έχει ανέβει στο ξύλινο σανίδι, προκειμένου να παίξει μουσική για τις κολασμένες ψυχές…

Όσον αφορά τα ατού του άλμπουμ, κυριότερο όλων είναι η επιλογή των Mr. Highway Band να συμπεριλάβουν επιπρόσθετα όργανα στα τραγούδια, μέσω φίλων προσκεκλημένων. Ακριβώς αυτή η επιλογή, που δείχνει μεράκι και ανοιχτούς μουσικούς ορίζοντες, έχει ως αποτέλεσμα το γνωστό blues/southern/folk ύφος της μπάντας, να εμπλουτίζεται από μελωδίες άκρως ταιριαστές με τον όποιο αρχικό σχεδιασμό.

Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο που κάνει το “The Rebel Artist” να σε κερδίζει από το πρώτο άκουσμα, είναι η προσαρμοστικότητα που δείχνει στα φωνητικά ο Γρηγόρης Ψαλτάκος, ανάλογα με την ιστορία που αφηγείται, ενώ εδώ έρχεται να προστεθεί και το ύφος των στίχων, που σε πολλές των περιπτώσεων είναι συμβολικοί και περιέχουν ένα ιδιαίτερο και πολύ δυνατό νόημα.

Πάμε τώρα να δούμε τα τραγούδια του άλμπουμ ένα προς ένα.

01. Αt the End of the Day

Ο συνδυασμός βιολιού, τσέλου και πιάνου, δημιουργεί κάτι περισσότερο από ένα απλώς blues κομμάτι.

02. Open the Door

Μία από τις ομορφότερες στιγμές του δίσκου. Ξεκίνημα με τον ήχο από το κύμα, στίχοι για τον πόλεμο, τα κλειστά σύνορα, τους διακινητές, το εμπόριο όπλων. Σπουδαίο αντιρατσιστικό μήνυμα, μέσω και ενός βίντεο ιδιαίτερης σημασίας. 

03. Forever

Southern ύφος που συνδυάζεται περίτεχνα με τη χρήση πνευστών.

04. Masquerade Costume

Άλλο ένα από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα. Από τον στίχο “The rebel artist I’ve become, my own creations to overcome”, προέκυψε και ο τίτλος του δίσκου - πάντα ενδιαφέρον το όνομα ενός άλμπουμ να “κρύβεται” κάπου μέσα σε αυτό - ενώ το ηλεκτρικό σόλο του Θύμιου Σπηλιωτόπουλου, μαζί με την ακουστική κιθάρα του Γιάννη Αφένδρα, δημιουργεί μια μουσική πανδαισία.

05. Serenity Is Gone

Mια blues μπαλάντα βγαλμένη μέσα από καμπαρέ, με το μουσικό πριόνι στο τέλος να εκπέμπει ατμόσφαιρα τρόμου.

06. If You’re with Me

Μπάντζο, στίχοι για τη συντροφικότητα, “εδώ νιώσαμε τους Dropkick Μurphys”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Αφένδρας.

07. Time Machine

Ένα κομμάτι που στο ξεκίνημα φέρνει ένα Johnny Cash αίσθημα, οδηγώντας σε όμως εν συνεχεία ξανά στο πνεύμα των Murphys.

08. Actress II

Από τα highlights του άλμπουμ η μελωδική ακουστική κιθάρα. “Στο επόμενο άλμπουμ, θα κυκλοφορήσουμε το «Actress IV» και έτσι όλοι θα αναρωτιούνται πού πήγε το «ΙΙΙ»!”, μας είπε χαριτολογώντας ο Γιάννης.

09. In the Fire of Time

Το τζέμπε και το αφρικάνικο background, η φυσαρμόνικα και η κιθάρα του Μr. Highway που προσωπικά μου θύμισε R.E.M., έχουν ως αποτέλεσμα ένα ακόμη πολύ ξεχωριστό τραγούδι.

10. Tireless Rolling River

Ταξιδιάρικο κομμάτι, όπως ακριβώς και οι στίχοι του.

11. Greed

Ένα τραγούδι για την απληστία που οδηγεί στη μοναξιά, με ύφος funk που μεταλλάσσεται σε hard rock.

12. Precious Time

“Πάντα έχουμε τη… λόξα να γράφουμε ένα «άσχετο» τραγούδι για το τέλος του δίσκου. Αυτό ίσχυσε και στην προκειμένη περίπτωση”, είπε ο Γιάννης Αφένδρας. Πανέμορφο τελείωμα για το “The Rebel Artist”, με έγχορδα σε πλήρη αρμονία, τον Γρηγόρη Ψαλτάκο να θυμίζει James Hetfield με τη φωνή του και το αποτέλεσμα να μας οδηγεί στον συνειρμό Metallica & The San Francisco Symphony.

Kαι κάποιες extra πληροφορίες για το άλμπουμ:

- H σύνθεση των Mr. Highway Band παραμένει και πάλι η ίδια κατά τα 4/5, αποτελούμενη από τον Γιάννη Αφένδρα (Mr. Highway) στις κιθάρες, τον Γρηγόρη Ψαλτάκο στη φωνή, τον Θύμιο Σπηλιωτόπουλο στις κιθάρες και τον Διονύση Τσιούνη στο μπάσο, με την προσθήκη του Δημήτρη Τσάρνου στα (τύμπανα).

- Οι special guests του άλμπουμ είναι οι εξής: Τάσος Γουσέτης (βιολί), Βαγγέλης Μπακαλός (τσέλο), Παντελής Κυραμάργιος (πιάνο), Ευγενία Καπάνταη (φωνή), Γιάννης Ρόμπας (τρομπέτα), Ρενάτο Κούσι (τρομπόνι), Νίκος Γιούσεφ (μουσικό πριόνι), Γεωργία Πούτους (φωνή), Γιάννης Παχίδης (φυσαρμόνικα), Γιώργος Φασόλης (τζέμπε), Μάκης Δρεμέτσικας (μπάντζο), Γιάννης “Hardy” Χουστουλάκης (lap steel).

- Δημιουργός όλων των τραγουδιών είναι ο Γιάννης Αφένδρας, πλην των “Masquerade Costume” και “Precious Time” όπου τη σκυτάλη παίρνει ο Γρηγόρης Ψαλτάκος.

- Η παραγωγή, ηχογράφηση και μίξη του “The Rebel Artist”, έγινε από τον Τάσο Ιωαννίδη στα Orfeas Music Studios, ενώ το master ανέλαβε ο Nasos Nomikos (VU Productions). Η διαδικασία κράτησε από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2016, καθώς “ήταν μεγάλος ο αριθμός των φίλων προσκεκλημένων, οπότε έπρεπε να γίνει ο ανάλογος συντονισμός”, όπως σημείωσε ο Γιάννης Αφένδρας.

- Aντιγράφουμε την παρακάτω ιστορία ως έχει: “Η Νατάσα Μηλιτσοπούλου, μία νέα και πολύ ταλαντούχα ζωγράφος είναι η υπεύθυνη για το εικαστικό κομμάτι του νέου μας δίσκου, «The Rebel Artist». Η δουλειά μαζί της είναι μεγάλη μας χαρά! Πάντα σε συνεργασία με τον τραγουδιστή της μπάντας και μόνο επιμελητή μας σε αυτά τα θέματα, Γρηγόρη Ψαλτάκο.

Με μεγάλη ικανοποίηση παρουσιάζουμε το εξώφυλλο του CD που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιανουάριο. Το παρόν έργο αποτελεί γραφιστική εφαρμογή του αυθεντικού εικαστικού έργου, το οποίο θα απεικονίζεται μόνο στα βινύλια.

Όσον αφορά την έκδοση του βινυλίου, το οποίο θα είναι στα χέρια μας περίπου ένα μήνα μετά, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τα 300 βινύλια που αρχικά θα τυπωθούν θα κυκλοφορήσουν με ξεχωριστό εξώφυλλο το καθένα, ζωγραφισμένο στο χέρι από τη Νατάσα Μηλιτσοπούλου. Κάθε εξώφυλλο θα αποτελεί ένα κομμάτι ολόκληρου του πίνακα, ο οποίος στο σύνολο του θα υπάρχει στο εσωτερικό της συσκευασίας, συνθέτοντας ένα εικαστικό παζλ. Επιπλέον, κάθε εξώφυλλο θα είναι καλυμμένο, ώστε να μην είναι γνωστό σε ποιο σημείο του έργου αντιστοιχεί”.

- Οι Mr. Highway Band σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν όλα τα τραγούδια του άλμπουμ ως video clips (!), όπως μας αποκάλυψε ο Γιάννης Αφένδρας, ενώ μετά από μια σειρά εμφανίσεων εκτός Αθηνών, η κεντρική παρουσίαση του “The Rebel Artist” θα γίνει το Σάββατο 1 Απριλίου στο καθιερωμένο Music Highway Festival στο Κύτταρο, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι Big Nose Attack με τους Drunken Gramophone.

- Το “The Rebel Artist” των Mr. Highway Band είναι η παρθενική κυκλοφορία της νεοσύστατης Los Almiros Records, στην οποία ευχόμαστε κάθε επιτυχία.



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club
    Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club

    Universe217 και οι Allochiria γιορτάζουν την 10η επέτειο των “Never” και “Omonoia” αντίστοιχα, σε ένα υπερβατικό double-bill show το Σάββατο 11 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, όπου τα δύο άλμπουμ θα παρουσιαστούν στην ολότητά τους.

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

Also Read

  • Αντιπολεμική Συναυλία από τα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ στο Gagarin 205

    Οι Coyote’s Arrow, Frank Panx & Σαλταδόροι, Mr. Highway Band, Twinsanity, Θραξ Πανκc, Λάμπρος Παπαλέξης, Ραμμένος Άσσος και Υπόγεια Ρεύματα συμμετέχουν στην Αντιπολεμική Συναυλία που διοργανώνουν τα Αντισώματα, την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Gagarin 205, με τα έσοδα να διατίθενται για ιατρικά έξοδα μουσικού.

  • “Μια Αγκαλιά για την Λέσβο”: 100 μουσικοί από 15 χώρες απευθύνουν έκκληση μέσω DIY ταινίας

    Τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 21:30 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η πρεμιέρα της DIY ταινίας των Αντισωμάτων και της Σύμπραξης Φεστιβάλ “Μια Αγκαλιά για την Λέσβο”, όπου 100 μουσικοί από 15 χώρες απευθύνουν έκκληση για στήριξη στον αγώνα των προσφύγων.

  • Διαδικτυακή συναυλία αλληλεγγύης στο Κύτταρο

    Συναυλία αλληλεγγύης για τον Νίκο Γούλα θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, με τους Mr. Highway Band, Daddy’s Work Blues Band και special guests να ανεβαίνουν στη σκηνή του Κυττάρου.  

  • Ανακρίναμε τις μπάντες του 8ου MUSIC HIGHWAY FESTIVAL

    Το 8ο Music Highway Festival που θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Κύτταρο με τις συμμετοχές των Mr. Highway Band (όπως κάθε χρόνο), Coyote’s Arrow, Golden Nugget και Sounds Like Barley, έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το πόσο ζωντανή και δραστήρια είναι η εγχώρια εναλλακτική σκηνή.

  • Το line-up του 8th MUSIC HIGHWAY FESTIVAL στο Κύτταρο

    Οι Mr. Highway Band, Sounds Like Barley, Coyote’s Arrow και Golden Nugget συμμετέχουν στο 8th Music Highway Festival, την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Κύτταρο Live Club.