Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 10:04 Γράφτηκε από: 

Δισκοκριτική: DEAFHEAVEN - “New Bermuda”

Οι DEAFHEAVEN είναι η μπάντα που κατάφερε να κάνει το black metal όχι μόνο ένα εύκολο άκουσμα για τα όχι και τόσο μυημένα αυτιά, αλλά και να προσδώσει ένα hype που το είδος αυτό ίσως να μην έχει ξαναδεί.

Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος που έχουν δεχτεί τόσο μίσος από τους απανταχού old-school μεταλλάδες οι οποίοι έχουν μια δυσκολία να χωνέψουν τόσο το ροζ εξώφυλλο του “Sunbather” όσο και την κάπως χίπστερ αμφίεση των Καλιφορνέζων μουσικών.

Ωστόσο αν κάποιος ξεκολλήσει από την στερεοτυπική αναπαράσταση για το black metal και δώσει μια ευκαιρία στο πάντρεμα του με τους shoegaze ήχους θα δει πόσο καλές δουλειές είναι τόσο οι δύο προηγούμενες (“Roads to Judah” - 2011, “Sunbather” - 2013) όσο φυσικά και το φετινό άλμπουμ τους με τίτλο “New Bermuda”.

Εδώ ακόμα και το artwork του εξωφύλλου, μια ελαιογραφία του Allison Schulnik, γίνεται πιο σκοτεινό προϊδεάζοντας τα αυτιά μας για το 45λεπτο που θα ακολουθήσει. Φυσικά οι Deafheaven δεν είναι η πρώτη μπάντα που παίζει αυτό που θα έλεγε κανείς blackgaze (βλ. Lantlôs, Heretoir, Amesoeurs, An Autumn for Crippled Children,) ή αλλιώς atmospheric black metal ή αλλιώς post- black metal.

Ό,τι ταμπέλα και να μπει όμως δεν έχει καμία σημασία γιατί αυτό που κάνουν, καταφέρνουν να το κάνουν πολύ καλά δίνοντας το δικό τους στίγμα σε αυτό το υποείδος του ακραίου μέταλ. Το “New Bermuda” είναι σύντομο, με μόλις πέντε κομμάτια, αλλά είναι περιεκτικό, δε κουράζει και δεν υπολείπεται σε τίποτα.

Οι Deafheaven φαίνεται ότι δε φοβούνται να γίνουν πιο μελωδικοί σε κάποια κομμάτια, όπως στο “Come Back” διατηρώντας βέβαια τα - κατευθείαν από την κόλαση - φωνητικά, ενώ στο “Baby Blue” οι κιθάρες παίρνουν φωτιά και θυμίζουν σόλο από thrash κομμάτι.

Το τρίτο τραγούδι του δίσκου, “Luna” είναι πιο σκληρό, με απανωτά blast beats που σου σφίγγουν το στομάχι, ενώ το τελευταίο κομμάτι “Gifts for the Earth” βρωμάει θανατίλα και σε αφήνει με αυτό “I imagine the end. Then further downward so that I can rest, cocooned by the heat of the ocean floor in the dark, my flesh to disintegrate into consumption for the earth”.

Πάντως όπως και να προτιμάς το black metal σου, το “New Bermuda” είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους για το 2015.

* Band line-up: George Clarke (vocals), Kerry McCoy (guitar), Daniel Tracy (drums), Stephen Clark (bass guitar), Shiv Mehra (guitar)

** Label: ANTI-E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read