22Σεπτεμβρίου2023

Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 16:07 Γράφτηκε από: 

Δισκοκριτική: SLEEP TOKEN - “Take Me Back to Eden”

Ποια είναι, τελικά, αυτή η μπάντα; Από ποιους αποτελείται; Τι μουσική παίζει; Κανένα από τα συγκεκριμένα ερωτήματα, δεν μπορεί να απαντηθεί.

Το όνομά τους, SLEEP TOKEN. Οι μουσικοί τους, ανώνυμοι. Τα πρόσωπά τους, άγνωστα. Και η δημοφιλία τους, ειδικά τη φετινή χρονιά που κυκλοφόρησαν το “Take Me Back to Eden” (Spinefarm Records), στα ύψη.

Ας υποθέσουμε ότι κατηγοριοποιούμε τους Βρετανούς στο progressive metalcore (μια σκηνή πολύ διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετικά σχήματα να ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, ακόμα και σε εγχώριο επίπεδο). Κι αυτό γιατί ακούγοντας το εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου (και lead single) με τίτλο “Chokehold” - κορυφαία στιγμή, αναμφίβολα - μαζί με το φοβερό “Vore” και το “The Summoning”, φτάνουμε αυθόρμητα στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Αυτοί είναι οι Sleep Token.

Μήπως, όμως, πέφτουμε έξω; Μήπως οι Sleep Token είναι στα “Granite”, “Aqua Regia”, “The Apparition” και “DYWTYLM”, που κινούνται γύρω από το R&B και τα παράγωγά του; Τελικά, την ίδια μπάντα ακούμε σε αυτό το άλμπουμ;

Και πες μου τώρα εσύ, πώς φτάσαμε να μιλούμε για metalcore και για R&B, μέσα σε μία και μόνο δισκοκριτική. Θα μπορούσε, άραγε, να βοηθήσει το πανέμορφο “Ascensionism”, που γεφυρώνει τις δύο σκηνές, όπως και το “Euclid”; Η ακόμα και τα πολύ μελωδικά “Are You Really Okay?”, “Rain” και “Take Me Back to Eden”;

Εντέλει όμως, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να βάλουμε σε καλούπια τους Sleep Token. Πώς να γίνει, άλλωστε, αυτό, όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούν την παραμόρφωση του djent, με την ίδια μαεστρία που ο ιθύνων νους του σχήματος Vessel οδηγεί τα φωνητικά του στα μονοπάτια της μαύρης μουσικής.

Το σίγουρο είναι πως έχοντας φτάσει στο Νο3 των UK charts (και στο Νο16 του Billboard) με το νέο και πλέον επιτυχημένο τους άλμπουμ “Take Me Back to Eden” - το οποίο κλείνει την τριλογία που ξεκίνησε με τα “Sundowning” (2019) και “This Place Will Become Your Tomb” (2021), οι Sleep Token έχουν βρει ήδη τη δική τους Εδέμ. Και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones


Newsletter