22Σεπτεμβρίου2023

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 17:31 Γράφτηκε από: 

Δισκοκριτική: SPURV - “Brefjære”

Με τις διάφορες πτυχές και τις αυξομειώσεις της έντασής του, αυτό το δισκογράφημα θα μπορούσε κάλλιστα να επενδύσει μουσικά μια κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή, κατά προτίμηση από Σκανδιναβία μεριά, όπως είναι, άλλωστε, και η προέλευσή του.

Ο λόγος για το νέο άλμπουμ των SPURV με τίτλο “Brefjære” (Pelagic Records), στο οποίο το 6μελές νορβηγικό γκρουπ επιλέγει διάφορα χρώματα από την παλέτα της ευρύτερης post σκηνής, με ένα εξαιρετικό, αν μη τι άλλο, αποτέλεσμα και την guest συμμετοχή ονομάτων όπως οι Kari Rønnekleiv, Ole-Henrik Moe και Inger Hannisdal στα έγχορδα, αλλά και 14μελούς ορχήστρας.

Το σχήμα από το Όσλο επιδεικνύει ένα μυστικιστικό και ταυτόχρονα πολύ λυρικό πρόσωπο στο εναρκτήριο “Krokete, Rettskafen”, ρίχνοντας το βλέμμα προς τη μουσική των Wardruna, ενώ ιδιαίτερα λυρικοί είναι οι Spurv τόσο στο “Som Skyer”, όσο και στο “Til en Ny Vår”, πατώντας στη φόρμα-σήμα κατατεθέν της post-rock σκηνής, με τα καθαρά μελωδικά ριφάκια και τα κατά διαστήματα ξεσπάσματα.

Από την άλλη, οι Νορβηγοί βαδίζουν σε post-metal μονοπάτια με το “En Brennende Vogn Over Jordet”, στο οποίο τα έγχορδα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο, καθώς και στο κορυφαίο όλων “Urdråpene”, όπου διατηρούν την ίδια στιγμή και τον λυρισμό τους, με το χαρακτηριστικό καθαρό ριφάκι που μοιάζει σαν να έχει μιξαριστεί πάνω στο τραγούδι.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο ριφ έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στο αμέσως προηγούμενο “Å Vente Er å Endre”, που λειτουργεί σαν γέφυρα, με τα φωνητικά της Tåran Reindal των Leonov να θυμίζουν έντονα τη χροιά της Björk.

Με τη σειρά του, το “Under Himmelhelvingen” λειτουργεί εξίσου ως ιντερλούδιο, με έντονες παραπομπές στο ύφος των Sigur Rós, ενώ οι Spurv κλείνουν την 4η δισκογραφική δουλειά τους με το επίσης σύντομο “Din Pust fra Stein”, εξίσου μυστικιστικά όπως και στο ξεκίνημα.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones


Newsletter