28Μαρτίου2024

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 18:43 Γράφτηκε από: 

Δισκοκριτική: DØDHEIMSGARD - “Black Medium Current”

Μουσικό ύφος, τέμπο και γλώσσα να εναλλάσσονται ακόμα και μέσα στα ίδια τα μακροσκελή τραγούδια, ιντερλούδια και παύσεις να κάνουν την εμφάνισή τους σαν σε θεατρική παράσταση, απαγγελία και δραματική παραστατικότητα να βάζουν τη σφραγίδα τους όπως σε αρχαία τραγωδία, μια μαεστρική, προσωπική, πολυσυλλεκτική και άξια συγχαρητηρίων δισκογραφική δουλειά.

Μένοντας πιστοί στο παραδοσιακό 8ετές τους κενό, οι DØDHEIMSGARD επιστρέφουν παρουσιάζοντας το 6ο τους στούντιο άλμπουμ “Black Medium Current” (Peaceville Records), γραμμένο στα νορβηγικά και τα αγγλικά, με ανανεωμένη και πάλι σύνθεση, καθώς σε σχέση με το εκπληκτικό “A Umbra Omega” (2015), συναντούμε πλέον ως ντράμερ τον Øyvind Myrvoll (κατά διαστήματα live μέλος των Νορβηγών), τον κιθαρίστα Tommy “Guns” Thunberg, καθώς και τον L.E. Måløy ως μόνιμο πλέον μπασίστα/πολυοργανίστα, ενώ την αποκλειστικότητα στα φωνητικά έχει ο ιθύνων νους του γκρουπ Vicotnik, κατά κόσμον Yusaf Parvez.

Το “Et Smelter”, “μινόρε της αυγής” σε αυτόν τον φοβερό δίσκο, μας ισοπεδώνει από την αρχή και δεν ξέρω πόση ακόμα μελαγχολία και πόνο θα μπορούσε να χωρέσει μέσα του, με τον Vicotnik σε μια ανατριχιαστική ερμηνεία (όπως και σε όλο το άλμπουμ άλλωστε) και το τέλος να μας επιφυλάσσει μέχρι και hard/glam rock αναφορές.

Παράλληλα, όταν οι Dødheimsgard αποφασίζουν να “βαρέσουν”, με τα riffs να ξυρίζουν αλύπητα και τα τύμπανα να οργιάζουν (ένα “τσικ” παραπάνω χρειάζονταν από τον Yusaf τα όργανα σε σχέση με τη φωνή, στην παραγωγή όλου του άλμπουμ), το κάνουν με μεγαλειώδη τρόπο, είτε δηλαδή στο “Tankespinnerens Smerte” με τις φοβερές μελωδίες και τις σινεματικές/jazz/prog σφήνες, ή τη σύνθεση-θωρηκτό “It Does Not Follow”.

Από την άλλη, οι DHG γίνονται πιο φουτουριστικοί, χορευτικοί και “intelligent metallers” στο “Interstellar Nexus”, ενώ μετά τη γέφυρα με τον τίτλο “Voyager” και τον πεσιμιστικό στίχο “death is all I have, it’s all I want, it’s all I need”, έρχεται το πιο ατμοσφαιρικό “Halow” (μελωδιάρες για προσκύνημα και πάλι, αλλά και ηλεκτρονικά στοιχεία), τη στιγμή που ακόμα πιο μεγάλη διάθεση ατμοσφαιρικότητας δείχνουν οι Νορβηγοί στο “Abyss Perihelion Transit”.

Έχει μεσολαβήσει, εν τω μεταξύ, το εντελώς “avant-gardish” “Det Tomme Kalde Mørke”, όπου οι Dødheimsgard επιδεικνύουν και πάλι τις ηλεκτρονικές/ambient ανησυχίες τους, ενώ το απογυμνωμένο “Requiem Aeternum” είναι από τη φύση του κατάλληλο ως αποχαιρετισμός.



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Ο JAMES ARTHUR για πρώτη φορά στην Αθήνα
    Ο JAMES ARTHUR για πρώτη φορά στην Αθήνα

    Ο Βρετανός σταρ James Arthur έρχεται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά στην Αθήνα, ανεβαίνοντας στο Θέατρο Λυκαβηττού με όλες τις επιτυχίες της καριέρας του.

  • Οι PINK MARTINI στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό
    Οι PINK MARTINI στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό

    Το πολυμελές σχήμα των Pink Martini με τη σαγηνευτική China Forbes στα φωνητικά, έρχεται τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στα Rockwave Nights στο Θέατρο Λυκαβηττού, για να ξυπνήσει μνήμες από την εκρηκτική βραδιά του 2008 και να επιβεβαιώσει γιατί εξακολουθεί να είναι ένα από τα best-selling σχήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

  • Οι TINARIWEN στο Θέατρο Λυκαβηττού
    Οι TINARIWEN στο Θέατρο Λυκαβηττού

    Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους, οι περιπλανώμενοι μπλουζίστες της Σαχάρας Tinariwen έρχονται την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού.

  • Τα πρώτα ονόματα για το PLISSKËN FESTIVAL 2024
    Τα πρώτα ονόματα για το PLISSKËN FESTIVAL 2024

    Με headliners τους συναρπαστικούς post-punkers Viagra Boys (13/9) και τον πρωτοπόρο του emo rap Yung Lean (14/9) θα πραγματοποιηθεί το φετινό Plisskën Festival, στην ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων του οποίου συγκαταλέγονται ακόμη οι Slift, Los Bitchos, Parra for Cuva και Love Remain.

  • Οι THE SUBWAYS στο RELEASE ATHENS
    Οι THE SUBWAYS στο RELEASE ATHENS

    Έχοντας χαρακτηριστεί ως “το πιο σέξι ροκ εν ρολ γκρουπ των τελευταίων ετών”, οι The Subways θα βρεθούν στο πλευρό των Offspring, την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Release Athens στην Πλατεία Νερού.

Also Read

  • Οι DØDHEIMSGARD σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Οι δημοφιλείς avant-garde/black metallers Dødheimsgard έρχονται με νέο δίσκο σε Αθήνα (Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου) και Θεσσαλονίκη (Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου), έχοντας στο πλευρό ως opening act τους Dødsferd.

  • Ανταπόκριση: DØDHEIMSGARD w/ Thy Darkened Shade, Shibalba @ Fuzz Live Music Club

    Παρασκευή και 13, ήρθε επιτέλους η μέρα για το πολυαναμενόμενο live της σεζόν. Έξω από το Fuzz είχε ήδη μαζευτεί από νωρίς, αλλά η βραδιά ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων.

  • Οι ώρες εμφάνισης για τις συναυλίες των DØDHEIMSGARD

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τις συναυλίες των Dødheimsgard σε Fuzz και Eightball.

  • 10 τραγούδια για τους DØDHEIMSGARD

    Από το black metal στο avant garde και το industrial. Οι Νορβηγοί δεν έπαψαν ποτέ να πειραματίζονται και σήμερα, 21 χρόνια μετά από την ίδρυσή τους, αποτελούν μια από τις ατμοσφαιρικότερες μπάντες που θα δεις ζωντανά στην Ελλάδα.

  • Oι DØDHEIMSGARD για δύο συναυλίες στην Ελλάδα

    Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του ακραίου ήχου, οι Νορβηγοί Dødheimsgard, έρχονται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο Fuzz Live Music Club και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στο Eightball Live Stage.


Newsletter