01Οκτωβρίου2020

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 17:15 Γράφτηκε από: 

ILHAN ERSAHIN: Επιστρέφει στην Αθήνα με τα “Istanbul Sessions”

Ο “guru της NuBlu jazz”, Ilhan Ersahin, επιστρέφει την Παρασκευή 13 Μαρτίου στην Αθήνα, για μια μοναδική εμφάνιση στο Gazarte.

Δελτίο Τύπου

Ο guru της NuBLu JAZZ

ILHAN ERSAHIN

ISTANBUL SESSIONS Quartet

Special Guest: ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, alt sax

Συμμετέχουν: ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, Νέυ

ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ κανονάκι

Gazarte

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

https://www.facebook.com/events/860094747382673

Ο σπουδαίος Τούρκο-Σουηδός σαξοφωνίστας, παραγωγός και συνθέτης, ένας από τους πιο δημιουργικούς μουσικούς στη σύγχρονη jazz σκηνή, γνωστός ως ο guru της  NuBlu jazz, o Ilhan Ersahin, ο οποίος ενθουσίασε το Αθηναϊκό κοινό στο Jazz Festival 2013, έρχεται ξανά στην Αθήνα για να δώσει μια μοναδική συναυλία την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στο Gazarte.

Εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη από το 1990, έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας εξάπλωσης της νέας μουσικής, της τζαζ και των προεκτάσεων της.

Ένας μουσικός της τζαζ, με τουρκικές ρίζες και γνήσιο κοσμοπολίτικο αέρα, έκανε αυτό που κανείς δεν τολμούσε να σκεφτεί: Να φτιάξει ταυτόχρονα ένα κλαμπ και μια δισκογραφική εταιρία που θα στέγαζε τις πρωτότυπες μουσικές του ιδέες. Ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία και το jazz club NuBlu στη συνοικία East Village της Νέας Υόρκης το 2002. Μέσα σε λίγα χρόνια, το κλαμπ έγινε χώρος αναφοράς για μια δημιουργική μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης, ενώ από τη σκηνή του παρέλασαν διάσημοι μουσικοί, από τον Herbie Hancock, Lou Reed, David Byrne Sun Ra, Gaetano Veloso μέχρι τον Tom Waits.

Με ζωντανή μουσική κάθε βράδυ, με φίλους, με παρέες, με μουσικούς που αυτοσχεδιάζουν φέρνοντας στην επιφάνεια νέες και φρέσκες ιδέες, όπως ο Moby, ο Caetano Veloso, o Rob Garza (Thievery Corporation), η Norah Jones, για να παίξουν μαζί, με τον Ilhan, και τόσους και τόσους που πηγαίνουν στο κλαμπ για να δουν τι συμβαίνει σήμερα στη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης. Και, κατά πάσα πιθανότητα, τι θα συμβεί αύριο στη μουσική του κόσμου.

Οι κριτικοί της jazz μιλούν πλέον για τον «ήχο NuBlu» που είναι άκρως συνυφασμένος με το πολυπολιτισμικό στυλ του Εrsahin.

Είναι και ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της μπάντας Wax Poetic  που είναι μια ανάμιξη της jazz με την ηλεκτρονική dance μουσική, με στοιχεία (και συνεργασία) Thievery Corporation. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Wax Poetic ξεκίνησε την καριέρα της  η Norah Jones, όπου ήταν τραγουδίστρια για 2 χρόνια.

Ωστόσο, έχοντας ως κορμό την αμερικάνικη σύγχρονη τζαζ σκηνή και ιδεολογία, με επιδράσεις κυρίως από την post-bopper μουσική και απορροφώντας τα βασικά στοιχεία της hip-hop, afro beat, dub και new electronic, θεωρεί ως βασικό συστατικό της μουσικής του τη μεσανατολική και βαλκανική κουλτούρα, την οποία και εντάσσει με φυσικό τρόπο στις δικές του συνθέσεις και δημιουργίες. Αυτές οι διαφορετικές επιρροές είναι πολύ εμφανείς στις μουσικές εκφράσεις του.

Το άλμπουμ του, με τίτλο Istanbul Sessions, με τον Erik Truffaz και το κουαρτέτο Istanbul Sessions, επιβεβαιώνει την άποψη αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Στην Αθήνα θα εμφανισθεί με το παραπάνω κουαρτέτο που δημιούργησε πριν τέσσερα χρόνια, ως αποτέλεσμα των τακτικών ταξιδιών του στην Κωνσταντινούπολη και της συνεργασίας του με τους πιο καταξιωμένους μουσικούς της, ενσωματώνοντας την ατμόσφαιρα και την ερμηνεία τους στη δική του μοναδική μουσική.

Το κουαρτέτο συνδυάζει μια ελεύθερη μορφή avant-τζαζ με τη δεξιοτεχνία του Ersahin και τις πιο όμορφες και γοητευτικές όψεις τις σύγχρονης world jazz μουσικής, που φέρνουν στο μυαλό τους ήχους της Κωνσταντινούπολης με τους Alp Ersonmez, Turgut Alp Bekoglu και Izzet Kizil, με ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.

«Στόχος μας είναι να παίξουμε αυτό που ζούμε και για εμάς αυτό το άλμπουμ είναι ένας τρόπος να εξηγήσουμε τη ζωή της Κωνσταντινούπολης», λέει ο Ersahin.

Ως special guest του Ilhan θα εμφανιστεί ο σπουδαίος Ελληνας σαξοφωνίστας Δήμος Δημητριάδης, πολλά  χρόνια στενός φίλος και συνεργάτης του.

Μαζί τους ο δεξιοτέχνης στο νέυ Χάρης Λαμπράκης, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με διεθνώς διακεκριμένους καλλιτέχνες και η Σοφία Λαμπροπούλου στο κανονάκι.

Ο Erhasin έχει στο ενεργητικό του πολλές διεθνείς συνεργασίες και πρότζεκτ σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Με τους Istanbul Sessions έχει παίξει σε πολλά γνωστά club, συμπεριλαμβανομένων των Bimhuis (Άμστερνταμ), Quasimodo (Βερολίνο), Babylon (Κωνσταντινούπολη), Α38 (Βουδαπέστη), Dock des Suds (Μασσαλία), ΜΙΤΟ (Τορίνο), Fashing (Στοκχόλμη), καθώς και σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ, όπως Summerstage (Νέα Υόρκη), Rock N Coke (Κωνσταντινούπολη), Akbank Jazz  & International Jazz Festival  (Κωνσταντινούπολη), Banlieues Bleues (Παρίσι), Enjoy Jazz (Mannheim), Skopje Jazz και London Jazz.

“… a highly distinctive new sound that connects the dense modal funk of Miles Davis’ Agartha group with the dervish whirl of Turkish and middle-eastern melodies and spikes it with a potent shot of dub electronics.”- Jazzwise Magazine

“Hear this! Jazz has changed form”- Le Monde

Info:

ILHAN ERSAHIN| Παρασκευή 13 Μαρτίου

Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι

Ώρα έναρξης: 22.00

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: A ζώνη: 27€ | Β ζώνη: 23€ | Όρθιοι 15€

Ταμείο: A ζώνη: 30€ | Β ζώνη: 26€ | Όρθιοι 18€

Προπώληση: Viva.gr-11876, Public, Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ

Δήμος Δημητριάδης

O σαξοφωνίστας και εκπαιδευτικός Δήμος Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του. Συνέχισε στις ΗΠΑ ως υπότροφος στο Berklee College of Music (Βachelor of Music-Cum Laude) και ως πανεπιστημιακός βοηθός στο Bennington College (Master of Music). Στους δασκάλους και μέντορές του περιλαμβάνονται μεγάλες φυσιογνωμίες της τζαζ και σημαντικοί παιδαγωγοί οι οποίοι διαμόρφωσαν τόσο το σύνθετο προσωπικό του μουσικό όραμα όσο και τις πρώτες του ιδέες για τη μουσική εκπαίδευση: Steve Lacy, Mal Waldron, Βill Dixon, Joe Viola, Jerry Bergonzi, George Garzone, John Purcell και Hal Crook.

Οι μουσικές του δραστηριότητες μέχρι σήμερα καλύπτουν 17 χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Φιλλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κροατία, Λεττονία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα).

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της νεότερης και παλαιότερης γενιάς των ΗΠΑ όπως οι: Tim Hagans, Adam Nussbaum, Ron McClure, Sheila Jordan, Mark Murphy, Chico Freeman, Keith Copeland, Armen Donelian, JD Walter, Jonathan Kreisberg, Andy Middleton, Rick Peckam, Ricky Ford και Ran Blake αλλά και απ;o την Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες όπως οι: Christy Doran, Erik Ineke, Ronan Guilfoyle, Francois Theberge, Bruno Tommaso, Charlie Miklin, Theodosii Spassov, Stephane Galland, Michel Hatzigeorgiou, Gianni Lenoci, Günter Sommer, Jarmo Savolainen, Jukkis Uottila.

Ο Δήμος Δημητριάδης ανέπτυξε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο για το οποίο είναι γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιούργησε και διευθύνει το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών Τζαζ και Αυτοσχεδιασμού ως αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ιστορικά τμήματα τζαζ της Ευρώπης και των ΗΠΑ: Vienna Konservatorium, Sibelius Academy Helsinki, Kunstuniversitat Graz, New School for Jazz and Contemporary Music New York, Bowling Green State University Ohio.

Ως εκλεγμένος γραμματέας του μοναδικού διεθνούς οργανισμού για την εκπαίδευση της τζαζ IASJ (International Association of Schools of Jazz) έχει δεκαετή μουσική και εκπαιδευτική δράση σε όλο τον κόσμο ενώ έχει διατελέσει μέλος επιτροπών αξιολόγησης πανεπιστημιακών προγραμμάτων τζαζ του εξωτερικού.

Τον Οκτώβριο του 2010 διοργάνωσε στην Κέρκυρα το 2nd IASJ Jazz Education Conference το πρώτο στην Ελλάδα διεθνές συνέδριο με θέμα τη διδασκαλία του μουσικού αυτοσχεδιασμού, με κεντρικούς ομιλητές το συνθέτη, μαέστρο, ερευνητή και συγγραφέα Gunther Schuller, το συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου και συμμετέχοντες από 16 χώρες.

Το Νοέμβριο του 2011 διοργάνωσε στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης το πρώτο διήμερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ τζαζ με τίτλο Jazz Now! και συμμετοχή 17 μουσικών. Eίναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, γραμματέας του Φεστιβάλ Κέρκυρας, μέλος του συμβουλίου του ISIM (International Society for Improvised Music), διευθύνει την Εβδομάδα Τζαζ της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τα Ionian Jazz Concerts και έχει διοργανώσει πλήθος συναυλιών και σεμιναρίων με διεθνείς καλλιτέχνες στην Κέρκυρα και αλλού.

Ο προσωπικός του δίσκος «The Game» κυκλοφόρησε το 2006 με πρώτη διεθνή παρουσίαση στο Padova Porsche Jazz Festival 2006 στην Ιταλία. Είναι επίσης παραγωγός των δίσκων Ionian Jazz Ensemble (2003) και Jazz Now! (2011) που κυκλοφόρησαν από το περιοδικό «Jazz&Τζαζ» με σύγχρονη μουσική τζαζ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συνιστούν σημαντική καλλιτεχνική και εκπαιδευτική παρέμβαση.

Το 2007 του απονεμήθηκε το Artist/Scholar Grant απο το Ίδρυμα Fulbright χάρη στο οποίο εργάστηκε για τρεις μήνες στη Νέα Υόρκη ως μουσικός και συνθέτης και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο New School for Jazz and Contemporary Music.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter