19Απριλίου2024

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 16:11 Γράφτηκε από: 

Μωρά στη Φωτιά live @ Block 33!

Ένα απ’ τα ιστορικότερα και πιο επιδραστικά συγκροτήματα που έρχονται από τα ‘80s, εδώ και 20 χρόνια παραμένουν πιστοί στον αυθεντικό ροκ ήχο, με τη δική τους ταυτότητα που συνδέει το funk με το punk, τη jazz με το rock n’roll και όλα αυτά με τον ιδιαίτερο, κοινωνικό, ελληνικό στίχο.

Μέσα από τις τρείς δισκογραφικές τους παρουσίες: («Μωρά στη Φωτιά» 1987, «Θεατρίνοι» 1999, «Στο Δρόμο» 2005) έχουν προσφέρει στο κοινό μέσα από μια δύσκολη και συνεπή διαδρομή, τραγούδια όπως «Παυσίπονο», «Μανιφέστο», «Κάτω στην Πόλη», «Βαβυλωνία», «Το Παιχνίδι», «Φωλιά του Κούκου», «Ο Χαμαιλέων», «Αδρεναλίνη», «Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο», «Σαλονίκη», “Τhird Uncle”, «Στο Δρόμο», «Τα Είδωλα», «Γυναίκα» και τόσα άλλα.

Τραγούδια που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, τόσο για το κοινό όσο και για τα νέα συγκροτήματα και δημιουργούς.

Ιδιαίτερη αίσθηση επίσης προκάλεσε η ήδη από το 1988 μελοποίηση από το Στέλιο Σαλβαδόρ μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως του Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, και του Κ. Καρυωτάκη, αποδεικνύοντας ότι ο ποιητικός λόγος και ο ροκ ήχος μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά.

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής του συγκροτήματος Στέλιος Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ, εισήγαγε ένα νέο τρόπο γραφής τόσο στιχουργικά, συνθετικά, όσο και ερμηνευτικά με το ριζοσπαστικό και καινοτόμο θεατρικό στυλ του, ανοίγοντας κάθε φορά νέους ορίζοντες στο εγχώριο μουσικό τοπίο.

Οι ζωντανές τους εμφανίσεις αποτελούν πάντα ένα εκρηκτικό και δυναμικό μείγμα από μουσική γεμάτη φαντασία, στίχους εμπνευσμένους από τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μας, και σκηνική παρουσία γεμάτη ένταση και αμεσότητα.

Μωρά στη Φωτιά live

01 Φεβρουαρίου 2013 | Block 33 |

http://www.morastifotia.gr

Opening Act: U.N. live

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ (λίγα λόγια για το συγκρότημα)

Το 1985 τρεις φίλοι από τη Βέροια σχηματίζουν τους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας». Είναι οι Στέλιος Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ στο τραγούδι και το μπάσο, Γιώργος Παπαϊωάννου στα τύμπανα και ο «Μπάννυ» Δημήτρης Βασιλειάδης στην κιθάρα.

Ένα χρόνο αργότερα ο Μπάννυ φεύγει φαντάρος και αντικαθίσταται από τον Παύλο Παυλίδη, που έφυγε από το συγκρότημα το 1989 και το 1994 έκανε τα Ξύλινα Σπαθιά, στο ντεμπούτο άλμπουμ των οποίων εμφανίζονται 4 τραγούδια του Σ. Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ - Μωρά στη Φωτιά, ακυκλοφόρητα ακόμα τότε, χωρίς την άδειά του.

Στις αρχές του 1986 αφήνουν τη Βέροια για τη Θεσσαλονίκη. Με καινούργιο όνομα η «Λεγεώνα των Ξένων» παίζουν το ίδιο καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Μετά από μια ιδέα του Γιώργου Παπαϊωάννου αλλάζουν οριστικά το όνομά τους σε «Μωρά στη Φωτιά», από το τραγούδι του Βrian Eno, “My Baby Is on Fire”. Mε το όνομα «Μωρά στη Φωτιά» ηχογραφούν τον Οκτώβριο του 1987 το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους που περιλαμβάνει 8 τραγούδια σε στίχους και μουσική του Στέλιου Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ («Κάτω στην Πόλη», «Σκυλίσια Μέρα», «Αδέρφια στην Κόλαση», «Ηρωίνη», «Παυσίπονο», «Μανιφέστο», «Υποσχέσεις», «Το Παιχνίδι») και μια διασκευή του Βrian Eno, το “Third Uncle” σε στίχους του Στέλιου Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ.

Από την άνοιξη του 1988 τα «Μωρά στη Φωτιά» παρουσιάζουν στις συναυλίες τους καινούργια τραγούδια όπως «Αδρεναλίνη», «Σαλονίκη (Μόνος σου Ξανά)», «Βαβυλωνία», «Γυναίκα», «Άνθρωπος Ελέφαντας», «Φωλιά του Κούκου», «Θεατρίνοι» κ.ά. (στίχοι/ μουσική: Στέλιος Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ) .

Την Άνοιξη του 1989 στα «Μωρά στη Φωτιά» απομένουν τα δύο βασικά μέλη Στέλιος Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ και Γιώργος Παπαϊωάννου πλαισιωμένοι από καινούργιους μουσικούς.

Για διάφορους λόγους η συνεργασία του γκρουπ με κάποια δισκογραφική εταιρεία εκείνη την περίοδο είναι «αδύνατη». Εν τω μεταξύ τέσσερα από τα ακυκλοφόρητα τραγούδια των «Μωρά στη Φωτιά» («Αδρεναλίνη», «Γυναίκα» (Καβαλάρης του Τρόμου), «Σαλονίκη» (Ερώτηση Κλειδί - Ξεσσαλονίκη) εμφανίζονται στο ντεμπούτο άλμπουμ ενός άλλου συγκροτήματος: Ξύλινα Σπαθιά (Αno-Kato Records), κυρίως όσον αφορά το μουσικό μέρος των τραγουδιών, χωρίς την άδεια του Σ. Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ και χωρίς την αναγραφή του ονόματός του στη σύνθεση.

Ήδη από το 1991 η ανταπόκριση του κόσμου στην πρώτη δισκογραφική προσπάθεια του συγκροτήματος «Μωρά στη Φωτιά» είναι εμφανής και κορυφώνεται στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του ‘95 στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκεών, το οποίο κατακλύζεται από κόσμο.

Παρόλα αυτά θα χρειαστεί να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια ώσπου ο δεύτερος δίσκος «Θεατρίνοι» να γίνει πραγματικότητα με την ετικέτα της Lazy Dog (Oκτώβριος 1999). Η νέα σύνθεση της μπάντας είναι: Στέλιος Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ (φωνή + μπάσο + σύνθεση + στίχοι), Θ. Ζαχαρόπουλος (τύμπανα), Θ. Νάτσικας (κιθάρα), Αχιλλέας Τσιτούρας (πλήκτρα).

Σ’ αυτό το δίσκο περιλαμβάνονται και τρεις ξεχωριστές μελοποιήσεις στα ποιήματα «Ο Χαμαιλέων» (του Οδυσσέα Ελύτη), «Θεατρίνοι» (του Γιώργου Σεφέρη) και «Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο» (του Κώστα Καρυωτάκη).

Η υποδοχή που επιφυλάσσει το κοινό του συγκροτήματος στις συναυλίες που δίνουν αυτήν την περίοδο, όπως αυτή το Φεβρουάριο του 2000 στο Αν Club είναι περισσότερο από ενθουσιώδης, ενώ το συγκρότημα δίνει εκρηκτικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2004 ο Σ. Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ δημιουργεί το label “Baby Records” και το Φεβρουάριο του 2005 κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο «ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ», όπου γίνεται δυνατή και η ηχογράφηση του τραγουδιού «Αδρεναλίνη» μετά από 17 χρόνια, εφόσον έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα 4 τραγούδια του συνθέτη - στιχουργού και τραγουδιστή του συγκροτήματος Σ. Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ.

Με πλούσιες ενορχηστρώσεις (βιολί, κοντραμπάσο, κρουστά, ακορντεόν, scratches) αλλά με δυνατό μελωδικό ήχο, τραγούδια όπως «Γκρίζο Background», «Στο Δρόμο», «Είδωλα», «Ταξίδι», «Χάρτινα Λουλούδια» κ.ά. δημιουργούν ένα μαγευτικό κόσμο.

Το 2008 κυκλοφορεί η από την Baby Records η ζωντανή ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της επετειακής, για τα 20 χρόνια του συγκροτήματος, εμφάνισης στο Κύτταρο και τον Φεβρουάριο του 2011 κυκλοφορεί πάντα από την ίδια εταιρεία το 4ο και πολυαναμενόμενο studio album του συγκροτήματος με τίτλο “Cougar Baby Smoking Rabbit”.

Η σύνθεση των Μωρών στη Φωτιά είναι:

Στέλιος «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου: Μπάσο, φωνή

Γιάννης Σαββίδης: Κιθάρα

Ελένη Σινιάρη: Πλήκτρα

Φώτης Τσακυρίδης: Τύμπανα

Βασίλης Ναλμπάντης: Τρομπέτα

U.N. (λίγα λόγια για τη μπάντα)

Οι U.N. είναι μια rock μπάντα με αγγλικό στίχο που δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2009. Το όνομα της μπάντας αποτελείται από δύο μόνο αρχικά. Το “U” και το “Ν” ορίζουν κάθε τίτλο των δίσκων της μπάντας, οι οποίοι με τη σειρά τους ορίζουν κάθε διαφορετική, χωροχρονικά, εποχή που η μπάντα διανύει.

Έτσι το γκρουπ πάντοτε θα ταυτίζεται με τους τίτλους των δίσκων της και όχι το αντίστροφο.

Μέλη είναι:

Imad Hassan (φωνή)

Denis Φραγκόπουλος (κιθάρα - φωνητικά)

Mateusz Starnawski (μπάσο - φωνητικά)

Δημήτρης Ράπτης (ντραμς)

Στις 09/01/2010 οι U.N. έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Rodeo live in Athens. Τον Σεπτέμβριο του 2012 οι U.N. κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με το όνομα “Ulnar Nerve” (Άλναρ Νερβ). Το άλμπουμ συνδυάζει το blues, το classic και το alternative rock σε ένα δυναμικό και ρυθμικό σύνολο, εκφράζοντας το rock συναίσθημα που τα 70s, 80s και 90s κληροδότησαν στη μουσική σκηνή του 21ου αιώνα και εξερευνώντας, παράλληλα, την τάση για περιπλάνηση καθώς και τη χιουμοριστική, ειρωνική, απειθάρχητη, και γενικά περίεργη, φύση του σύγχρονου ανθρώπου.

Στόχος των U.N. η δημιουργία καλής rock μουσικής και οι ζωντανές εμφανίσεις που θα προβάλλουν τη δικιά τους μουσική.

Δελτίο Τύπου

  • Event: ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
  • Opening acts: U.N.
  • Date: Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013
  • City: Θεσσαλονίκη
  • Venue: Block 33
  • Start time: 21:00
  • Tickets: 9 ευρώ (περιορισμένη προπώληση στο http://msf2.eventbrite.com)
    10 ευρώ (τα πρώτα 200)
    12 ευρώ (πόρτα)
  • Presale spots: Stereodisc (Αριστοτέλους 4) - ώρες καταστημάτων
    Tickethouse (Μητροπόλεως 102) - ώρες καταστημάτων
    Rover Bar (Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα) - 4 το απόγευμα ώς αργά το βράδυ


E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club
    Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club

    Universe217 και οι Allochiria γιορτάζουν την 10η επέτειο των “Never” και “Omonoia” αντίστοιχα, σε ένα υπερβατικό double-bill show το Σάββατο 11 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, όπου τα δύο άλμπουμ θα παρουσιαστούν στην ολότητά τους.

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

Also Read


Newsletter