09Ιουλίου2020

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 10:38 Γράφτηκε από: 

Παρασκευή 26/10 στο Block 33: Μωρά στη Φωτιά live!

Ένα απ’ τα ιστορικότερα και πιο επιδραστικά συγκροτήματα που έρχονται από τα ‘80ς, εδώ και 20 χρόνια παραμένει πιστό στον αυθεντικό ροκ ήχο, με τη δική του ταυτότητα που συνδέει το funk με το punk, τη jazz με το rock n’ roll και όλα αυτά με τον ιδιαίτερο, κοινωνικό, ελληνικό στίχο.

Μέσα από τις τρεις δισκογραφικές τους παρουσίες («Μωρά στη Φωτιά» 1987, «Θεατρίνοι» 1999, «Στο Δρόμο» 2005), τα «Μωρά στη Φωτιά» έχουν προσφέρει στο κοινό μέσα από μια δύσκολη και συνεπή διαδρομή, τραγούδια όπως «Παυσίπονο», «Μανιφέστο», «Κάτω στην Πόλη», «Βαβυλωνία», «Το Παιχνίδι», «Φωλιά του Κούκου», «Ο Χαμαιλέων», «Αδρεναλίνη», «Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο», «Σαλονίκη», “Τhird Uncle”, «Στο Δρόμο», «Τα Είδωλα», «Γυναίκα» και τόσα άλλα. Τραγούδια που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, τόσο για το κοινό όσο και για τα νέα συγκροτήματα και δημιουργούς.

Ιδιαίτερη αίσθηση επίσης προκάλεσε η ήδη από το 1988 μελοποίηση από το Στέλιο Σαλβαδόρ μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως του Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, και του Κ. Καρυωτάκη, αποδεικνύοντας ότι ο ποιητικός λόγος και ο ροκ ήχος μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά.

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής του συγκροτήματος Στέλιος Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ, εισήγαγε ένα νέο τρόπο γραφής τόσο στιχουργικά, συνθετικά, όσο και ερμηνευτικά με το ριζοσπαστικό και καινοτόμο θεατρικό στυλ του, ανοίγοντας κάθε φορά νέους ορίζοντες στο εγχώριο μουσικό τοπίο.

Οι ζωντανές τους εμφανίσεις αποτελούν πάντα ένα εκρηκτικό και δυναμικό μείγμα από μουσική γεμάτη φαντασία, στίχους εμπνευσμένους από τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μας, και σκηνική παρουσία γεμάτη ένταση και αμεσότητα.

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ (λίγα λόγια για το συγκρότημα):

Το 1985 τρεις φίλοι από τη Βέροια σχηματίζουν τους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας». Είναι οι Στέλιος Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ στο τραγούδι και το μπάσο, Γιώργος Παπαϊωάννου στα τύμπανα και ο «Μπάννυ» Δημήτρης Βασιλειάδης στην κιθάρα.

Ένα χρόνο αργότερα ο Μπάννυ φεύγει φαντάρος και αντικαθίσταται από τον Παύλο Παυλίδη, που έφυγε από το συγκρότημα το 1989 και το 1994 έκανε τα Ξύλινα Σπαθιά, στο ντεμπούτο άλμπουμ των οποίων εμφανίζονται 4 τραγούδια του Σ. Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ - Μωρά στη Φωτιά, ακυκλοφόρητα ακόμα τότε, χωρίς την άδειά του.

Στις αρχές του 1986 αφήνουν τη Βέροια για τη Θεσσαλονίκη. Με καινούργιο όνομα η «Λεγεώνα των Ξένων» παίζουν το ίδιο καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Μετά από μια ιδέα του Γιώργου Παπαϊωάννου αλλάζουν οριστικά το όνομά τους σε «Μωρά στη Φωτιά», από το τραγούδι του Βrian Eno, “My Baby Is On Fire”. Mε το όνομα «Μωρά στη Φωτιά» ηχογραφούν τον Οκτώβριο του 1987 το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους που περιλαμβάνει 8 τραγούδια σε στίχους και μουσική του Στέλιου Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ («Κάτω στην Πόλη», «Σκυλίσια Μέρα», «Αδέρφια στην Κόλαση», «Ηρωΐνη», «Παυσίπονο», «Μανιφέστο», «Υποσχέσεις», «Το Παιχνίδι») και μια διασκευή του Βrian Eno, το “Third Uncle” σε στίχους του Στέλιου Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ.

Από την άνοιξη του 1988 τα «Μωρά στη Φωτιά» παρουσιάζουν στις συναυλίες τους καινούργια τραγούδια όπως «Αδρεναλίνη», «Σαλονίκη (Μόνος Σου Ξανά)», «Βαβυλωνία», «Γυναίκα», «Άνθρωπος Ελέφαντας», «Φωλιά του Κούκου», «Θεατρίνοι» κ.ά. (στίχοι/μουσική: Στέλιος Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ).

Την άνοιξη του 1989 στα «Μωρά στη Φωτιά» απομένουν τα δύο βασικά μέλη Στέλιος Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ και Γιώργος Παπαϊωάννου πλαισιωμένοι από καινούργιους μουσικούς.

Για διάφορους λόγους η συνεργασία του γκρουπ με κάποια δισκογραφική εταιρεία εκείνη την περίοδο είναι «αδύνατη». Εν τω μεταξύ τέσσερα από τα ακυκλοφόρητα τραγούδια των «Μωρά στη Φωτιά» («Αδρεναλίνη», «Γυναίκα» (Καβαλάρης του Τρόμου), «Σαλονίκη» (Ερώτηση Κλειδί - Ξεσσαλονίκη) εμφανίζονται στο ντεμπούτο άλμπουμ ενός άλλου συγκροτήματος: Ξύλινα Σπαθιά (Αno-Kato Records), κυρίως όσον αφορά το μουσικό μέρος των τραγουδιών, χωρίς την άδεια του Σ. Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ και χωρίς την αναγραφή του ονόματός του στη σύνθεση.

Ήδη από το 1991 η ανταπόκριση του κόσμου στην πρώτη δισκογραφική προσπάθεια του συγκροτήματος «Μωρά στη Φωτιά» είναι εμφανής και κορυφώνεται στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του ‘95 στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκεών, το οποίο κατακλύζεται από κόσμο.

Παρόλα αυτά θα χρειαστεί να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια ώσπου ο δεύτερος δίσκος «Θεατρίνοι» να γίνει πραγματικότητα με την ετικέτα της Lazy Dog (Oκτώβριος 1999). Η νέα σύνθεση της μπάντας είναι: Στέλιος Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ (φωνή + μπάσο + σύνθεση + στίχοι), Θ. Ζαχαρόπουλος (τύμπανα), Θ. Νάτσικας (κιθάρα), Αχιλλέας Τσιτούρας (πλήκτρα). Σ’ αυτό το δίσκο περιλαμβάνονται και τρεις ξεχωριστές μελοποιήσεις στα ποιήματα «Ο Χαμαιλέων» (του Οδυσσέα Ελύτη), «Θεατρίνοι» (του Γιώργου Σεφέρη) και «Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο» (του Κώστα Καρυωτάκη).

Η υποδοχή που επιφυλάσσει το κοινό του συγκροτήματος στις συναυλίες που δίνουν αυτήν την περίοδο, όπως αυτή το Φεβρουάριο του 2000 στο Αν Club είναι περισσότερο από ενθουσιώδης, ενώ το συγκρότημα δίνει εκρηκτικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2004 ο Σ. Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ δημιουργεί το label “Baby Records” και το Φεβρουάριο του 2005 κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο «ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ», όπου γίνεται δυνατή και η ηχογράφηση του τραγουδιού «Αδρεναλίνη» μετά από 17 χρόνια, εφόσον έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα 4 τραγούδια του συνθέτη - στιχουργού και τραγουδιστή του συγκροτήματος Σ. Παπαϊωάννου - Σαλβαδόρ.

Με πλούσιες ενορχηστρώσεις (βιολί, κοντραμπάσο, κρουστά, ακορντεόν, scratches) αλλά με δυνατό μελωδικό ήχο, τραγούδια όπως «Γκρίζο Background», «Στο Δρόμο», «Είδωλα», «Ταξίδι», «Χάρτινα Λουλούδια» κ.ά. δημιουργούν ένα μαγευτικό κόσμο.

Το 2008 κυκλοφορεί  από την Baby Records η ζωντανή ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της επετειακής, για τα 20 χρόνια του συγκροτήματος, εμφάνισης στο Κύτταρο και τον Φεβρουάριο του 2011 κυκλοφορεί πάντα από την ίδια εταιρεία το 4ο και πολυαναμενόμενο studio album του συγκροτήματος με τίτλο “Cougar Baby Smoking Rabbit”.

 
Η σύνθεση των Μωρών στη Φωτιά είναι: 

Στέλιος «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου / Μπάσο, φωνή 

Γιάννης Σαββίδης / Κιθάρα 

Χρήστος Κοσμάς / Κιθάρα 

Φώτης Τσακυρίδης / Τύμπανα 

Βασίλης Ναλμπάντης / Τρομπέτα, πλήκτρα

morastifotia.gr

Δελτίο Τύπου


 • Event: ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
 • Opening acts: Chinese Basement
 • Date: Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012
 • City: Θεσσαλονίκη
 • Venue: Block 33
 • Start time: 21:00
 • Tickets: 9 ευρώ (morastifotia.eventbrite.com)
  12 ευρώ (προπώληση - πόρτα)
 • Presale spots: Stereodisc (Αριστοτέλους 4) - ώρες καταστημάτων
  Ticket House  (Μητροπόλεως 102) - ώρες καταστημάτων
  Rover Bar (Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα) - 8 το πρωί ως αργά το βράδυ


E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter