29Μαρτίου2024

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 15:43 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: ΠΥΞ ΛΑΞ @ Ολυμπιακό Στάδιο

Είναι εντυπωσιακή αυτή η μαγική ικανότητα που έχει η μουσική, να λειτουργεί ως χρονομηχανή και να σου φέρνει στο μυαλό παραστάσεις που (νομίζεις πως) έχεις ξεχάσει.

Παρότι είχα αρκετά χρόνια, η αλήθεια είναι, να ακούσω κάτι από ΠΥΞ ΛΑΞ, λίγο πριν πάρω τον δρόμο για το Ολυμπιακό Στάδιο, αποφάσισα να πατήσω το περίφημο play, για να συνειδητοποιήσω τελικά πως η (ηθελημένη ή μη) “απομάκρυνση” από διάφορες αναμνήσεις, δεν είναι ποτέ οριστική.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δύο χρόνια μετά από την ανακοίνωση της συναυλιακής τους επιστροφής με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή τους, οι Πυξ Λαξ πραγματοποίησαν την κεντρική τους εμφάνιση στον ίδιο χώρο όπου το 2011 είχαν συγκεντρώσει τον ιλιγγιώδη αριθμό των 75.000 κόσμου, με σαφώς μικρότερη προσέλευση αυτή τη φορά, αλλά πάντοτε με τους αντίστοιχους παλμούς που φέρνουν οι πολυτραγουδισμένες τους επιτυχίες.

Έτσι λοιπόν, αν εξετάσουμε αυτήν την περιοδεία αποκλειστικά από τη σκοπιά του reunion, τότε αναπόφευκτα θα αναφέρουμε πως ήταν προτιμότερο οι Πυξ Λαξ να κρατήσουν το αποκορύφωμα του γεμάτου ΟΑΚΑ και να βάλουν εκεί την οριστική τελεία, παρόλα αυτά, μιας που στο προσκήνιο υπάρχει πλέον το άλμπουμ “Μια Μέρα Πριν τον Χειμώνα”, αυτές οι συναυλίες λειτουργούν και ως παρουσίαση των νέων τραγουδιών, οπότε ουσιαστικά αποτελούν μία σύνδεση του τότε και του τώρα.

Ως εκ τούτου, βέβαια, τα καινούρια τραγούδια έπρεπε να πάρουν τη θέση κάποιων στιγμών από το παρελθόν που θα θέλαμε να (ξανα)κούσουμε ζωντανά, όπως και να ‘χει, όμως, οι Πυξ Λαξ έπαιξαν πολλά από τα “SOS” κομμάτια στη σχεδόν 3ωρη διάρκεια της εμφάνισής τους, με σύμμαχο τον καλό ήχο και τη συμμετοχή του κοινού όλων των ηλικιών που βρέθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Με τους παλιούς συνεργάτες Παναγιώτη Σπυρόπουλο, Γιώργο Γιαννόπουλο και Νίκο Γιαννάτο επί σκηνής, μαζί με τους νέους Νίκο Σάλτα, Γιώργο Λιβαδά, Ελευθερία Ναθαναήλ και Χάρη Μιχαηλίδη (ο οποίος “το ζούσε” με την ψυχή του), ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας μας καλωσόρισαν με δύο νέα τραγούδια, το “Τα Καταφέραμε (Ιόλη)” και το “Ένα Γράμμα Μόνο”, ενώ ακολούθησε η βουτιά στο παρελθόν, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα διακοπτόταν από τη φρέσκια ροή των πραγμάτων.

Ανάμεσα σε αυτά που οι Πυξ Λαξ επέλεξαν εν συνεχεία να μας παρουσιάσουν, ήταν το “Όλο Μ’ Αφήνεις να Σ’ Αφήσω”, το “Ποδήλατα Δίχως Φρένα”, το “Ανόητες Αγάπες” των αδερφών Κατσιμίχα, το “Γιατί”, το “Τι Είναι Αυτό που Μας Ενώνει”, το “Senor (Tales of Yankee Power)” του Bob Dylan στη δική τους απόδοση, το “Λένε για Μένα”, το “Άσπρο Mου Πουκάμισο” που γράφτηκε το 1998 αλλά κυκλοφόρησε φέτος, το “Να ‘ρθεις Όπως Θα ‘ρθουν τα Χελιδόνια”, το “Άσ’ την να Λέει” και το “Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ;”, ενώ ο Φίλιππος Πλιάτσικας προλόγισε το “Οι Παλιές Αγάπες Πάνε στον Παράδεισο”, λέγοντας πως “νιώθουμε 22 χρόνια τώρα ότι αυτό το τραγούδι προσέφερε πολλά στη σχέση που έχουμε με τον κόσμο”.

Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, το “Μοναξιά Μου Όλα”, το “Χωρίς Ντροπή” αφιερωμένο στον Μάνο Ξυδούς, τον οποίο τα εναπομείναντα βασικά μέλη των Πυξ Λαξ χαρακτήρισαν ως “πατέρα”, το “Να Με Θυμηθείς”, το “Ακόμα Προσπαθώ”, το “Πούλα Με” και το “Να Χαθώ στα Βήματά Σου”, ενώ το αποκορύφωμα της συναυλίας ήρθε με το “You Get In Love”, το “Μέλυδρον”, το “Μια Συνουσία Μυστική” και το “Δεν Θα Δακρύσω Πια για Σένα”.

Το γκρουπ αποχώρησε ακολούθως για πολύ λίγο από τη σκηνή, για να επιστρέψει με το “Φωτιά”, το καινούριο (και συμβολικό, ίσως) “Απ’ την Αρχή” και το “Έπαψες Αγάπη να Θυμίζεις”, ενώ με τα λόγια του Φίλιππου Πλιάτσικα “σας ευχαριστούμε από καρδιάς που κρατάτε τα τραγούδια μας ζωντανά όλα αυτά τα χρόνια” και το “Πυξίδα”, ολοκληρώθηκε η συναυλία που σήμανε τόσο την επετειακή επανεμφάνιση των Πυξ Λαξ μπροστά στο αθηναϊκό κοινό, όσο και τη ζωντανή παρουσίαση του νέου τους δίσκου, που ήρθε μια 15ετία μετά την τελευταία τους δουλειά.

* Φωτογραφίες: Γιάννης Νέγρης



Gallery

Πυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ ΛαξΠυξ Λαξ

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι HIM υπήρξαν μεσσίες και ο VILLE VALO κάτι σαν προφήτης στην Ελλάδα
    Οι HIM υπήρξαν μεσσίες και ο VILLE VALO κάτι σαν προφήτης στην Ελλάδα

    Αν έχεις παρακολουθήσει έστω και μια συναυλία τους στον τόπο μας, αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση παροξυσμού που ανέπτυξαν ανά τα χρόνια με το ελληνικό κοινό.

  • Ο JAMES ARTHUR για πρώτη φορά στην Αθήνα
    Ο JAMES ARTHUR για πρώτη φορά στην Αθήνα

    Ο Βρετανός σταρ James Arthur έρχεται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά στην Αθήνα, ανεβαίνοντας στο Θέατρο Λυκαβηττού με όλες τις επιτυχίες της καριέρας του.

  • Οι PINK MARTINI στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό
    Οι PINK MARTINI στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό

    Το πολυμελές σχήμα των Pink Martini με τη σαγηνευτική China Forbes στα φωνητικά, έρχεται τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στα Rockwave Nights στο Θέατρο Λυκαβηττού, για να ξυπνήσει μνήμες από την εκρηκτική βραδιά του 2008 και να επιβεβαιώσει γιατί εξακολουθεί να είναι ένα από τα best-selling σχήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

  • Οι TINARIWEN στο Θέατρο Λυκαβηττού
    Οι TINARIWEN στο Θέατρο Λυκαβηττού

    Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους, οι περιπλανώμενοι μπλουζίστες της Σαχάρας Tinariwen έρχονται την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού.

  • Τα πρώτα ονόματα για το PLISSKËN FESTIVAL 2024
    Τα πρώτα ονόματα για το PLISSKËN FESTIVAL 2024

    Με headliners τους συναρπαστικούς post-punkers Viagra Boys (13/9) και τον πρωτοπόρο του emo rap Yung Lean (14/9) θα πραγματοποιηθεί το φετινό Plisskën Festival, στην ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων του οποίου συγκαταλέγονται ακόμη οι Slift, Los Bitchos, Parra for Cuva και Love Remain.

Also Read


Newsletter