12Ιουλίου2020

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 17:41 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: DEAD KENNEDYS w/ Panx Romana @ Piraeus 117 Academy

Μπορεί το “φάντασμα” του Jello Biafra που πλανιόταν πάνω από την ατμόσφαιρα να φρέναρε κάποιου είδους εντυπωσιακή προσέλευση, αλλά και ουσιαστική συμμετοχή του κοινού στο live, παρόλα αυτά θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε πως και οι δύο μπάντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό πάνω στη σκηνή.

Εν αρχή οι PANX ROMANA λοιπόν, οι οποίοι προλόγισαν τη συναυλία τους με τα λόγια του Frank, εμπνευσμένα από το ποίημα “Σώπα, Μη Μιλάς” του Aziz Nesin, τα οποία αποτυπώνονταν σε μόνιμη βάση μέσω της αντίστοιχης επιγραφής “Σώπα” μπροστά από το drum kit.

Μετά από αυτή την εισαγωγή και με σύμμαχο τον εξαιρετικό ήχο, η τετράδα των Frank Panx, Julio Panx, Woody Panx και Δημήτρη Δημητράκα, που πορεύεται μαζί εδώ και 33 χρόνια, γύρισε τον χρόνο πίσω, με μερικές μονάχα σφήνες από το προ διετίας “Pax Americana”, πραγματοποιώντας μια 60λεπτη εμφάνιση αντάξια του παρελθόντος (και του παρόντος) της.

Το μπάνερ από το εξώφυλλο του “Παιδιά στα Όπλα” (1987), πρώτου άλμπουμ των Panx Romana, δέσποζε στο βάθος, όσο το σπουδαίο γκρουπ ξεκινούσε με το “Έλληνες” (παρθενικό τους τραγούδι μαζί με το “Αθήνα” που ακούστηκε λίγο μετά, αμφότερα πρωτοεμφανιζόμενα στη συλλογή “Διατάραξη Κοινής Ησυχίας” του 1984), συνεχίζοντας με το “Μηχανικό Μωρό”, το “Ράδιο Κατάληψη”, το “Παραμάνα”, το “Rock’n’Roll Βοήθειες” και το “3 Ακόρντα Φτάνουν”, ένα κομμάτι αφιερωμένο στους Ramones.

Κάπου εκεί, είχε έρθει η στιγμή για την αναφορά του Frank στην ιστορική τετράδα των Dead Kennedys (Biafra, East Bay, Flouride, Peligro) και πόσο αυτή επηρέασε τους Panx Romana, ενώ μετά το “Νεκρόπολις”, ο ίδιος αναφέρθηκε στα κλειστά σύνορα και τη μη ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο βήμα στο “Κράτος Κλειστόν” και το “Birdy (Σαν Ελεύθερα Πουλιά)”.

Άλλωστε, οι Panx Romana είναι ένα συγκρότημα που ποτέ δεν σταμάτησε να μιλάει για τα κοινωνικά προβλήματα και την ανθρωπιά, εξ ου και το μικρό μπάνερ “water, not oil” μαζί με την αναφορά στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Ηπείρου για την σχεδιαζόμενη εξόρυξη πετρελαίου, που έρχονται να “συναντήσουν” τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, όπως και το πανέμορφο πανό “All Colours Are Beautiful” του street artist WD, που βρισκόταν απλωμένο στον πάνω όροφο του Piraeus 117 Academy.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της εμφάνισής τους, οι Panx Romana παρουσίασαν το “Τραγούδι του Ποταμού” και το “Σπάσε τη Γραμμή”, με τον Frank να αναγραμματίζει το “Σώπα” της κεντρικής επιγραφής σε “Σπάω”, ενώ τo “Μαύρη Ανεμώνα” έδωσε τη θέση του στα δύο τραγούδια με τα οποία δεν γινόταν παρά να κορυφωθεί το πρώτο μέρος της βραδιάς, το “Συναγερμός” και το “Διακοπές στο Χακί”.

Aπό την πλευρά τους, οι DEAD KENNEDYS εξανέμισαν την “αμφιβολία” του Klaus Flouride, ο οποίος σε χιουμοριστική αποστροφή του λόγου του δήλωσε “απόψε ήρθαμε για να παίξουμε μουσική, για να δούμε αν θυμόμαστε το πώς”, με ένα 75λεπτο set το οποίο περιλάμβανε όλες τους τις κλασικές στιγμές και όχι μόνο.

Προφανώς και το κυρίαρχο ερώτημα ήταν το κατά πόσο ο Ron “Skip” Greer αντικαθιστά επάξια τον Jello Biafra πάνω στη σκηνή, όχι φυσικά ιστορικά, αλλά σε πρακτικό επίπεδο. Και τούτο το ερώτημα, νομίζω ότι απαντήθηκε ξεκάθαρα, καθώς ο τωρινός frontman των Dead Kennedys κάνει το καλύτερο δυνατό, τόσο με την ερμηνεία του, όσο και με τα λογύδρια που ανέκαθεν συνόδευαν την παρουσία του θρυλικού σχήματος.

Βέβαια, από την άλλη το κοινό έδειξε εν πολλοίς απροθυμία να συνεργαστεί, δημιουργώντας συχνά ένα αίσθημα αμηχανίας, στον ούτως ή άλλως αχανή χώρο του Piraeus 117 Academy, που δεν μπορούσε υπό αυτές τις συνθήκες να λειτουργήσει βοηθητικά προς την κατεύθυνση ενός εκρηκτικού punk live.

Όπως και να έχει, όμως, οι Dead Kennedys έκαναν το καθήκον τους από τη μεριά τους (όπως και οι Panx Romana), βγαίνοντας στη σκηνή υπό τους ήχους του “The Ecstasy of Gold” του Ennio Morricone και ρίχνοντάς μας απευθείας στα βαθιά, με τα “Forward to Death”, “Winnebago Warrior”, “Police Truck” και “Buzzbomb”.

Kατά τη διάρκεια, δε, του “Let’s Lynch the Landlord” που ακολούθησε, ο Greer κατέβηκε από τη σκηνή, μια κίνηση που θα επαναλάμβανε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη συναυλία, προσπαθώντας να φέρει ακόμα πιο “κοντά” μπάντα και κόσμο, ενώ μιλώντας για ποδόσφαιρο και ράγκμπι, έδωσε πάσα στο “Jock-O-Rama”, το οποίο διαδέχτηκε η τριπλέτα των “Kill the Poor”, “MP3 - Get Off the Web” (εκ του “MTV - Get off the Air”) και “Too Drunk to Fuck”, η οποία, όπως ήταν λογικό, έφερε έναν σχετικό χαμό στις μπροστινές σειρές.

Μετά από την “απειλή” του “Skip” ότι θα αποχωρήσει από το live και την “προτροπή” από τα υπόλοιπα μέλη να παραμείνει, οι DK ερμήνευσαν το (“new wave”, κατά Greer) “Moon Over Marin”, ενώ η σκυτάλη δόθηκε εν συνεχεία στη φανταχτερή παρουσίαση των Klaus Flouride, D.H. Peligro και East Bay Ray από τον Ron “Skip” Greer (και του ιδίου, από τον Flouride).

Κάπου εκεί, το μικρόφωνο πήρε ο Peligro, για να μιλήσει “όπως και η μπάντα πριν από εμάς” ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία, προλογίζοντας το “Nazi Punks Fuck Off”, το οποίο ενώθηκε ιδανικά με το “California Über Alles”, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στη μεγαλύτερη του τιμή για τη βραδιά.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι Dead Kennedys επέστρεψαν με το “Bleed for Me” και το “Viva Las Vegas”, ενώ στο “Holiday in Cambodia” υπήρξε και πάλι η σχετική αναθέρμανση στον χώρο, η οποία βρήκε όλα τα μέλη της μπάντας να κατεβαίνουν για λίγο από τη σκηνή, πριν να έρθει η αυλαία με το “Chemical Warfare” (και ολίγον από Lynyrd Skynyrd και “Sweet Home Alabama”).

Μπορεί, λοιπόν - δικαίως ή αδίκως, εξαρτάται από την οπτική γωνία – αυτός που εξαρχής αποτελούσε το “πρόσωπο” της βραδιάς, να ήταν ο απόντας Jello, κάτι το οποίο φάνηκε, όπως προαναφέρθηκε, από τη μέτριας δυναμικής (ποσοτικά και ποιοτικά) ανταπόκριση του κοινού, όμως είναι κρίμα να μη σταθούμε, στο τέλος τέλος, σε αυτά που ζήσαμε και όχι σε αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε.

Οπότε, ναι, οι Dead Kennedys και οι Panx Romana μας θύμισαν πόσο σημαντική ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η παρέμβαση στα κοινωνικοπολιτικά πράγματα μέσω της μουσικής, αραδιάζοντας μερικούς από τους ύμνους του punk κινήματος.

* Φωτογραφίες: Γιάννης ΝέγρηςGallery

Panx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead KennedysDead Kennedys

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter