29Μαρτίου2020

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 20:48 Γράφτηκε από: 

Aνταπόκριση: 15 Χρόνια GAGARIN 205, day 3 (Paradise, George Gaudy and Sun)

Είναι δεδομένο και κοινά αποδεκτό εδώ και αρκετά χρόνια για την ελληνική πραγματικότητα, πως φτάνει μόνο μια ανάσα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη για να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου, οπότε το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να μη βρει εφαρμογή και κατά τη διάρκεια του 4ημέρου για τα 15 χρόνια του αγαπημένου χώρου της Λιοσίων.

Στην πρώτη τους επίσκεψη στον τόπο μας λίγους μήνες μετά την ίδρυσή τους, οι PARADISE του Sivert Høyem γέμισαν με σχεδόν sold out το Gagarin 205, παρουσιάζοντας, όπως και στις υπόλοιπες στάσεις της περιοδείας τους, αποκλειστικά δικά τους τραγούδια, παρότι μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας έχουν δει μονάχα τέσσερα από αυτά, μέσω του “Yellow” EP.

Οπότε, εκ των πραγμάτων, εδώ συμβαίνουν δύο τινά. Αφενός, σε μια περίοδο αρκετά σημαντικής προσωπικής καταξίωσης, ο 41χρονος καλλιτέχνης επιλέγει να στρίψει λίγο έως πολύ το τιμόνι, συμπράττοντας με τρεις ακόμα μουσικούς για τη δημιουργία ενός, oυσιαστικά, supergroup, και, αφετέρου, ενώ το setlist σε κάθε συναυλία θα μπορούσα να χρησιμοποιήσει/εκμεταλλευθεί τραγούδια από Madrugada, Høyem, PJ Harvey, Primal Scream, Marianne Faithfull κ.ο.κ. προκειμένου να γεμίσει, η προτίμηση στο υλικό των Paradise και μόνο σε αυτό, έστω και αν ακόμα είναι ακυκλοφόρητο στην πλειονότητά του, δείχνει αυτοπεποίθηση και κάποιου είδους τιμιότητα απέναντι στο κοινό, με μοναδικό handicap την περιορισμένη χρονική διάρκεια των συναυλιών.

Βέβαια, είναι δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχει μια μερίδα κόσμου που θα περιμένει να ακούσει κάτι από αυτά που γνωρίζει και έχει ήδη αγαπήσει, ειδικά όταν μιλάμε για την Ελλάδα και το φαινόμενο Sivert Høyem, παρόλα αυτά το εγχείρημα/πείραμα της ζωντανής παρουσίασης ακυκλοφόρητων, άρα και άγνωστων, τραγουδιών, θεωρώ ότι είχε αρκετό ενδιαφέρον και έχτιζε ακριβώς ένα αίσθημα περιέργειας και γλυκιάς αβεβαιότητας, το οποίο δεν συναντούμε δα και τόσο συχνά σε συναυλίες.

Όσον αφορά, δε, τον τρόπο με τον οποίο κύλησε η βραδιά, οι Paradise ξεκίνησαν κάτω από τη μαρκίζα που αναβόσβηνε με το δυναμικό “Humiliation” από το “Yellow”, ενώ το “Μoney” λίγο μετά θύμιζε αρκετά το “I Feel You” των Depeche Mode.

Περίπου στα μισά της συναυλίας, ο Høyem ανέφερε, όπως πάντα, το πόσο όμορφα νιώθει όταν επισκέπτεται την Ελλάδα, ενώ το “Headwound” ήταν αυτό που ξεσήκωσε περισσότερο τον κόσμο, μαζί με το “Goodbye 21st Century” το οποίο έκλεισε το κυρίως μέρος του live.

Από την πλευρά του, το “Duchess Seductress” που είχε προηγηθεί, ήταν ένα από τα ακυκλοφόρητα τραγούδια που προσωπικά ξεχώρισα περισσότερο, όπως και τα “Riding” και “I May Not You” στο encore, ενώ σημαντική στιγμή ενδιάμεσα, ήταν η αφιέρωση του “Wonderful Life” στον αξέχαστο Νίκο Τριανταφυλλίδη, ιδρυτή του Gagarin 205, με το οποίο ο Νορβηγός συνδέθηκε τόσο ως μέλος των Madrugada, όσο και στη μετέπειτα σόλο πορεία του.

Μετά από 70 λεπτά, ο Sivert Høyem, ο Rob McVey, η Simone Butler και ο Jack Revy, ο οποίος αντικατέστησε τον Rob Ellis στις τελευταίες στάσεις της περιοδείας λόγω θέματος υγείας, χαιρέτησαν τον κόσμο, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα τόσο για την εμφάνισή τους αυτή καθεαυτή, όσο και για τα τραγούδια των Paradise, που ναι μεν δεν είχαν κάποια συγκλονιστική ποιότητα και διαφοροποίηση από ό,τι θα περιμέναμε, παρόλα αυτά σαφώς και δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Ακριβώς πριν από τα παραπάνω, δε, οι GEORGE GAUDY & SUN παρουσίασαν ένα ημίωρο σετ αποτελούμενο από τα “Mother”, “Millionaire”, “Berlin”, “Why (Oh Why)”, καθώς και το κορυφαίο όλων “Come Again”, μπροστά σε ένα ήδη σχεδόν γεμάτο Gagarin, γεγονός το οποίο αναμενόμενα τους έδωσε/δίνει την απαιτούμενη ώθηση, που είναι και το κυριότερο ζητούμενο ενός opening act.

* Φωτογραφίες: Γιάννης ΝέγρηςGallery

George Gaudy & SunGeorge Gaudy & SunGeorge Gaudy & SunParadiseParadiseParadise

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter