25Μαΐου2018

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 17:47 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: JOJO MAYER & NERVE w/ Bit-Tuner @ Fuzz Club

Στον κόσμο των ντράμερ, ο JOJO MAYER αντιμετωπίζεται σαν μικρός θεός και όχι άδικα, μιας που δεν είναι και τόσο συχνό – απεναντίας, μάλλον μοναδικό - να ακούς drum and bass, jungle, house και κάθε είδος ηλεκτρονικής μουσικής, από “αναλογικές” και όχι “ψηφιακές” μηχανές.

Ο Ελβετός mastermind ήρθε, λοιπόν, στην Αθήνα μαζί με τους συνοδοιπόρους του NERVΕ, για να μας εξηγήσει πώς διάολο γίνεται να παράγει τέτοιον ήχο και μάλιστα, σε ζωντανή “μετάδοση”. Το “μάθημα” εξελίχθηκε σε μια μοναδική παράσταση, με τον Jojo Mayer από τη μία να “συμπεριφέρεται” σαν drum machine και από την άλλη να αποδεικνύει, με το jazz υπόβαθρο στον τρόπο παιξίματός του, τον λόγο για τον οποίο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ντράμερ στον κόσμο.

Μαζί του, ο John Davis στο μπάσο, του οποίου τον εντελώς παραμορφωμένο ήχο θα μπορούσες κάλλιστα να μπερδέψεις με λούπες βγαλμένες από κονσόλα αν έκλεινες τα μάτια, ο Jacob Bergson στα πλήκτρα, να προσθέτει την απαραίτητη ατμόσφαιρα στα ντραμς και το μπάσο, και ο Aaron Nevezie σαν άλλος “ντ’ Αρτανιάν”, όχι μόνο να “χειραγωγεί” τον ήχο από τον κάτω όροφο του Fuzz Club (και όχι από τον πάνω, όπως συνηθίζεται), αλλά να αποτελεί, ουσιαστικά, έναν ακόμη μουσικό για αυτό το τόσο χαρισματικό και ιδιαίτερο γκρουπ.

Photo: Jojo Mayer & Nerve

Με το φρέσκο επώνυμο άλμπουμ τους στις αποσκευές, σε αυτήν την τελευταία συναυλία μιας μακράς περιοδείας, υπήρξαν στιγμές που οι Nerve του Jojo Mayer μάς άφησαν με ανοιχτό το στόμα, καθώς άλλο να ακούς τα τραγούδια τους από το στούντιο, θεωρώντας πως εκεί “όλα μπορούν να συμβούν”, και άλλο να παρακολουθείς σε real time τους αυτοσχεδιασμούς τους και τον τρόπο που μετατρέπουν μια jazz μπάντα σε ένα ηλεκτρονικό σύνολο και τούμπαλιν.

Ακριβώς σε αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς αναφέρθηκε, άλλωστε, ο Jojo Mayer, όταν μετά από 60 λεπτά σχεδόν ενιαίου set, στο οποίο μπήκε μια άνω τελεία με το “Hard Hat Era”, μίλησε στο κοινό για τον τρόπο με τον οποίο οι Nerve επιλέγουν να αντιμετωπίζουν το κομμάτι της μουσικής, σε μια εποχή “όπου κυριαρχεί η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη”.

Κατόπιν και αφού ο 54χρονος ντράμερ ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του, ένα κοινό στο οποίο μπορούσες να διακρίνεις από “metalheads” έως “ηλεκτρονικούς”, η εμφάνιση του σχήματος - ή μάλλον το “μάθημα” – συνεχίστηκε, αφήνοντάς μας καθηλωμένους έως το τέλος.

Photo: Jojo Mayer & Nerve

Από την άλλη, μιλώντας για “εικονική πραγματικότητα”, ήταν λίγο έως πολύ αστείο να βλέπεις τον Bit-Tuner, που ανέλαβε να “ζεστάνει” τη βραδιά, να προσπαθεί να μας πείσει πως ό,τι ακούγαμε από μεριάς του, δεν ήταν πλήρως προηχογραφημένο, σε ένα κατά τα άλλα ενδιαφέρον set για τους λάτρεις της ευρύτερης ηλεκτρονικής μουσικής, που κράτησε, όμως, αρκετά παραπάνω από όσο χρειαζόμασταν όλες και όλοι στο Fuzz, συγκεκριμένα ένα 90λεπτο.

Σε αυτή την εξέχουσας σημασίας βραδιά, πάντως, οι Jojo Mayer & Nerve μάς θύμισαν, με τον τρόπο τους, τις γραφομηχανές, τις βιντεοκασέτες, τις μπομπίνες και τον ωραίο – και άκρως νοσταλγικό - αναλογικό κόσμο.


  • Event: JOJO MAYER & NERVE
  • Opening acts: Bit-Tuner
  • Date: Κυριακή 14 Μαΐου 2017
  • City: Αθήνα
  • Venue: Fuzz Live Music Club
  • Photos by: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr | All Rights ReservedGallery

Bit-TunerJojo Mayer & NerveJojo Mayer & NerveJojo Mayer & NerveJojo Mayer & Nerve

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter