Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 14:22 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: PLANET OF ZEUS w/ Μέμφις, Jaw Bones @ Principal Club Theater

Σάββατο βράδυ λοιπόν και επιτέλους κατέφθασε το πολυαναμενόμενο λάιβ των Planet of Zeus. Η αλήθεια είναι, τουλάχιστον για μένα, πως επικάλυπτε οτιδήποτε και αν είχα προγραμματισμένο για εκείνη την ημέρα, μιας και πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικότερες μπάντες της ελληνικής ροκ σκηνής.

Οι Planet, λοιπόν, εκτός του ότι είχαν πλέον έναν εξαιρετικό δίσκο (αν και αμφιλεγόμενο) στα μπαγκάζια τους, επέστρεφαν από Ευρωπαϊκή περιοδεία του ενός μηνός, που μόνο ένα πράμα θα μπορούσε να σημαίνει… Θα ήταν στην καλύτερη δυνατή φόρμα τους.

Photo: Planet of Zeus

Το live λοιπόν ξεκινάει με τους JAW BONES γύρω στις 9:20. Γνώστη μπάντα στην πόλη καθώς έχουν ήδη κλείσει τα 10 χρόνια ύπαρξης και τα τελευταία χρόνια τους βλέπουμε σε αρκετές σημαντικές συναυλίες της Θεσσαλονίκης ως opening act. Στα μπαγκάζια τους παρά τη φαινομενικά μεγάλη πορεία, διατηρούν ένα EP των 3 tracks.

Ξεκινώντας, λοιπόν, αρχίζουν και μας ξεδιπλώνουν το ρεπερτόριο τους, το οποίο πατάει κυρίως σε heavy rock μονοπάτια με grunge πινελιές. Δουλεμένο παίξιμο, γκρουβάτα ριφ άλλοτε πιο γρήγορα και άλλοτε πιο αργά, με αρκετά κόλπα στο ρυθμικό κομμάτι. Τα φωνητικά πλαισίωναν με μεγάλη ένταση τα κομμάτια, με τον τραγουδιστή να είναι αρκετά δραστήριος πάνω στο stage.

Η συνολική απόδοσή τους ήταν καλή, όπως επίσης και ο ήχος ο οποίος “έστρωσε” από το δεύτερο κομμάτι και μετά. Φαίνεται μπάντα που σέβεται το μουσικό background απ’ το οποίο προέρχεται, προσέχει αρκετά να προσφέρει κάτι ποιοτικό και όχι κάτι πρόχειρο, αλλά σαν παράπονο θα ήθελα να δω κάποιες πιο ποικίλες ιδέες στο συνθετικό κομμάτι καθώς αισθάνθηκα πως από ένα σημείο και μετά τα πράγματα γίνονταν ολίγον τι μονότονα. Επίσης σαν προσωπική παρατήρηση είναι πως, παρ’ όλες τις εμφανίσεις που πραγματοποιούν και τα τόσα χρόνια ύπαρξης, δεν υπάρχει κάποιο υλικό παραπάνω στο δισκογραφικό σκέλος, κάτι, ώστε να φανερώσει για τη μπάντα το στοιχείο της ανησυχίας για πρόοδο και να προχωρήσει μπροστά. Ίδωμεν.

Photo: Jaw Bones

Τελειώνοντας, λοιπόν, οι Jaw Bones (έπαιξαν περίπου στα 45 λεπτά) και ύστερα από ένα τέταρτο ανεβαίνουν στη σκηνή οι ΜΕΜΦΙΣ. Προσωπικά, δεν τους γνώριζα καθόλου μέχρι να ανακοινωθεί η θέση τους ως opening act και να τους αναζητήσω στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα γκρουπ το οποίο απαρτίζεται από μέλη, που ανήκαν σε μπάντες οι οποίες  έχουν απασχολήσει το metal ελληνικό στερέωμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι Μέμφις λοιπόν αυτό που παίζουν είναι alternative metal με ελληνικό στίχο. Παρατήρησα πολύ δεμένο παίξιμο (αλίμονο για την εμπειρία τους) και πολύ προσεγμένο ήχο. Αυτό όμως που θα ήθελα να πω είναι πως οι συνθέσεις τους, όπως και το στυλ που επέλεξαν να ακολουθήσουν, δεν με συγκίνησε καθόλου. Ένιωσα σα να ακούω τους Μπλε, να παίζουν alternative groove metal. Στίχος αρκετά μελοδραματικός, τον οποίο εξέλαβα περισσότερο σαν μια επίδειξη ιδιαίτερων λέξεων και φράσεων, παρά ως μέσο έκφρασης και εκτόνωσης. Επιπροσθέτως, παρουσίασαν ένα στυλ alternative metal  που νομίζω λίγο-πολύ είναι χιλιοπαιγμένο με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους.

Κατ’ εμέ opening act  λίγο έξω από τα νερά του συνολικού λάιβ, καθώς όταν έχεις σχηματίσει την ψυχολογία να παρακολουθήσεις μια μπάντα που είναι ο ορισμός του αμερικάνικου southern stoner/metal,  θα περίμενες μάλλον κάτι πιο κοντά σε αυτό το είδος. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος τους ήταν εκεί και τους στήριξε και φάνηκε να τους απολαμβάνει καθ' όλη τη διάρκεια του σετ, όπως και η ετοιμοπόλεμη πιτσιρικαρία που ξεκίνησε τα πρώτα πιτ, στον ήχο των δυνατών ριφ τους.

Photo: Μέμφις

Αφού έπαιξαν περίπου για μία ώρα, οι Μέμφις κατεβαίνουν από τη σκηνή για να πάρουν τη θέση τους oι PLANET OF ZEUS. Πρώτο κομμάτι και μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, μπαίνει φυσικά το “Loyal to the Pack”. Οι Planet δε με απογοήτευσαν και από την πρώτη στιγμή  φάνηκαν να μην δείχνουν την παραμικρή αμφιβολία στο παίξιμό τους. Δεμένοι όσο ποτέ, με ήχο προσεγμένο στην τρίχα, αρχίζουν και παραδίδουν μαθήματα performance.

Συνεχίζουν λοιπόν με το “Devil Calls My Name”, δείχνοντας πως θέλουν να μας εισάγουν για τα καλά στον νέο τους δίσκο. Ακολουθεί το “Macho Libre” όπου και γίνεται ένας μικρός χαμός, μιας και περιέχει ένα από τα πιο γνώριμα ριφ της μπάντας. Το ρεπερτόριο συνεχίζεται με “Sky High Heels” και “Something’s Wrong”.

O Μπάμπης στο ενδιάμεσο των κομματιών δε σταμάτησε να εκπέμπει αυτή την ταπεινότητα με τα λόγια του, δείγμα του ήθους που διακατέχει την 4άδα από την Αθήνα.

Photo: Planet of Zeus

Ξαναπερνάμε λοιπόν στα πρόσφατα με τα “Them Nights” και “Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself”. Δεν ξέρω αν οι μικρότερες ηλικίες δέχτηκαν αυτή τη διαφορετικότητα των νέων κομματιών (όχι τόσο δυναμικά και με ένταση), αλλά σίγουρα κέρδισαν τους περισσότερους μουσικόφιλους, καθώς ξεχειλίζουν από ωριμότητα. Στο “The Great Dandolos” ξανάγινε ένας πανικός και δικαιολογημένα πιστεύω. Ακολούθησε το “A Girl Named Greed” και μετά ξαναήρθαμε στα καινούργια με το “Little Deceiver” και ξαναβουτήξαμε στο παρελθόν με το “No Tomorrow” και το αδιαμφισβήτητο χιτ τους “Leftovers”.

To άψογο παίξιμο να συνεχίζεται και το κέφι να ανεβαίνει κατακόρυφα καθώς εκτελείται το “The Beast Within”. Σε αυτό το σημείο οι Planet αποχωρούν από το stage και φυσικά αρχίζει να ακούγεται όλο και πιο δυνατά το γνωστό σύνθημα περί του πλανήτη Διός. Μετά από 3 περίπου λεπτά, ανεβαίνουν και πάλι στη σκηνή για να μας παίξουν το “Retreat” που αποτελεί έκπληξη (θετική) καθώς κάποιοι θα πίστευαν, ότι είναι outsider για live εκτέλεση. 

Το “Vigilante” ακολουθεί και εδώ πλέον οι Planet αποφασίζουν να δώσουν ένα έξτρα μικρό show, με τον Στέλιο και τον Μπάμπη να τζαμάρουν παίζοντας σολιστικές φρασούλες μεταξύ τους, για να καταλήξουν και πάλι στο τελικό ρεφραίν. Το show όμως δεν  τέλειωσε εδώ! Τα ηνία του τζαμαρίσματος τα αναλαμβάνει ο Σεραφείμ και μας δίνει ένα αρκετά τεχνικό σόλο στα τύμπανα. Είναι φανερό πως τα τελευταία χρόνια η τεχνική του κατάρτιση έχει ανέβει κατακόρυφα.

Photo: Planet of Zeus

Η συναυλία φτάνει στο τέλος της με το “Vanity Suit”. O Σεραφείμ βγάζει τα προστατευτικά του ακουστικά και όλοι μαζί τα δίνουν όλα, μέχρι και το κλείσιμο, όπου ο Μπάμπης θα ευχαριστήσει το κοινό για πολλοστή φορά και θα παρθούν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες. Σημειωτέον ότι πριν την εμφάνιση των Zeus, έπαιζε το κομμάτι “Unicorn Without a Horn” από το δίσκο “Macho Libre”, ενώ στο τέλος ακούστηκε από τα ηχεία το “Athens”, το οποίο αποτελεί και  το τελευταίο κομμάτι του “Loyal to the Pack”.

Εν κατακλείδι λοιπόν μπορούμε να πούμε για ένα από τα πιο δυνατά λάιβ των Planet στη Θεσσαλονίκη, όπου το κέφι και η καλή διάθεση κυριαρχούσε σε όλο το Principal. Οι Planet πιο ζεστοί και ώριμοι από ποτέ, παρουσίασαν στην εντέλεια τα νέα τους κομμάτια όπως και αυτά των προηγούμενων κυκλοφοριών. Όσοι φανατικοί παραβρέθηκαν εκεί, σίγουρα θα πέρασαν καλύτερα απ’ όλους και όσοι κατέφθασαν στον χώρο δύσπιστοι σίγουρα θα αποχώρισαν με τις αμφιβολίες τους διασκορπισμένες.

Setlist: Loyal to the Pack / Devil Calls My Name / Macho Libre / Sky High Heels / Something’s Wrong / Them Nights / Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself / The Great Dandolos / A Girl Named Greed / Little Deceiver / No Tomorrow / Leftovers / The Beast Within / Retreat / Vigilante / Vanity Suit


  • Event: PLANET OF ZEUS
  • Opening acts: Μέμφις
    Jaw Bones
  • Date: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
  • City: Θεσσαλονίκη
  • Venue: Principal Club Theater
  • Photos by: Ανθή Καματερού / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved


Gallery

Jaw BonesJaw BonesJaw BonesJaw BonesJaw BonesJaw BonesJaw BonesJaw BonesΜέμφιςΜέμφιςΜέμφιςΜέμφιςΜέμφιςΜέμφιςΜέμφιςΜέμφιςΜέμφιςΜέμφιςPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of ZeusPlanet of Zeus

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

Also Read

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Το line-up του NEW LONG FEST

    Με τη συμμετοχή 14 συγκροτημάτων πραγματοποιείται το New Long Fest, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουλίου στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης.

  • Οι PLANET OF ZEUS στο An Club

    Οι Planet of Zeus επιστρέφουν το Σάββατο 1 Απριλίου έπειτα από χρόνια στη σκηνή του An Club, στο πλαίσιο του επετειακού live party για τα 10 (+1) χρόνια του Rockinathens.gr.

  • Το line-up του STREET MODE FESTIVAL στη Θεσσαλονίκη

    Ανακοινώθηκε το line-up του Street Mode Festival που πραγματοποιείται στις 23-25 Σεπτεμβρίου στο Sonik Arena της Θεσσαλονίκης.

  • Τα πρώτα ονόματα του STREET MODE FESTIVAL

    Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα του Street Mode Festival, που πραγματοποιείται στις 23-25 Σεπτεμβρίου στo Sonik Arena.