18Απριλίου2024

Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2016 15:12 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: SMOKE THE FUZZ FEST 2016 - Post-mortem edition, day 1 (Russian Circles, Helen Money) @ Vox

Oι λέξεις “σάρωσαν”, “διέλυσαν”, “κατέστρεψαν” χρησιμοποιούνται κατά κόρον όταν κάποιο συγκρότημα αποφασίζει να μας πετάξει στα μούτρα τον ογκώδη ήχο του και να κάνει τη ζωή μας λίγο καλύτερη, παρόλα αυτά, είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι στη χθεσινοβραδινή (5/11) τους επιστροφή στην Αθήνα, οι Russian Circles “το πήγαν” ένα βήμα παραπέρα.

Τελευταία εκδοχή, λοιπόν, του SMOKE THE FUZZ FEST και η πρώτη από τις δύο Post-mortem βραδιές άνοιξε με τη Helen Money, γνώριμη, άλλωστε, των Russian Circles και όχι μόνο, μιας που η 56χρονη Alison Chesley έχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Neurosis, οι Sleep, oι Earth, οι Mono, οι Agalloch, oι Shellac, η Jarboe, ακόμα και οι Anthrax.

Photo: Helen Money

Τούτο και μόνο φτάνει για να καταδείξει πως η Αμερικανίδα μόνο την “ηρεμία” και την “τάξη” δεν επιθυμεί στον ήχο της, αντιθέτως συμπεριφέρεται στο τσέλο της με τρόπο βάναυσο, βίαιο, ηλεκτρικό, όπως αρμόζει σε κάτι τέτοιες συναυλίες, που το κοινό έχει συρρεύσει για βγάλει τα απωθημένα του, δεχόμενο αλλεπάλληλα χτυπήματα από θορυβώδη κύματα.

Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ελάχιστοι/ες έδωσαν τη δέουσα προσοχή σε αυτό που διαδραματιζόταν πάνω στη σκηνή, περισσότερο οι κουβέντες ακούγονταν στο Vox, όταν, όμως, η Helen Money επέλεξε να παρουσιάσει το “Rift” και το “Beautiful Friends”, τότε τα πάντα σκεπάστηκαν.

Photo: Helen Money

Όμως, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Και δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό που θα επακολουθούσε, στον βαθμό που θα πραγματοποιούταν, ήταν κάτι το αναμενόμενο από όσες και όσους βρεθήκαμε στον χώρο της Ιεράς Οδού.

Μπορεί οι RUSSIAN CIRCLES να μας προειδοποιούν, χρόνια τώρα μέσω της αδιάκοπης δισκογραφίας τους, πως δεν έχουν καμία ευθύνη για ό,τι συμβεί στην ακοή και στα μυαλά μας κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας τους (ή και μετά), όμως, είναι βέβαιο πως όσες και όσοι γεμίσαμε το Vox για να νιώσουμε την εμπειρία, σήμερα τους “κατηγορούμε” ότι πέρασαν από πάνω μας χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Photo: Russian Circles

Άλλωστε, θα μπορούσε το παρόν άρθρο απλά να αναφέρει, και να τελειώνει εκεί, πως οι Russian Circles μάς πρόσφεραν μία από τις σπουδαιότερες στιγμές τούτης της χρονιάς (και το ίδιο είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα συμβεί και απόψε, από τους Cult of Luna και την Julie Christmas). Σύντομα και περιεκτικά, όσο σύντομο άλλα άκρως εκκωφαντικό ήταν το set τους.

Παρόλα αυτά, αξίζει να θυμηθούμε την έναρξη με το “Asa” και το “Vorel”, όπου το τρίο από το Chicago μοίρασε τα πρώτα βαρβάτα ντεσιμπέλ. Αξίζει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στα πανέμορφα “309” και “Afrika”. Στο “Harper Lewis” και το “Calla”, που έφεραν δονήσεις.

Photo: Russian Circles

Αξίζει να πάμε ξανά στο “1777” και το “Mládek”. Στο encore με το “Youngblood”, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το οποίο, οι Russian Circles γνώρισαν την αποθέωση. Mιλώντας, άλλωστε, μεταξύ τους με τα μάτια, ο Mike Sullivan, ο Dave Turncrantz και ο Brian Cook δεν χρειάστηκε να πουν κάτι από μικροφώνου, ο σαρωτικός τους ήχος ήταν ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας τους με εμάς.

Απλά εκπληκτικοί οι Russian Circles, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Μετά τα χθεσινοβραδινά, η ελπίδα όλων είναι μη χρειαστεί να μεσολαβήσουν ξανά 6 χρόνια για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Στο 6μηνο, το συζητάμε.


  • Event: SMOKE THE FUZZ FEST 2016 - Post-mortem edition, day 1:
    RUSSIAN CIRCLES / HELEN MONEY
  • Date: Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016
  • City: Αθήνα
  • Venue: Vox
  • Photos by: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved



Gallery

Helen MoneyRussian CirclesRussian CirclesRussian CirclesRussian Circles

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

  • Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
    Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

    Έχοντας αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική σκηνή με τη μακρόχρονη και πολυσχιδή καριέρα τους, οι James έρχονται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, επιβεβαιώνοντας τη σχέση λατρείας που έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό.

Also Read


Newsletter