30Σεπτεμβρίου2020

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 16:08 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ w/ Λάργκο @ Τεχνόπολη

Όταν κατά τη διάρκεια μιας ακόμη συναυλίας όπου συνέβη το αδιαχώρητο και οι εκδηλώσεις του κόσμου ήταν ώρες ώρες χαοτικές, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου εξομολογήθηκε ότι δεν περίμενε ποτέ να συμβαίνει αυτό στη ζωή του, όλοι και όλες ξέρουμε ότι το εννοούσε.

Από τους πιο βαθιά σεμνούς και εργατικούς καλλιτέχνες, με κρίση και λόγο, τόσο στα τραγούδια όσο και γενικότερα στη στάση του, ο Θανάσης έχει κατορθώσει να συγκεντρώνει πλήθη, να τα καθηλώνει και να τα ξεσηκώνει, όπως έγινε και στο μαγικό τρίωρο που βιώσαμε στην Τεχνόπολη.

Photo: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Οι ΛΑΡΓΚΟ, με συνδυασμό ροκ και παράδοσης, ήταν αυτοί που άνοιξαν τη βραδιά, στηριζόμενοι αρχικά σε ορχηστρικά κομμάτια και βάζοντας εν συνεχεία στο παιχνίδι και τους στίχους.

Το 6μελές γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετέχει ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, γιος του Θανάση, και το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του επώνυμο EP, παρέμεινε στη σκηνή για ένα μισάωρο, όσο χρειαζόταν για να υποδεχθεί τον κόσμο που συνέρεε στην Τεχνόπολη.

Photo: Λάργκο

Ο χώρος στο Γκάζι είχε γεμίσει ασφυκτικά, ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τις 21:00 μέσα σε αποθέωση και ουρλιαχτά, και ερμηνεύοντας το “Κάτω απ’ το Mαξιλάρι”, σήμανε την έναρξη μιας ακόμη συναυλίας που προκάλεσε μοναδικά συναισθήματα, τα οποία ξεκινούν από θλίψη και μελαγχολία και καταλήγουν σε χαρά και διάθεση για γιορτή.

“Καλώς ήρθατε σε άλλη μια αγρυπνία” είπε ο Θανάσης από μικροφώνου προλογίζοντας το “Aγρύπνια”, ενώ λίγο πριν ολοκληρωθεί το “Τειρεσίας”, η πολυαγαπημένη Ματούλα Ζαμάνη ανέβηκε στη σκηνή, γνωρίζοντας επίσης την αποθέωση. Ακολούθησε το “Όταν Τραγουδάω” και το “Βάλια Κάλντα”, ενδιάμεσα από τα οποία ο Θανάσης ανέφερε με χιούμορ πως το όνομα “Ζαμάνη” σημαίνει στα τούρκικα “αυτή που αργεί στα ραντεβού της”, ενώ οι δυο τους τραγούδησαν ακολούθως το εξαιρετικό “Αυτό”.

Photo: Ματούλα Ζαμάνη

Η ώρα για τον Αλέξανδρο Κούστα είχε φτάσει, με το “Amor Fati” και το “Όνειρο”, ενώ με την επιστροφή του στη σκηνή και μετά το τέλος του “Όταν Xαράζει”, με αφορμή και το σχετικό κείμενο που μοιραζόταν έξω από την Τεχνόπολη, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην εξέγερση στις φυλακές Άττικα της Νέας Υόρκης το 1971 και τη σύνδεση με τη σημερινή εποχή, όπου οι έγκλειστοι δουλεύουν σαν σκλάβοι.

Ακολούθησε ο χαμός στο “Σιμούν” και στο “Η Oυρά του Aλόγου”, το οποίο ερμήνευσε μοναδικά ο Αλέξανδρος Κτιστάκης, ενώ η Ματούλα επέστρεψε, αιχμαλωτίζοντάς μας με το “Τότε κι Εγώ θα Θυμηθώ”, το “Παξιμάδια” και το “Ξενιτεμένο μου Πουλί / Στην Αμερική”.

Photo: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Οι πυρσοί άναβαν ο ένας μετά τον άλλο, η Τεχνόπολη δεν ήταν καν όρθια, αλλά στον αέρα και όσο ο Δημήτρης Μυστακίδης αφιέρωνε το “Βουνό με Βουνό” σε φίλη του, ή μάλλον όλων μας, από τη Συρία που προσπαθεί να επανενωθεί με τον σύζυγό της, το μυαλό μοιραία πήγαινε από τη μία στην αλληλεγγύη και από την άλλη στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον μισανθρωπισμό.

Η φωνή της Ματούλας Ζαμάνη και το κλαρίνο του Γιάννη Αντωνιάδη στο “Μιλώ για Σένα” σήκωσαν ξανά τον κόσμο στο πόδι, ενώ με τη σειρά του ο Αλέξανδρος Κούστας τραγούδησε το “Στις Χαραυγές Ξεχνιέμαι”, πριν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου να αφιερώσει το εκπληκτικό “Διάφανος” στα “αδικημένα παιδιά, εκεί στο βάθος”.

Photo: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Για τα επακόλουθα του “Πεχλιβάνη” δεν νομίζω να χρειάζεται να αναφέρω κάτι, χοροπηδητά, αλκοόλ στον αέρα και φωτιές, ενώ το “Αποσπερίτης” από τον Θανάση, το “Του Έρωτα και του Θανάτου” από τον Κούστα και το “Ο Βασιλιάς” από τη Ματούλα, έφεραν το “Αερικό” και τους πάντα επίκαιρους και συγκλονιστικούς στίχους “όσες κι αν χτίζουν φυλακές, κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό, που όλο θα δραπετεύει”.

Η ώρα είχε φτάσει και ξεπεράσει μεσάνυχτα, οπότε κάπου εκεί, αναγκαστικά, έπρεπε να μπει μια άνω τελεία, μέχρι την επόμενη φορά που ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι φίλοι και φίλες του θα μαζευτούν σε μια ακόμη μυσταγωγία.

Το “Έρημα Κορμιά” και ο χορός πάνω στη σκηνή, ως αυλαία μιας αξέχαστης βραδιάς, ήρθε για να συμπυκνώσει ό,τι είχε συμβεί το προηγούμενο τρίωρο, από μουσικούς με αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και σθένος. Τούτες τις εποχές, αυτό που μας δυναμώνει.


  • Event: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • Opening acts: Λάργκο
  • Date: Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016
  • City: Αθήνα
  • Arena: Τεχνόπολη
  • Photos by: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr | All Rights ReservedGallery

ΛάργκοΛάργκοΛάργκοΛάργκοΛάργκοΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΜατούλα ΖαμάνηΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΑλέξανδρος ΚούσταςΜατούλα ΖαμάνηΜατούλα ΖαμάνηΘανάσης Παπακωνσταντίνου - Ματούλα ΖαμάνηΜατούλα ΖαμάνηΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΜατούλα ΖαμάνηΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΜατούλα ΖαμάνηΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΜατούλα Ζαμάνη - Αλέξανδρος ΚούσταςΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης ΠαπακωνσταντίνουΘανάσης Παπακωνσταντίνου

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter