10Ιουλίου2020

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016 16:28 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ, ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ w/ Group PάrΩdy @ Πλατεία Νερού

Μπαίνοντας σιγά σιγά για τα καλά στο καλοκαίρι, μια λαοθάλασσα πλημμύρισε το Φάληρο, για να δει τρεις αγαπημένους καλλιτέχνες της λεγόμενης - “politically correct” ή όχι, μάλλον δεν έχει σημασία – έντεχνης σκηνής.

Από νωρίς το απόγευμα η κίνηση ήταν αυξημένη και όλα πρόδιδαν ότι κάτι σπουδαίο πραγματοποιείται στην περιοχή. Αυτό το σπουδαίο ανέλαβαν να “προλογίσουν” οι GROUP PARΩDY, με δικά τους τραγούδια από το πρώτο τους άλμπουμ “Παράξενοι Καιροί” και με διασκευές, λαμβάνοντας μια πολύ θερμή υποδοχή από το κοινό που είχε σπεύσει από την αρχή στην Πλατεία Νερού.

To “Ζαβαρακατρανέμια”, το “Τα Λόγια και τα Χρόνια” και το “Στης Πικροδάφνης τον Ανθό” ήταν μερικά από τα κομμάτια που παρουσίασαν με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο, που εμπλέκει τη folk rock με το εγχώριο παραδοσιακό στοιχείο, παρούσης μιας υποβόσκουσας jazz ατμόσφαιρας. Οι Group PάrΩdy έκλεισαν το set τους με την “Πατρίδα” και αναμφίβολα ολοκλήρωσαν με αυτό τον τρόπο – και με αξιοπρεπέστατη εμφάνιση – μια σημαντική στιγμή στο βιογραφικό τους.

Photo: Group PάrΩdy

Την ώρα που ο κόσμος όσο πήγαινε και πλήθαινε, στη σκηνή ανέβηκε ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ, ο οποίος, πλην της καλλιτεχνικής του αξίας, είναι γνωστός για τρία πράγματα: Για την εξαιρετική μπάντα που τον συνοδεύει, για το φανατικό κοινό που τον ακολουθεί και για τις πολύωρες εμφανίσεις του.

Τούτη τη φορά, μιας και βρισκόμασταν, ουσιαστικά, σε φεστιβάλ, ο 35χρονος ερμηνευτής δεν είχε τη δυνατότητα να “τραβήξει” χρονικά τη συναυλία του, οπότε στη μία ώρα που είχε στη διάθεσή του, προσπάθησε να παρουσιάσει όσα περισσότερα τραγούδια μπορούσε.

“Όπως καταλάβατε, έχω όρεξη για μπλα μπλα, αλλά καλύτερα να μη χάνουμε χρόνο”, είπε ο Μπαλάφας σε μία από τις σπάνιες φορές που το ένα τραγούδι δεν διαδέχτηκε το άλλο χωρίς καμία διακοπή. Μέσα σε αυτό το διάστημα, προλάβαμε και ακούσαμε παλιότερα και νέα, ανάμεσά τους το “Παύλος”, το “Παίζω το Μπαγλαμαδάκι”, το τρίπτυχο “Πυροσβεστήρας” – “Θα σε Κλέψω μια Βραδιά” – “Κούπα” το οποίο ξεσήκωσε τον κόσμο, το “Ταξίδι για να σε Βρω”, με το οποίο προσωπικά έμαθα τον Μπαλάφα, καθώς και το “Να Σταθώ στα Πόδια μου” στο κλείσιμο.

Photo: Λεωνίδας Μπαλάφας

Από την άλλη, ο ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ίσως έχει μονάχα ένα χαρακτηριστικό, όμως αυτό φτάνει και περισσεύει, και δεν είναι άλλο από τη μαγική του φωνή. Για 90 λεπτά της ώρας, τα πάντα στην Πλατεία Νερού σκεπάστηκαν από την παρουσία του, τα τραγούδια του και από τους εξαίρετους μουσικούς που τον συνοδεύουν. Χαμηλός και ατμοσφαιρικός φωτισμός, σιγοτραγούδισμα από τον κόσμο που είχε ήδη γεμίσει ένα μεγάλο κομμάτι του Φαληρικού χώρου, μια υπέροχη καλοκαιρινή στιγμή δίπλα στη θάλασσα.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βγήκε στη σκηνή με το “Απόγευμα στο Δέντρο”, συνέχισε λίγο αργότερα με το ένα και μοναδικό “Ο Προσκυνητής” και έκανε ένα, όσο πιο περιεκτικό γινόταν, πέρασμα από τη δισκογραφία του, προσφέροντάς μας ένα βράδυ γεμάτο έντονες συγκινήσεις.

Άλλωστε, με τραγούδια όπως το “Θα ‘μαι Κοντά σου”, το “Δεν Μπορώ”, το “Όνειρο Ήτανε”, το “Ο Κόσμος που Αλλάζει” και το “O Τιμονιέρης”, απλά σε καθηλώνει. Όπως, βέβαια, και με την απίστευτη ερμηνεία του στο “Γιατί δεν Έρχεσαι Ποτέ”.

Photo: Αλκίνοος Ιωαννίδης

Όμως, η βραδιά σαφώς και είχε ακόμα συνέχεια και άσχετα από το ανακοινωθέν πρόγραμμα, μεταξύ μας, κανένας και καμία δεν μπορούσε να προβλέψει πότε θα τελείωνε. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ είναι ένας από τους καλλιτέχνες που δεν αφήνουν εύκολα τη σκηνή, οπότε μια (ημίωρη, εντέλει) παράταση στην εμφάνισή του, ήταν μάλλον δεδομένη.

Άλλωστε, με το φεγγάρι και μερικά άστρα διάσπαρτα στον ουρανό, τα πουλάκια να είναι μαζεμένα και τον 58χρονο ερμηνευτή να δίνει τον καλύτερό του εαυτό μαζί με την μπάντα του, όλα στην Πλατεία Νερού έμοιαζαν και ήταν ιδανικά.

Photo: Σωκράτης Μάλαμας

Και πώς να γίνει διαφορετικά, όταν στη σκηνή υπάρχει ο Φώτης Σιώτας (το πήρε… σερί μετά από την εμφάνιση του Αλκίνοου) για να ερμηνεύσει το “Σαν Παιδί”, όταν τον Μάλαμα στο τραγούδι συνοδεύει η εξαιρετική Λαμπρινή Καρακώστα, όταν ακούγονται τραγούδια σαν το “Της Σιωπής”, το “Τειρεσίας”, το “Για την Ελλάδα”, το “Τσιγάρο Ατέλειωτο”, το “Να βάλω τα Μεταξωτά”,το “Γράμμα”, το “Οι Πρώτες Λέξεις”, και όταν έχουν γραφτεί στίχοι σαν κι αυτoύς στο “Αερικό” (“όσες κι αν χτίζουν φυλακές, κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό, που όλο θα δραπετεύει”).

Όταν ήρθε η ώρα για την “Πριγκηπέσα”, πίστεψα ότι η εμφάνιση του Σωκράτη Μάλαμα έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Όμως διαψεύστηκα, και όχι μονάχα μια φορά. Το “Στα Είπα Όλα” έδωσε την πρώτη, αποστομωτική, απάντηση στη “θεωρία” μου, ενώ το ίδιο έκανε, και με ακόμα πιο ηχηρό τρόπο, το “Κάτω απ’ το Μαξιλάρι”.

Photo: Σωκράτης Μάλαμας

Το κοινό που δημιούργησε την προαναφερθείσα λαοθάλασσα… δίπλα στη θάλασσα – και που είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη συναυλία και από γιγαντοοθόνες, εν μέσω μιας εξαιρετικής σκηνοθεσίας – δεν είχε, προφανώς, καμία διάθεση να ακούσει τον Μάλαμα να εκστομίζει “αυτό είναι το τελευταίο μας τραγούδι” για απόψε. Όμως, κάποια στιγμή έπρεπε να συμβεί κι αυτό.

Τα “Παξιμάδια” και το “Χαμένο Ρούχο” μας οδήγησαν προς την αυλαία, την οποία έριξε οριστικά το “Στην Αμερική”. Και όσο ο Σωκράτης Μάλαμας και η Λαμπρινή Καρακώστα είχαν αποχωρήσει, πλέον, από τη σκηνή, αφήνοντας τους μουσικούς να κλείσουν μεγαλοπρεπώς τη βραδιά, έβλεπες ένα πλήθος χαρούμενων και γεμάτων από μουσική ανθρώπων, που είχαν ήδη δώσει ραντεβού για την επόμενη φορά.


  • Event: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
    ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
    ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
  • Opening acts: Group PάrΩdy
  • Date: Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016
  • City: Αθήνα
  • Arena: Πλατεία Νερού
  • Photos by: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved


Gallery

Group PάrΩdyGroup PάrΩdyGroup PάrΩdyGroup PάrΩdyGroup PάrΩdyGroup PάrΩdyGroup PάrΩdyGroup PάrΩdyΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΛεωνίδας ΜπαλάφαςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΑλκίνοος ΙωαννίδηςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης ΜάλαμαςΣωκράτης Μάλαμας

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter