29Οκτωβρίου2020

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 17:35 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: RELEASE ATHENS 2016, day 1 (Beirut, Daughter + more) @ Πλατεία Νερού

Μετά από μια σειρά πετυχημένων συναυλιών τα τελευταία χρόνια στο Fuzz Club και όχι μόνο, η Fuzz Productions εγκαινίασε φέτος το δικό της καλοκαιρινό φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται σε τέσσερις δόσεις στην Πλατεία Νερού.

Τα επίσημα εγκαίνια του RELEASE ATHENS περιλάμβαναν τρία διεθνή και δύο εγχώρια ονόματα, όπως συμβαίνει και στις επόμενες ημέρες του φεστιβάλ. Οι Beirut, Daughter και ο Cass McCombs, που ανανέωσαν το μεταξύ τους ραντεβού για το διάσημο Primavera, συνάντησαν την Irene Skylakaki και τον Moa Bones, για να καλωσορίσουν το κοινό σε αυτή τη νέα φεστιβαλική πρόταση.

Photo: Beirut

Ανταπόκριση από όλες τις ημέρες του RELEASE ATHENS 2016 στο i-JUKEBOX.gr (διαβάστε ΕΔΩ)

Με τον ήλιο ακριβώς από πάνω, τη θάλασσα να κυματίζει ελαφρά και τα διάφορα σκάφη διάσπαρτα, ο MOA BONES δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο τρόπο για να ανοίξει το 1ο Release Athens, κι αυτός ήταν το “The Journey”. Η συγκεκριμένη ήταν, μάλλον, και η γεύση που σου άφηνε το line-up της πρώτης ημέρας, ένα ταξίδι σε διάφορους τόπους, κόσμους και ήχους.

Από το set του Moa Bones δεν μπορούσε, φυσικά, να λείπει το αγαπημένο “Take It All Away”, ενώ όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, αυτό ήταν το δεύτερο Release στο οποίο συμμετείχε (!), χωρίς, βέβαια, να είναι ο… “Τσακ Νόρις”. Περισσότερες πληροφορίες για το προαναφερόμενο Release, αναζητούνται.

Photo: Moa Bones

H σκυτάλη δόθηκε εν συνεχεία στην IRENE SKYLAKAKI, η οποία εδώ και κάποιο διάστημα κυνηγάει το όνειρό της στο εξωτερικό. Πέρα από την υπέρ του δέοντος σεμνή της παρουσία επί σκηνής, κάτι που τη χαρακτηρίζει όπως έχω αντιληφθεί παρακολουθώντας την και στο παρελθόν, κύριο χαρακτηριστικό της εμφάνισής της ήταν η πολυμελής ορχήστρα και κυρίως το βιολί, το οποίο έπαιζε συχνά πρωταρχικό ρόλο στα τραγούδια που παρουσιάστηκαν.

Όταν, δε, ο μοναδικός αυτός ήχος που πηγάζει από το συγκεκριμένο όργανο, συνδυάστηκε με την κιθάρα της Σκυλακάκη καθώς και το μαντολίνο στα δεξιά της σκηνής για τις ανάγκες του “In the Light”, όλα έγιναν ομορφότερα. Η απόλυτα ιδιαίτερη διασκευή, δε, στο “Guns of Brixton” των Clash, καθώς και το διασκεδαστικό country κλείσιμο, ήταν επίσης από τα πιο έντονα σημεία του set.

Photo: Irene Skylakaki

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακολούθως τον πολυπράγμονα CASS McCOMBS, ο οποίος μέσα σε 13 χρόνια έχει κατορθώσει να μετράει πάνω από δύο δεκάδες δισκογραφικές κυκλοφορίες.

Εντούτοις, παρά το πλούσιο υλικό του, η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, αν εξαιρεθεί η ηλεκτρική αρχή της εμφάνισής του, νομίζω με το “Big Wheel”. Αρκετά υποτονικός, σαφώς ένα act που ταιριάζει περισσότερο για βραδινή εμφάνιση σε κλειστό χώρο, ο 39χρονος Καλιφορνέζος θεωρώ ότι δεν συγκίνησε με την παρουσία το κοινό που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο Φάληρο, αν κρίνω από τις γενικότερες χλιαρές έως και αδιάφορες αντιδράσεις.

Photo: Cass McCombs

Tην ώρα, πάντως, που οι DAUGHTER έβγαιναν στη σκηνή της Πλατείας Νερού, το φεστιβάλ είχε αρχίσει να παίρνει μορφή από πλευράς προσέλευσης κόσμου, ενώ το Λονδρέζικο γκρουπ ήταν και το πρώτο της ημέρας που είχε το ολόδικό του κοινό.

Η αρχή με το εξαιρετικό “How” έγινε μέσα σε πλήρη ενθουσιασμό, ενώ με προεξάρχουσα την υπνωτιστική φωνή της Elena Tonra, το 4μελές, επί σκηνής, σχήμα απέδειξε τον λόγο για τον οποίο το όνομά του συζητιέται τόσο έντονα την τελευταία τριετία.

Photo: Daughter

Indie/dream pop που μεταμορφώνεται σε post-punk, φωτιστικό σόου και μια ερμηνεία των τραγουδιών που συχνά δεν έχει σχέση με αυτό που θα ακούσεις από το στούντιο. Κάτι τέτοιο βιώσαμε, φερειπείν, στο “New Ways”, μένοντας ακίνητ@ να παρακολουθούμε την Tonra και την παρέα της, όπως και στην post-punk πανδαισία της αυλαίας με το “Fossa”.

Οι Daughter είναι ένα σχήμα που θα ταίριαζε κάλλιστα και στην 3η & 4η μέρα του Release Athens, όπως και ένα γκρουπ που πρέπει να ξαναδούμε σύντομα στην Ελλάδα, σε κλειστό χώρο ως headliners.

Photo: Daughter

Αυτοί που πρέπει, πάντως, να επιστρέφουν τάχιστα στην Ελλάδα, αν γίνεται και του χρόνου κατά τον frontman τους, είναι οι BEIRUT. Μεσολάβησε σχεδόν μια δεκαετία από την πρώτη και μοναδική τους εμφάνιση στην Αθήνα, οπότε αυτή η ανυπομονησία από το κοινό μετατράπηκε σε μαζική παρουσία στην Πλατεία Νερού, αφού από το 2007 έως σήμερα, το γκρουπ που μας ταξιδεύει με τα τραγούδια του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, μεγάλωσε, απέκτησε fanbase παγκοσμίως και ήρθε η ώρα να επιστρέψει ως πρώτο όνομα σε εγχώριο φεστιβάλ.

Και, πράγματι, άξιζε και με το παραπάνω η συγκεκριμένη επιλογή, αφού, διάολε, τι μπορεί να πάει στραβά όταν πάνω στη σκηνή συναντιούνται τρία πνευστά, ένα ακορντεόν και η μυσταγωγική ερμηνεία του Zach Condon, με ήχο-καμπάνα που σε διαπερνούσε ολόκληρο από την πρώτη στιγμή. Τραγούδια για ταξίδια και για διάφορους όμορφους τόπους, χωρίς πολλούς στίχους, αλλά με μια μελωδία που σε αιχμαλωτίζει.

Photo: Beirut

Πάνω στην έκσταση της βραδιάς, με την κάψα του ήλιου να έχει φύγει και τη θάλασσα να βρίσκεται στο πιάτο μας, ο Condon ρώτησε αν κάποι@ από το κοινό έχει τα κλειδιά για ένα από τα σκάφη στη μαρίνα. Είμαι σίγουρος πως αν η απάντηση ήταν καταφατική, οι Beirut θα συνέχιζαν την εμφάνισή τους πάνω σε ένα κατάστρωμα.

Έχοντας ήδη μεταδώσει τη μαγεία τραγουδιών όπως το “Scenic World”, το “Elephant Gun”, το “East Harlem”, το “Postcards from Italy”, το “The Shrew” και το “Nantes”, το encore που μας επεφύλασσε το γκρουπ με καταγωγή από τη Sante Fe, ήταν χορταστικότατο, περιλαμβάνοντας στιγμές σαν το “Pacheco”, το “The Flying Club Cup” και το “The Gulag Orkestar”, καθώς και τη διασκευή στο “Serbian Cocek” των A Hawk and a Hacksaw, με τους οποίους, άλλωστε (και όχι μόνο), οι Beirut είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα το 2007.

Photo: Beirut

Λίγο πριν συμπληρωθούν μεσάνυχτα, η πρώτη ημέρα του Release Athens είχε λάβει τέλος και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Η συνέχεια με Parov Stelar, PJ Harvey, Sigur Rós και πολλά ακόμα ονόματα, αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο το θερμόμετρο. Άλλωστε, σαν τα φεστιβάλ δεν έχει.

Released

- Αγαπημένος συναυλιακός χώρος η Πλατεία Νερού. Ευρύχωρος, με εύκολη πρόσβαση, δίπλα στη θάλασσα για μερικές ανάσες δροσιάς και, γιατί όχι, για ρομαντικές στιγμές όταν πέφτει ο ήλιος.

- Παρά την καθυστέρηση στο άνοιγμα των θυρών, το πρόγραμμα τηρήθηκε σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια.

Unreleased

- Οι πόρτες άνοιξαν σχεδόν μια ώρα μετά από το προγραμματισμένο, ούτως ή άλλως, όμως, ελάχιστ@ ήταν όσ@ είχαν κατηφορίσει στην Πλατεία Νερού από τις 4μμ.

- Ο ιός της καθυστερημένης προσέλευσης του κοινού στα εγχώρια φεστιβάλ, είναι κάτι που μοιάζει να μη σταματάει. Στο εξωτερικό, με τον ήλιο να χτυπάει κατακέφαλα, χιλιάδες κόσμου είναι εκεί για να παρακολουθήσει ονόματα που μπορεί να γνωρίζει, μπορεί και όχι, μπορεί να αγαπάει, μπορεί και όχι. Στην Ελλάδα, η ερώτηση-καραμέλα είναι “τι ώρα βγαίνει το μεγάλο όνομα”.


 • Event: RELEASE ATHENS 2016, day 1:
  BEIRUT / DAUGHTER / CASS McCOMBS
  IRENE SKYLAKAKI / MOA BONES
 • Date: Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016
 • City: Αθήνα
 • Arena: Πλατεία Νερού
 • Photos by: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr | All Rights ReservedGallery

Moa BonesMoa BonesMoa BonesMoa BonesMoa BonesMoa BonesIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiIrene SkylakakiCass McCombsCass McCombsCass McCombsCass McCombsCass McCombsCass McCombsCass McCombsCass McCombsCass McCombsCass McCombsCass McCombsDaughterDaughterDaughterDaughterDaughterDaughterDaughterDaughterBeirutBeirutBeirutBeirutBeirutBeirutBeirutBeirutBeirut

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read

 • Ο PAROV STELAR στο RELEASE ATHENS 2021

  Για την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 μεταφέρεται η επιστροφή του Parov Stelar στο Release Athens στην Πλατεία Νερού, ενώ την Πέμπτη 17 Ιουνίου ο αυστριακός παραγωγός εμφανίζεται στο Fix Factory of Sound Open Air στη Θεσσαλονίκη.

 • Οι PET SHOP BOYS στο RELEASE ATHENS 2021

  Την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021 θα επισκεφθούν οι Pet Shop Boys την Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens.

 • Οι MASSIVE ATTACK στο RELEASE ATHENS 2021

  Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 θα εμφανιστούν οι Massive Attack στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens.

 • Οι JUDAS PRIEST στο RELEASE ATHENS 2021

  Η επιστροφή των Judas Priest στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Release Athens, μεταφέρεται για έναν χρόνο μετά, την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου.

 • Ανακοίνωση μη πραγματοποίησης του RELEASE ATHENS 2020

  Λόγω της πανδημίας Covid-19, το φετινό Release Athens δεν θα πραγματοποιηθεί.


Newsletter