12Αυγούστου2020

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 11:16 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: CAMERA w/ Arms and Sleepers, Tendts @ Death Disco

Πέρασαν 4 χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα στο Plisskën Fest το 2012.

Οι Βερολινέζοι Kraut Rockers Camera, επέστρεψαν στη χώρα μας κάνοντας μία μίνι περιοδεία, σε Θεσσαλονίκη, Γιάννινα, Λάρισα και με τελικό προορισμό την Αθήνα και τον φιλόξενο χώρο του Death Disco όπου μαζί με τους Αθηναίους Tendts και τον Βοστονέζο Mirza Ramic, το έτερο ήμισυ του electronica duo των Arms and Sleepers, μας χάρισαν δυόμιση ώρες γεμάτες από ηλεκτρονικούς ήχους, beats και samples (Tendts και Arms and Sleepers) στην πρώτη περίπτωση και κιθαριστικού πειραματικού motorik στη δεύτερη.

Photo: Camera

Τη συναυλία άνοιξαν οι Αθηναίοι TENDTS, το ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής το οποίο γνωρίζει πολύ καλά να ακροβατεί με άνεση ανάμεσα στο minimal Techno και τα ατμοσφαιρικά ηχητικά τοπία της πόλης και τον πειραματισμό των Senquencers και των αναλογικών synths.

Μίνιμαλ αισθητική, techno φόρμες διανθισμένα με γυναικεία φωνητικά samples και tribal ρυθμικά σε ορισμένα σημεία που άφηναν μια House γεύση στη μουσική τους, οι Tendts μας χάρισαν σχεδόν μία ώρα ενός electronica ταξιδιού στους νυκτερινούς δρόμους της πόλης. Ένα σχήμα που πραγματικά αξίζει να του δώσετε τη προσοχή σας.

Photo: Tendts

Ακολούθησε ο Mirza Ramic ή ARMS AND SLEEPERS. O Βοστονέζος μουσικός, ο οποίος μας επιφύλαξε μία όμορφη έκπληξη: Έστησε τα μηχανήματά του κάτω από τη σκηνή ανάμεσα στο κοινό καλώντας ταυτόχρονα τον κόσμο να πλησιάσει κοντά του, δίπλα του, ή και πίσω του ακόμη ζητώντας με αυτό τον τρόπο την ενεργή συμμετοχή του κόσμου και ο ίδιος να γίνεται κομμάτι του κοινού.

Ξεκίνησε με ένα κομμάτι που μου έφερε στο μυαλό τις παραγωγές του D.J. Shadow ενώ το γενικότερο ύφος της μουσικής του τίμησε τόσο τον House ήχο της Βοστόνης, όσο και το rnb, είδος που κατά τη γνώμη μου βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό η rhythm section της μουσικής του.

Πίσω του εικόνες πόλεων, animation και visuals έντυναν αρμονικά με εικόνες τη μουσική του δημιουργώντας ένα ομοιογενές πάζλ, όπου ο ήχος συμπλήρωνε την εικόνα και το αντίστροφο.

Photo: Arms and Sleepers

O… Arms and Sleepers, μας χάρισε ένα συμπαγές σαραντάλεπτο, με tracks που έφερναν στο μυαλό τις dubstep παγωμένες ατμόσφαιρες όπως τις πρωτακούσαμε από τον Burial, τις νωχελικές trip-hop μελωδίες του Tricky, μια υποψία από breaks με γυναικεία φωνητικά House samples κάνοντας τον κόσμο να τον ακολουθεί με ένα συνεχές λίκνισμα του κορμιού. Και όταν ένας μουσικός καταφέρνει να κάνει τον κόσμο να χορεύει νομίζω ότι έχει εκπληρώσει την αποστολή του στο έπακρο.

Ο ίδιος γεμάτος νεύρο δεν σταμάτησε λεπτό να χτυπιέται επάνω στο mini synth και το kaos pand του, πράγμα το οποίο μου δημιούργησε την απορία πως κατάφερνε κι έπαιζε τις σωστές νότες στα μικρά πλήκτρα των synths του. Υπέροχη electronica η οποία ήταν και μία ανακάλυψη για μένα καθώς δεν είχε τύχει να τους ακούσω με προσοχή ποτέ πριν.

Photo: Arms and Sleepers

Κλείνοντας, μας είπε ότι έχει επιλέξει να στήνει τα μηχανήματά του και να παίζει ανάμεσα στον κόσμο, όταν πριν δυο χρόνια περίπου ο μάνατζερ του- άνθρωπο που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του από κοντά-του ανακοίνωσε μετά από μια εμφάνιση στην Πολωνία ότι θα σταματήσει να τον μανατζάρει για τον λόγο ότι δεν είναι τόσο διάσημος ώστε να φέρνει αρκετά κέρδη.

Από τότε αποφάσισε να παίζει ανάμεσα στον κόσμο και να μην ανεβαίνει σε σκηνή για να αποτελεί ο ίδιος και η μουσική του μαζί με το κοινό ένα αναπόσπαστο κομμάτι μακριά από κάθε διαχωρισμό μουσικού κοινού.

Ζήτησε επίσης από τον κόσμο να στηρίζουν τους ανεξάρτητους μουσικούς που κυκλοφορούν τις δουλειές τους μόνοι τους, μακριά από το όλο star system Της μουσικής βιομηχανίας. Ένας “θεούλης επί της γης” όπως αναφώνησε και η φωτογράφος μας στο άκουσμα αυτών που έλεγε.

Photo: Arms and Sleepers

Μετά από το ηλεκτρονικό ταξίδι, ήρθε η ώρα για να ανέβουν οι CAMERA στη σκηνή και να αποδείξουν έμπρακτα ότι το motorik (υβριδικός όρος ο οποίος συνδυάζει τις γερμανικές λέξεις ‘motor’, μηχανή, και ‘musik’, μουσική ) όπως μας το δίδαξαν οι σπουδαίοι Neu! Τη δεκαετία του ‘70 εξακολουθεί και τρέχει στις λεωφόρους της Γερμανικής Kraut Rock σκηνής με την ίδια φρεσκάδα όπως και πριν σαράντα χρόνια.

Μία κιθάρα, ένα σύνθι κι ένας κυριολεκτικά ακούραστος και άψογα ρυθμικός ντράμερ μας απέδειξαν για μιάμιση ώρα ότι το Kraut βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στη Γερμανική Rock παράδοση με την ίδια αίγλη και προσήλωση όπως όταν πρωτοξεκίνησε στα τέλη του ‘60.

Photo: Camera

Άψογοι ρυθμικά και γνώστες του θορύβου, με τη χρήση αυτοσχέδιων οργάνων όπως μία σανίδα που είχε δύο χορδές μπάσου και ένα μαγνήτη επάνω της και η οποία χρησιμοποιούταν για τη παραγωγή feedback ήχων από έναν ενισχυτή κιθάρας, (αλλά και ένα μπαγλαμαδάκι που κάποια στιγμή έβγαλε κι έπαιζε ο πραγματικά ακούραστος ντράμερ τους) με τις μελωδίες του σύνθι που ήταν λες και βγήκαν από τους δίσκους των Neu! και την κιθάρα να δημοιυργεί χαλιά εκλεπτυσμένου θορύβου μέσα από τα delay και το waw, μας χάρισαν για μιάμιση ώρα περίπου ένα ταξίδι στη Γερμανική ψυχεδέλεια του παρελθόντος μέσα από μια φρέσκια άποψη πειραματικής και motorik πρωτοπορίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Camera έχουν συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν τόσο με τον Michael Rother των Neu! Όσο και τον Dieter Moebius των Cluster, “ιερά τέρατα” της Γερμανικής ψυχεδελικής και progressive Rock σκηνής, η οποία ονομάστηκε από τους Άγγλους μουσικοκριτικούς στα 70’s μάλλον ειρωνικά Kraut Rock (Kraut στα Γερμανικά σημαίνει λάχανο και η ορολογία παραπέμπει σε ένα παραδοσιακό Γερμανικό φαγητό με λάχανα και κρέας).

Photo: Camera

Οι Camera απέδειξαν σε μιάμιση ώρα ότι καταφέρνουν εντελώς φυσικότατα να διατηρούν το μυστηριακό χαρακτήρα του γερμανικού ήχου των 70’s προσθέτοντας μοντέρνα στοιχεία, που τους διαφοροποιούν από τα άλλα συγκροτήματα της σκηνής τους.

Πραγματοποιώντας διαρκώς ζωντανές εμφανίσεις σε αντισυμβατικούς χώρους και έχοντας χαραγμένη στον ήχο και την νοοτροπία τους την κουλτούρα της μουσικής του δρόμου, οι Camera αποτελούν το σύμβολο της σημερινής underground μουσικής σκηνής του Βερολίνου.

Μια πραγματικά υπέροχη μπάντα η οποία αποτελεί και αυτή ένα μικρό διαμαντάκι επάνω στο διαχρονικό στέμμα του Rock N Roll.


 • Event: CAMERA
 • Opening acts: Arms and Sleepers
  Tendts
 • Date: Σάββατο 9 Απριλίου 2016
 • City: Αθήνα
 • Venue: Death Disco
 • Photos by: Μαρίζα Καψαμπέλη / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved


Gallery

TendtsTendtsTendtsTendtsTendtsTendtsTendtsTendtsTendtsArms and SleepersArms and SleepersArms and SleepersArms and SleepersArms and SleepersArms and SleepersArms and SleepersCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCameraCamera

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read

 • Συναυλία του Κ.ΒΗΤΑ στο Fix Factory of Sound

  Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει το Σάββατο 2 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη για μία εμφάνιση στο Fix Factory of Sound. Τη συναυλία ανοίγουν οι Tendts.

 • Το line-up του SARISTRA FESTIVAL στην Κεφαλονιά

  Με τη συμμετοχή των Josh T. Pearson, Nightstalker, Bazooka, Chickn και πολλών ακόμη ονομάτων πραγματοποιείται το Saristra Festival, το τριήμερο 3-5 Αυγούστου στα Παλιά Βλαχάτα της Κεφαλονιάς.

 • Το line-up του THE/SALONIKI SOUND FESTIVAL

  Περισσότερα από 15 συγκροτήματα και DJs από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή συμμετέχουν στο The/Saloniki Sound Festival, που πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου σε 4 χώρους της Θεσσαλονίκης.

 • Το line-up του SARISTRA FESTIVAL

  Οι Γιάννης Αγγελάκας, Monika, Παύλος Παυλίδης & B-Movies, Planet of Zeus, She Past Away και πολλά ακόμη ονόματα εμφανίζονται στο Saristra Festival, που πραγματοποιείται το τριήμερο 5-7 Αυγούστου στα Παλιά Βλαχάτα της Κεφαλονιάς.

 • Οι CAMERA σε μίνι περιοδεία στην Ελλάδα

  Οι Γερμανοί kraut rockers Camera επιστρέφουν στην Ελλάδα για τέσσερις εμφανίσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Λάρισα.


Newsletter