28Οκτωβρίου2020

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 09:33 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: 20 YEARS ROCKWAVE @ TerraVibe, day 1 (The Black Keys, The Black Angels, 1000mods + more)

Οι εορτασμοί της 20ής επετείου του ROCKWAVE FESTIVAL ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο, φέρνοντας για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό το δίδυμο των Black Keys.

Με λίγα λόγια, η βραδιά του Σαββάτου στη Μαλακάσα δεν αποτέλεσε μόνον τη συναυλία του καλοκαιριού, λόγω του μεγάλου ονόματος που πρωταγωνίστησε σε αυτή και τις χιλιάδες κόσμου που την παρακολούθησε, αλλά και μια επέτειο που δε θα μπορούσε παρά να έχει εορταστική ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που βασίστηκε σε πολλούς παράγοντες – ή σημεία-κλειδιά, αν προτιμάτε.

Photo: 20 Χρόνια Rockwave Festival

Αν βρεθήκατε, λοιπόν, στη Μαλακάσα στις 30 Μαΐου, θα αναγνωρίσετε τα παρακάτω σημεία-κλειδιά. Πιθανότατα, παρατηρήσατε τα ίδια. Αν, όμως, δεν επισκεφτήκατε το φεστιβάλ, δείτε τα παρακάτω ως τους λόγους που θα έπρεπε να έχετε μετανιώσει την απόφασή σας.

Κλειδί #1: Το TerraVibe αποτελεί τον κορυφαίο χώρο καλοκαιρινών φεστιβάλ στην Αττική. Η οργάνωση μοιάζει να βελτιώνεται όλο και περισσότερο, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, με καλύτερες υπηρεσίες, περισσότερα περίπτερα και έναν καταπράσινο χώρο που πάντα με γοητεύει. Και η απόσταση, η κίνηση και το πάρκινγκ (κλασικοί τομείς γκρίνιας) αποτελούν παράγοντες που, κακά τα ψέματα, δύσκολα μπορεί να αποφύγει κανείς. Εξάλλου, τέτοια προβλήματα έχουμε και στο κέντρο.

Κλειδί #2: Στο σύνολό τους, τα “support” (εξάλλου, μιλάμε για φεστιβάλ) μου φάνηκαν λίγο αταίριαστα για τους headliners. Το καθένα, όμως, φρόντισε να κάνει ολοδικό του το κομμάτι του χρόνου που του αναλογούσε.

Κλειδί #3: Και μιας και μιλάμε για χρόνο, μα πόσο “Άγγλοι” ήταν όλοι όσοι ανέβηκαν στη σκηνή; Οι καθυστερήσεις ήταν μηδαμινές και η προσήλωση στο πρόγραμμα τρομαχτική! Σε αυτό το κομμάτι, νομίζω πως οι διοργανωτές απλά έκαναν φιγούρα για τα επίπεδα οργάνωσης…

Photo: 20 Χρόνια Rockwave Festival

Κλειδί #4: Συνηθίζεται να λέγεται πως το γκρουπ που ανοίγει το φεστιβάλ έχει και τον πιο άχαρο ρόλο – να παίξει, δηλαδή μέσα στον ήλιο, μπροστά στους ελάχιστους “πρωινούς” που ήρθαν από νωρίς.

Οι PUTA VOLCANO (7,5/10), όμως, δεν αντιμετώπισαν κανένα τέτοιο πρόβλημα. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς και δεν αναζήτησε μια σκιά, κάπου στα βάθη του TerraVibe, αλλά στήθηκε μπροστά στη σκηνή. Ο ήλιος δεν έκαιγε πολύ και το σετ των Puta Volcano τράβηξε το ενδιαφέρον των περισσότερων, με τον ιδιαίτερο ήχο του και την παρουσία του γκρουπ στη σκηνή.

Ειδικά στα “Indigos And Vulgars” (το οποίο αφιέρωσαν στους πατεράδες που δεν είναι πια μαζί μας) και “The Sun”, το κουαρτέτο από την Αθήνα ποδοπάτησε πάνω στο παραπάνω κλισέ.

Κλειδί #5: Παραμένοντας σε συναυλιακά κλισέ, η τεράστια σκηνή του TerraVibe δεν κατάφερε να καταπιεί κανένα από τα γκρουπ που ανέβηκαν σε αυτή! Οι Puta Volcano κινούνταν ανάμεσα σε ενισχυτές, ηχεία και καλώδια σα να ήταν οι ίδιοι headliners, οι The Big Nose Attack γέμιζαν κάθε γωνιά της με τα βαριά blues τους, οι 1000mods έγιναν ένα με το κοινό και δεν έμοιαζαν καν να χρειάζονται τη σκηνή, οι Black Angels την γέμισαν με φώτα και γραφικά στο πίσω μέρος και οι Black Keys την έφεραν στα μέτρα τους, λες και τη μίκρυναν μπροστά μας.

Photo: Puta Volcano

Κλειδί #6: Μένοντας στους THE BIG NOSE ATTACK (7,5/10), επιτέλους επιβεβαίωσαν όσα καλά είχα ακούσει για αυτούς στο παρελθόν! Την προηγούμενη φορά που τους, είδα, ως support στους Fuzztones, δε μου γέμισαν το μάτι. Το Σάββατο, όμως, ήταν σε πολύ καλή ημέρα και με παρέσυραν με βαριά, μακρόσυρτα και θορυβώδη blues.

Αφιέρωσαν, μάλιστα, κι ένα κομμάτι στον βασιλιά των blues, τον BB King, ο οποίος απεβίωσε πριν μερικές ημέρες, ενώ δεν παρέλειψαν να μας δώσουν και μια πρώτη γεύση από το επερχόμενο άλμπουμ τους, με τον τίτλο “69”.

Κλειδί #7: Κάπου μετά το τέλος του σετ των The Big Nose Attack, πολλοί ένιωσαν τις πρώτες μπύρες να περνούν από το σύστημά τους και να είναι έτοιμες να κάνουν χώρο για τις επόμενες. Και αυτή ήταν μια από τις δύσκολες διαδικασίες, κατά τη διάρκεια του Rockwave! Οι χημικές τουαλέτες έχουν δώσει τη θέση τους σε (λιγότερες) κανονικές, αλλά κατά στιγμές οι ουρές ήταν ατελείωτες.

Βέβαια, οι άντρες είχαμε λίγο πιο εύκολο έργο (και μικρότερες ουρές να αντιμετωπίσουμε). Για τις γυναίκες ήταν πιο δύσκολο. Αλλά το πιο δύσκολο, νομίζω, πως ήταν να είσαι άντρας και η κοπέλα σου να θέλει παρέα στην ουρά για τις γυναικείες τουαλέτες. Υπομονή, αναμονή και καμία ανταμοιβή!

Photo: The Big Nose Attack

Κλειδί #8: Όσοι έχασαν, λοιπόν, την αρχή του σετ των 1000MODS (8,5/10), λόγω της παραπάνω αναμονής, έχασαν ίσως την αρχή της δεύτερης καλύτερης εμφάνισης στο Rockwave! Πιθανότατα, στα χαρτιά να ήταν οι πιο αταίριαστοι του φεστιβάλ. Παρακολουθώντας τους, όμως, και παρατηρώντας τη συμμετοχή του κοινού (το οποίο είχε αυξηθεί σημαντικά έως αυτή την ώρα), θα πίστευες πως αυτοί ήταν ο λόγος που μαζεύτηκαν κάποιες από τις χιλιάδες κόσμου που βρίσκονταν μπροστά στη σκηνή.

Ενδεχομένως να είμαι και υπερβολικός, αλλά αν είχε ήδη πέσει σκοτάδι και παρακολουθούσε κανείς τις αντιδράσεις του κοινού σε κομμάτια όπως τα “Vultures” και “Vidage”, θα πίστευε ότι αυτά ήταν τα τελευταία της βραδιάς και πως όλοι ήθελαν να ξεδώσουν, πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής!

Κλειδί #9: Οι 1000mods κερδίζουν, επίσης, το βραβείο για το ομορφότερο μπλουζάκι στο περίπτερο με το merchandise. Αυτό, βέβαια, γιατί οι κάλτσες των Black Keys ήταν κάλτσες και δε συμμετείχαν στον άτυπο αυτό διαγωνισμό.

Photo: 1000mods

Κλειδί# 10: Αν οι Puta Volcano γλίτωσαν τον άχαρο ρόλο που είχαν να παίξουν (βλέπε Κλειδί #4), οι THE BLACK ANGELS (8/10) έπεσαν αρχικά στην παγίδα που τους επιφύλασσε το τελευταίο φως του ήλιου. Το πρώτο μέρος του σετ τους έπασχε από την απουσία σκοταδιού, καθώς βασίζεται σημαντικά στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το συνδυασμό εικόνας και ήχου.

Κλειδί #11: Μόλις έπεσε το σκοτάδι, όμως, οι Black Angels βρέθηκαν στο στοιχείο τους. Τα ψυχεδελικά στοιχεία βρίσκονταν εκεί από την αρχή του σετ τους, αλλά χάνονταν στο φως. Το σκοτάδι ήταν ο παράγοντας που επέτρεψε στα μακρόσυρτα κομμάτια τους να μας υπνωτίσουν. Τα αυτιά μας παρασύρονταν από τις βαριές κιθάρες και τα εφέ της κονσόλας του frontman, Alex Maas, ενώ τα μάτια μας κολλούσαν στα μπλε και κόκκινα φώτα που έλουζαν τη σκηνή και τα γραφικά του background. Ειδικά στα κομμάτια που προέρχονταν από το άλμπουμ “Indigo Meadow”, με μπροστάρη το ομότιτλο κομμάτι, η ψυχεδέλεια έφτασε στο ζενίθ της.

Κλειδί #12: Ποια ψυχεδέλεια και ποιοι The Velvet Underground (οι Black Angels, άλλωστε, έχουν πάρει το όνομά τους από το “The Black Angel’s Death Song” των τελευταίων); Βλέποντάς τους ζωντανά, είσαι σχεδόν σίγουρος ότι όλοι έχουν τουλάχιστον δύο-τρία λιωμένα άλμπουμ των Sonic Youth στα δωμάτιά τους! Οι πεταλιέρες, ο θόρυβος και οι παραμορφώσεις ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του σετ τους, ειδικά στο πρώτο μέρος του.

Photo: The Black Angels

Κλειδί #13: Ο κανόνας θέλει τους σκληροπυρηνικούς fans μιας μπάντας να συγκεντρώνονται νωρίς μπροστά στη σκηνή και να μην το κουνάνε επ’ ουδενί λόγο, για να μη χάσουν τη θέση τους. Όσο περιμέναμε την άνοδο των Black Keys στη σκηνή, όμως, ούτε μια ψυχή στο TerraVibe δε φαινόταν διατεθειμένη να αφήσει τη θέση της στον πρώτο τυχόντα. Οι περισσότεροι παρέμειναν ακούνητοι, αναμένοντας την εμφάνιση του ντουέτο από το Οχάιο.

Κλειδί #14: Όχι ότι μπορούσαν να κόβουν και άνετα βόλτες, μεταξύ μας… Ο κόσμος ήταν πολύς – πάρα πολύς. Και η παραμικρή βόλτα απαιτούσε αρκετό χρόνο, ανάμεσα στις χιλιάδες κόσμου. Επρόκειτο πιθανότατα για το Rockwave με τον περισσότερο κόσμο.

Κλειδί #15: Ο άνθρωπος (ή οι άνθρωποι) που ανέλαβαν τη σκηνοθεσία των πλάνων που βλέπαμε στις γιγαντοοθόνες εκατέρωθεν της σκηνής αξίζουν επίσης συγχαρητήρια. Από τα πιο απλά πλάνα, κατά τη διάρκεια των support, έως τα πιο καλλιτεχνικά, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Black Keys, όλα άξιζαν προσοχής – ακόμη κι αν η σκηνή βρισκόταν μια ανάσα μακριά.

Photo: 20 Years Rockwave Festival

Κλειδί #16: Τα πλάνα αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, πάντως, κατά τη διάρκεια του σετ των THE BLACK KEYS (8,5/10). Συνοδευόμενοι από δύο session μουσικούς, οι Dan Auerbach και Patrick Carney αποτέλεσαν αναμφισβήτητα τους πρωταγωνιστές της βραδιάς και ξεσήκωσαν με μεγαλύτερη ευκολία τον κόσμο. Κάθε λεπτομέρεια της εμφάνισής τους, όμως, ήταν απόλυτα απαραίτητη, για να προκύψει ένα αξιόλογο live σύνολο. Οι Black Keys, άλλωστε, αποτελούν πολύ περισσότερο μια οργανωμένη στούντιο μπάντα, παρά μια αυθόρμητη live.

Κλειδί #17: Αυτό δε σημαίνει πως κόλλησε κανείς σε κάτι τόσο τυπικό. Το σετ τους ήταν απολαυστικότατο και η παρουσία τους στη σκηνή επιβλητική. Ο Auerbach ξεσήκωσε ουκ ολίγες φορές το κοινό. Το αποκορύφωμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το “Lonely Boy”, αλλά και το “Howlin’ For You”, στο οποίο το κοινό δε σταμάτησε να τραγουδά, ακόμη κι όταν τελείωσε!

Photo: The Black Keys

Κλειδί #18: Αν και ήρθαν στην Αθήνα με πρόσφατο νέο άλμπουμ (το “Turn Blue”), οι Black Keys τίμησαν στο σύνολό της τη δισκογραφία τους. Μεγαλύτερο… air time είχε το “El Camino” (το οποίο αντιπροσωπεύτηκε από πολλά κομμάτια), αλλά και τα παλιότερα “Brothers”, “Attack And Release”, καθώς και τα πρώτα τους από τις μακρινές αρχές των 00s. 

Κλειδί #19: Ακούγοντας και τους Black Keys σχεδόν από κάθε γωνιά της Μαλακάσας, συνειδητοποίησα πόσο καλός ήταν ο ήχος. Ακόμη και στα θεωρητικά χειρότερα μέρη, στο πλάι των ηχείων, που ο ήχος μπούκωνε λίγο, η ποιότητά του παρέμενε σε υψηλά επίπεδα.

Photo: The Black Keys

Κλειδί #20: Ο επετειακός χαρακτήρας του φετινού Rockwave έφτασε στο αποκορύφωμά του, με το τέλος της εμφάνισης των Black Keys, όταν η παραγωγή του φεστιβάλ εμφανίστηκε στη σκηνή και μας αποχαιρέτησε, εν μέσω πυροτεχνημάτων και βροχής κομφετί. Αλλά, προσωπικά, θα ήθελα να ακούσω και δυο σύντομες κουβέντες από το Νίκο Λώρη.

Παρεμπιπτόντως, πόσο πιο ωραία θα ήταν τα διαλείμματα ανάμεσα στις εμφανίσεις των συγκροτημάτων, αν βλέπαμε, όχι μόνο τις διαφημίσεις για τα επόμενα επετειακά events του Rockwave, αλλά και στιγμιότυπα από τα 20 χρόνια ιστορίας του; Ήδη υπάρχει ένα εντυπωσιακό βίντεο στο Youtube – γιατί να μη βλέπαμε κάτι αντίστοιχο και στις γιγαντοοθόνες του TerraVibe;

20 χρόνια Rockwave, λοιπόν, 20 σημεία που μου έκαναν εντύπωση στο πρώτο επετειακό φεστιβάλ του 2015 και 20 κλειδιά (συμπεριλαμβανομένων των δύο Black Keys) που αφήσαμε πίσω μας – γιατί οι πόρτες του Rockwave θα ξανανοίξουν σε μερικές ημέρες και ελπίζω να πρόκειται για μια εξίσου θετική εμπειρία. 


  • Event: 20 YEARS ROCKWAVE FESTIVAL, day 1:
    THE BLACK KEYS / THE BLACK ANGELS / 1000MODS 
    THE BIG NOSE ATTACK / PUTA VOLCANO
  • Date: Σάββατο 30 Μαΐου 2015
  • City: Αθήνα
  • Arena: TerraVibe Park
  • Photos by: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved


Gallery

Puta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoPuta VolcanoThe Big Nose AttackThe Big Nose AttackThe Big Nose AttackThe Big Nose AttackThe Big Nose AttackThe Big Nose AttackThe Big Nose AttackThe Big Nose AttackThe Big Nose Attack1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000mods1000modsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black AngelsThe Black Angels2O Years Rockwave Festival2O Years Rockwave FestivalThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black KeysThe Black Keys20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival20 Years Rockwave Festival

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter