29Μαρτίου2024

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 17:00 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: ANNEKE VAN GIERSBERGEN w/ Jaded Star @ Κινηματογράφος Τριανόν, unplugged

Pink Floyd σε χαμηλή ένταση από τα ηχεία, λάμπες και ένα παλιό πιάνο στη σκηνή, ημιανοιχτή οροφή και οθόνη του σινεμά να παίζει ό,τι θα βλέπαμε ζωντανά και θα μαγνητοσκοπούταν.

Αυτό ήταν το σκηνικό που είχε στηθεί προς τιμήν της ατμοσφαιρικής βραδιάς την οποία ξεκίνησαν οι JADED STAR (8/10), οι οποίοι εμφανίστηκαν στην σκηνή του Τριανόν με την εξαιρετική φωνή της Maxi Nil και την εξαιρετική κλασική κιθάρα του Κώστα Βρεττού, για να μας παρουσιάσουν ακουστικά το ολόφρεσκο άλμπουμ τους “Memories from The Future”.

Το 40λεπτο σετ άρχισε με το χαρακτηριστικό εισαγωγικό του “Pull Me Under” από Dream Theater, με το Jaded Star δίδυμο να αποδίδει λίγο αργότερα το ίδιο εξαιρετικά με την πρωτότυπη version το “Wake Up”, καθώς και να ολοκληρώνει την εμφάνισή του με μια πανέμορφη ακουστική έκδοση του “Keep on Fighting”, του “μόττο ζωής” όπως είπε η Μάχη.

Και επειδή η αξία ενός γκρουπ φαίνεται (και) όταν “απογυμνώνεται” πάνω στη σκηνή, απλά με ένα μικρόφωνο και μια κιθάρα, κάτι το οποίο προφανώς και δεν είναι διόλου εύκολο όταν πρόκειται για ροκ/μέταλ τραγούδια, οι Jaded Star τα κατάφεραν περίφημα. Και όπως ευχήθηκε και η Μάχη, ναι, να το κάνουν συχνότερα.

Photo: Jaded Star

Τους Pink Floyd αντικατέστησαν οι Pearl Jam για να μας συνοδέψουν ως τη δεύτερη σερί unplugged εμφάνιση της ANNEKE VAN GIERSBERGEN (9/10) στην Αθήνα, η οποία πάντοτε πανέμορφη, πάντα γλυκύτατη, πάντοτε χαλαρή και πάντοτε με μια ιστορία να μας αφηγηθεί, δεν γινόταν να μη μας μαγέψει για μία ακόμη φορά.

Η Anneke είναι η frontwoman που θα σε κάνει να χαμογελάσεις ανάμεσα στα τραγούδια με το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της, και μετά να παγιδευτείς κάπου ανάμεσα σε αυτή τη φωνή που είναι αδύνατο να περιγραφεί με λέξεις, και σε αυτές τις στιγμές που ερμηνεύει με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Photo: Anneke van Giersbergen

“How about we started with a Gathering song?”, μας ρώτησε η 42χρονη Ολλανδή, προφανώς για να πάρει μια σύσσωμη καταφατική απάντηση, που μας οδήγησε στο “My Electricity”. Δηλώνοντας λυπημένη λόγω της αυλαίας στη 10ήμερη ακουστική της περιοδεία στην Ελλάδα, η Anneke van Giersbergen έκανε μια λίστα με τα αγαπημένα της τραγούδια και μας τα παρουσίασε σε ένα μαγευτικό 90λεπτο “one woman show” στον Κινηματογράφο Τριανόν.

Το “4 Years” των Lorrainville που έχει τραγουδήσει η ίδια, έδωσε τη θέση της στο “Wonder”, για το οποίο η αγαπημένη ερμηνεύτρια είχε να μας διηγηθεί: “Αυτό το τραγούδι γράφτηκε για τον σύζυγό μου, όταν για ένα διάστημα ήμασταν χώρια. Δεν του αρέσει, όμως δεν είναι σήμερα εδώ για να μου το πει, οπότε μπορώ να κάνω ό,τι θέλω!”.

Photo: Anneke van Giersbergen

Πανηγυρίζοντας (!) συχνά-πυκνά μετά από τα τραγούδια, ξεπερνώντας με καλή διάθεση το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον ήχο μετά από τα μισά του set και αναφωνώντας “yeah… heavy metal!”, η Anneke απέδωσε τα εύσημα στον Jacques de Haard, επί χρόνια συνεργάτη της τόσο ως μπασίστας των Agua de Annique όσο και ως τεχνικός, μίλησε γλαφυρά για “τους Έλληνες και τις χειρονομίες”, περιέγραψε πως γίνεται να συνδέεται “η άνοιξη, τα δάκρυα στα μάτια και… ο Alice Cooper”, εξομολογήθηκε ότι στο road trip αυτής της περιοδείας έμαθε απέξω “Ευθύμη και ακούγομαι; ναι”, και μας ενημέρωσε ταπεινά ότι δεν μπορεί να παίξει κάτι από Devin Townsend γιατί “είναι ιδιοφυΐα και δεν «το ‘χω»”.

Από την άλλη, το “Songbird” από Fleetwood Mac, το “Wicked Game” από Chris Isaak, το “Yalin” ως αναγραμματισμός/φόρος τιμής στη φίλη της Nilay από την Τουρκία που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, καθώς και το “Somewhere” των Within Temptation, “της καλύτερης heavy metal μπάντας από την Ολλανδία” (καλύτερη heavy metal μπάντα από την Ολλανδία μόνο οι Gathering με Anneke), το οποίο η πανέμορφη τραγουδίστρια υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει “καλύτερα από κάθε άλλη φορά”, όμως μετά… παραπονέθηκε ότι “τα έκανε θάλασσα” (λες και γίνεται αυτό ποτέ), ήταν μερικά μόνο από όσα η Anneke είχε ετοιμάσει για εμάς.

Photo: Anneke van Giersbergen

Με χαρά και υπνωτισμένοι, φυσικά, ακούσαμε ακόμη το “Day After Yesterday”, το “Locked Away” των Gathering και το “Valley of the Queens” των Ayreon, προϊόν της μακρόχρονης συνεργασίας της με τον Arjen Anthony Lucassen, που έφερε φέτος το project των Gentle Storm.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι μερικοί από τους πιο ερωτικούς στίχους ever – “beautiful one, you shine like the sun, I wish I never left, before I have said, you are the one, you are the one” – έχουν γραφτεί για την Αθήνα, οπότε πάντοτε όταν η Anneke παρουσιάζει το “Beautiful One”, η ανατριχίλα είναι αναπόφευκτη, ενώ κορυφαίες στιγμές αυτής της τόσο ιδιαίτερης νύχτας, ήταν το “Circles” και το “Broken Glass” των Gathering.

Photo: Anneke van Giersbergen

“Αυτό είναι το καλύτερο τραγούδι του κόσμου από το καλύτερο συγκρότημα του κόσμου”, είπε η Anneke πριν το θρυλικό “Wish You Were Here” των ακόμα πιο θρυλικών Pink Floyd, ενώ λίγο μετά αφιέρωσε το “I’m on Fire” του Bruce Springsteen στη μητέρα της Μάχης των Jaded Star, που καθόταν στην πρώτη σειρά του κινηματογράφου.

Το “Drowning Man” των U2 και το “Jolene” της Dolly Parton, στην καλύτερη έκδοση που έχει ακουστεί ποτέ, ακόμα και από το πρωτότυπο, έφεραν τον προσωρινό αποχαιρετισμό, πριν να έρθει το encore με το “The Power of Love” από Frankie Goes to Hollywood, αφιερωμένο στον Χρήστο της Made of Stone Productions που σε συνεργασία με το Unplugged Experience οργάνωσαν αυτές τις μαγικές βραδιές, καθώς και το “You’re the Voice” από John Farnham.

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν τα, ήδη απογειωμένα, συναισθήματά μας, αν αυτή η εξαίσια καλλιτέχνιδα και άνθρωπος εμφανιζόταν σε έναν ακόμη ατμοσφαιρικότερο και με χαμηλότερο φωτισμό χώρο, πάντως για ένα είμαι σίγουρος και βάζω και υπογραφή. Anneke σε αγαπάμε, μην αργήσεις να ξανάρθεις.


  • Event: ANNEKE VAN GIERSBERGEN
  • Opening acts: Jaded Star
  • Date: Κυριακή 17 Μαΐου 2015
  • City: Αθήνα
  • Venue: Κινηματογράφος Τριανόν, unplugged
  • Photos by: Γιάννης Νέγρης / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved



Gallery

Jaded StarJaded StarJaded StarJaded StarJaded StarAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van GiersbergenAnneke van Giersbergen

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι HIM υπήρξαν μεσσίες και ο VILLE VALO κάτι σαν προφήτης στην Ελλάδα
    Οι HIM υπήρξαν μεσσίες και ο VILLE VALO κάτι σαν προφήτης στην Ελλάδα

    Αν έχεις παρακολουθήσει έστω και μια συναυλία τους στον τόπο μας, αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση παροξυσμού που ανέπτυξαν ανά τα χρόνια με το ελληνικό κοινό.

  • Ο JAMES ARTHUR για πρώτη φορά στην Αθήνα
    Ο JAMES ARTHUR για πρώτη φορά στην Αθήνα

    Ο Βρετανός σταρ James Arthur έρχεται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά στην Αθήνα, ανεβαίνοντας στο Θέατρο Λυκαβηττού με όλες τις επιτυχίες της καριέρας του.

  • Οι PINK MARTINI στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό
    Οι PINK MARTINI στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό

    Το πολυμελές σχήμα των Pink Martini με τη σαγηνευτική China Forbes στα φωνητικά, έρχεται τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στα Rockwave Nights στο Θέατρο Λυκαβηττού, για να ξυπνήσει μνήμες από την εκρηκτική βραδιά του 2008 και να επιβεβαιώσει γιατί εξακολουθεί να είναι ένα από τα best-selling σχήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

  • Οι TINARIWEN στο Θέατρο Λυκαβηττού
    Οι TINARIWEN στο Θέατρο Λυκαβηττού

    Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους, οι περιπλανώμενοι μπλουζίστες της Σαχάρας Tinariwen έρχονται την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού.

  • Τα πρώτα ονόματα για το PLISSKËN FESTIVAL 2024
    Τα πρώτα ονόματα για το PLISSKËN FESTIVAL 2024

    Με headliners τους συναρπαστικούς post-punkers Viagra Boys (13/9) και τον πρωτοπόρο του emo rap Yung Lean (14/9) θα πραγματοποιηθεί το φετινό Plisskën Festival, στην ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων του οποίου συγκαταλέγονται ακόμη οι Slift, Los Bitchos, Parra for Cuva και Love Remain.

Also Read


Newsletter