18Ιανουαρίου2022

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 16:34 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: IMAM BAILDI w/ Εκμέκ, Big Shine + Digital Monk @ Fix Factory of Sound

Δεν είναι δύσκολο… είναι εύκολο!!! Ας ξεκινήσει η γιορτή, ακούμε όλοι Imam Baildi!!!

* Φωτογραφίες από την εμφάνιση των Imam Baildi μαζί με τους Thievery Corporation

Παρασκευή και μια ασυνήθιστα δύσκολη εβδομάδα τελείωνε. Βροχές πολλές μέσα στο καλοκαίρι. Βροχές που σε κάποιους χαλάνε τη διάθεση, σε άλλους χαλάνε και το βιος (ροδάκινο για ροδάκινο δεν θα μείνει πάλι φέτος!), αλλά στους περισσότερους προκαλούν απλά μια απίστευτη σύγχυση. Πού είναι το καλοκαίρι μας; Θα έρθει φέτος; Και τι θα γίνει με τις συναυλίες, ρε παιδιά;

Εγώ το έκανα το πρώτο βήμα να βρω το χαμένο καλοκαίρι. Ξεκίνησα, λοιπόν, προσπαθώντας να αφήσω πίσω μου αυτήν την καταραμένα ζεστή και υγρή εβδομάδα, με καφέ στο χέρι, με καλή παρέα και με το σαραπατράκι μου (αμάξι δεν το λες με τίποτα!) για τη Θεσσαλονίκη και για την πρώτη μου summer συναυλία… και τι συναυλία! Imam Baildi open air στην Βαβυλωνία του Μύλου!

Η εβδομάδα, όμως, που πέρασε δεν έλεγε να παραδώσει τα όπλα της εναντίον μου τόσο εύκολα και μου επιφύλασσε ακόμα μία έκπληξη. Φτάνοντας στο Μύλο μας ειδοποίησαν ότι η συναυλία μεταφέρθηκε στο Fix Factory of Sound. Μια ακόμα ανάσα και 100μ. πιο μακριά ήρθε και το δεύτερο χτύπημα όταν, φτάνοντας στο Fix, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν εννοούσαν τον ανοιχτό χώρο - αν και έχει διαμορφωθεί όχι μόνο σκηνή αλλά και κερκίδες - αλλά το χειμερινό Fix Factory of Sound.

Η επίσημη ανακοίνωση για την αλλαγή ήταν “λόγω τεχνικού προβλήματος”, ψίθυροι μιλούσαν για αλλαγή του νόμου για τους εξωτερικούς χώρους.

Όσο για μας, ηθικό ακμαιότατον! Όπως έχω ξαναπεί ο χώρος είναι άκρως αξιόλογος και κατάλληλος για συναυλίες, η παρέα ακόμα καλή, ο καφές είχε πια αναμιχθεί για καλά με το αίμα μας κι εμείς ήμασταν έτοιμοι για μία απόλυτα καλοκαιρινή νύχτα!

Οι Big Shine και Digital Monk ήταν ήδη πάνω στη σκηνή όταν φτάσαμε. Οι ΕΚΜΕΚ βγήκαν αμέσως μετά να μας δώσουν μια γεύση από καλοκαιρινούς ήχους και ελπίδα με τους καλοκουρδισμένους  και χαρούμενους τόνους τους . Ο κόσμος μαζευόταν σιγά-σιγά και η ατμόσφαιρα άρχισε να ζεσταίνει… κυριολεκτικά! Ζέστη έξω, πιο ζέστη μέσα! Λογικό με τόσα κορμιά έτοιμα για χορό και γλέντι.

Στην αρχή όλοι ήταν μπερδεμένοι με την αλλαγή του χώρου. Το κοινό, οι μπάντες, ακόμα και το προσωπικό φαινόταν να τα έχει χαμένα. Ποιος ξέρει πόσα ρεπό ακυρώθηκαν! Μα όλα έπαιρναν το δρόμο τους, ο κόσμος άρχισε να κουνιέται, να τραγουδά. Η μπύρες και τα ποτά έδιναν και έπαιρναν και η ανυπομονησία μεγάλωνε. Οι Imam Baildi δεν άργησαν πολύ να εμφανιστούν στη σκηνή και το πάρτι ξεκίνησε αμέσως!

Τόσα πολλά συναισθήματα σε τόσο λίγο χρόνο… αυτό είναι οι συναυλίες: συμπιεσμένη ζωή!

Τη μία στιγμή ήμασταν στο Fix Factory, σε συναυλιακό χώρο στη Θεσσαλονίκη του 2014 και την άλλη, ευθύς μεταφερθήκαμε σε αθηναϊκή κοσμική ταβέρνα του 1965. Τα mambo του Χιώτη και του Τσιτσάνη ξεσηκώνουν ακόμη τα νεανικά κορμιά. Κανείς δεν έμεινε να κάθεται! Η λαϊκή μουσική των μεγάλων καλλιτεχνών μιλά μέσα στην καρδιά μας.

Ο ήχος του μπουζουκιού, άλλοτε μελιστάλαχτος κι άλλοτε παραπονιάρικος, μας αγγίζει. Γιατί όλοι μας έχουμε τη λαϊκή μουσική μέσα μας. Γιατί έρχεται από μέσα μας και μας κάνει να γυρνάμε για λίγο πίσω και να προσπαθούμε να φανταστούμε πώς αλήθεια να ήταν τότε.

Κι όλη αυτή η νοσταλγία ήρθε περίτεχνα μπλεγμένη με τους τολμηρούς αυτοσχεδιασμούς του MC Yinka που κάποιος αόρατος, λες, ρήτορας του ψιθυρίζει κρυφά στο αυτί:

«Δεν είναι δύσκολο, Είναι εύκολο

Να ξεκινήσει η γιορτή, Ακούμε όλοι Imam Baildi

Γιατί είναι ωραίο, Συναίσθημα μοιραίο»

Και όντως ήταν ωραίο! Και το καλοκαιράκι μας έκανε τη χάρη κι αυτό και ήρθε μαζί με τους Imam Baildi. Η ζέστη και η υγρασία μας έκαναν πραγματικά να το  νιώθουμε στο πετσί μας και μας τυραννούσαν με εκείνη την γλυκιά τυραννία του καύσωνα στην παραλία. Και τα κύματα ήρθαν κι αυτά... ή μάλλον τα φέραμε εμείς, ακολουθώντας πιστά στο χέρι το MC Yinka που πήγαινε από τη μία άκρη της σκηνής στην άλλη ξεσηκώνοντάς μας.

Όσο για την Ρένα Μόρφη, για αυτή την γλυκιά ύπαρξη, τι να πει κανείς; Ρένα Μόρφη… μέχρι  και το όνομά της θα στεκόταν όμορφα σε μια μαρκίζα του ’60, δίπλα από αυτά των μεγάλων:

«ο

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

και η

ΡΕΝΑ ΜΟΡΦΗ

Σήμερα στ’ ΑΣΤΕΡΙΑ»

Ωραίο δεν φαίνεται;!

Ένα κίτρινο λουλούδι στα μαλλιά της, που φωσφόριζε καθώς έπαιζαν τα φώτα της σκηνής, πρόδιδε πάντα την αιθέρια παρουσία της. Η φωνή της ρετρό, κρυστάλλινη,  με πάθος. Τα μάτια όλο σπίθες και το πρόσωπο πάντα χαμογελαστό. Πάει καιρός από την πρώτη φορά που άκουσα τη Ρένα να τραγουδά ζωντανά (Frankfurt, 2012) και οφείλω να ομολογήσω πως η φωνή της έχει εξελιχθεί και ωριμάσει πολύ και αυτή η εξέλιξη βρίσκει αντίκρισμα στο κοινό που μοιάζει να κρέμεται από τα χείλη της.

Ένα μόνο ακόμα θα πω και ύστερα θα σας αφήσω να χαθείτε στη ζήλεια σας αν χάσατε την συναυλία των Imam Baildi στη Θεσσαλονίκη, και στη μουσική τους γιατί αυτό θέλω πάντα να κάνετε, να διαβάζετε τα αρθράκια μου με μουσική!

Είχα πολύ, πραγματικά πολύ καιρό να ανατριχιάσω έτσι όπως ανατρίχιασα όταν άκουσα την εκτέλεση του «Τα παιδιά της γειτονιάς σου» εκείνη τη νύχτα. Ήταν μία από τις πιο συγκινητικές ερμηνείες του κομματιού που έχω ακούσει και από άποψη μουσικής και άποψη φωνής. Αν το σώμα μου δεν ήταν σε απόλυτη έκσταση από τον χορό μέχρι εκείνη τη στιγμή, πιστεύω πραγματικά πώς θα έβαζα τα κλάματα.

Αυτά τα λίγα (πω! Πάλι δυο σελίδες έγινε το άρθρο!) από μένα για τους Imam Baildi, ένα συγκρότημα που εξελίσσεται και μας εκπλήσσει ευχάριστα. Συγχαρητήρια για την επιτυχημένη, όπως μαθαίνουμε, περιοδεία τους στα ξένα, τους ευχόμαστε όλα να τους πάνε καλά στις νέες τους περιπέτειες και πάνω από όλα ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! μιας και η καλοκαιρινή τους διαδρομή ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη μας!

Μην ξεχνάτε, ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ, 14/7/2014 η παρουσίαση του νέου δίσκου με τίτλο «Imam Baildi-ΙΙΙ».

  • Event: IMAM BAILDI
  • Opening acts: Εκμέκ
    Big Shine & Digital Monk
  • Date: Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014
  • City: Θεσσαλονίκη
  • Venue: Fix Factory of Sound


E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter