28Οκτωβρίου2020

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 21:20 Γράφτηκε από: 

B.D.FOXMOOR PRESENTS UMICAH @ Stage Volume 1: Για το μέρωμα της μνήμης μας…

Αυτό το κείμενο/review νομίζω ότι τελικά θα βγει σε μια προσωπική “κατάθεση ψυχής”. Ξεκινάω να γράφω έχοντας σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό μου και στο χαρτί γραμμένες, χωρίς να ξέρω τελικά πού και πώς θα καταλήξω.

Τους Active Member τους γνώρισα στα 15 μου, όταν βγήκαν στο τότε τηλεοπτικό “Κομφούζιο”, τραγουδώντας το “Άκου Μάνα”. Μου έκανε εντύπωση το κομμάτι, οι στίχοι, η μουσική, αλλά πολύ περισσότερο ο εύσωμος MC. Από τότε, άρχισα να τους “ψάχνω”. Και μετά, να τους αγαπώ. Στα επόμενα χρόνια της ζωής μου, τα τραγούδια τους θα με συντρόφευαν σε διάφορες στιγμές, κυρίως σ’ αυτές τις στενάχωρες, που έχεις ανάγκη να ακούσεις κάτι το συγκεκριμένο. Αυτό το συγκεκριμένο, ήταν πάντοτε οι Active Member.

Photo: B.D.Foxmoor

Για πρώτη φορά τούς είδα ζωντανά κάπου στη Χαλκιδική. Δεν θυμάμαι πόσο χρονών ήμουν, όμως ο B.D.Foxmoor ήταν σίγουρα μαζί με τον Xray. Μετά οι δυο τους “τα ‘σπασαν”, ο καθένας ακολούθησε τον δρόμο του και αφού τα χρόνια είχαν περάσει, κανένας μας δεν πίστευε ποτέ ότι ο Μιχάλης και ο Νικήτας θα βρίσκονταν ξανά στον ίδιο χώρο, ειρηνικά και για ένα σκοπό. Τη μουσική.

Η δολοφονία του Παύλου “Killah P” Φύσσα από τους έλληνες νεοναζί, στάθηκε η αφορμή για μια κοινή συνέντευξη τύπου, όπου στο ίδιο πάνελ κάθισαν ο B.D.Foxmoor, ο Νικήτας Κλιντ, ο Μεντζέλος, ο Πρύτανης, ο Ευθύμης, ο Εισβολέας, ο 12ος Πίθηκος, ο Τοτέμ, το Θηρίο, ο Οδυσσέας και φυσικά ο αδερφικός του φίλος του αδικοχαμένου Παύλου, Tiny Jackal.

Ονομάστηκε “ιστορική” η συνύπαρξη του Σεπτεμβρίου ’13 και όχι άδικα, αφού για χρόνια “οι ομάδες και οι κλίκες ήταν 1000”, όμως “1 η μουσική, η γαμάτη στιγμή, η αγάπη αυτή”…

Photo: B.D.Foxmoor presents Umicah

Λίγους μήνες μετά, o B.D.Foxmoor φώναζε επί σκηνής στο Gagarin τον Xray, για να πουν μερικά στιχάκια, όπως τότε. Ο σπόρος είχε ήδη πέσει και το μαγικό, απίστευτο διήμερο που όλοι θα ζούσαμε στο Stage Volume 1, έμοιαζε πιο κοντά από ποτέ.

Το “τσεκούρι” θάφτηκε και το “Εγώ Φταίω” με το οποίο θα ξεκινούσαν οι δύο βραδιές στο Μοναστηράκι, έμοιαζε σαν η προσωπική αυτοκριτική ενός ανθρώπου, του οποίου το ταλέντο, η οξυδέρκεια και το πείσμα, τον μετέτρεψαν σε ηγέτη μιας ολόκληρης σκηνής.

Photo: B.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, Sadahzinia, MCD

O B.D.Foxmoor κάλεσε όλους τους παλιούς του φίλους. “Πρώτος εγώ”, είπε από μικροφώνου, για όσα άσχημα είχαν λεχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και ναι, η παραδοχή, είναι μαγκιά. Όπως μαγκιά είναι και η ανταπόκριση που γνώρισε αυτό το εγχείρημα. Από τους καλλιτέχνες και από τον κόσμο.

Ο ίδιος ο Μιχάλης Μυτακίδης, φρόντισε να το τονίσει, όταν πλέον φτάναμε στα ξημερώματα Σαββάτου, μετά από σχεδόν 9 ονειρικές ώρες σ’ αυτό το διήμερο. “Δεν ήξερα αν τα παιδιά θα ανταποκρίνονταν. Εμένα μου καρφώθηκε μια ιδέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γινόταν κιόλας. Σας ευχαριστώ, όλους. Και αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν. Και βέβαια, τον κόσμο, που γέμισε και τις δύο βραδιές αυτό τον πανέμορφο χώρο”.

Photo: B.D.Foxmoor

Στο “δια ταύτα” και τα όσα βιώσαμε στο Stage Volume 1, είναι αδύνατο τα συναισθήματα να αποτυπωθούν. Όταν ο Foxmoor αγκάλιαζε τον Xray και χόρευε μαζί του, όταν οι Βαβυλώνα σάρωναν τα πάντα πάνω στη σκηνή με πρωτεργάτη τον Βέβηλο, όταν όλοι, μα όλοι, έκαναν σαν μικρά παιδιά, που έπιαναν για πρώτη φορά το μικρόφωνο και ήθελαν να φτύνουν τις ρίμες χωρίς σταματημό.

Όσον αφορά την καταγραφή των όσων ακούσαμε, το setlist παρακάτω είναι ενδεικτικό του πόσο γεμάτοι φύγαμε και τις δύο βραδιές από το Stage Volume 1. Ημίωρο ξεκίνημα με τον MCD, πρώτο DJ των Active Member, να μιξάρει πάνω στη σκηνή εκείνα τα παλιά κι ωραία, και μετά, το αγαπημένο intro για να αρχίσει το κυρίως live.

Photo: B.D.Foxmoor & Sadahzinia

Αρχικά ο B.D.Foxmoor μόνος του, μετά μαζί του η Sadahzinia και κατόπιν το πρώτο ανέβασμα του Xray, για τον “Φύλακα Άγγελο”. “Απόψε βρήκα στη φωτιά τον χαμένο αδερφό μου”, λέει ο Μιχάλης για τον Νικήτα, δανειζόμενος τον στίχο από το “Πύρινο Βιος”.

Οι δυο τους ραπάρουν σαν άλλοτε και λίγο μετά θα ακολουθήσει ο Stab με τον Νίκο Ατόφιο, για να ξαναβιώσουν οι μέρες των Brigada. “Στου ονείρου μου τη χαραμάδα, σκάρωσα πανίσχυρη αρμάδα. Με πανί τη φαντασία, σε μια μαγκιώρα ανταρσία”. “Attention”… και είμαστε ακόμα στην αρχή…

Ο Ramon ανεβαίνει για “τ’ Αδέρφια που Χάθηκαν Νωρίς”, τραγούδι που όταν βγήκε στην πρώτη του έκδοση, ο γιος του Μιχάλη διένυε τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Οι “Μύθοι του Βάλτου” ζωντανεύουν με B.D.Foxmoor και Βέβηλο, ακόμα μία από τις ιστορικές στιγμές των δύο συναυλιών, ενώ λίγο αργότερα θα έρθει η Βαβυλώνα, για να μας “στείλει αδιάβαστους”. Βέβηλος, Παράφρων, Θηρίο, Πρίγκιπας, Κύρος και Φάντασμα, ο Πυροβάτης να κοιτάει από ψηλά, στην “Πολισμανία” να γίνεται ο κακός χαμός και εμείς να μην μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτό που ζούμε.

Στην «τριλογία» των “Φυσάει Κόντρα”, “Πάμε (Guantanamo)” και “Μάσκα”, το παραλήρημα στο κοινό φτάνει στο αποκορύφωμά του. Λίγο αργότερα, θα έρθει και το “κερασάκι στην τούρτα”, με τη συνύπαρξη B.D.Foxmoor, Νικήτα Κλιντ, Σωτήρη “Stab” Παπαγεωργίου, Νίκου Ατόφιου και Felipe.

Active Member και Ρόδες, μαζί. “Μια βραδιά για το hip hop”, αφού “1000 ζωές να ζούσαν όλοι από την αρχή, δε θα μετάνιωνε κανείς για την αγάπη αυτή”

Ακολουθεί (την πρώτη ημέρα) ο Ανδρέας, ο “Οδυσσέας” των Razastarr, φανερά συγκινημένος. Ο Μιχάλης μετά βίας κρατιέται από τη δική του συγκίνηση (δεν είναι σχήμα λόγου) και μιλάει για έναν ακόμη αδερφό που είχε χάσει. Στιγμές οι οποίες αποτελούν βιώματα, βαθιά χαραγμένα. Ο Ανδρέας αφιερώνει στην αδερφή του, τη Sadahzinia, η οποία επιστρέφει στη σκηνή, για να ραπάρει μαζί με τον σύντροφο της ζωής της, τον B.D.Foxmoor.

Παλιότερα και νεότερα ακούσματα, ανάμεσά τους και το “Βάστα” από το επερχόμενο άλμπουμ “Cosmos Alivas”, πριν ξανανέβουν οι Βαβυλώνα για την τελική “πρόβα πολέμου”.

Photo: B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα

Μέρες ραδιοφώνου έρχονται και πάλι λίγο μετά, με το “Ονειρολόγιο”, τον Μιχάλη και τον Νικήτα, ενώ φτάνοντας προς το τέλος, η “Άστεγη Μπαλάντα” συνοψίζει αυτό το απερίγραπτο διήμερο.

Η Sadahzinia τραγουδάει “Δεν Είμαι Κανενός”, όπως κανένας από όλους αυτούς που βρέθηκαν πάνω στη σκηνή, ενώ στο “Σκιάχτρο” η καθιερωμένη αγκαλιά του κόσμου, περιλαμβάνει αυτή τη φορά και μια ακόμη. Την αγκαλιά ολόκληρης της ιστορίας του low bap…

Αν θα μπορούσα να κρατήσω δύο από τις αμέτρητες στιγμές αυτού του διημέρου, θα ήταν το φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον B.D.Foxmoor, τον Νικήτα “Xray” Κλιντ, τη Sadahzinia και τον MCD μαζί επί σκηνής, όπως και η “3η έκδοση” της Άστεγης Μπαλάντας, που ήρθε για να βάλει οριστικό τέλος στα παλιά και να δείξει πως η ελπίδα δεν χάνεται ποτέ.

Ακόμα και όταν η αυλαία μοιάζει να έχει πέσει οριστικά…

Photo: B.D.Foxmoor presents Umicah

Υ.Γ.: Τη δεύτερη ημέρα, στη σκηνή ανέβηκε και η Γιώτα Γιάννα. Με τη φυσαρμόνικα, τη φωνή και την εξαιρετική της παρουσία. Καλλιτέχνιδα, με –Κ κεφαλαίο.

Υ.Γ.2: Μπλουζάκι Misfits ο MCD και Deus Ex Machina ο Νίκος Ατόφιος. Η μουσική είναι μία…

Υ.Γ.3: Active Member, Terror X Crew, FF.C, Ημισκούμπρια. Με όποια σειρά θέλετε. Όπως είπε και ο Xray, “αυτοί τα άρχισαν όλα”.

Υ.Γ.4: Σ’ αυτά τα χρόνια της διαμάχης, ο κάθε ένας προχωρούσε τη δική του πορεία μουσικά. Εφόσον ο B.D.Foxmoor έκανε το γενικό κάλεσμα, αυτό έπρεπε να γίνει σεβαστό από όλους στο κοινό. Το παραπάνω αναφέρεται στο – εντελώς μεμονωμένο – περιστατικό με τον Μέθυσο. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει μέχρι και αυτοσαρκασμός, όπως για παράδειγμα, στη “Φυλή της Φωτιάς”, τα “σκυλάδικα” και το Θηρίο.

Υ.Γ.5: Ψυχή του εγχειρήματος, ήταν ο Dimitris Da Athens, που αποθανάτιζε φωτογραφικά τις δύο βραδιές από το παρασκήνιο. Το ανέφερε ο B.D.Foxmoor και επιβάλλεται να αναφερθεί και εδώ.

Υ.Γ.6: “Μιχάλη, πες τους”. Μόνιμο στο στόμα του Νικήτα…

Υ.Γ.7: “Μιχάλη, ξεκινήσαμε μαζί και μετά μας άφησες να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μιχάλη, γαμάς”. Τάδε έφη, και πάλι, Νικήτας.

Υ.Γ.8: Umicah. “Utopic state of mind with the mic in my hand”. Αυτό που ζήσαμε, πάντως, δεν ήταν ουτοπία…

Όσα ακούσαμε… (ενδεχομένως με κάποιες παραλείψεις)

MCD Mix

Intro – Στη Φέξη (B.D.Foxmoor)

Εγώ Φταίω (B.D.Foxmoor)

Στην Ώρα των Σκιών (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Μαγικός Αυλός (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Άλλο Ένα Ψέμα (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Φύλακας Άγγελος (B.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, Ramon)

Στη Χάση και στη Φέξη (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ)

Περί Φόβου (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ)

Θα ‘θελα να ‘μουν (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ)

Ανταρσία (B.D.Foxmoor, Brigada, Νικήτας Κλιντ)

Φύγε από ‘δω (B.D.Foxmoor & Brigada)

Για τ’ Αδέρφια που Χάθηκαν Νωρίς (B.D.Foxmoor, Ramon, Brigada)

Μύθοι του Βάλτου (B.D.Foxmoor, Βέβηλος, Ramon)

Έξω απ’ την Πόρτα Μας (B.D.Foxmoor)

Πόρνες στο Κόκκινο Χαλί (B.D.Foxmoor) (β’ ημέρα)

Πολισμανία (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Ραπσωδία επί Σκηνής (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Πείραμα / Τερατογέννεση (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Η Φυλή της Φωτιάς (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Νύχτωσε Απόψε Νωρίς (B.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, Βέβηλος)

Κάμερα Στραμμένη Πάνω μου (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Τραγούδα μου να Φύγει το Σκοτάδι (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Φυσάει Κόντρα (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Πάμε (Guantanamo) (B.D.Foxmoor, Sadahzinia, Νικήτας Κλιντ)

Μάσκα (B.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, Βέβηλος)

Η Μελωδία της Παρακμής (B.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, Ramon)

Low Bap Madnifestah (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ)

Πύρινο Βιος (B.D.Foxmoor, Sadahzinia, Νικήτας Κλιντ)

Απομυθοποίηση Τώρα! (B.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, Brigada) (β’ ημέρα)

Για την Αγάπη Αυτή (Just the Two of Us) (B.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, Brigada, Felipe)

Οδυσσέας (Razastarr) (α’ ημέρα)

Γιώτα Γιάννα (β’ ημέρα)

Χρέωσέ τα στη Φωτιά (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Μπορούμε κι Αλλιώς (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Παρέα και Νοιάξη (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Μέρες Παράξενες, Θαυμάσιες Μέρες (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Τι Άλλο Φοβάσαι (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Βάστα (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Πρόβα Πολέμου (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Παράφρων (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Το Κουαρτέτο των Στοιχειών (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Αφιερωμένο (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Μην Πεις Κουβέντα (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Γύρω σου (B.D.Foxmoor & Βαβυλώνα)

Ονειρολόγιο (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ)

Τι Ειρωνεία (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ)

Τότε και Τώρα (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ)

Καλώς Ήρθες Παράξενε στον Τόπο μου (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ) (β’ ημέρα)

Δέντρο (B.D.Foxmoor & Νικήτας Κλιντ)

Άστεγη Μπαλάντα (B.D.Foxmoor, Sadahzinia, Νικήτας Κλιντ)

Δεν Είμαι Κανενός (B.D.Foxmoor & Sadahzinia)

Το Σκιάχτρο (B.D.Foxmoor presents Umicah)


  • Event: B.D.FOXMOOR PRESENTS UMICAH
  • Date: Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Απριλίου 2014
  • City: Αθήνα
  • Venue: Stage Volume 1
  • Photos / Videos by: Γιάννης Νέγρης
  • More Photos: i-JUKEBOX.gr @ FacebookGallery

B.D.Foxmoor presents UmicahMCDB.D.Foxmoor presents UmicahB.D.Foxmoor presents UmicahB.D.FoxmoorB.D.Foxmoor presents UmicahB.D.FoxmoorB.D.Foxmoor & Νικήτας ΚλιντB.D.Foxmoor & BrigadaB.D.Foxmoor & ΒέβηλοςB.D.Foxmoor & ΒέβηλοςB.D.Foxmoor presents UmicahB.D.Foxmoor & ΒαβυλώναB.D.Foxmoor & ΒαβυλώναB.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, ΒαβυλώναB.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ,  RamonB.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ, RamonB.D.Foxmoor, Νικήτας Κλιντ,  RamonB.D.Foxmoor & ΟδυσσέαςB.D.Foxmoor presents UmicahMCDB.D.FoxmoorB.D.FoxmoorB.D.Foxmoor & SadahziniaB.D.Foxmoor & SadahziniaB.D.Foxmoor presents UmicahB.D.Foxmoor & Νικήτας ΚλιντB.D.Foxmoor & BrigadaB.D.Foxmoor & BrigadaB.D.Foxmoor, Ramon, BrigadaB.D.Foxmoor & ΒαβυλώναB.D.Foxmoor presents UmicahB.D.Foxmoor presents UmicahB.D.Foxmoor presents UmicahB.D.Foxmoor & Γιώτα ΓιάνναB.D.Foxmoor presents Umicah

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter