02Δεκεμβρίου2020

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 19:16 Γράφτηκε από: 

Heavy by the Sea Festival @ Πλατεία Νερού: Raining (f*ing hostile) metal…

Ο Ιούλιος δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο δυναμικά για το ελληνικό metal κοινό, το οποίο μόνο ικανοποιημένο έπρεπε να είναι από το line up του πρώτου Heavy by the Sea Festival.

Το ραντεβού, λοιπόν, των φίλων της σκληρής μουσικής δόθηκε στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου και τον όμορφο συναυλιακό χώρο της Πλατείας Νερού. Η είσοδος του κοινού γινόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ τα σημεία εξυπηρέτησης για φαγητό, μπύρες, merchandise και για διάφορα άλλα marketing happenings ήταν πολλά και εμφανή, με αποτέλεσμα η διοργάνωση του όλου event να παίρνει θετικότατο πρόσημο. Στα θετικά, επίσης, και η τήρηση του ωραρίου που είχε ανακοινωθεί.

Αρνητικό σημείο, ο ήχος, για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, καθώς και η χαμηλότερη προσέλευση του κόσμου, σε σχέση με τα προβλεπόμενα και «απαιτούμενα», όταν μπορείς να δεις πέντε μπάντες με «βαρύ» όνομα μέσα σε μια ημέρα.

Το Heavy by the Sea Festival άνοιξαν οι Kvelertak, που έχουν συνηθίσει το κοινό σε «τρελά» και ξεσηκωτικά σόου, κάτι το οποίο προσπάθησαν να κάνουν και στην Αθήνα, όμως δεν ήταν σύμμαχός τους η ώρα, καθώς και ο ήχος, που λόγω και του αέρα, αρκετές φορές αλλοίωνε την εμφάνισή τους.

Παρόλα αυτά, ο Erlend Hjelvik πήγαινε πάνω-κάτω τη σκηνή για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου κάτω από τον αττικό ήλιο και σε γενικές γραμμές τα κατάφερε - με highlight το stage diving του - καθώς κάτι τα τραγούδια των Kvelertak, που αναμιγνύουν rock, punk και metal, κάτι οι στίχοι στα νορβηγικά, είχαν ένα αρκετά δυνατό αποτέλεσμα ως opening act του φεστιβάλ. Στα αξιοσημείωτα επίσης, ότι έδωσαν βάση στο επώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, παρά στο Meir που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

KVELERTAK SETLIST

01. Spring Fra Livet

02. Mjod

03. Fossegrim

04. Blodtorst

05. Nekroskop

06. Ulvetid

07. Bruane Brenn

08. Offernatt

09. Kvelertak

Η συνέχεια ανήκε στους Napalm Death, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή του Heavy by the Sea Festival με «αντίπαλο» και αυτοί την ώρα και τον ήλιο – που όπως και να το κάνουμε, για σχήματα του ακραίου ήχου παίζουν τον (αρνητικό) τους ρόλο – ενώ είχαν, επιπλέον, να αντιμετωπίσουν και τον προβληματικό ήχο, που σε αρκετά σημεία τούς «μπούκωνε» σε μεγάλο βαθμό.

Ο “Barney” Greenway από την πλευρά του είχε τη γνωστή «ηλεκτροσόκ» κίνηση επί σκηνής, ενώ η «παλιά καραβάνα» Shane Embury δεν θα μπορούσε παρά να έχει επιβλητική παρουσία.

Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν, ήταν το Leper Colony από το περσινό Utilitarian, η διασκευή στο Nazi Punks Fuck Off των Dead Kennedys, τα “all time classics” Suffer the Children και Scum, το Siege of Power, το When All Is Said and Done, καθώς και το You Suffer, που με διάρκεια ενός δευτερολέπτου, έχει κερδίσει τη δική του θέση στο Βιβλίο Γκίνες, ως το μικρότερης διάρκειας κομμάτι που έχει ηχογραφηθεί ποτέ…

Προχωρώντας στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τη θέση τους στη σκηνή έπαιρναν οι Rotting Christ, που θεωρώ ότι σε αρκετά σημαντικό βαθμό, έκλεψαν την παράσταση στο Heavy by the Sea, ενώ στην αρχή του set τους, εθεάθη και ο Phil Anselmo να «κοπανιέται» κάπου προς τα πίσω στη σκηνή…

Συνεχής επικοινωνία του Σάκη Τόλη με το κοινό, ήχος πολύ καλός και διαυγής, τραγούδια από το τελευταίο τους άλμπουμ, Κατά τον Δαίμονα Εαυτού, και από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Μια γενικότερη παρουσία που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα σχήματα και που «ανανεώνεται» για τον προσεχή Δεκέμβριο στο Principal Club Theater, όταν και οι Rotting Christ θα εμφανιστούν μπροστά στο κοινό της Θεσσαλονίκης ως headliners και σίγουρα θα έχουν να δώσουν ακόμα περισσότερα.

ROTTING CHRIST SETLIST

01. The Forest of N’Gai

02. Αθάνατοι Έστε

03. Κατά τον Δαίμονα Εαυτού

04. King of a Stellar War

05. The Sign of Evil Existence

06. Transform All Suffering into Plagues

07. Societas Satanas (Thou Art Lord cover)

08. In Yumen-Xibalba

09. Grandis Spiritus Diavolos

10. Χάος Γένετο (The Sign of Prime Creation)

11. Non Serviam

12. Noctis Era

H πολυαναμενόμενη ώρα των Down - αφού η παρουσία του Anselmo πάντα μαγνητίζει το κοινό- είχε σε εκείνο το σημείο έρθει. Στηρίζοντας, όπως είναι λογικότατο, το setlist τους στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, NOLA, οι Down είχαν την καλύτερη σκηνική παρουσία από όλες τις μπάντες του Heavy by the Sea, αφού πλην του Anselmo, που πάντοτε «θερίζει» τo stage, όλα τα μέλη του γκρουπ έβγαζαν heavy metal πάθος και αποζημίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν από κάτω.

Στο Stone the Crow, επίσης λογικό, έγινε ο σχετικός πανικός, όπως και στο Lifer και σε αρκετά ακόμη σημεία του 75λεπτου live τoυς, για να καληνυχτίσει ο Anselmo το κοινό (προσωρινά όπως θα αποδεικνυόταν…) με το θρυλικό ρεφρέν του Stairway to Heaven.

DOWN SETLIST

01. Eyes of the South

02. Witchtripper

03. There’s Something on My Side

04. Lifer

05. Lysergik Funeral Procession

06. Ghosts Along the Mississippi

07. Pillars of Eternity

08. Temptation’s Wings

09. Underneath Everything

10. Hail the Leaf

11. Stone the Crow

12. Bury Me in Smoke

Headliners της βραδιάς ήταν οι Slayer, που πρόσφατα απώλεσαν τη συνθετική τους «κολόνα» και συνιδρυτή τους, Jeff Hanneman. Στη σκιά αυτού του γεγονότος, ανέβηκαν και στη σκηνή της Πλατείας Νερού, για να προσφέρουν τους thrash «δυναμίτες» τους, απλά και λιτά, χωρίς κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία με το κοινό.

Η αναφορά στον θάνατο του Hanneman έγινε με ένα γιγάντιο κυκλικό banner (πανομοιότυπο με το σήμα κατατεθέν του Jeff), που έκανε την εμφάνισή του στο encore, όταν και ξεκίνησε το θρυλικό riff του South of Heaven. Είχαν προηγηθεί «καταιγίδες», μεταξύ άλλων με το World Painted Blood, το War Ensemble, το Mandatory Suicide, το Chemical Warfare και το Die by the Sword, ενώ Dead Skin Mask και Seasons in the Abyss προετοίμασαν κατάλληλα το «έδαφος» για αυτό που θα επακολουθούσε.

Μια μέρα πριν, ο Phil Anselmo γιόρταζε τα 45α του γενέθλια. Σαν «δώρο» λοιπόν, ο Tom Araya τον φώναξε στη σκηνή - αφού ο ηγέτης των Down το είχε κάνει αρκετές φορές… από μόνος του κατά τη διάρκεια του set των Slayer και όχι μόνο – για να τραγουδήσουν όλοι μαζί τον «ογκόλιθο» Fucking Hostile των Pantera, μπροστά στα έκθαμβα μάτια του κοινού.

Τα διεθνή μέσα σύσσωμα αναφέρθηκαν μετά από το Φεστιβάλ σε αυτό το γεγονός, αφού όπως και ο ίδιος ο Anselmo είπε, δεν φανταζόταν ποτέ όταν ξεκινούσε την καριέρα του, ότι θα ερχόταν η μέρα που θα μοιραζόταν τη σκηνή με τους Slayer (και θα έβαζαν παρέα «φωτιά» σε ένα φεστιβάλ…).

Κατά τα άλλα, οι Slayer ολοκλήρωσαν τη βραδιά με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε να υπάρξει. South of Heaven, «καπάκι» το μυθικό τα-τα-τα στα τύμπανα από τον Bostaph, το mosh pit να ετοιμάζεται, τo riff του Raining Blood να «βαράει» ανελέητα και στην Πλατεία Νερού «να χάνει η μάνα το παιδί», όπως έγινε ακολούθως και με το Angel of Death.

SLAYER SETLIST

01. World Painted Blood

02. Disciple

03. War Ensemble

04. Hate Worldwide

05. At Dawn They Sleep

06. Mandatory Suicide

07. Chemical Warfare

08. Postmortem

09. Die by the Sword

10. Dead Skin Mask

11. Hallowed Point

12. Seasons in the Abyss

13. Fucking Hostile (Pantera cover) (w. Phil Anselmo on stage)

---------------------------- 

14. South of Heaven

15. Raining Blood

16. Angel of Death

Συνοψίζοντας με τα όσα είδαμε και ακούσαμε στο Heavy by the Sea Festival, το όλο «πακέτο» παίρνει σίγουρα θετικότατο «βαθμό», αφού μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο event πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Detox. Μακάρι, λοιπόν, το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να παρακολουθούμε κάθε χρόνο τέτοια και ακόμα μεγαλύτερα ονόματα από τον χώρο του metal.

Highlights

Phil Anselmo, το πρόσωπο που έστρεψε πάνω του όλα τα βλέμματα. Ανεβοκατέβαινε στη σκηνή κατά τη διάρκεια των set των άλλων συγκροτημάτων, τα έδωσε όλα με τους Down, δέχθηκε γενέθλιο δώρο με το “performed by Phil & Slayer” Fucking Hostile των Pantera. Performer από τους tοp στον χώρο της σκληρής μουσικής.

• Το «3Χ3» κλείσιμο του Φεστιβάλ από τους Slayer, αφού βέβαια είχε προηγηθεί η παραπάνω ιστορική στιγμή. South of Heaven / Raining Blood / Angel of Death και αρκετά κορμιά έμειναν στην Πλατεία Νερού…

• To τεράστιο πράσινο σήμα, αφιερωμένο στον Jeff Hanneman. Rest in Peace…

• H επικοινωνία του Σάκη από τους Rotting Christ με το κοινό.

• Το stage diving του Erlend Hjelvik των Kvelertak.

++

• H οργάνωση, όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο του κειμένου. Είσοδος με καλή ροή, εξυπηρέτηση από πολλά σημεία πώλησης των απαραίτητων «εφοδίων», αρκετές τουαλέτες, όλα πήγαν μια χαρά.

• H τήρηση του ωραρίου. Όλα τα γκρουπ βγήκαν στην ώρα τους (με μικρή καθυστέρηση οι Slayer), κάτι σημαντικό ειδικότερα σε συνθήκες ζέστης.

__

• Ο κακός ήχος, κυρίως σε Kvelertak και Napalm Death, απόρροια και του αέρα στην περιοχή.

• Η προσέλευση του κόσμου. Ικανοποιητικός αριθμός μεν, αναμενόταν αρκετά περισσότερος δε.

• Η μικρότερης διάρκειας εμφάνιση των Slayer από το προγραμματισμένο, ενδεχομένως και για λόγους συγκοινωνίας.


  • Event: HEAVY BY THE SEA FESTIVAL
    SLAYER / DOWN / ROTTING CHRIST / NAPALM DEATH / KVELERTAK
  • Date: Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013
  • City: Αθήνα
  • Venue: Πλατεία Νερού
  • Photos / Videos by: Γιάννης Νέγρης
  • More Photos: I-jukebox at Facebook


Gallery

KvelertakKvelertakKvelertakKvelertakKvelertakKvelertakNapalm DeathNapalm DeathNapalm DeathNapalm DeathRotting ChristRotting ChristRotting ChristRotting ChristDownDownDownDownDownDownSlayerSlayerSlayerSlayerSlayer w. Phil AnselmoSlayer w. Phil Anselmo

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter