09Αυγούστου2022

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 15:47 Γράφτηκε από: 

Ανταπόκριση: PANX ROMANA w/ Coyote’s Arrow, Κοινοί Θνητοί @ Τεχνόπολη

Μια (ακόμη) σημαδιακή ημέρα για την ελληνική (σκατο)πραγμαγικότητα, όπου ο παιδοβιαστής Λιγνάδης αποφυλακιζόταν ακολουθώντας τον δρόμο του Φιλιππίδη, του Χορταριά και του Κορκονέα, τη στιγμή που ο αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης διένυε την 53η ημέρα απεργίας πείνας, ζητώντας αυτό που δικαιούται, την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με τους νόμους-λάστιχο της αστικής δικαιοσύνης. Και μια βραδιά, όπου χιλιάδες φωνές “το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά” και “Γιάννη γερά, ως τη λευτεριά”, έφταναν για να σκεπάσουν τα πάντα. Σε τούτη τη βραδιά, η Αθήνα είχε ραντεβού με την ιστορία.

Οι ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ανέλαβαν να ανοίξουν τη σπουδαία επετειακή συναυλία, με τον καταγγελτικό κοινωνικοπολιτικό τους στίχο και με το rap metal ύφος τους που ενσωματώνει και παραδοσιακά στοιχεία. Σε τραγούδια όπως τα “Τι Περιμένουμε;”, “Όμως” και “Του Κόσμου οι Λαοί”, το γκρουπ από την Εύβοια φάνηκε ότι είχε το δικό του κοινό στην Τεχνόπολη, ενώ ένα kudos αξίζει στον κιθαρίστα τους για το μπλουζάκι των Σκοτσέζων πειρατών Alestorm, που από ό,τι διάβασα τα ’σπασαν τις προάλλες στην πρώτη τους επίσκεψη τους στην Αθήνα.

Από την άλλη, δεν γινόταν να λείψουν οι “παλιές καραβάνες” των COYOTE’S ARROW και οι απόγονοί τους από τη συγκεκριμένη γιορτή, ενώ για δύο πράγματα μπορείς να είσαι σίγουρος όταν πρόκειται να τους δεις επί σκηνής. Για το ινδιάνικο βάψιμό τους και για τις συντροφικές αγκαλιές πριν να ξεκινήσει η συναυλία τους.

Προφανώς, βέβαια, και για το εκρηκτικό set τους, με τραγούδια όπως τα “Testify”, “Living in My Brain” και “Coyote’s Arrow”. “Πολλά καθίκια ζουν ανάμεσά μας”, πάντως και έχει απόλυτο δίκιο ο Σταύρος.

Σε αυτό το σημείο, πες μου αν έχεις συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητα των PANX ROMANA στη γέννηση και εξέλιξη όχι μόνο της punk rock σκηνής στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα της “σκηνής”. Panx Romana, est. 1982. Ύψωσαν τη φωνή τους και μίλησαν για την καταστολή, τον φασισμό, τον μιλιταρισμό, την αντίρρηση συνείδησης, σε καιρούς δύσκολους και συντηρητικούς. Άνοιξαν τον δρόμο για τα πάντα και για τους πάντες.

Γι’ αυτό και η επετειακή βραδιά στην Τεχνόπολη για τα 40 τους χρόνια, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια συναυλία. Ήταν μια μάζωξη ονείρων, πείσματος, θέλησης και συντροφικότητας, ήταν η ανάμνηση του τότε και η δύναμη για το σήμερα, όπου η πόρτα της ακροδεξιάς συνεχίζει να είναι ανοιχτή, όπως και της παραπλάνησης από τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης, της ανισότητας από το δικαστικό σύστημα, της τρομοκράτησης από τα σώματα ασφαλείας.

“Με λένε Φρανκ, με λένε Γούντι, με λένε Χρήστο, με λένε Δημήτρη και είμαστε από παντού”. Ο Frank των Panx Romana φρόντισε να αναφερθεί σε όλα τα σημαντικά ζητήματα των ημερών και όλες τις ανεξίτηλες αναμνήσεις του.

Μας ενημέρωσε ότι τη συναυλία παρακολουθούσαν ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα μετά από πρόσκληση του γκρουπ, μίλησε για τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη και για τα δύο χρόνια από την κρατική δολοφονία του Βασίλη Μάγγου, άπλωσε το χέρι στον Alex K. των Last Drive λέγοντας “αυτός εδώ ο αδελφός με βρήκε πεινασμένο και άστεγο στις αρχές των 80s στο Λονδίνο και με έφερε στην Ελλάδα”, αφιέρωσε το “Rock ’n’ Roll Βοήθειες” στον αδερφό του Νίκο, που έφυγε από τη ζωή υπηρετώντας στον στρατό, και στη μητέρα του Βάσω, “την κυρία Μάγδα εκείνης της εποχής”, αγκάλιασε με τα λόγια του την Εύα Κολόμβου με την οποία διοργάνωσαν μαζί αυτή την ιστορική σύναξη, την Εύα των Nonmandol και του An Club, των Coyote’s Arrow και του respect από όλη τη “σκηνή” για το πρόσωπό της.

Οι Panx Romana των Αντισωμάτων και του Immigraniada Festival, των Κοινωνικών Ιατρείων και του 18 Άνω. Οι Panx Romana που κάλεσαν στη σκηνή τον Βέβηλο για να ερμηνεύσουν παρέα το “Νεκρόπολις”, πριν από το οποίο διαβάστηκε ένας γεμάτος μηνύματα χαιρετισμός από την εξαιρετική επιστήμονα και άνθρωπο Κατερίνα Μάτσα, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να βρίσκεται εκεί.

Οι Panx Romana που φώναξαν τον Novel 729 για το “Μαύρη Ανεμώνα” και ο ίδιος δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνηση και τον σεβασμό του, οι Panx Romana που είπαν παρέα με τον Μπάμπη τον Planet of Zeus το “Σκουπιδότοποι Ονείρων” και μαζί με τον Βαλάντη των Στίχοιμα και με την Εύα το “Χιονάνθρωποι”, οι Panx Romana που έδωσαν το μικρόφωνο στον Μητσοφού των Κοινών Θνητών για το “Πάρτυ Κωφαλάλων”.

Οι Panx Romana, που μοιράστηκαν τη σκηνή με τον Άλεξ και τον Σταύρο για να τραγουδήσουν με όση δύναμη μπορούσαν το “Καταστολή στο Περιθώριο” και το “Execute”, προκαλώντας ανατριχίλα και οργή μαζί.

Όλη η underground Αθήνα, όλη η ροκ και η χιπ χοπ Αθήνα, σε μερικά λεπτά ιστορίας. Ο Frank, o Woody, ο Julio και ο Δημήτρης να αφήνουν χώρο σε όσους και όσες ακολούθησαν τον δρόμο που οι ίδιοι άνοιξαν, και οι προσκεκλημένοι αδελφοί και αδελφές τους να ανταποδίδουν.

Κατά τα άλλα, ξέρεις τώρα, Panx Romana είναι αυτοί, οπότε “Ράδιο Κατάληψη”, “Σπάσε τη Γραμμή”, “Birdy”, “3 Ακόρντα Φτάνουν” για τους “Ραμόνες”, “Κράτος Κλειστόν”, “Έλληνες”, “Παιδιά στα Όπλα”, “Διακοπές στο Χακί” και βέβαια, εις διπλούν “Συναγερμός”, μία φορά στις πρώτες στιγμές του live και μία ως αυλαία. Στις 13 Ιούλη στο κέντρο της Αθήνας γράφτηκε ιστορία.

Setlist: Παραμάνα / Ράδιο Κατάληψη / Σπάσε τη Γραμμή / Συναγερμός / Birdy / Χιονάνθρωποι / Νέρωνες στην Εξουσία / 3 Ακόρντα Φτάνουν / Καταστολή στο Περιθώριο / Execute / Το Τραγούδι του Ποταμού / Στο Λυκαυγές Ενός Νέου Συστήματος / Μαύρη Ανεμώνα / Κράτος Κλειστόν / Έλληνες / Νεκρόπολις / 40 Χρόνια Panx / Το Γράμμα / Μηχανικό Μωρό / Σκουπιδότοποι Ονείρων / Παιδιά στα Όπλα / Rock ’n’ Roll Βοήθειες / Πάρτυ Κωφαλάλων / Παρακράτος της Σιωπής / Διακοπές στο Χακί / Συναγερμός.

* Φωτογραφίες: Γιάννης Νέγρης


Gallery

Κοινοί ΘνητοίΚοινοί ΘνητοίΚοινοί ΘνητοίΚοινοί ΘνητοίΚοινοί ΘνητοίΚοινοί ΘνητοίCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowCoyote’s ArrowPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx RomanaPanx Romana

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter