20Ιανουαρίου2020

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 12:47 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη THE DEVIL’S TRADE: “Οι ορθές ερωτήσεις με οδήγησαν να βρω την ελευθερία και τη γαλήνη”

Ο καθρέφτης μπορεί συχνά να μην αντανακλά το σώμα, αλλά την ψυχή, και αυτό συμβαίνει με τους μουσικούς που μας δίνουν τη χαρά να δούμε το “άλλο” τους πρόσωπο, βγαλμένο από ενδόμυχες καταστάσεις που αποτυπώνονται σε τραγούδια.

Γέννημα προσωπικής πάλης και βιωμάτων, λοιπόν, ο DEVIL’S TRADE είναι το “άλλο” πρόσωπο του Dávid Makó, τον οποίο βρίσκουμε να περιοδεύει στο πλευρό των Crippled Black Phoenix, περνώντας λίαν συντόμως και από την Ελλάδα.

- Γεια σου Dávid, σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Εκτός από τον βαρύ ήχο των Stereochrist και των Haw, εδώ και λίγα χρόνια σε συναντούμε στο folk project υπό την επωνυμία The Devil’s Trade, οπότε η εύλογη ερώτηση αφορά το πώς προέκυψε αυτή η “διακλάδωση” στην πορεία σου. Μιας που ο συγκεκριμένος ήχος περιλαμβάνει συχνά προσωπικά βιώματα, η απάντηση θα μπορούσε να είναι οι γραμμές που διαβάζουμε στο βιογραφικό σου; “Ο Devil’s Trade είναι ένας άνθρωπος αλυσοδεμένος στο φορτίο του, το οποίο κουβαλάει περπατώντας και αφήνοντας πίσω του ίχνη, έτσι ώστε να τον καθοδηγούν για το ποιες διαδρομές να ακολουθήσει ξανά και ποιες όχι”;

“Η διαδικασία δημιουργίας ενός τραγουδιού, ή καλύτερα να πω μουσικής, είναι κάτι που το αισθάνομαι να έρχεται από μέσα μου. Σαν να ακούω τεράστιους ηχητικούς τοίχους ενός doom συγκροτήματος. Τον καιρό, όμως, αυτής της ‘διακλάδωσης’, τα τραγούδια μου ήταν περισσότερο προσωπικά και εύθραυστα, οπότε δεν ταίριαζαν με τα γκρουπ στα οποία συμμετέχω. Όχι μόνο ηχητικά δεν ταίριαζαν, αλλά και λυρικά, καθώς οι στίχοι ήταν εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που γράφω για τους Stereochrist ή τους Haw. Ως εκ τούτου, λοιπόν, έπρεπε να ανακαλύψω έναν καινούριο κόσμο.

Παράλληλα, σε αντίθεση με το ότι η καθημερινότητα σε αυτά τα συγκροτήματα υπήρξε ανέκαθεν συλλογική με τα φιλαράκια μου, ο Devil’s Trade είναι ένα πλάσμα εγωιστικό. Όπως ένα ημερολόγιο μπορεί να παραμορφώσει την αλήθεια, όσο το μυαλό προσπαθεί να ενστερνιστεί, να απορροφήσει, αν θέλεις, τις λέξεις. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η απορρόφηση, εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Ούτως ή άλλως, μιλάμε για 20 χρόνια στα οποία γράφω μουσική, όπου οτιδήποτε μέσα μου και γύρω μου έχει αλλάξει τόσο πολύ”.

- Ακούγοντας, πάντως, το όνομα “The Devil’s Trade”, μου έρχεται στο μυαλό να σε ρωτήσω… με τι αντάλλαγμα θα πουλούσες στην ψυχή σου στον διάβολο!

“Το έχω κάνει ήδη. Και έγινε με αντάλλαγμα τις ορθές ερωτήσεις, οι οποίες με οδήγησαν να ψάξω βαθιά και να βρω μέσα μου την ελευθερία και τη γαλήνη. Αυτό το ταξίδι που με έφερε ως εδώ και αυτό που εξακολουθεί να με καθοδηγεί, είναι ο Devil’s Trade”.

- Περνώντας στα δισκογραφικά, το νέο σου άλμπουμ “What Happened to the Little Blind Crow” είναι γεγονός και κυκλοφορεί από την Golden Antenna Records. Πώς κύλησε η περίοδος δημιουργίας και ηχογράφησης;

“Δεν έχω δουλέψει ποτέ τόσο συγκεντρωμένα και συνειδητά όπως τώρα. Πάντοτε θεωρούσα πως το δημιουργικό κομμάτι υπερέβαινε το σώμα μου, οπότε δεν μπορούσα απλά να πατήσω το on ή το off, όμως, ούτως ή άλλως, θεωρώ πως αυτό ισχύει για οποιονδήποτε άνθρωπο δημιουργεί, όχι απλά για την ευχαρίστηση ή το χρήμα, αλλά για να διατηρεί την προσωπική του σύνεση.

Αυτή τη φορά, βέβαια, με τη δισκογραφική και τις προθεσμίες, όφειλα να έρθω άμεσα – ή τουλάχιστον να προσπαθήσω - στην απαιτούμενη νοητική και ψυχική κατάσταση, και να παραμείνω μέσα σε αυτή όσο περισσότερο γινόταν. Έμοιαζε σαν βασανιστήριο, όμως τελικά το άξιζε και εκτός αυτού, συνεχίζω ακόμα και τώρα να γράφω μουσική, παρότι το άλμπουμ ολοκληρώθηκε”.

- Όσον αφορά τις προηγούμενες δουλειές σου, το “Those Miles We Walked Alone” LP και το “Those Songs We Sang Together” ΕP, συνδέονται θεματικά, συναισθηματικά ή  με οποιονδήποτε άλλο τρόπο;

“Θα έλεγα πως το ‘Those Miles…’ αφορούσε τα πρώτα δέκα χρόνια του προσωπικού μου και μεθοδικού πειράματος, να βρω τη φωνή και το μονοπάτι μου, ενώ το ‘Those Songs…’ είχε να κάνει με τους τελευταίους μήνες αυτής της διαδικασίας. Με τη σειρά του, το ‘Happy Music Is Shit’ που ακολούθησε, αποτελώντας ένα live EP σε περιορισμένα αντίτυπα, ουσιαστικά ήταν το τελευταίο κεφάλαιο που χρειαζόμουν, προκειμένου να είμαι έτοιμος να γράψω τον νέο δίσκο.

Πάντοτε βρίσκω το concept του άλμπουμ όταν ολοκληρώνω τα προηγούμενα. Έχει γίνει τόσες φορές, που πραγματικά δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς προκύπτουν τα επόμενα τραγούδια. Μπορεί αργότερα, ακόμα και χρόνια μετά, να συμβεί κάτι και ξαφνικά, από ένα μονόχρωμο καλειδοσκόπιο, να εμφανιστεί μια εικόνα”.

- Έχεις την ευκαιρία (και εμείς τη χαρά, ως κοινό) να παρουσιάζεις τα νέα σου τραγούδια στη μίνι περιοδεία με τους Crippled Black Phoenix. Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σου; Θα είναι σόλο ή με κάποιους μουσικούς ακόμη;

“Θα είμαι μόνος στη σκηνή, μαζί με τις τελετουργίες μου και την ενέργεια την οποία θα απελευθερώσουν, προκειμένου να φτάσουμε στον εσωτερικό κόσμο τον οποίο έχω χτίσει. Είμαι σίγουρος πως θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτόν παρέα”.

* O Devil’s Trade εμφανίζεται με τους Crippled Black Phoenix την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στο Eightball Live Stage (15€, 18€ & 20€ / The Nephilim Store, Lotus Records, Velona Records, Stereodisc, Rover Bar, Eventbrite.com) και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στο Temple (18€, 20€ & 23€ / Metal Era, Rhythm Records, Le Disque Noir Records Shop, Syd Records, 11876, Reload Stores, Media Markt, Seven Spots, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος, Viva Spot Τεχνόπολης, Viva.gr).E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter