27Ιανουαρίου2021

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 11:53 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη MΕΝΕΛΑΟΣ ΠΡΟΚΟΣ (Mount Olymprov): “Κάθε έργο γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά”

Είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνεις στοιχεία για μια μορφή τέχνης από έναν άμεσο εκφραστή της.

Αυτό συνέβη και με τον ΜΕΝΕΛΑΟ ΠΡΟΚΟ, ο οποίος μίλησε στο i-JUKEBOX.gr για το Improv Comedy Theater, λίγο πριν από τη διεξαγωγή του 1ου διεθνούς φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου MOUNT OLYMPROV.

- Μενέλαε, καταρχάς τι είναι ακριβώς το Improv Comedy Theater;

“Το Improv Comedy Theater δεν είναι σαν το συνηθισμένο θέατρο, δεν είναι σαν το stand-up comedy, δεν είναι σαν τίποτα που πιθανώς να έχετε δει! Είναι μια νεοφερμένη μορφή θεατρικής τέχνης στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται στη δημιουργικότητα, τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των ηθοποιών. Όταν ανεβαίνει ο θίασος επί σκηνής, δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για το έργο που θα παίξει. Δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες και συνθήκες, δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας. Κάθε έργο είναι μοναδικό, διότι γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά, μπροστά στα μάτια των θεατών”.

- Τι περιλαμβάνει το φεστιβάλ Mount Olymprov; Θα υπάρχει και δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής από το κοινό;

“Της παναγιάς τα μάτια! Του πουλιού το γάλα! Αυτά που δεν έφτανε η αλεπού! Επίσης σεμινάρια, παραστάσεις, διαδραστικές δραστηριότητες… Σε αυτές τις 5 μέρες του φεστιβάλ (4, αν εξαιρέσεις τις 7 του μήνα που γίνεται μόνο το opening party) έχουμε 16 σεμινάρια, 16 θιάσους να κάνουν παραστάσεις, photobooths, δραστηριότητες για τους καλεσμένους μας από το εξωτερικό, πάρτυ κάθε – μα κάθε - βράδυ και ένα μάτσο άλλα τα οποία δεν έχουμε καν φανταστεί ακόμα. Αυτοσχεδιαστές είμαστε, εξάλλου.

Το κοινό μπορεί να έρθει στο χώρο του The Hub Events, τις 4 βραδιές παραστάσεων, από τις 19:30 για να παίξει με τις διαδραστικές μας δραστηριότητες, να ενημερωθεί για την ιστορία του Improv στην Ελλάδα και παγκοσμίως, και να δει Improv Comedy Theater παραστάσεις που θα μείνουν στην ιστορία!

Τα σεμινάρια, σε γενικές γραμμές, απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ήδη παρακολουθήσει μια κάποια εκπαίδευση Improv Comedy Theater. Το διαχωρίζω με αυτό τον τρόπο διότι ένας ηθοποιός που έχει τελειώσει μια δραματική σχολή, δεν γνωρίζει τί εστί Improv Theater. Αυτή η τέχνη βασίζεται σε πολύ διαφορετικές αρχές, και γι’ αυτό έχει και πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Από κει και πέρα, υπάρχουν και συγκεκριμένα σεμινάρια τα οποία θα μπορούσε να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως προηγούμενης τριβής με το είδος. Η θεία μου ενδιαφέρθηκε, αλλά είχε μανικιούρ εκείνη τη μέρα. Και φυσικά, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι σε όλα μας τα πάρτυ!”

- Είναι η πρώτη φορά που το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Αποτέλεσε μια προσπάθεια χρόνων για σένα και για την ομάδα σου;

“Είναι σίγουρα μια επιθυμία πολλών χρόνων. Η ενεργή προσπάθεια θα έλεγα ότι έχει διαρκέσει 12 μήνες. Ήταν Μάιος του 2015 όταν πήραμε την απόφαση να το κάνουμε όλο αυτό. Βρισκόμασταν σε ένα φεστιβάλ Improv στη Φινλανδία, όπου και ανέφερα στον διοργανωτή ότι κι εμείς θα κάνουμε το πρώτο μας φεστιβάλ ένα χρόνο αργότερα. Αν θυμάμαι καλά, πρώτα το ανακοίνωσα σε αυτόν, και μετά στον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου. Πήγαμε ήπιαμε, ξεπεράσαμε το πρώτο άγχος και αμέσως μπήκαμε σε mode διοργανωτών φεστιβάλ (κάτι το οποίο δεν είχε κάνει ποτέ κανείς μας ούτε στο απειροελάχιστο)”.

- Θα ήθελες να πεις δυο λόγια και για τα υπόλοιπα παιδιά που αποτελούν την ImproVIBE και μερικά στοιχεία για το ιστορικό της;

“Η ImproVIBE ιδρύθηκε το 2012. Μόλις είχα γυρίσει Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια ζωής σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, και έψαξα να δω τί υπάρχει από Improv, μιας και ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι. Βρήκα μόνο ένα θίασο που είχε κάνει κάποιες λίγες παραστάσεις, και από εκπαίδευση δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Αφού δεν υπήρχε κανένας να παίξει Improv μαζί μου, αποφάσισα να τους διδάξω. Και κάπως έτσι, αυτή η πρώτη επιθυμία εξελίχθηκε σε ολόκληρη σχολή.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν περάσει χιλιάδες μαθητές από τα μαθήματά μας, πολύς κόσμος γνωρίζει το Improv σαν μορφή τέχνης, υπάρχουν 3 εβδομαδιαίες παραστάσεις όλη τη χρονιά στην Αθήνα μόνο, και παίζουν σε θέατρα και bar theater 6 θίασοι που έχουν βγει από την ImproVIBE.

Δεν είναι και τόσο εύκολο να μιλήσω για τα υπόλοιπα πρόσωπα πίσω από την ImproVIBE. Κυρίως διότι ναι, έχουμε τη Βασιλική που διδάσκει τα μισά σεμινάρια, τον Παναγιώτη που μπαίνει κι αυτός σιγά σιγά στη διδασκαλία και παρουσιάζει το εβδομαδιαίο Athens Improv Jam, την Άννα που είναι εκπληκτική σε σεμινάρια για παιδιά, ή τον έτερο Παναγιώτη και τον Κώστα που στήνουν και δικές τους βραδιές Improv Theater. Αλλά η ImproVIBE είναι αυτό που είναι λόγω της κοινότητας πίσω της.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής της, δίναμε τεράστια βάση στο χτίσιμο μιας κοινότητας αυτοσχεδιαστών, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που μέσα από αυτή την ασχολία τους έχουν κάτι κοινό. Τους δένει ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και συνεργασίας με τους γύρω τους. Είναι όλοι άνθρωποι που έχουν λατρέψει το Improv και πιστεύουν πάρα πολύ σε αυτό. Χωρίς όλους αυτούς, τη συνεχή τους στήριξη και τις φιλίες που έχουν δημιουργηθεί μέσα από τις αυτοσχεδιαστικές τους εμπειρίες, δεν πιστεύω ότι θα συνέχιζε να υπάρχει η ImproVIBE.

Οπότε, ναι. Τα υπόλοιπα παιδιά που αποτελούν την ImproVIBE είναι κάθε ένας από όλους όσους έχουν περάσει το κατώφλι της πόρτας μας”.

- Ως ηθοποιός και ως εκπαιδευτής Improv Theater, έχεις ταξιδέψει σε αρκετές χώρες. Πού αγκαλιάστηκε και “ταίριαξε” περισσότερο το συγκεκριμένο θέατρο;

“Χμ. Στην Αμερική και τον Καναδά έχει, προφανώς, αγκαλιαστεί πολύ περισσότερο διότι από εκεί ξεκίνησε. Ο κόσμος το γνωρίζει και πλέον το αυτοσχεδιαστικό θέατρο είναι στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε δραματικές σχολές, σε εταιρικές εκπαιδεύσεις, κλπ. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι ταιριάζει κάπου περισσότερο από αλλού.

Η μόνη διαφορά είναι ότι η τοπικές κουλτούρες το διαμορφώνουν με τον δικό τους τρόπο. Το Improv Theater αποκτά διαφορετικό ύφος σε κάθε χώρα, και έχει διαφορετικές επιρροές, κάτι το οποίο το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό, ειδικά όταν ταξιδεύεις για να γνωρίσεις αυτές τις εκφάνσεις του.

Τέλος πάντων, θα μπορούσα να μιλάω για το πόσο με συναρπάζει το Improv για ατελείωτες ώρες. Αντί να διαβάζετε κείμενά μου περί αυτού, ελάτε στο Mount Olymprov να το απολαύσετε από μόνοι σας!”

* Το 1ο διεθνές φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Mount Olymprov πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου στο Hub Events (10€ κανονικό, 8€ μειωμένο).E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter