12Νοεμβρίου2019

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 12:14 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη WISDOM: “Πίσω από κάθε κουπλέ κρύβεται μία σημαντική ιστορία”

Βρεθήκαμε με τον WISDOM για μια… φωτοσύνθεση δίπλα στη θάλασσα. Ένα μέρος απίστευτα ταιριαστό στο φως που βγάζει αυτό το παιδί, είτε τον ακούς να σου μιλάει, είτε ακούς τα κομμάτια του, είτε σκέφτεσαι το μέλλον του σε αυτή τη μουσική.

Ένας χαλασμένος αναπτήρας διέκοψε τη συζήτηση πολλές φορές, αλλά δεν πτοηθήκαμε. Ο Βασίλης, άλλωστε, είχε να πει μια ιστορία για κάθε πράγμα που τον ρωτούσα… Κάποιες τις κράτησα για μένα, κάποιες θα τις βρείτε στα κουπλέ του και κάποιες θα τις διαβάσετε εδώ. Γνωρίστε τον, λοιπόν, κι εσείς κι ελάτε το Σάββατο 23 Απριλίου στο Six D.O.G.S. για ένα live γεμάτο εκπλήξεις.

- Πώς ξεκίνησες ν’ ακούς και ν’ ασχολείσαι με τη μουσική;

“Τα πρώτα μου hip hop ακούσματα ήταν στο δημοτικό, κυρίως Ημισκούμπρια και Eminem. Είχα πάει και στο live του 50Cent στο Καραϊσκάκη, όταν πήγαινα πρώτη γυμνασίου. Λίγο πιο μετά ξεκίνησα να ακούω Ψυχόδραμα 07, FFC, Βόρεια Αστέρια και Ladose κι άρχισε να με ενδιαφέρει και πιο στιχουργικά το θέμα. Καθαρά «για πλάκα» ξεκίνησα να γράφω και είδα ότι μου κάνει πολύ καλό, με την έννοια της εκτόνωσης και της απελευθέρωσης συναισθημάτων και σκέψεων. Έγραφα και ήταν σα να λυνόταν το πρόβλημα”.

- Τα κομμάτια πώς βγήκαν προς τα έξω;

“Ήθελα να βγάλω ένα δίσκο γιατί είχαμε με ένα φίλο ένα συγκρότημα στο λύκειο. Στο σχολείο κάναμε κάθε χρόνο ένα μουσικό φεστιβάλ. Όταν ήμουν τρίτη λυκείου, ως πρόεδρος του δεκαπενταμελούς ανέλαβα το φεστιβάλ και βάλαμε ραπ. Έτσι, έπαιξα κι εγώ με αυτό το φίλο μου και στο πρώτο μου live είχα 400 άτομα! Εκεί έπαιξαν και οι Show Respect κι έτσι γνώρισα τον Dj Micro. Τελειώνοντας το σχολείο μπήκα στο συγκρότημα, βγάλαμε ένα δίσκο και κάναμε αρκετά live με μεγάλη βοήθεια κυρίως από τον Tiny Jackal και τον Killah P. Έγινε ο κύκλος με τη μπάντα και μετά το 2012 ο καθένας ακολούθησε την πορεία του”.

- Μόνος ή σε συγκρότημα και γιατί;

“Μόνος μου γιατί αφήνω ελεύθερο τον εαυτό μου. Στο συγκρότημα, δεν είναι ότι κάποιος σε περιορίζει απλά πρέπει να παίξεις κάποιο «ρόλο». Όταν είσαι μόνος σου απλά αφήνεσαι. Όταν ξεκίνησα να γράφω μόνος μου, είδα πως έγραφα για πράγματα που ήταν μαζεμένα μέσα μου χρόνια και δεν το είχα καταλάβει”.

- Η Bashment Records κι ο «Στόχος» πώς ήρθαν στη ζωή σου;

“Από το 2011, ο Dj Micro ξεκινάει να παίζει με τον Ταφ Λάθος κι έτσι γνωρίζομαι κι εγώ κι υπάρχει μια επαφή. Το καλοκαίρι του 2012 είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα. Ένα απόγευμα, πήγαμε βόλτα με τον Ταφ και το Micro, καταλήξαμε σε μια παραλία και μιλούσαμε για όλα όσα με απασχολούσαν. Τελειώνοντας τη συζήτηση, είπα στον Πάνο ότι είχα γράψει 2 κουπλέ, του τα είπα κι όταν τελείωσα μου είπε «γι’ αυτά τα δύο θα σου κάνω beat εγώ».

Αρχικά, ήθελα να γίνει σύντομα και μου είπε να το ξεχάσω. «Αυτά τα κομμάτια δεν είναι για να βγουν μόνα τους. Έχεις στο τετράδιό σου δύο διαμάντια. Μην τα βγάλεις έτσι. Θα τα κάνουμε δίσκο». Κι εκεί που όλα είναι χάλια, ξαφνικά αλλάζει το σκηνικό. Γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντικό το hip hop για μένα. Όχι τόσο γιατί τώρα ετοιμάζω το live κι έχω βγάλει το δίσκο. Αλλά γιατί τότε, αν δεν έγραφα χωρίς να σκέφτομαι δε θα είχα αποσυμπιέσει ποτέ το βάρος που είχα μέσα μου. Αυτό δεν ξέρω πόσοι από αυτούς που γράφουν ραπ νιώθουν αυτή την εσωτερικότητα.

Για να μη στα πολυλογώ, όμως, μπήκα στούντιο τέλη 2012 με αρχές 2013 κι έτσι βγήκε ο «Στόχος». Το δουλέψαμε σιγά σιγά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που θέλαμε. Μέχρι τότε, υπήρχε το Bashment μόνο σα στούντιο και κάποια παιδιά γράφαμε εκεί. Ο Πάνος είχε ξεχωρίσει μερικούς κι είχε το όραμα να φτιάξει μια ομάδα που θα εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος. Σιγά σιγά αυτό πήρε τη μορφή του label που λέγεται Bashment Records. Το όνομα το βρήκε ο Αλλοπρόσαλλος, ο αδερφός του Πάνου, κι είναι μια μίξη 3 λέξεων. Basement που είναι το υπόγειο, το bash που σημαίνει έκρηξη και το ment από το mentality.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όλο αυτό έχει μια οικογενειακή ατμόσφαιρα. Νιώθουμε όλοι καλά μεταξύ μας. Περιμένω από δω και πέρα να κάνουμε μερικά Bashment lives”.

- Γιατί κάνεις τώρα την παρουσίαση του «Στόχου», ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του;

“Γενικά, είμαι αρκετά συγκρατημένος κι επιφυλακτικός. Θέλω να κάνω σταθερά βήματα. Είπα «γεια σας» ως Wisdom πριν ένα χρόνο, έχοντας παίξει κάποια live το 2014 με τον Ταφ στην επαρχία και τον Iratus. Δεν περίμενε κάποιος το δίσκο μου. Ωστόσο, έχω δει απίστευτα καλή ανταπόκριση και απήχηση σ’ αυτή μου την προσπάθεια.

Έτσι, και μετά τα δύο μεγάλα live πάλι με Ταφ και Iratus, ο κόσμος ξεκίνησε να με ρωτάει πότε θα κάνω ένα δικό μου. Αν έκανα, όπως συνηθίζεται, ένα μήνα μετά την κυκλοφορία, δε θα ήταν το ίδιο. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να γίνει. Παρουσίαση το λέω, επειδή δεν έχει γίνει παρουσίαση. Θα είναι, όμως, πολύ περισσότερα από αυτό”.

- Το Wisdom πώς προέκυψε;

“Όταν ήμουν 14-15 κάναμε με κάτι φίλους graffiti και το Wisdom μου άρεσε τόσο ηχητικά, όσο κι αισθητικά, το πώς φαινόταν δηλαδή στον τοίχο. Τώρα πια Wisdom είναι ο Στόχος. Δεν είναι ότι είμαι σοφός, είναι ο στόχος που θέλω να φτάσω. Σοφία με την έννοια της διαρκούς αμφισβήτησης ακόμα και της ίδιας σου της ύπαρξης. Να ψάχνεσαι διαρκώς. Να μη μένεις στάσιμος”.

- Έχεις κάποιο άξονα στους στίχους σου;

“Κοίτα, δε γράφω «ιστορίες» τύπου «πήγα εκεί κι έγιναν αυτά», γιατί έτσι θα εκφράσω μόνο αυτούς που τα έχουν κάνει. Γράφω με άξονα το συναίσθημα που δημιουργείται από τις καταστάσεις της πραγματικότητας. Έτσι και «συναντιέμαι» με περισσότερο κόσμο και δεν «εκθέτω» τόσο πολύ τις προσωπικές μου στιγμές και τον εαυτό μου”.

- Φουλ έρωτας και λίγη «μαυρίλα». Από τι εμπνέεσαι;

Βγάζω αυτό που νιώθω στα κομμάτια. Εκτονώνομαι. Κατάλαβα ότι δεν είναι οι στίχοι που βγάζουν μαυρίλα, αλλά το φως που μπορείς να βρεις εκεί. Αισιοδοξία, άλλωστε, δεν είναι το «όλα είναι καλά», αλλά «δεν είναι όλα καλά, αλλά θα γίνουν». Περισσότερο μου βγαίνει να γράφω όταν δεν είναι όλα τέλεια κι όχι όταν είναι.

Όσο για τον έρωτα, είναι μια ένταση που μπορεί να εκφραστεί σε δημιουργία. Ειδικά όταν θες να πεις κάτι και δε μπορείς να το πεις στον άνθρωπο που θες, αλλά ταυτόχρονα θες να το απελευθερώσεις, εκεί το γράφεις”.

- Ο επόμενος δίσκος ετοιμάζεται;

“Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι. Για μεγάλο διάστημα δεν έγραφα. Ένιωθα ότι η δουλειά πνίγει τη μουσική και το αντίστροφο. Μόλις ηρέμησα, κατάλαβα ότι τελικά συμπληρώνει το ένα το άλλο. Τη στιγμή που θα νιώσω έτοιμος θα γράψω ξανά. Είχα δει μια συνέντευξη της Lauryn Hill από τους Fugees, που είναι δασκάλα μεγάλη, και λέει το εξής: «Ήμουν σε μια περίοδο, που η ζωή μου ήταν σπίτι-στούντιο, στούντιο-σπίτι. Η εμμονή να μένω στην κορυφή μου στερούσε την εμπειρία. Κι αφού δεν υπήρχε εμπειρία, δεν υπήρχε έμπνευση. Κι αφού δεν υπήρχε έμπνευση, δεν υπήρχε δημιουργία». 

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι όταν βρεθείς στην κορυφή δεν πρέπει να φοβηθείς την πτώση για να σηκωθείς ξανά. Δε θέλω να πέσω στην παγίδα του να γράψω κάτι απλά για να γεμίσω ένα δίσκο. Γι’ αυτό μου αρέσει και ο «Στόχος». Γιατί πίσω από κάθε κουπλέ κρύβεται τουλάχιστον μία σημαντική ιστορία. Γι’ αυτό και μέχρι στιγμής δεν έχω γράψει κάτι. Μόλις το ζήσω και το νιώσω, θα γράψω ξανά”.

- Θα ήθελες να φτάσεις στο σημείο να ζεις μόνο από τη μουσική;

“Η αλήθεια είναι ότι δε θα ήθελα να ζω μόνο από τη μουσική. Όχι μόνο επειδή είναι πολύ δύσκολο να ζήσει κάποιος από τη hip hop στην Ελλάδα, αλλά επειδή μου αρέσει κι αυτό που σπουδάζω, η επιχειρηματικότητα. Το να πάρεις δηλαδή μια ιδέα και να την κάνεις επιχείρηση είναι κάτι που θα ήθελα να ασχοληθώ. Θέλω όμως να κάνω μουσική μέχρι τη στιγμή που θα νιώθω ότι έχω πράγματα να πω, ακόμα κι αν ασχολούμαι και με άλλα πράγματα”.

* O Wisdom εμφανίζεται το Σάββατο 23 Απριλίου στο Six D.O.G.S (5€).


  • Photos by: Θοδωρής Χανιώτης / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved


E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read

  • Ανταπόκριση: WISDOM @ Six D.O.G.S

    Οικογενειακή υπόθεση το live του Wisdom στο Six D.O.G.S. Κι όταν λέμε οικογένεια, εννοούμε φυσικά την Bashment Records.

  • WISDOM live στο Six D.O.G.S

    O Wisdom παρουσιάζει το ντεμπούτο άλμπουμ του “Στόχος” το Σάββατο 23 Απριλίου στο Six D.O.G.S.


Newsletter