15Νοεμβρίου2019

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 10:21 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη DIRTY GRANNY TALES: “Πολλές οι κρυμμένες αλήθειες μέσα στα παραμύθια μας”

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό σχήμα που συνδυάζοντας μουσική, θέατρο, χορό, animation και κουκλοθέατρο, έχει καταπλήξει το κοινό στην Ευρώπη.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια, οι DIRTY GRANNY TALES είχαν πολλά να μας πουν. Τελικά, η βρώμικη γριά φαντάζεται τα γεγονότα, ή λέει αλήθειες; Ο Mouldbreath έχει τον λόγο…

- Καταρχάς, θα ήθελα να “συστηθούμε”. Ποι@ αποτελούν τους Dirty Granny Tales;

“Οι Dirty Granny Tales είναι ένα πολυσύνθετο σχήμα το οποίο αποτελείται από μουσικούς που έχουν και θεατρικό ρόλο, όπως επίσης και από δύο χορεύτριες οι οποίες είναι υπεύθυνες και για το κουκλοθεατρικό κομμάτι. Η σύνθεση της παράστασης «Τelion’s Garden» είναι η εξής: Mouldbreath – φωνή/κιθάρα/μαντολίνο, Worm Eaten Wagus – μπάσο/φλογέρα/φωνή, Slime Skin – τσέλο/φωνή, Heart Beat Zero – κρουστά/φωνή. Το χορευτικό κομμάτι έχουν αναλάβει οι Ruby Wilson και Giulia del Balzi”.

- Πώς είναι το κλίμα στις έως τώρα εμφανίσεις της περιοδείας σας και τι εισπράττετε από το κοινό; Μην ξεχνάμε ότι επιστρέψατε στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια.

“Μας είχε λείψει πολύ η Ελλάδα, τέσσερα χρόνια είναι πολλά, αλλά θέλαμε να επιστρέψουμε με μια καινούρια δουλειά στην οποία να έχουμε δώσει πολύ προσοχή. Μετά το «Didi’s Son» και το «Rejection», ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μας η καινούρια παράσταση. Μέχρι στιγμής, την έχουμε παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο, και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την αντίδραση του κοινού”.

- Διαβάζω ότι το “Telion’s Garden” είναι επηρεασμένο από τη μετανάστευση. Μεγάλο και βαρύ ζήτημα, πάνω από όλα ανθρωπιστικό, πολιτικό και κοινωνικό. Πώς το αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας και τι μηνύματα θέλετε να στείλετε μέσα από την παράστασή σας;

“Ήταν πολύ έντονο το συναίσθημα λίγο καιρό πριν μεταφέρουμε την έδρα μας στο Βερολίνο. Ήθελα να το εκμεταλλευτώ αυτό για να γράψω την καινούρια ιστορία της βρώμικης γριάς. Η μετανάστευση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή μας, κόσμος εγκαταλείπει τα σπίτια του, τους ανθρώπους που αγαπά, αναζητώντας την ελπίδα. Για μας, ήταν σκληρό το γεγονός πως έπρεπε να κτίσουμε τα πάντα από την αρχή σε ένα άγνωστο για μας τόπο. Με υπομονή και επιμονή πια, νιώθουμε δικαιωμένοι.

Δεν θα σου έλεγα πως όλα εδώ στο Βερολίνο κυλάνε τέλεια, πάντα θα μου λείπουν πολλά από τη χώρα μου, αλλά ποτέ δεν μπορείς να τα έχεις όλα, η γη της επαγγελίας είναι ένας μύθος. Σε μια πολύ οργανωμένη κοινωνία μπορεί το βιοτικό επίπεδο να είναι βελτιωμένο, αλλά αυτό συνοδεύεται και με ένα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον. Αυτό είναι και το μήνυμα της καινούριας μας παράστασης”.

- Ποια είναι, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα μιας καλλιτεχνικής “βάσης” στο εξωτερικό, εν προκειμένω στο Βερολίνο, και ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή τη “μετακόμιση”;

“Θα σου απαντήσω περιγράφοντας τα μειονεκτήματα, έχοντας σαν βάση την Ελλάδα. Είμαστε γεωγραφικά απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι πολύ δύσκολο να οργανώσεις μια περιοδεία. Στο Βερολίνο με ένα βαν πας παντού σε πέντε ώρες. Οπότε, μένεις Ελλάδα αν θέλεις να κάνεις καριέρα μόνο εντός συνόρων. Αυτό για να επιτευχθεί, πρέπει να το γυρίσεις στα «έντεχνα» ή στο ποπ σκυλάδικο. Αν κάνεις θεατρικό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι άλλος ένας που θα διασκευάσει αρχαίο δράμα, μπας και πάρεις καμιά επιχορήγηση. Δεν υποτιμάω το ελληνικό κοινό, παντού υπάρχει το mainstream, απλά αν περιοριστείς στην Ελλάδα, είναι λογικό να απευθύνεσαι σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων, αν κάνεις κάτι με δική του ταυτότητα.

Επίσης, στο Βερολίνο θα έρθουν στις παραστάσεις σου σημαντικοί άνθρωποι που θα σου ανοίξουν τις πόρτες για μια ενδιαφέρουσα συνεργασία. Άλλος ένας λόγος προσωπικά που με οδήγησε να πάρω μια τέτοια απόφαση το 2012, ήταν πως αυτό το παράλογο σκηνικό στην Ελλάδα, με είχε μετατρέψει σε τέρας, είχα αρχίσει να χάνω τον εαυτό μου και ήθελα να φύγω για να βρω μια ισορροπία στο μυαλό μου. Μετά τις συγκεντρώσεις του συντάγματος το 2011, ένιωσα μια απογοήτευση. Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες είμαστε ανάπηροι να λειτουργήσουμε σαν ομάδα, δεν μπορούμε να γίνουμε Ένα, και αυτό μας κάνει αδύναμους”.

 - Στη σκηνή του Θεάτρου Χώρα θα ανέβει ως “opening act” η Εριφύλη Δαφέρμου. Πώς νιώθεις που ξανασυναντιούνται οι δρόμοι σας;

“Πότε δεν αισθάνθηκα πως χώρισαν οι δρόμοι μας με την Εριφύλη, γιατί είναι ένα από τα βασικά δημιουργικά μέλη αυτής της ομάδας. Το γεγονός και μόνο ότι το ξεκινήσαμε μαζί, την κάνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Dirty Granny. Η συνεργασία μας σε αυτό το opening δεν διαφέρει και τόσο από το πώς συνηθίζαμε να το κάνουμε στο παρελθόν. Της έχω ετοιμάσει ένα πεντάλεπτο audio track, το οποίο βασίζεται σε ένα concept που είχα στο μυαλό μου. Με αυτό σαν βάση, η Εριφύλη έχει ετοιμάσει μια εντυπωσιακή χορογραφία”.  

- Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζονται σε πραγματικό χρόνο υπό το βλέμμα του κοινού, η μουσική, το θέατρο, ο χορός, το κουκλοθέατρο και το animation;

“Για να πραγματοποιηθεί αυτό, χρειάζεται μια προετοιμασία και μια οργάνωση η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και αφοσίωση. Αφού γίνει η σύνθεση της μουσικής, οι κατασκευές και τα animation, γίνονται πρόβες με τους μουσικούς, με τους χορευτές και μόλις αυτό φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μετά κάνουμε πολλές γενικές πρόβες όλοι μαζί, έτσι ώστε αυτά τα τρία στοιχεία να δέσουν μεταξύ τους.

Στις τελευταίες πρόβες μας καλούμε και κόσμο, έτσι ώστε να εκτεθούμε για να νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση πριν την πρεμιέρα της παράστασης. Μετά από τόση προετοιμασία, δεν υπάρχει δυσκολία, μόνο πάθος να βγούμε στη σκηνή”. 

- Ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο ή κριτική που έχεις ακούσει κατά τη διάρκεια των άκρως επιτυχημένων εμφανίσεών σας στο εξωτερικό;

“Έχω ακούσει πολλές φορές το σχόλιο «ό,τι καλύτερο έχω δει στη ζωή μου», αλλά αυτό που με κολακεύει περισσότερο, είναι όταν κάποιοι απορροφημένοι από αυτό που είδαν, θέλουν να συζητήσουν για το νόημα της παράστασης. Ο στόχος μας είναι να προβληματίσουμε και νομίζω πως το έχουμε καταφέρει”.  

- Πώς θα περιγράφατε τον “εαυτό” σας σε κάποι@ θεατ@ που δεν σας γνωρίζει;

“Αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματά μας. Δεν μπορούμε να βρούμε ένα τίτλο για αυτό που κάνουμε. Είναι δύσκολο να περιγράφει με δύο, τρεις, λέξεις, κάτι θα αφήσουμε απ’ έξω. Και είναι σημαντικό να βρεθεί αυτός ο τίτλος, ειδικά όταν κάνεις πρόταση σε εταιρείες ή φεστιβάλ. Εμείς περιγράφουμε την Dirty Granny ως ένα ακουστικό σχήμα που συμπεριλαμβάνει χορό, κουκλοθέατρο και animation, και με αυτά τα μέσα διηγείται σκοτεινά παραμύθια”. 

- Αναφέρετε ότι μαζί με τους Tiger Lillies και τους Residents, επιρροή σας αποτελεί και το black metal. Αγαπημένο συγκρότημα και αγαπημένος δίσκος;

“Οι επιρροές είναι πολλές από εντελώς αντίθετες πηγές, αλλά αυτό έχει λειτουργήσει υποσυνείδητα, για αυτό και δυσκολεύομαι να απαντήσω στο ερώτημα. Προσωπικά, ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα είναι οι Faith No More, δίσκος «King for a Day… Fool for a Lifetime»”.

- Ερώτηση τελευταία. Τα “βρώμικα” παραμύθια μπορούν να κρύβουν “καθαρές” αλήθειες;

“Οι ιστορίες της βρώμικης γριάς έχουν ένα έντονο αλληγορικό χαρακτήρα, οπότε είναι πολλές οι κρυμμένες αλήθειες μέσα στα παραμύθια μας”.

* Οι Dirty Granny Tales εμφανίζονται με το “Telion’s Garden” για επτά παραστάσεις (1-3, 7-10 Απριλίου) στο Θέατρο Χώρα (14€ & 17€, μειωμένο 13€ / Viva.gr, Θέατρο Χώρα, Public, Seven Spots, Ιanos, Reload Stores, Media Markt, τηλεφωνικά στο 11 876), ενώ στις 6 Απριλίου θα βρεθούν στην Πάτρα και το Θέατρο Πάνθεον.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter