25Σεπτεμβρίου2020

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 10:30 Γράφτηκε από: 

Το LAB FEST “απαντά” σε βασανιστικά ερωτήματα...

Όταν στις 19 Μαρτίου κατέβεις τα σκαλιά του ιστορικού An Club, θα το έχεις κάνει με δική σου ευθύνη και δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Μερικές μόνο λέξεις, φτάνουν για να καταλάβεις τη σοβαρότητα της κατάστασης. LAB FEST, THE LAST DRIVE, 1000MODS, WISH UPON A STAR, THE BIG NOSE ATTACK. Χωρίς αυτές και εκατομμύρια άλλες μπάντες, πώς θα ήταν, αλήθεια, ο κόσμος; Τα τέσσερα γκρουπ του φεστιβάλ, έχουν την απάντηση. Σ’ αυτό και σε άλλα “βασανιστικά” ερωτήματα…

- Στην αφίσα του φεστιβάλ, υπάρχει ένας χάρος. Πώς το(ν) αντιμετωπίζετε;

The Last Drive: “Όπως και ο καλλιτέχνης που έφτιαξε την αφίσα, με… χιούμορ. Μπορείς να κάνεις κι αλλιώς;”

1000mods: “Σκιαγραφεί απόλυτα το line-up της 19ης Μαρτίου. Εύστοχη αφίσα!”

Wish Upon a Star: “H αντιμετώπισή μας προς τη φιγούρα που κοσμεί την αφίσα του 3ου The Lab Fest δεν είναι καμία άλλη πέρα από αυτή μας έμαθαν να έχουμε οι Blue Oyster Cult, don’t fear the Reaper!”

The Big Nose Attack: “Είναι σίγουρα μια cult φιγούρα και φυσικά πολύ ροκ εν ρολ! Γενικά η ροκ μουσικη πάντα είχε την τάση να αγγίζει «απαγορευμένες» θεματολογίες, μια από αυτές είναι και ο θάνατος. Δεν φοβάμαι, παρόλα αυτά, να πεθάνω, φοβάμαι πιο πολύ να ζήσω με την απουσία κάποιου”.

- The Lab Records, Πάνος, Σταύρος, Εύα. Μερικές κουβέντες για τα παιδιά που με μεράκι επιμελούνται το fest;

The Last Drive: “Με τα συγκεκριμένα άτομα μας συνδέει αδελφική σχέση. Έχουμε περάσει ένα σωρό πράγματα μαζί και η φιλία μας έχει επικυρωθεί ξανά και ξανά∙ αν αρχίζαμε να μιλάμε γι’ αυτήν, δεν θα έφτανε όλη η συνέντευξη. Ας πούμε μόνο ότι είναι μεγάλη τύχη για τη σκηνή που τα συγκεκριμένα άτομα κάνουν όσα δημιουργικά πράγματα κάνουν, όμορφα και αβίαστα σαν προέκταση του εαυτού τους. Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τις μπάντες που έχουν στήσει πρόσφατα, τους Coyote’s Arrow και τους Narshish, αμφότερες εξαιρετικές”.

1000mods: “Έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια μέσω των κυκλοφοριών άλλα και των live το μεράκι τους, κάτι το οποίο βγαίνει και στα Lab Fest”.

Wish Upon a Star: “Η πρώτη μας επαφή με τα παιδιά ήταν μετά από μια συναυλία μας στο An πριν από 3 χρόνια περίπου. Μέχρι τότε ξέραμε μόνο την πορεία τους μέσα στη σκηνή, ως The Lab Records από τις κυκλοφορίες της και από τις μπάντες φυσικά, Deus Εx Machina, The Earthbound, αλλά και την Εύα ως promoter του An. Aπό όταν γνωριστήκαμε καλύτερα, όμως, καταλάβαμε πως είναι τρεις άνθρωποι που αγαπούν ακόμα αυτό που κάνουν(με), παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα και έχουν ακόμα το κέφι και την όρεξη να στηρίζουν μπάντες σαν και εμάς, αλλά και παλαιότερες και να στήνουν όμορφα και γιορτινά φεστιβάλ, όπως αυτό στις 19 του Μάρτη!”

The Big Nose Attack: “Είναι μια ομάδα… Βασικά, είναι μια οικογένεια τα παιδιά που επιμελούνται το φεστ. Πιστεύω έχουν αποδείξει με το πολύχρονο μεράκι τους πόσο αγαπάνε την ελληνική underground ροκ σκηνή. Οι ίδιοι με την εμπειρία τους και σαν μουσικοί αλλά και σαν διοργανωτές ετοίμασαν ένα φεστιβάλ που δεν χάνεται!”

- Το βινύλιο μυρίζει πάντα ωραία, έτσι;

The Last Drive: “Ε… ναι. Όπως και οι σελίδες ενός καινούργιου βιβλίου. Έτσι θα είναι πάντα για μας”.

1000mods: “Το βινύλιο είναι το μόνο που έχει καταφέρει να «μυρίζει», όσα χρόνια κι αν περάσουν, ωραία!”

Wish Upon a Star: “Έτσι ακριβώς είναι! Αλλά κυρίως ερεθίζει μια άλλη αίσθηση και αυτή είναι της ακοής. Η μουσική ακούγεται πιο αβίαστη και φυσική ίσως. Σε ένα δίσκο βινυλίου, και το αποτέλεσμα αναπνέει περισσότερο από τα κλειστά, ψυχρά και ψηφιακά «κουτάκια» του ΜP3 ή και του CD. Επίσης, όταν κρατάς ένα βινύλιο στα χέρια σου, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του, αισθάνεσαι πως κρατάς πραγματικά ένα μουσικό έργο, παρά μια μικρή πλαστική συσκευασία ή ψηφία στον σκληρό σου δίσκο. Περιμένουμε κι εμείς να αποκτήσουμε αυτή την αίσθηση για την καινούργια μας κυκλοφορία, που έχει καθυστερήσει λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί από τα μέσα του καλοκαιριού”.

The Big Nose Attack: “Τα παλιά βινύλια ειδικά μυρίζουν ακόμα καλύτερα! Είναι μια χρονομηχανή για τις αισθήσεις μας. Έχουμε σπίτι το «Paranoid» σε πρώτη κόπια single και ο Γάλλος τότε αγοραστής έχει κάνει αφιέρωση στην κοπέλα του στο εξώφυλλο και της το έχει κάνει δώρο. Το ακούω-βλέπω και πραγματικά ταξιδεύω στον χωροχρόνο”.

- Ποιο είναι το πιο παράξενο μέρος στο οποίο έχετε εμφανιστεί για συναυλία;

The Last Drive: “Αυτή τη στιγμή, μου έρχεται στο μυαλό μια συναυλία που είχαμε δώσει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αργοστολίου, στα μέσα του ‘80. Απερίγραπτος σουρεαλισμός. Παρ’ όλα αυτά, έγινε χαμός από τα παιδιά που ήταν μέσα”.

1000mods: “Σε αρκετά… Ένα, όμως, που μου έρχεται πρώτο στο μυαλό ήταν αυτό στο Into the Limbo (Κύπρος), στον Αγ. Σωζόμενο. Η «σκηνή» ήταν στα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου ναού, ανάμεσα σε καμάρες, σ’ ένα έρημο, desert μέρος”.

Wish Upon a Star: “Όσο μας βοηθάει η μνήμη μας, δεν υπάρχει κάποιο μέρος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράξενο, αλλά από τα πιο ιδιαίτερα μέρη που έχουμε παίξει ποτέ, είναι μια φάρμα στο Crispiano της Ιταλίας, σε μία κατάληψη στη Λουκέρνη της Ελβετίας, η οποία ήταν ένας υπέροχος ανοιχτός χώρος που θύμιζε το χωριό του Peter Pan, και μέσα σε μία άδεια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων στα Γιάννενα, στην οποία μάθαμε τέλεια την έννοια του αντίλαλου!”

The Big Nose Attack: “Έχουμε παίξει live σε πλοίο στη Λυών της Γαλλίας! Το καραβάκι έκανε μια βόλτα για μια ώρα και επέστρεφε να δέσει, οπότε ο κόσμος είχε μια ώρα να μεθύσει και να ακούσει live μουσική! Αν ήθελες να φύγεις νωρίτερα απ’ το live, προφανώς θα έπρεπε να ξέρεις καλό κολύμπι!”

- Αν παίζατε μία διασκευή από ένα εκ των τριών άλλων συγκροτημάτων της βραδιάς, ποια θα ήταν αυτή;

The Last Drive: “To «The Black Hat Man» των Big Nose Attack με τον Kosta A. Monk από τους Distortion Tamers στη φωνή”.

1000mods: “Χμ, θα πω κάτι που άκουγα  πρόσφατα… Tο «Falling Again» των Wish Upon a Star”.

Wish Upon a Star: “Θα διασκευάζαμε το «Valley of Sand» των 1000mods! Έχουμε τεράστια απορία κι εμείς σε πόσο πιο σύντομη εκτέλεση θα μπορούσαμε να φέρουμε ένα stoner rock κομμάτι, το οποίο διαρκεί μόλις 17 λεπτά και 16 δεύτερα!”

The Big Nose Attack: “Πολύ καλή ερώτηση! Ό,τι και να διασκευάζαμε, θα ήταν πρόκληση η μεταφορά και ενορχήστρωση του κομματιού σε ντουέτο. Θα γουστάραμε το «Low» από Mods!”

- Τα Εξάρχεια, με δικά σας λόγια.

The Last Drive: “Παρά τις αντιφάσεις και τις παθογένειες, παραμένει το μεγάλο εργαστήρι ελευθερίας, αλληλεγγύης και αντιφασισμού που είχαμε την τύχη να ζήσουμε στους καιρούς μας. Και έτσι πρέπει να μείνει”.

1000mods: “Τα Εξάρχεια είχαν, έχουν και θα έχουν μια τεράστια ιστορία, τόσο στο κοινωνικό όσο και στο μουσικό στερέωμα. Φυσικά, έχουμε κι εμείς ζήσει και συνυπάρξει σε αυτήν την γειτονιά αυτοπραγμάτωσης κι ελευθερισμού”.

Wish Upon a Star: “Τη γειτονιά των Eξαρχείων δεν τη γνωρίσαμε την εποχή που έπρεπε μάλλον. Είναι ένα από τα ιστορικότερα μέρη στο κέντρο της Αθήνας και είναι γνωστό για την πολιτική δράση που υπάρχει εκεί με τα στέκια, τις καταλήψεις και τους χώρους ελεύθερης έκφρασης. Είναι, όμως, και μια γειτονιά που έχει φιλοξενήσει πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα και καλλιτέχνες, μουσικούς, ηθοποιούς και ποιητές. Όσο και να προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως παρακμασμένη και κακόφημη περιοχή, παραμένει ακόμα γεμάτη παλμό, χωρίς να δείχνει να σβήνει, γιατί πάντα θα προσελκύει νεότερες γενιές”.

The Big Nose Attack: “Μια γειτονιά που έχουμε συνδυάσει με την τέχνη, το ροκ και τα ξενύχτια! Όλες οι μεγάλες αποφάσεις μας έχουν παρθεί εκεί πέρα υπό την επήρεια αλκοόλ…”

- Το An, με δικά σας λόγια.

The Last Drive: “Το «Μέγαρο Μουσικής Εξαρχείων», όπως έχει επιτυχημένα ονομαστεί. Μία σταθερά. Για μας αποτελεί τη συνέχεια του ιστορικού Πήγασου”.

1000mods: “Το An club είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της underground μουσικής. Μέσα από τους τοίχους του όλα αυτά τα χρόνια έχουν μεγαλώσει τόσα πολλά συγκροτήματα της underground σκηνής”.

Wish Upon a Star: “Όπως όλα τα παιδιά που γεννηθήκαμε μέσα στη δεκαετία του ‘80 και είχαμε την τύχη να ασχοληθούμε με την underground σκηνή της χώρας, σίγουρα είδαμε αρκετές από τις πρώτες συναυλίες στο υπόγειο του Αn. Όταν είχαμε ξεκινήσει να παίζουμε παρέα είχαμε σαν «μεγάλο» μας στόχο κάποια μέρα να παίξουμε στο Αn και αυτό ευτυχώς το έχουμε κάνει πολλές φορές από τότε! Είναι μακράν ο πιο ζεστός και φιλόξενος χώρος που υπάρχει στην Αθήνα για να παίζεις ή να βλέπεις συναυλίες. Επίσης, νιώθεις πως υπάρχει μια ενέργεια διαφορετική μέσα σε αυτό τον χώρο και κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη σκηνή του, σκεφτόμαστε τους αμέτρητους καλλιτέχνες, εγχώριους και ξένους, που έχουν παίξει εκεί και το πόσος ιδρώτας από την ξέφρενη διασκέδαση έχει χυθεί στο πάτωμά του”.

The Big Nose Attack: “Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής ροκ ιστορίας, τι να πρωτοπείς; Ένα από τα πρώτα μαγαζιά που παίξαμε ποτέ, σαν Down & Out τότε, και αγαπημένο μέχρι και σήμερα. Όταν είναι γεμάτο, έχει μια μαγεία και ζεστασιά, έχουμε τεράστια οικειότητα με το An Club”.

- Αν δεν υπήρχε η μουσική, πώς θα ήταν ο κόσμος;

The Last Drive: “Σκοτεινός και ανεξιχνίαστος, δίχως συνεκτικό ιστό”.

1000mods: “Ανύπαρκτος, άψυχος κι αδιάφορος”.

Wish Upon a Star: “Θα ήταν πιο βαρετός και ήσυχος, αλλά με μια ησυχία από αυτή που σε τρομάζει, γιατί τίποτα δεν συμβαίνει. Θα υπήρχαν πολλά συναισθήματα θαμμένα και ξεχασμένα, από αυτά που μπορείς να νιώσεις μόνο όταν ακούς το αγαπημένο σου συγκρότημα, δίσκο, κομμάτι, και κλείνεις τα μάτια σου και είσαι μόνο εσύ και η μουσική”.

The Big Nose Attack: “Ακούγεται εφιαλτικό αυτό που είπες! Ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο φτωχός και δυστυχισμένος σε σχέση με τώρα”.

- Και για να φτιάξει ο κόσμος, τι πρέπει να γίνει;

The Last Drive: “Το «μεγάλο» σχέδιο, είναι η δίψα για κυριαρχία να αντικατασταθεί από τη δίψα για αληθινή ζωή∙ να ζήσουμε ως ίσοι ανάμεσα σε ίσους, χωρίς εξουσίες και σύνορα κάθε είδους και σε αρμονία με τη μητέρα φύση. Το «μικρό» σχέδιο είναι να παραμένεις άνθρωπος στα διλλήματα της κάθε μέρας και τώρα που μιλάμε, ίσως είναι πιο σημαντικό”. 

1000mods: “Να ενδιαφερθεί ο ίδιος να τον φτιάξει, αλλά δυστυχώς έχει χαθεί το νόημα”.

Wish Upon a Star: “Όσο πεσιμιστικό και να ακουστεί, ο κόσμος είναι λίγο δύσκολο να φτιαχτεί στις μέρες μας, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη, στον οποίο ακόμα να μάθουμε να ζούμε αρμονικά με τους συνανθρώπους μας. Μια καλή αρχή θα ήταν με κάποιο τρόπο να βάζαμε στο μυαλό των ανθρώπων να μην αποσκοπούν μόνο στο κέρδος, είτε προσωπικό, είτε οικονομικό, και να τους δείχναμε την ομορφιά της δημιουργίας”.

The Big Nose Attack: “Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ-πολύ βασικά: Να κάνει περισσότερο σεξ”.

- Υπάρχει εγχειρίδιο επιτυχίας στο ροκ;

The Last Drive: “Υπάρχει, και είναι το «It’s a Long Way to the Top» των AC/DC”.

1000mods: “Νομίζω αν υπήρχε θα λεγόταν εγχειρίδιο αποτυχίας! Στην τελική, τι σημαίνει ροκ επιτυχία;”

Wish Upon a Star: “Αν υπάρχει εγχειρίδιο επιτυχίας στο ροκ, πείτε μας από πού να το παραγγείλουμε, θα θέλαμε μερικές συμβουλές σίγουρα! Αλλά για μια μπάντα, για να συνεχίσει να παίζει και να γράφει καλή μουσική, σίγουρα χρειάζεται αρκετή υπομονή και κυρίως επιμονή, και να μην σταματήσει να παίζει ποτέ, όσο της το επιτρέπουν πάντα οι συνθήκες. Θέλει και αρκετή τύχη. Επίσης, πολλά live, να μη φοβάται να εκτεθεί σε κόσμο, κοινό, είτε άλλες μπάντες. Μόνο με ένα τέτοιο διάλογο μπορεί να πάει ένας καλλιτέχνης, ένα συγκρότημα μπροστά”.

The Big Nose Attack: “Χαχαχα, όχι. Υπάρχει εγχειρίδιο του πώς να μείνεις άνεργος, άφραγκος και να ‘σαι ρεμάλι της κοινωνίας όμως, και αυτό λέγεται «παίζω σε ροκ μπάντα»”.

- Αν σας δινόταν η ευκαιρία το βράδυ της 19ης Μάρτη να ανεβάσετε στη σκηνή έναν καλλιτέχνη ή μία καλλιτέχνιδα που δεν βρίσκεται εν ζωή, τι θα επιλέγατε;

The Last Drive: “Δεν θέλω να το σκέφτομαι ούτε σαν πιθανότητα… μου μοιάζει με επεισόδιο από το «Rockin’ Dead», κατά το «Walking Dead»”.

1000mods: “Τον John Bonham να παίζει το drum solo του «Moby Dick» όλο το βράδυ!”

Wish Upon a Star: “Τον Κurt Cobain. Είναι μάλλον ο μοναδικός που έχει φύγει και έχει επηρεάσει εξίσου και τους τέσσερίς μας”.

The Big Nose Attack: “Το έχουμε ξαναπεί και το ξαναλέμε, Jimi Hendrix και τα μυαλά στα μπλέντερ! Σκέψου φάση…”

- Απέναντί σας στο μπαρ κάθεται ο αξέχαστος θεός Lemmy. Τι του λέτε;

The Last Drive: “Αρχηγέ, πιάσε το Rickie και ρίξε μερικούς κεραυνούς από εκεί ψηλά, γιατί εδώ κάτω η κατάσταση δεν παλεύεται!”

1000mods: “Πολλά ευχαριστώ που όρισες τι εστί να παίζεις βρώμικο και εκκωφαντικό δυνατό rock n’ roll! Everything louder than everyone else!”

Wish Upon a Star: “Punk ή heavy metal;”

The Big Nose Attack: “Πως για να βρισκόμαστε και εμείς εκεί μαζί του, μάλλον πεθάναμε και πήγαμε στην κόλαση… Ψιλοαναμενόμενο! Cheers Lem!”

* Το Lab Fest vol. III πραγματοποιείται το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Αn Club με τη συμμετοχή των 1000mods, Wish Upon a Star, Big Nose Attack και Last Drive – unplugged (10€ / The Lab T-Shirts, Rhythm Records).E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter