01Μαρτίου2021

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 10:59 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη SOCIAL WASTE: “Γυρίσαμε γιατί είχαμε πράγματα να πούμε”

Με αφορμή το live στο Ίλιον Plus, βρεθήκαμε με τους SOCIAL WASTE.

Μιλήσαμε με το Λεωνίδα και το Χρήστο, μιας και ο Γιάννης με το Γιώργο μένουν στην Κρήτη. Μια συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα, που αξίζει να διαβαστεί μέχρι τέλους.

- Ποιοι είναι οι Social Waste;

Χρήστος: “Εγώ έχω αναλάβει την παραγωγή των κομματιών και μέρος της παρουσίασης. Το τελευταίο το κάνουμε όλοι. Ο Λεωνίδας γράφει τους στίχους. Ο Γιάννης παίζει μουσική (λαούτο, ακορντεόν, μαντολίνο και άλλα) κι ο Γιώργος έχει αναλάβει το multimedia κομμάτι (ιστοσελίδα, βίντεο, facebook). O Dj Magnum είναι «ημιμόνιμος» συνεργάτης. Σε όποια live μπορεί έρχεται και σε όποια κομμάτια χρειαζόμαστε σκρατς συμμετέχει. Το γραφιστικό κομμάτι (τα σχέδια σε κάθε κομμάτι στα βίντεο) το έχει αναλάβει ο Γιάννης Οικονομάκης, ο αδερφός του Λεωνίδα. Μπορεί να μην είναι στο συγκρότημα, αλλά ξέρει πώς σκεφτόμαστε και τι θέλουμε”.

Λεωνίδας: “Τα βρίσκουμε και σαν άνθρωποι και καλλιτεχνικά. Είμαστε λίγο περίεργοι. Δεν κοιτάμε ποιος είναι ο καλύτερος ράπερ ή ο καλύτερος παραγωγός για να έρθει σε μας. Αυτό που μετράει είναι να είμαστε παρέα, να είμαστε φίλοι και να τα λέμε καλά μεταξύ μας και μετά αναλόγως με τις ικανότητες του καθενός, κοιτάμε πώς μπορεί να βοηθήσει στο συγκρότημα. Γι’ αυτό και δεν κάνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Πέρα από το ραπ, ο καθένας κάνει διαφορετικά πράγματα στην μπάντα. Ο καθένας αγαπάει αυτό που κάνει γι’ αυτό και κατά κάποιον τρόπο εξειδικεύεται σε αυτό. Έτσι βγαίνει κάτι προσεγμένο προς τα έξω”.

- Είχατε μια μεγάλη περίοδο αποχής, γιατί γυρίσατε;

Λ.: “Γιατί είχαμε πράγματα να πούμε. Δεν είχαμε σταματήσει να γράφουμε στίχους, ούτε να κάνουμε παρέα μεταξύ μας, απλά είχαμε σταματήσει να κάνουμε μουσική γιατί κάναμε άλλα πράγματα. Ήμασταν και σε διαφορετικά μέρη, χώρες, φάσεις. Οπότε, τη στιγμή που κατασταλάξαμε κάπως σαν άνθρωποι, είπαμε να το ξαναπιάσουμε λίγο πιο μεγάλοι, πιο αλλιώς, να πειραματιστούμε με ζωντανά όργανα.

Ξεκινήσαμε ουσιαστικά από το μηδέν. Είχαμε σταματήσει να κάνουμε παραγωγές, γιατί ο Μάνος που τις έκανε παλιότερα, έκανε άλλα πράγματα και δεν είχε χρόνο. Οπότε, ενώ είχαμε στίχους και ξέραμε πώς στήνεται ένα κομμάτι, δεν ξέραμε πώς να γίνει τεχνικά όλο αυτό. Και σ’ αυτό βοήθησε ο Χρήστος που είναι και το καινούριο μέλος της μπάντας”.

- Πώς και συνεργαστήκατε;

Χ.: “Κοίτα, εμένα οι Social Waste πάντα μου άρεσαν. Μετά τους Active Member που άκουγα πολύ τότε, θεωρούσα πως ήταν ό,τι καλύτερο. Ξεκίνησα στους D.O.D., πέρασα και λίγο από Βαβυλώνα και κάνοντας παρέα με το Λεωνίδα, τον ρώτησα γιατί δεν το ξεκινούν ξανά, μου είπε ότι δεν είχαν παραγωγές και του είπα ότι μπορούσα να βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι. Κι έτσι φτιάξαμε την «Ουτοπία» και ξεκίνησαν όλα”.

- Η μουσική σας ξεχωρίζει. Πώς το καταφέρατε;

Χ.: “Έχουμε κάνει το αυτονόητο. Έχουμε βάλει μουσικά όργανα σε ένα μουσικό είδος. Επειδή, τα παιδιά είναι από την Κρήτη και λόγω Μεσογείου έχουμε γενικότερα μουσική κουλτούρα κι ακούσματα έτσι κι αλλιώς. Στα live λαούτο και ακορντεόν παίζουμε ζωντανά κι έχουμε ξεκινήσει και μια συνεργασία με τα Αντίποινα, με το Γιώργο Νίκα που κατασκευάζει διάφορα όργανα.

Στα live που μπορεί να είναι ο Γιώργος θα παίζει και γκάιντα. Στόχος είναι όσο γίνεται περισσότερα όργανα live. Είναι στα πλάνα μια full band, αλλά ακόμα είναι πολύ δύσκολο. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε γύρω μας ανθρώπους που ξέρουν να παίζουν αυτά τα όργανα”.

Λ.: “Και γενικά δε μας ακούει πολύ hip hop κοινό εμάς”.

- Αλήθεια, ποιο είναι το κοινό των Social Waste;

Χ.: “Το εύρος των ηλικιών έχει μεγαλώσει αρκετά. Μας προσεγγίζουν άτομα από 16 έως 50 ετών. Ο λόγος είναι μάλλον, ότι ο ήχος είναι πιο «φιλικός» κι όταν το ακούσει, του είναι πολύ ενδιαφέρων και ο στίχος ή αντίστροφα.. δεν ξέρω”.

Λ.: “Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Ο συγκεκριμένος στίχος είναι πιο κατανοήσιμος από λίγο μεγαλύτερες ηλικίες κι όχι το σύνηθες hip hop κοινό που είναι 14-20. Εμάς θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο. Μας ακούνε και μεγάλοι άνθρωποι που δεν ακούνε hip hop, αλλά Θανάση Παπακωνσταντίνου ή παλιοί punk-άδες!”

- Social Waste VS Social Media.

Λ.: “Βοηθάνε αρκετά είναι η αλήθεια. Ωστόσο, και πριν από αυτά δεν ήταν και πολύ δίκαιος ο κόσμος της μουσικής. Κάποιος είχε πίσω τα PR από μια εταιρεία ή πλήρωνε περιοδικά και φαινόταν παραπάνω από κάποιον που δεν είχε. Απλά, εμάς μας βοηθάει πολύ γιατί όποιος θέλει να μας μιλήσει απευθύνεται αμέσως σε μας, χωρίς μεσάζοντες”.

- Πάμε στη “Γαλέρα”. Πώς προέκυψε το τραγούδι “Του Χρόνη’;

Λ.: “Έχουμε διαβάσει τα βιβλία του Μίσσιου από 3-4 φορές το καθένα, μας άρεσε σα συγγραφέας και σα στάση ζωής γενικότερα. Ουσιαστικά το είχαμε στο μυαλό μας να γίνει κάποια στιγμή. Υπήρχαν και κάποιοι σκόρπιοι στίχοι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Χρήστος το ήθελε πολύ για να το αφιερώσει στον πατέρα του. Κι έτσι σιγά σιγά το φτιάξαμε”.

- Στον πατέρα σου γιατί ήθελες να το αφιερώσεις;

Χ.: “Από τα πρώτα βιβλία που διάβασα, μπορεί και το πρώτο, ήταν του Μίσσιου («Καλά, Εσύ Σκοτώθηκες Νωρίς») και μου το είχε δώσει ο πατέρας μου”.

- Του άρεσε;

Χ.: “Πολύ!”

- Είναι ευθύνη ένα τέτοιο κομμάτι;

Λ.: “Όχι μόνο «Του Χρόνη», αλλά και «Του Άρη». Γιατί παίρνεις πάνω σου κομμάτια της ιστορίας. Χρειάστηκε τεράστια έρευνα…”

- Δηλαδή;

Λ.: “Την περίοδο που γράφτηκε το κομμάτι «Του Άρη» ασχολιόμουν πολύ με τον ΕΛΑΣ και την αντίσταση κι είχα κάνει κάποιες συνεντεύξεις με μαυροσκούφηδες και πολλή έρευνα αρχειακή, βιβλία και βιογραφίες. Γιατί, ξέρεις, είναι ένα ζήτημα «ταμπού». Πρέπει να είσαι ακριβής για να μη «στην πέσουν» ότι λες βλακείες.

Ακροβατείς σε ένα σκοινί. Να κάνεις ένα κομμάτι που να το γουστάρει ο κόσμος και να το σέβεται ή να κάνεις μια μαλακία. Είναι πολύ λεπτή η ισορροπία. Δεν είναι εύκολο άκουσμα. Δε συζητιέται εύκολα. Ούτε στο σχολείο μας το είχαν διδάξει. Οπότε προσπαθήσαμε να είναι ιστορικά έγκυρο. Και το ίδιο κάναμε και με το κομμάτι «Tου Χρόνη», να είναι δηλαδή όσο πιο κοντά στις ιδέες που πρέσβευε μέσα από τα βιβλία του”.

- Αντιδράσεις υπήρξαν;

Λ.: “Και θετικές και αρνητικές. Στις αρνητικές είναι ότι φάγαμε Χ από το ΚΚΕ, επειδή κάνουμε κριτική. Όχι σε φάση όμως ότι λέγαμε ανακρίβειες. Η κριτική δεν τους άρεσε. Από την άλλη, όμως, μας προσέγγισαν άτομα από την οικογένειά του αδερφού του Άρη, του Μπάμπη του Κλάρα, για να μας ευχαριστήσουν για το κομμάτι. Και νομίζω ότι τελικά το κάναμε σωστά”.

- Στίχοι. Συνδυάζουν πολιτική και ποίηση. Πώς είναι το να ξαναβάζεις στα στόματα του κόσμου τους ποιητές;

Λ.: “Είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με τα βιώματα και τα διαβάσματά σου, τα κουβαλάς μέσα σου. Όχι τόσο Ελύτης, όσο Καββαδίας, Ναζίμ Χικμέτ και στιχουργοί όπως ο Άλκης Αλκαίος ή ο Δημήτρης  Αποστολάκης είναι άνθρωποι που τους σέβομαι και μ’ έχουν επηρεάσει. Όταν γράφεις δεν το κάνεις επίτηδες να επηρεάζονται οι στίχοι σου.

Γίνεται όπως και στην καθημερινότητα. Συζητάμε για παράδειγμα για ένα θέμα και μπορεί να σου πω είχε πει ο τάδε κάτι σχετικό. Έτσι γίνεται. Αυτό είναι αφορμή για πολύ κόσμο να ψάξουν ποιήματα και βιβλία. Ξέρεις πόσος κόσμος ανακάλυψε τώρα το Μίσσιο ή ακόμα και το Βελουχιώτη”;

- Γιατί πολιτικός στίχος κι όχι κάτι πιο ανάλαφρο;

Χ.: “Είμαστε έντονα πολιτικοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι. Ο Λεωνίδας έχει διαβάσει, έχει ψάξει, έχει πάει σε πολλά από τα μέρη για τα οποία γράφει. Εύκολα θα παρατηρήσει κάποιος ότι γίνονται και παγκόσμιες συνδέσεις. Για παράδειγμα, αναφέρονται ιστορικά συμβάντα από πολλά μέρη της γης που συνδέονται με την Ελλάδα του σήμερα. Δε συμβαίνουν όλα στο μικρόκοσμό μας δηλαδή. Ο καπιταλισμός λειτουργεί κι αλλού με τα ίδια εργαλεία και τα ίδια όπλα”.

Λ.: “Δε μας ενδιαφέρει να κάνουμε «εύκολο» τραγούδι για τη «μάζα». Εμείς γουστάρουμε ένα hip hop επικίνδυνο, που όταν έχει να πει κάτι, ακούγεται. Κάποια τραγούδια, όπως το «Ποτοσί» είναι φτιαγμένα για να κάνουν κοινωνικοπολιτική παρέμβαση. Ακόμα και στίχοι μεμονωμένοι. Αν προσέξεις στη «Γιορτή της Ουτοπίας» λέει «στην Κοτσαμπάμπα δεν πουλιέται ρε κουφάλες το νερό».

Όταν γράφτηκε ήμασταν στην αρχή της κρίσης και των μνημονιακών χρόνων. Αυτά τα πράγματα όμως έχουν συμβεί και σε άλλες χώρες κι είχαμε «δει» ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού θα έρθει κι επίτηδες βάλαμε αυτό το στίχο εκεί. Μάθαμε ένα hip hop ενεργό, που δε θέλει να κάνει views στο Youtube. Θέλει να επηρεάσει συνειδήσεις”.

- Το κλιπ στη ΒΙΟ.ΜΕ. πώς έγινε;

Χ.: “Έχουμε στενή επαφή με τους εργαζόμενους εκεί και θέλαμε να βοηθήσουμε αυτό το πολιτικά κομβικό θέμα. Όταν χρεοκοπεί ένα εργοστάσιο κι οι εργαζόμενοι το αναλαμβάνουν να το κάνουν σωστότερα, αυτό πρέπει να στηρίζεται. Οπότε βάλαμε ένα λιθαράκι στο να το γνωρίσει περισσότερο ο κόσμος. Δεν κάναμε τίποτα τρελό. Πήγαμε με 2 κάμερες, μας βοήθησαν και κάποια παιδιά στη σκηνοθεσία (ο Μάνος κι η Δήμητρα) κι έτσι έγινε. Απ’ ότι λένε οι εργαζόμενοι τους άρεσε και βοήθησε”.

Λ.: “Ήταν καθαρά μια ακτιβιστική παρέμβαση. Καλλιτεχνικά δεν ήταν κάποια υπερπαραγωγή. Πήγαμε το πρωί, σε 4-5 ώρες κάναμε τα γυρίσματα και παίξαμε το βράδυ σε μια συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη! Έτσι από κάποιους κύκλους που ήδη γνώριζαν το θέμα, το πήγαμε και σε μερικούς ακόμα. Δεν είναι μόνο οι στίχοι. Είναι και πού κάνεις τη μουσική σου. Είναι και τα κρυμμένα μηνύματα. Το τραγούδι δε λέει τίποτα για τη ΒΙΟ.ΜΕ.. Το μήνυμα το περνάει το βίντεο”.

- Υπάρχει το φαινόμενο να σας πει κάποιος “αφού θα παίξεις κάπου χωρίς χρήματα, γιατί να δώσω για να σε δω σε μαγαζί”;

Χ.: “Όταν παίζεις σε κάποια κατάληψη ή για κάποιο πολιτικό λόγο, το κάνεις για στήριξη. Τα χρήματα για το σκοπό (όπως για παράδειγμα τη συναυλία που αναφέραμε στη Θεσσαλονίκη) θα μαζευτούν από τα μπαρ. Εμείς προφανώς θα παίξουμε δωρεάν. Το ίδιο και σε κάποια κατάληψη. Μας έχουν καλέσει και σε Φεστιβάλ, όπως τους Ήχους του Δάσους το καλοκαίρι που μας πέρασε, και είχε εισιτήριο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πάμε.

Κάποιος μπορεί να επιλέξει πού θα μας δει. Στο κάτω κάτω, όταν βάζεις μια ΤΙΜΙΑ είσοδο για το live για να καλύψεις τα έξοδα του studio, των μετακινήσεων και του cd δε γκρινιάζει κάποιος. Μπορεί κάποιοι να σου πουν «γιατί παίζεις σε μαγαζί», αλλά και πάλι δεν το θεωρώ κακό. Έτσι κι αλλιώς ούτε χορηγούς έχουμε, ούτε τίποτα”.

Λ.: “Από την άλλη, όπου μας έχει ζητηθεί να παίξουμε έχουμε πάει. Δεν πήραμε ποτέ λεφτά για πολιτικό σκοπό και πολλές φορές βάλαμε κι από την τσέπη μας. Έτσι, όπως δίνουμε στήριξη όποτε κάποιος μας χρειάζεται, θέλουμε κι εμείς στήριξη από τον κόσμο όταν κάνουμε κάποιο live σε μαγαζί”.

- Το “Ηip Ηop της Μεσογείου” πότε θα έρθει;

Χ.: “Η «Γαλέρα» προσπέρασε το «Hip Hop της Μεσογείου», γιατί τεχνικά ήταν πιο εύκολο να βγει. Η αρχική ιδέα ήταν να βγουν παράλληλα, αλλά δεν έγινε. Ωστόσο, 4-5 κομμάτια είναι ήδη έτοιμα και δε θα αργήσει πολύ. Μένουν άλλα 3-4 κομμάτια και θα βγει! Από δω και πέρα ασχολούμαστε μόνο με αυτό. Δεν έχουμε κάποιο άλλο project στο μυαλό μας. Στο live στις 19 Μαρτίου στο ΙΛΙΟΝ Plus θα παίξουμε 2-3 κομμάτια από το «Hip Hop της Μεσογείου»”.

- Πόσο διαφορετικό θα είναι;

Χ.: “Στον ήχο θα έχει κάποιες διαφορές γιατί θα έχει άλλου είδους όργανα. Αυτά που υπάρχουν στη «Γαλέρα» θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά αφού είμαστε μαζί με τα Αντίποινα που έχουν δική τους λογική στο στήσιμο των τραγουδιών θα είναι διαφορετικό. Κατά τη γνώμη μου, μια βελτιωμένη έκδοση της χρήσης των οργάνων”.

Λ.: “Κοίτα, η βασική διαφορά και η πρόκληση είναι να κάνουμε hip hop αποκλειστικά με μεσογειακά όργανα. Στο Social Waste δεν έχουμε βάλει τέτοιους περιορισμούς. Μπορεί να έχει και samples, μπορεί να έχει και πιο δυτικά όργανα”.

- Πώς ορίζεις το μεσογειακό χαρακτήρα και γιατί επιλέγεις Μεσόγειο;

Λ.: “Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και το βόρειο κομμάτι της το ευρωπαϊκό και το νότιο της Β. Αφρικής, έχει ένα δικό της χαρακτήρα, δικά της όργανα και πλέον έχει και δικό της hip hop. Σαν πρόκληση λοιπόν, θελήσαμε να πάρουμε μόνο μεσογειακά όργανα και να κάνουμε κάτι που να δένει περισσότερο στους ήχους μας. Δεν είναι πια αμερικάνικο αποκλειστικά το hip hop κίνημα. Είναι διεθνές. Ακόμα κι ο Chuck D έχει πει ότι τα καλύτερα τραγούδια δε γράφονται πλέον στην Αμερική”.

- Σκληρός στίχος, χωρίς σκληρό ραπ. Πώς το κάνετε;

Χ.: “Δε δείχνουμε πολύ κακοί, ε; Μάλλον δεν είναι το στυλ μας. Μπορείς να πεις πιο επικίνδυνα πράγματα χωρίς να βρίσεις. Δε χρειάζεται πολλή επίθεση κι αγριάδα στο ύφος…”

Λ.: “Άμα είναι ο στίχος δυνατός, γιατί να το παίξεις άγριος;”

- Επέλεξες τις σπουδές και την ακαδημαϊκή σου πορεία βάσει της μουσικής ή το τραγούδι βγήκε ως ανάγκη να πεις όσα έψαξες και έζησες;

Λ.: “Σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα συστήνομαι ως ράπερ κι αυτοί εδώ στο ραπ περιβάλλον με λένε λέκτορα. Αλλά, το hip hop είναι βιωματικό. Αυτά έχω, αυτά λέω. Αν είχα μια άλλη καθημερινότητα, ίσως να έλεγα άλλα πράγματα”.

- Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;

Χ.: “Είμαι αρκετά ανοιχτόμυαλος στα ακούσματά μου. Ακούω πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά με βάση τη μαύρη μουσική κι ό,τι αυτό συνεπάγεται funk, soul, hip hop, dub, reggae… Αν προσέξεις τα κομμάτια που έχω «πειράξει», θα καταλάβεις στα πιο ηλεκτρονικά μέρη τους ότι υπάρχουν πολύ έντονα αυτές οι επιρροές.

Για παράδειγμα το «Θα τον Aλλάξουμε Eμείς» που έχουμε κάνει με το Γιάγκο Χαιρέτη, τελειώνει με drum ‘n’ bass και γκάιντα! Γενικά μου αρέσει να ακούω μουσική, παρατηρώ τις λεπτομέρειες και κατά κάποιον τρόπο τα «αποθηκεύω» στο μυαλό μου ώστε να τα ταιριάξω σαν ιδέα στα δικά μας κομμάτια. Εμείς, γράφουμε λίγο ανάποδα”.

- Δηλαδή;  

Χ.: “Ο Λεωνίδας μας στέλνει έτοιμο το κομμάτι, έχοντας περάσει το ραπ σε μετρονόμο κι εμείς πρέπει να φτιάξουμε τη μουσική πάνω στο Λεωνίδα. Συνήθως γίνεται το αντίθετο. Εμείς, πρέπει να πατήσουμε στη λογική του Λεωνίδα, οπότε καταλαβαίνεις πόσο πιο δύσκολο είναι! Αυτό όμως είναι και το καλό. Επειδή ο στίχος είναι η βάση μας και χτίζουμε σ’ αυτό το feeling τη μουσική, γι’ αυτό ακούγεται και τόσο δεμένο το αποτέλεσμα”.

- Πώς είναι να ραπάρεις χωρίς να έχεις κάποιο ήχο στο μυαλό σου;

Λ.: “Κοίτα, την ώρα που γράφω έχω στο μυαλό μου τη μελωδία του κομματιού. Δεν ξέρω μουσική, αλλά επειδή έχω τη μελωδία, τη «δίνω» σε αυτούς που ξέρουν, τη διαβάζουν και βγαίνει το αποτέλεσμα που ακούς! Είναι λίγο τρελό αν το σκεφτείς καλύτερα…”

- Καταλαβαίνει ο κόσμος τι θέλετε να πείτε με τους στίχους;

Χ.: “Εδώ δεν καταλαβαίνουμε, εμείς στο γκρουπ, τι θέλει να πει ο Λεωνίδας κάποιες φορές!”

Λ.: “Κάνουμε στίχους με βιβλιογραφία. Όταν πιστεύω ότι κάτι που γράφω μπορεί να μην το γνωρίζουν τα παιδιά, έχω από κάτω σχετική βιβλιογραφία”.

Χ.: “Υπάρχει πολλή πληροφορία σε κάθε κομμάτι κι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα του ανοίξει καινούριους δρόμους. Θα τον οδηγήσει σε κάποιον ποιητή ή σε κάποιον συγγραφέα, πού μπορεί να του αρέσει, μπορεί και όχι. Θα το έχει ψάξει όμως κι αυτό μετράει! Ήρθε ένα παιδί 16 χρονών και μου είπε ότι από εμάς διάβασε 2 βιβλία του Μίσσιου κι ένα του Γκαλεάνο. Εκεί ένιωσα ότι γίνεται κάτι ωραίο”.

Λ.: “Αν το δεις μακροπρόθεσμα, πάει στο τι hip hop θα γίνεται στο μέλλον. Εμείς, ως δεύτερη γενιά, είχαμε κάποια ακούσματα - Active Member, Βαβυλώνα κι ό,τι έβγαινε από τη Freestyle, αλλά κυρίως το Μιχάλη που έγραφε και τους στίχους - και γράψαμε βάσει αυτών, οπότε αυτοί που θα έρθουν θα έχουν ακούσει κι εμάς. Είναι ευθύνη και στιχουργικά και μουσικά”.

- Παιδεία υπάρχει στην Ελλάδα του 2016;

Λ.: “Εκπαίδευση έχουμε, όχι παιδεία. Αναγκαστικά, το σχολικό σύστημα είναι οργανωμένο από το έθνος-κράτος και περνάει συγκεκριμένες ιδέες που μπορεί και να μην είναι ιστορικά σωστές, αλλά να εξυπηρετούν τους σκοπούς της οντότητας που λέγεται έθνος-κράτος. Η ιστορία που μαθαίνουμε στο σχολείο είναι άκρως εθνικιστική και πολλές φορές ανακριβής.

Επίσης, η εκπαίδευση είναι συνδεδεμένη με τη χριστιανορθόδοξη επίσημη θρησκεία του κράτους. Υπήρχε πάντα αυτή η προπαγάνδα. Και γι’ αυτό μη σε παραξενεύει ο φασισμός από τη στιγμή που η εκπαίδευση που έχουν στο σχολείο αυτό προωθεί: Τον ελληνοκεντρισμό και την ανωτερότητα της φυλής και του έθνους. Τι περιμένεις από ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει άλλα βιβλία στη ζωή τους; Γι’ αυτό λοιπόν, εκπαίδευση υπάρχει. Παιδεία όχι”.

- Η έξαρση του φασισμού δηλαδή οφείλεται στην έλλειψη παιδείας;

Λ.: “Βεβαίως. Αφού τους έχεις εκπαιδεύσει έτσι. Τι θα κάνουν; Απλά δεν ήταν τόσο έντονο παλιότερα, γιατί δεν ήταν οργανωμένο το κόμμα τους. Σίγουρα υπήρχαν στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί να πέφτουμε από τα σύννεφα;”

Χ.: “Αυτός ο κόσμος υπάρχει πλέον. Πρέπει να το δούμε. Αυτοί οι 400.000 ξέρουν ποιοι είναι και τι έχουν κάνει οι άνθρωποι που βάζει στη Βουλή κι έχουν επιλέξει να το στηρίζουν”.

- Κι όμως αλλάζει;

Χ.: “Όλα μπορούν να αλλάξουν. Όσο φτωχοποιείται ο κόσμος όμως, δυσκολεύει. Γιατί όταν ο άλλος αναγκάζεται να δουλεύει πολλές ώρες, δεν έχει χρόνο να ψαχτεί και πιέζεται οικονομικά και κοινωνικά, είναι πολύ «εύκολο» να επηρεαστεί από τέτοιες πρακτικές”.

Λ.: “Είναι θέμα πολιτισμικής ηγεμονίας. Τα ‘χει πει ο Gramsci για το ποιες ιδέες επικρατούν σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Από τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν το υπόβαθρο αυτό και θεωρούν το έθνος το κέντρο του σύμπαντος κι έρχεται και η κρίση… δεν είναι δύσκολο να πας εκεί και να το συντηρήσεις! Το υπόβαθρο το έχεις. Έχει φροντίσει το κράτος”.

- Ποια είναι η πρώτη λέξη που θα θέλατε να σκέφτεται ο κόσμος για σας, όταν ακούει Social Waste;

Χ.: “Εγώ θα ήθελα όταν ακούσει το πρώτο κομμάτι να ψάξει και τα υπόλοιπα”.

Λ.: “Μ’ αρέσει πολύ όταν βλέπω στα σχόλια τη λέξη «ξεχωριστοί»”.

* Οι Social Waste εμφανίζονται το Σάββατο 19 Μαρτίου στο Ίλιον Plus (7€ / Καμπεθόν, Rhythm Records). Μαζί τους, τα Antipoina και ο DJ Magnum/Βαγγέλης D.St8.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter