01Μαρτίου2021

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 11:27 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη SKG’s DUB ALLIANCE: “Τα μπάσα μας είναι βαριά σαν τον ελέφαντα, τον αληθινό βασιλιά της ζούγκλας!”

Λίγο πριν το live στο Six D.O.G.S συναντήσαμε τους SKG’s DUB ALLIANCE. Είναι τρελοί κι όλη την ώρα κάνουν πλάκα μεταξύ τους.

Κι αν αυτό ακούγεται «αστείο», τότε διαβάστε τι μας είπαν κι ακούστε τη μουσική τους για να τους πάρετε στα «σοβαρά». Γιατί αυτό που κάνουν αξίζει…

- Πώς ξεκίνησαν οι SKG’s Dub Alliance;

Big Shine: “Πρώτα συνδεθήκαμε μουσικά και μετά κάναμε πολλή παρέα κι έτσι δέσαμε. Στην αρχή παίζαμε σαν Big Shine και Digital Monk. Ο καθένας τα «δικά του» και τα δέναμε. Μετά από πολλές πρόβες, είχαμε καταλήξει σε μια tracklist για να παίζουμε στα live.

Με το Κακό Συναπάντημα, που είναι ο Lorrd, γνωριζόμασταν γιατί είχαμε κοινές παρέες και παίζαμε σε κοινά φεστιβάλ. Καμιά φορά ανέβαινα και τζάμαρα στο Κακό Συναπάντημα κι έτσι αποφασίσαμε να παίξουμε κι όλοι μαζί, στις 90 μοίρες. Το αρχικό όνομα ήταν SKG’s Dub Finest, ότι και καλά από τη Θεσσαλονίκη (SKG στο αεροδρόμιο) βγαίνει dub ήχος. Κι επειδή είδαμε ότι όλο αυτό πήγαινε καλά, ξεκινήσαμε πλέον σαν τριάδα, το 2013, να το τρέχουμε από Έβρο μέχρι Κρήτη.

Σε κάποια φάση, έδινε ο ένας στον άλλον πράγματα κι είχαμε φτάσει να έχουμε ηχογραφημένα (αλλά αμιξάριστα) γύρω στα 10-15 κομμάτια. Και λέμε «γιατί να μην το στείλουμε κι έξω όλο αυτό;». Το Finest, όμως, δεν ήταν αρκετά επαγγελματικό κι έτσι αποφασίσαμε το Alliance, γιατί είναι όντως συμμαχία. Κι έτσι, τον περασμένο Αύγουστο, οι SKG’s Dub Alliance πήραν μορφή”.

- Γιατί ελέφαντας;

Digital Monk: “Γιατί είναι ο αληθινός βασιλιάς της ζούγκλας! Και γιατί και τα μπάσα μας τα θεωρούμε elephant bass. Βαριά σαν τον ελέφαντα… Αν ήθελες ζώο, δε μπορούσες να βάλεις κάτι πιο αντιπροσωπευτικό. Το artwork στο logo το έκανε ο Koko κι είναι όλο στο χέρι”.

- Πόσο απέχει το Alliance από τα προσωπικά projects;

B.S.: “Κατά 70% είναι ίδιος ήχος, δεν απέχει και πολύ. Στα solo τα δικά μου τις μουσικές τις κάνει ο Digital Monk, ενώ και ακόμα και στις reggae μουσικές που φτιάχνει ο Lorrd έχει την ίδια βάση”.

D.M.: “Εγώ γράφω bass μουσική γενικά, στα solo μου δεν αλλάζει η βάση αυτή, αν και γίνομαι πιο σκοτεινός απ’ ότι είμαι στο Alliance και με εκφράζει το «Meditate on Bassweigth» για όσους γνωρίζουν…”

Lorrd: “Παρομοίως και σε μένα δεν απέχει και πολύ. Η μόνη διαφορά ίσως είναι το ότι μου αρέσει να πειραματίζομαι και σε πιο Trip Hop ήχο, από τον οποίο όμως και πάλι δεν λείπει το Dub στοιχείο και η Dub τεχνοτροπία στην χρήση των εφέ”.

- Θα συνεχιστεί έτσι το Alliance;

B.S.: “Never know. Μόνος μου το ξεκίνησα και μετά ήρθε ο Monk κι αργότερα ο Lorrd. Χίλιοι καλοί χωράνε, ένας κακός δε θα μπει ποτέ. Σκεφτόμαστε να βάλουμε και live όργανα, όπως τύμπανα κι ένα πνευστό. Υπάρχει κόσμος που παίζει ήδη για το Alliance”.

D.M.: “Έχουμε στόχο να εξελισσόμαστε συνέχεια, όσο αυτό είναι δυνατό. Από το studio μέχρι και τα live, έχουμε προγραμματισμένες για το μέλλον πολλές  εκπλήξεις, οι οποίες θα αποκαλύπτονται σιγά σιγά”.

- Με Moriginal πώς έγινε η συνεργασία;

B.S.: “Το Moriginal μας έχτισε και τώρα μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Έκανα την αρχή με το Νικήτα Κλιντ και δέσαμε από τις Ρόδες, οπότε ήρθε παράλληλα το Moriginal. Παίζαμε παντού ο Νικήτας, εγώ κι ο Felipe, οπότε εντάχθηκε σε αυτό και ο Monk. Κι έτσι ήρθε αργότερα κι ο Lorrd. Οπότε ή θα παίζαμε με τον Κλιντ ως Moriginal ή μόνοι μας ως SKG’s Dub Finest. Και κάπως έτσι εξελιχθήκαμε”.

- Δισκογραφικά σε τι φάση είστε;

L: “Το «The Alliance EP» είναι από αυτά που είχαμε ήδη στο «συρτάρι» και μας άρεσαν ως συνδυασμός να βγουν. Αυτά που βγάλαμε τώρα (Come Along & Mr Officer) ήταν ηχογραφημένα κι αμιξάριστα 1,5 χρόνο. Απλώς αυτή ήταν η στιγμή τους να βγουν προς τα έξω. Όσοι ακολουθούν στα live, ήδη τα ήξεραν”.

D.M.: “Κι έλεγα στο Big Shine, κάνε υπομονή. Θα έρθει η ώρα να τα βγάλουμε. Και ήρθε”.

B.S.: “Ξέρεις πόσα τέτοια υπάρχουν που περιμένουμε να τα βγάλουμε; Πότε θα έρθει η ώρα;”

- Η συνεργασία με το Magma Dee στο Come Along κάνει τη διαφορά. Πώς προέκυψε;

D.M.: “O Magma Dee είναι ένας πολύ ωραίος mc από Καβάλα, με έδρα τώρα στη Θεσσαλονίκη. Ετοιμάζει μπάντα δική του, περισσότερο σε dancehall ήχους”.

B.S.: “Κι ουσιαστικά είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή που κάνει το είδος αυτό (raga dancehall με live μπάντα). Στο home-studio που έχω γράφει και βγάζει πολύ ωραία πράγματα”.

- Πόσο βοηθάνε τα free download και τα social media γενικότερα; Γιατί υπάρχουν και παραδείγματα ανθρώπων που έχουν τρελή δημοσιότητα χωρίς τελικά να το αξίζουν.

Insom-παρέμβαση: “Αυτό που λες ισχύει σε όλα τα άλλα είδη μουσικής, εκτός της dub. Εδώ, αν αξίζεις θα ακουστείς”.

L: “Στο dub μπορεί να λάμψεις, αλλά δε θα μείνεις. Η ποιότητα έχει διάρκεια σε αυτό το είδος. Πιθανόν, επειδή έχει μικρό κοινό σε σχέση με άλλα”.

- Πόσο δέχεται το κοινό της Ελλάδας την dub;

D.M.: “Γενικά το κοινό είναι από δω κι από κει, με την έννοια ότι κι από άλλες σκηνές (όπως hip hop ή bass) ακούνε dub. Τα άτομα που ακούν dub κυρίως είναι μετρημένα στα δάχτυλα, έχει πολύ μικρό πυρήνα. Έχουμε πάρει το δύσκολο δρόμο, που λέει κι ο Lorrd”.

- Τη διαλέξατε την dub ή σας διάλεξε;

B.S.: “Σίγουρα το διαλέξαμε ότι επιλέγουμε να μείνουμε στα 300 άτομα πυρήνα και να τα κάνουμε 400 και 500 και όσο πάει. Μέσα από τα live, τις κυκλοφορίες μας κυρίως γίνεται η δουλειά, αλλά επενδύουμε χρόνο και χρήμα σε αυτή τη μουσική για να φτάσει σε περισσότερα αυτιά. Ελπίζουμε με κάθε καινούρια δουλειά να «κερδίζουμε» περισσότερο κόσμο, με τα μέσα που διαθέτουμε”.

- Η Θεσσαλονίκη βοηθάει σε όλο αυτό;

D.M.: “Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ περίεργο κοινό. Ή που θα σε αποθεώσει ή θα σε καταστρέψει”.

B.S.: “Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι οι λεγόμενοι «τζαμπατζήδες». Από τη μία παραπονιούνται που δε γίνονται events κι από την άλλη μας τη λένε για το εισιτήριο, που μπορεί να έχει 3€. Αν το βάλεις τσάμπα, γίνεται πανικός από κάτω. Από την άλλη, ο κόσμος περνάει δύσκολα, αλλά κι εμείς κάπως πρέπει να κάνουμε το live”.

Ανταπόκριση: SKG’s DUB ALLIANCE w/ Insom, InDaMouse @ Six D.O.G.S (πατήστε ΕΔΩ)

- Το Δεκέμβρη τι έγινε με τους Dub Pistols και το Rodney P;

B.S.: “Με το Rodney P γνωριστήκαμε το καλοκαίρι στο SAF, που έπαιζε με Herbaliser και περάσαμε όλη τη μέρα μαζί. Ήρθε σπίτι, ακούσαμε μουσικές, μου έδωσε, του έδωσα, γράψαμε κάποια patterns, κάποιους οδηγούς για το πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι κι υπήρχε ήδη η επαφή.

Με τον Barry Ashworth, όποτε έχουν έρθει οι Dub Pistols στην Ελλάδα ήμασταν δίπλα τους. Είτε Θεσσαλονίκη το 2012, είτε πέρυσι που τους είχε φέρει η Enter, παίζαμε μαζί ως Moriginal. Το Δεκέμβρη τώρα, παίζαμε Θεσσαλονίκη και την ώρα που κατεβαίνουμε από τη σκηνή έχουμε αφήσει ένα κόσμο σε ντελίριο.

Μπαίνουν Dub Pistols και λέει ο Barry στο Lorrd να ανέβει στη σκηνή. Συνεχίζει ο Rodney P, λέει κάποια κομμάτια και σε κάποια φάση με φωνάζει. Εκεί που σιγοντάρω, μου λέει «μη διανοηθείς να κατεβείς» κι επειδή ήξερα όλα τα κομμάτια (επειδή τους γουστάρω πολύ), συνεχίζουμε έτσι back-to-back. Μετά φώναξε ο Barry και το Monk κι έπαιζαν κι αυτοί μαζί και κάτω γίνεται πανικός.

Τέτοιο vibe σαν ομάδα είχαμε πολύ καιρό να νιώσουμε. Αθήνα δεν ήταν κανονισμένο να έρθουμε. Τελειώνει το event, μας φωνάζει στο ξενοδοχείο και μας λέει ότι ήθελε να κατέβουμε Αθήνα την επόμενη μέρα. Μετά, έπαιξα μαζί τους στην Πάτρα (τα παιδιά ανέβηκαν Θεσσαλονίκη). Κι ύστερα πήγα πάνω και βρέθηκα με τα παιδιά να παίξουμε Βόλο. Εκεί κι αν έγινε πανικός, γιατί ήταν μαζί κι ο FLeCK όπως και στην Αθήνα.

Αφού τελειώσαμε τα live, είπαμε να συνεργαστούμε και γενικότερα. Με το Rodney P ήδη ετοιμάζουμε κάτι και μόλις το ολοκληρώσουμε θα το δώσουμε. Δε θα περιμένει στα συρτάρια για χρόνια. Υπάρχουν βάσεις για 2-3 κομμάτια ήδη και με Dub Pistols και με Rodney P”.

- Από συνεργασίες ποια ξεχωρίζετε;

B.S.: “Το peak νομίζω από όσα έχουμε κάνει είναι οι High Tone”.

D.M.: “Οι High Tone είναι το μέλλον. Να το γράψεις αυτό!”

B.S.: “Πραγματικά, ήταν πρώτη φορά που έφυγα από live, ξύπνησα την άλλη μέρα το πρωί κι είχα συναισθήματα. Έπαιζαν με live μπάντα και παράλληλα είχαν βίντεο που άλλαζαν αρμονικά με τον ήχο. Σε κάποια φάση επικρατούσε μια σύγχυση. Να θες να χορέψεις και να θες παράλληλα να καθηλωθείς στο βίντεο, γιατί ήταν παράλληλα η ιστορία που έπαιζε στο κομμάτι, αλλά και η ίδια η μπάντα έκανε τα δικά της μαζί με όλο αυτό”.

L: “Για την ιστορία, οι High Tone είναι η πρώτη μπάντα στο χώρο της dub που έχει μιξάρει αναλογικά με ψηφιακά όργανα. Εκεί που βλέπεις τον dj που είναι κυρίως ψηφιακά και πετάει τα εφέ, βλέπεις και τα drums που είναι αναλογικά. Αυτό δεν το έχει κάνει άλλη μπάντα στην dub”.

B.S.: “Και φαντάσου το άλλο τώρα. Παίξαμε εμείς, κατεβήκαμε και την ώρα που έπαιζαν οι DubAdventure πριν τους High Tone, ερχόντουσαν με τα στικάκια να ανταλλάξουμε μουσικές. Ποιοι οι High Tone; Που είναι το μέλλον σε αυτό που κάνεις μας ζήτησαν δικά μας κομμάτια και μας έδωσαν δικά τους που θα βγουν το 2017!

Επίσης, εκτός των High Tone, ήταν πάρα πολύ ωραία στον Άγιο Νικόλαο στο φεστιβάλ του Professor Skank που ήταν οι Vibronics. Είναι η δεύτερη γενιά που ουσιαστικά έφερε το dub κι έλεγαν στον Monk τι ωραία μπάσα που βάζει στα κομμάτια… Και κάπως έτσι έκανε ο Monk το remix του Earl 16 με τον Professor Skank.

Όταν παίρνεις ανταπόκριση και καλές κριτικές από ανθρώπους σαν κι αυτούς, που ουσιαστικά «γέννησαν» τη μουσική που κάνεις, νιώθεις πολύ καλά. Όταν σου λένε ότι είσαι σωστός εκείνοι, είναι τελείως διαφορετικό. Παίρνεις κουράγιο ότι κάποια μέρα θα ανταμειφθούν οι κόποι σου”.

D.M.: “Και πρόσεξε. Εσύ το κάνεις στο «χωριό» σου κι αυτός το κάνει στην «πρωτεύουσα». Άλλα ερεθίσματα. Εκεί μεγαλώνουν με dub και jungle”.

- Η γλώσσα που ακούμε είναι «καθαρά» αγγλικά;

B.S.: “Όχι. Είναι Patwa (πατουά), που είναι τζαμαϊκανή διάλεκτος, που μιξάρεται με την αγγλική γλώσσα. Γι’ αυτό ακούγονται κάπως σα «βλάχικα» αγγλικά. Είναι και συντακτικά σωστά, απλά έτσι όπως ακούγονται δεν τα καταλαβαίνει απόλυτα ο κόσμος, γι’ αυτό βάζουμε πλέον και τους στίχους κάτω από τα κομμάτια. Δεν είμαι μόνο ένας τρελός που ουρλιάζει”.

- Ελληνικό στίχο γιατί δεν έχουν τα κομμάτια;

B.S.: “Θα ήταν πολύ αστείο να έχει ελληνικό στίχο. Δεν ξέρω με ποια έννοια. Θα ήταν σα να το βεβηλώνει. Θα μπορούσαμε, όμως, να κάνουμε ΕΝΑ διαφορετικό σε συνεργασία με Έλληνα mc. Και ήδη το δουλεύουμε να γίνει στα προσεχώς”.

- Σε τι διαφέρει η dub κι ακούγεται κι από μεγαλύτερες γενιές;

L: Σίγουρα η αισθητική του πώς παράγεται και κατ’ επέκταση πώς δημιουργείται ένα dub κομμάτι από μόνη της μπορεί να προσελκύσει και μεγαλύτερες γενιές, μιας και είναι τόσοι πολλοί οι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τα διάφορα εφέ, από το πόσο delay θα βάλεις σε μία άρση (το λεγόμενο skunking, χαρακτηριστικό της reggae), μέχρι και το να ηχογραφήσεις επίτηδες έναν μικροφωνισμό και να τον εντάξεις σε ένα dub κομμάτι.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως ο εκάστοτε στίχος που θα υπάρξει στο εκάστοτε μουσικό είδος ή κομμάτι, μπορεί να έχει αντίκτυπο σε συγκεκριμένης ηλικίας κοινό λόγω αυτών που λέει, πράγμα που δεν συμβαίνει τόσο στην dub η οποία είναι ένα είδος στο οποίο ο λόγος έχει λίγο μικρότερη αξία, μιας και πρωταγωνιστεί ο ήχος”.

B.S.: “Στην dub ακούς μουσική και παίρνεις παράλληλα και το spiritual της φάσης. Παίρνεις συναίσθημα και σφυγμό. Το ζεις ολόκληρος. Δεν είναι απλό rap. Εκεί πας καθαρά για τον mc. Εδώ έρχεσαι για τη μουσική, το vibe. Στην κουλτούρα μας, γενικά στη reggae κουλτούρα, χρησιμοποιείται κι η φωνή σαν όργανο. Υπάρχουν προσφωνήσεις πριν και μετά από κάθε πρόταση που χρωματίζουν και δένουν τον ήχο της μουσικής. Δε σημαίνουν κάτι, αλλά υπάρχουν για να δώσουν το «κάτι παραπάνω»”.


  • Photos by: Αφροδίτη Ζαγγανά / i-JUKEBOX.gr | All Rights Reserved


E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter