29Μαΐου2020

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 20:46 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη EPICA: “Οι sold out συναυλίες είναι το μεγαλύτερο έπαθλο για μια μπάντα”

Στην άλλη “άκρη” της Skype γραμμής βρίσκεται η γλυκύτατη SIMONE SIMONS, frontwoman των EPICA, που επιστρέφουν σύντομα στα μέρη μας.

Ποια η καλύτερη ευκαιρία για να μιλήσουμε για το “The Quantum Enigma”, τους κατάμεστους συναυλιακούς χώρους, τον συνδυασμό συμφωνικού και σκληρού metal, το ούζο και τα σουβλάκια…

- Καταρχάς, Simone, σε ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη, ανυπομονούμε όλοι για την επιστροφή των Epica στην Ελλάδα.

“Σε ευχαριστώ κι εγώ. Ναι, πλησιάζουν οι συναυλίες στη χώρα σας, σε ενάμιση μήνα θα είμαστε εκεί!”.

- Aς ξεκινήσουμε, λοιπόν, με το “The Quantum Enigma”, το οποίο αντιμετωπίστηκε διθυραμβικά από τη metal κοινότητα. Κάποια σχόλια για το τελευταίο σας άλμπουμ;

“Eίναι ο 6ος μας δίσκος και κάτι για το οποίο δώσαμε την περισσότερη δουλειά που έχουμε δώσει έως τώρα, θα έλεγα «αίμα, ιδρώτα και δάκρυα», με ένα καινούριο τιμ γύρω μας. Πρόκειται για το πιο βαρύ, ώριμο και πολύπλευρο άλμπουμ των Epica έως τώρα. Ο ήχος μας ακούγεται αναμφίβολα βαρύτερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε υποχωρήσει από τη συμφωνική μας πλευρά, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των Epica”.

- Άρα, είναι ασφαλές να πούμε ότι τα δικά σου οπερετικά φωνητικά, σε συνδυασμό με τα death growls του Mark Jansen, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των Epica;

“Σαφώς, οι Epica είναι γκρουπ και σε αυτό υπάρχει ανάμιξη πολλών στοιχείων. Τα δικά μου φωνητικά ποικίλουν, μπορεί να είναι από κλασικά και ροκ μέχρι ποπ. Η αντίθεση της απαλότητας και «αθωότητάς» τους με τη βαρύτητα και την αγριότητα του ήχου μας, είναι ένα τυπικό παράδειγμα για το πώς έχουν στηθεί οι Epica εξαρχής και αυτό ισχύει έως σήμερα”.

- Πάντως, δεν συνηθίζεται να ακούμε και brutal φωνητικά σε αυτό το ιδίωμα της σκληρής μουσικής.

“Είμαστε σίγουρα μια symphonic metal μπάντα, παρόλα αυτά, μιλάμε για metal, οπότε μας αρέσουν οι δυναμικές και οι αντιθέσεις που μπορεί να προκύψουν. Καμιά φορά τα brutal φωνητικά ταιριάζουν περισσότερο από ό,τι μια όμορφη γυναικεία φωνή. Πρέπει, άλλωστε, να προσθέτεις και την evil πλευρά!”.

- Μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για τα επόμενά σας σχέδια στο στούντιο, ή είναι νωρίς;

“Προς το παρόν έχουμε την περιοδεία και τα επερχόμενα φεστιβάλ, όμως θέλουμε το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε και τη δημιουργία νέου υλικού. Βέβαια, δεν έχουμε πει «ΟΚ, του χρόνου επιστρέφουμε στο στούντιο», είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή περιοδεύουμε για την προώθηση του «The Quantum Enigma». Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουμε σύντομα τα σχέδια που θα αφορούν το στούντιο, όταν, όμως, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε αυτό, όταν θα έχουμε γράψει νέο υλικό”.

- Ποιο είναι το αγαπημένο σας στιχουργικό θέμα; Μπορούμε να βρούμε στα τραγούδια σας θρησκεία, επιστήμη, αρχαίους πολιτισμούς, φυσικές καταστροφές, οικονομική κρίση.

“Ένα σημαντικό κομμάτι είναι προσωπικά θέματα και καταστάσεις, αλλά παράλληλα σίγουρα θέλουμε να ασχολούμαστε και με την κοινωνία και το τι συμβαίνει την εκάστοτε στιγμή. Για παράδειγμα, το «Natural Corruption» αφορά τον τυφώνα στις Φιλιππίνες και το τι επακολούθησε, γεγονότα που ήταν πολύ πρόσφατα όταν ηχογραφούσαμε τον δίσκο. Στον Mark (Jansen) αρέσει να γράφει για την επιστήμη, ενώ σίγουρα και η φιλοσοφική πλευρά των Epica είναι παρούσα και πάλι στο τελευταίο μας άλμπουμ. Τι σημαίνει «αλήθεια»; Την επηρεάζουμε με την αντίληψή μας; Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που περνάει από όλα τα τραγούδια μας”.

- Καθώς οι κινηματογραφικές παραγωγές είναι μια αξιοσημείωτη επιρροή για τη μουσική σας, ποια είναι η προσωπική σου αγαπημένη ταινία και το αγαπημένο soundtrack;

“Ω, αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αγαπώ πολλά soundtracks. Όταν τραγουδώ μόνη μου, μάλλον το «The Night Before Christmas». Λατρεύω τα τραγούδια του, τις φωνές, τους στίχους. Αν πρόκειται για καθαρά ορχηστρικές συνθέσεις, διαλέγω το «Gladiator». Χμ, βέβαια αυτό δεν είναι 100% ορχηστρικό, καθώς τραγουδάει η Lisa Gerrard. Πάντως πρόκειται για μια «σκληρή μάχη» ανάμεσα στα προαναφερθέντα, τα αγαπώ και τα δύο, πάρα πολύ”.

- Αν σου ζητούσα να φέρεις στη μνήμη σου το “Retrospect”, μια συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Eindhoven για τα 10α γενέθλια των Epica, ποιες θα ήταν οι στιγμές που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας; Ήταν πραγματικά ένα γιγαντιαίο project.

“Σίγουρα ήταν σημαντική η συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών μαζί μας, όπως για παράδειγμα της Floor (Jansen), με την οποία ερμηνεύσαμε μαζί δύο τραγούδια. Μου άρεσε πάρα πολύ το αποτέλεσμα που βγήκε στο «Stabat Mater Dolorosa». Επιπλέον, ξαναβρεθήκαμε στη σκηνή με τρία παλιότερά μας μέλη (Ad Sluijter, Yves Huts, Jeroen Simons), παρουσιάζοντας το «Quietus». Ήταν ένα τρίωρο σόου, δεν μπορώ να φέρω στη μνήμη μου όλα τα τραγούδια που παίξαμε, ενώ είχαμε γράψει και παρουσιάσει και ένα νέο κομμάτι, ειδικά για την περίσταση, το ομώνυμο «Retrospect». Πάντως αν διάλεγα μια στιγμή, αυτή θα ήταν το «Stabat Mater Dolorosa» που τραγούδησα με τη Floor, πολύ όμορφο”.

- Παίρνοντας την ευκαιρία, πρέπει να σου πω ότι δεν είναι συνηθισμένο για ένα γκρουπ να κανονίζει ειδικές τιμές διαμονής σε ξενοδοχεία, για τους fans που θα ταξιδέψουν από όλο τον κόσμο για μια συναυλία, εν προκειμένω το “Retrospect”. Ήταν μια εξαιρετική ιδέα, που δείχνει, αν μη τι άλλο, σεβασμό για τους οπαδούς σας.

“Γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα υπάρχει πολύς κόσμος που θα ταξιδέψει από πολύ μακριά, όχι μόνο από την Ολλανδία. Ήρθαν άνθρωποι από 45 διαφορετικές χώρες, ας πούμε από τη Λατινική Αμερική, που έκαναν αυτό το μακρινό ταξίδι μόνο και μόνο για να βρεθούν στη συναυλία. Ήταν ένα μεγάλο γεγονός, ξέραμε ότι θα “καταλαμβάναμε” την πόλη. Ο κόσμος ανερχόταν στις 4.500. Έτσι, ήρθε η ιδέα σε μας ως μπάντα και στο μάνατζμεντ, να βοηθήσουμε με τα ξενοδοχεία και όλα τα υπόλοιπα. Σαν να ήταν ένα «Epica ταξίδι», μια «Epica αργία»!”.

- Ανέφερες πριν τους metal fans από τη Λατινική Αμερική. Είναι τελικά οι πιο τρελοί από όλους;

“Πιστεύω ότι οι οπαδοί μας είναι παντού εξαιρετικοί, απλά στη Νότια Αμερική υπάρχει μια διαφορετική κουλτούρα…”.

- … Περισσότερο πάθος, ας πούμε.

“Ναι, φωνάζουν πολύ δυνατά, είναι πολύ φιλικοί, παθιασμένοι. Νιώθουμε πάντα πολύ φιλόξενα εκεί, ξέρουμε ότι οι συναυλίες μας θα είναι εκρηκτικές. Τραγουδούν τόσο δυνατά, που δεν μπορώ να ακούσω τη φωνή μου! Εκπληκτικό…”.

- Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ταυτίζονται με συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Είναι αυτή η αίσθηση που σας οδήγησε να συμμετάσχετε στην τηλεοπτική εκπομπή “Niks te Gek” και να κάνετε πραγματικότητα το όνειρο του Ruurd Woltring, να ηχογραφήσει μαζί σας ένα τραγούδι;

“Μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο και δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε. Οι Epica συμμετέχουν πάντοτε σε φιλανθρωπικές και άλλου είδους κινήσεις, μας αρέσει πολύ να κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Δυστυχώς δεν έχουμε τον χρόνο να χαροποιήσουμε άπαντες, όμως εκείνο το διάστημα υπήρχε η δυνατότητα, βρήκαμε το project εξαιρετικά ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το κάνουμε”.

- Ολοκληρώσατε πρόσφατα την περιοδεία με τους Dragonforce και τους Diablo Blvd. Πώς νιώθετε να εμφανίζεστε σε sold out συναυλίες;

“Θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο έπαθλο για μια μπάντα. Να ξέρεις ότι ο κόσμος σε αγαπάει, ότι κάνεις σωστά αυτό που κάνεις. Ότι όλη η σκληρή δουλειά και οι περιοδείες, ανταμείβονται. Τα sold out σόου είναι το σημαντικότερο βραβείο που σου απονέμεται σαν γκρουπ, νιώθεις υπέροχα. Στην τελευταία ευρωπαϊκή περιοδεία είχαμε 8 sold out συναυλίες, τη μία μετά την άλλη. Αναρωτιόμασταν «πάλι sold-out, αλήθεια συμβαίνει;». Ήταν κάτι που μας έκανε πολύ χαρούμενους”.

- Και η Ελλάδα από την πλευρά της έχει μια καθ’ όλα δυναμική fanbase στο συμφωνικό metal. Θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στο κοινό σας, για τις επερχόμενες συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

“Αναμφίβολα είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουμε στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι έχει κάποιο διάστημα που βρεθήκαμε εκεί. Ανυπομονούμε να πιούμε ουζάκι μαζί σας! Θα περάσουμε καλά!”.

-… Και να φάμε σουβλάκια!

“Nαι, αγαπάω το σουβλάκι! Λατρεύω το ελληνικό φαγητό, τις σαλάτες. Ο κόσμος είναι πολύ γλυκός…”.

- Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει το σουβλάκι…

“Χα χα! Έχουμε ελληνικά εστιατόρια στην Ολλανδία, αλλά εντάξει, δεν είχα φάει πραγματικό σουβλάκι μέχρι που ήρθα στην Ελλάδα!”.

- E ναι, είναι το αυθεντικό!

“Εντελώς!”.

- Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία, Simone, ο τελευταίος λόγος ανήκει σε εσένα.

«Σας περιμένω στις συναυλίες μας, είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε τέλεια, αγωνιούμε να σας δούμε από κοντά!”.

* Οι Epica εμφανίζονται την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο Fuzz Live Music Club και το Σάββατο 28 Μαρτίου στο Fix Factory of Sound. Εισιτήρια 23€, 26€, 29€ & 52€ (VIP) από Viva.gr, 11 876, Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, Ιανός, Reload.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter