20Ιανουαρίου2021

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 11:01 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη Τρίο Τεκκέ: Το ρεμπέτικο της σύγχρονης εποχής…!

Λίγο πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και το Gaia Live, αυτή την Πέμπτη (4/4) και την Παρασκευή (5/4), το δημοφιλές γκρουπ που συνδυάζει το ρεμπέτικο με τη jazz, τη reggae και ποικίλα άλλα είδη μουσικής, φιλοξενείται στο i-jukebox.gr, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Το Τρίο Τεκκέ, που αποτελείται από τον Αντώνη Αντωνίου (τζουράς / φωνητικά), τον Λευτέρη Μουμτζή (κιθάρα / φωνητικά) και τον Colin Somervel (κοντραμπάσο) και ετοιμάζεται να επιστρέψει στο στούντιο, προκειμένου να ηχογραφήσει το 3ο στούντιο άλμπουμ του, μετά τα άκρως επιτυχημένα Reggetika και Samas, θα παρουσιάσει στο κοινό μέρος του νέου του υλικού, καθώς και επιτυχίες που αγαπήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Ας δώσουμε, όμως, τον «λόγο» στα ίδια τα μέλη της μπάντας…

- Γεια χαρά παιδιά, σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και ανυπομονούμε για τις εμφανίσεις σας τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα!

«Και εμείς ανυπομονούμε να σας δούμε στις εμφανίσεις και να περάσουμε όμορφα μαζί».

- Το Τρίο Τεκκέ «συνδέει» Κύπρο – Αγγλία – Χιλή - Ελλάδα, όπως συνδέει τους κλασικούς και αγαπημένους ρεμπέτικους ήχους, με την jazz, τη reggae και τη latin μουσική. Πώς νιώθετε που εκπροσωπείτε, με τον δικό σας τρόπο, ένα τόσο ιδιαίτερο και παρεξηγημένο (ιστορικά) είδος μουσικής;

«Δεν νιώθουμε ιδιαίτερα ότι είμαστε εκπρόσωποι του ρεμπέτικου. Το ρεμπέτικο εκπροσωπείται πανάξια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό από ανθρώπους όπως το Δημήτρη Μυστακίδη και άλλους που το κατέχουν πολύ καλύτερα από εμάς.

Εμείς συνδέουμε ήχους όπως λέτε πιο πάνω και φτιάχνουμε κάτι δικό μας προσπαθώντας να κρατήσουμε το πνεύμα του ρεμπέτικου και σίγουρα τις μελωδίες εάν είναι κάτι που διασκευάζουμε, ελπίζοντας ότι αυτό που φτιάχνουμε στην τελική είναι κάτι δυνατό που επικοινωνεί.

Είναι αλήθεια ότι μας έχουν καλέσει να συμμετάσχουμε σε διάφορα φεστιβάλ ίσως και λόγω της περιγραφής “ρεμπέτικο” αλλά νιώθουμε ότι κάναμε σε όλες τις περιπτώσεις καλή δουλειά, με σεβασμό στο στοιχείο μας.

Παρόλα αυτά, τελευταία, έχουμε επικεντρωθεί αποκλειστικά πάνω στο δικό μας υλικό».

- Θέλοντας να σταθούμε λίγο παραπάνω σε αυτή την ιστορία, το ρεμπέτικο πέρασε από «σαράντα κύματα» κάποιες δεκαετίες πριν, καθώς λόγω των στίχων και της «ιδιοσυγκρασίας» που εξέπεμπε, θεωρούταν προκλητικό και είχε απαγορευθεί. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό;

«Θα ξεκινήσουμε από το παρόν για να δούμε ότι στην ουσία δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα από τότε ως προς την αντιμετώπισή του. Ακόμη και σήμερα λοιπόν υπάρχουν ρεμπέτικα τραγούδια που θεωρούνται ταμπού και προκλητικά για κάποιους. Τα θέματα βλέπεις για τα οποία μιλούν, αν εξαιρέσουμε την κατηγορία “ερωτικά”, έχουν πολύ έντονο ταξικό χαρακτήρα και έτσι η ψηλή και μεσαία τάξη δεν αντιπροσωπεύονται, ούτε και εκφράζονται με αυτά.

Ίσως ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος μεσοαστός σήμερα να κατανοήσει και να δεχτεί ένα ρεμπέτικο που μιλάει για παράδειγμα για χασίσι είναι ρομαντικοποιώντας την εποχή εκείνη. Φανταστείτε ότι συναντούμε σήμερα συνεχώς το απαίσιο φαινόμενο της αντικατάστασης συγκεκριμένων “κακών” λέξεων γνωστών και άγνωστων ρεμπέτικων, για να μπορέσει να αποδοθεί σε άλλα άσχετα περιβάλλοντα χωρίς να θίξει κάποιους.

Με την ίδια λογική λοιπόν και στο παρελθόν όταν βγαίνανε τέτοια τραγούδια, τα ψηλότερα κοινωνικά στρώματα και η εξουσία δεν τα έβλεπαν με καλό μάτι και αποτελούσαν για αυτούς κίνδυνο λόγω και της Ανατολίτικης προέλευσής τους. Έτσι το ρεμπέτικο πολεμήθηκε, όπως ακριβώς πολεμάται και σήμερα από τους αντίστοιχους τύπους.

Εδώ, εάν υπάρχει χώρος, να πούμε εν συντομία και μια ιστορία που μας έτυχε πρόσφατα στην Κύπρο. Ενώ λοιπόν παίζαμε ρεμπέτικα στο δρόμο και τραγουδούσαμε το τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς “Ο πρεζάκιας”, περάσανε από μπροστά μας δύο αστυνομικοί και όταν το αυτί τους έπιασε τους στίχους του τραγουδιού μας την πέσανε και ζητούσανε εξηγήσεις. Φανταστείτε! 80 χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει».

- Ποιοι ρεμπέτες υπήρξαν για εσάς «φάρος» και παράλληλα, αν θέλετε να μας αναφέρετε κάποια ακόμη ονόματα καλλιτεχνών, από τα είδη της μουσικής τα οποία «παντρεύετε» με το ρεμπέτικο και οι οποίοι σας επηρέασαν.

«Φάροι του ρεμπέτικου για μας ήταν και είναι αναμφισβήτητα ο Βαμβακάρης, ο Μπάτης, ο Γιοβάν Τσαούς, ο Δελιάς. Δηλαδή οι κύριοι εκπρόσωποι της “χρυσής” εποχής του ρεμπέτικου. Άλλοι καλλιτέχνες που μας επηρέασαν, ανάμεσα σε πολλούς και διάφορους θα ξεχωρίζαμε τους: Θανάση Παπακωνσταντίνου, Skatalites, Manu Chao, Velvet Underground».

- Ο τζουράς, η κιθάρα και το κοντραμπάσο, αποτελούν τον βασικό άξονα του ήχου σας, παρόλα αυτά, θέλησή σας είναι να πειραματιστείτε ακόμα περισσότερο και να εξελίξετε τον συνδυασμό που σας καθιέρωσε. Τι να περιμένουμε από την επόμενη δισκογραφική σας δουλειά;

«Όπως και στην προηγούμενη δουλειά, θα υπάρξει σίγουρα πειραματισμός στο στούντιο, πολύ πιθανόν κάποιοι φιλοξενούμενοι μουσικοί και εξ ολοκλήρου δικές μας συνθέσεις σε ρεμπέτικο ύφος και όχι μόνο».

- Το Τρίο Τεκκέ έχει ήδη προχωρήσει σε ηχογραφήσεις στα στούντιο του BBC στο Λονδίνο (φώτο πάνω), έχει κερδίσει βραβεία και έχει «δει» το τραγούδι InDa να συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή του καταξιωμένου μουσικού παραγωγού, Gilles Peterson. Αναμφίβολα σπουδαία βήματα για την πορεία σας ως μπάντα. Επόμενοι «μεγάλοι» στόχοι, αν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε έτσι;

«Ο επόμενος στόχος για μας είναι η ηχογράφηση και κυκλοφορία του τρίτου μας δίσκου. Θέλουμε να επικεντρωθούμε επίσης στο να γράψουμε όσο πιο καλά τραγούδια μπορούμε. Τα υπόλοιπα θα έρθουν στην πορεία όπως ήρθαν και στο παρελθόν…».

- Αλλάζοντας, δυστυχώς, «κλίμα», ένα σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν σε Κύπρο, Ελλάδα και γενικότερα σε όλον τον πλανήτη, όπου τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα…;

«Μόνο αγάπη και αλληλεγγύη θα μας σώσουν. Χρειάζεται επειγόντως να έρθουμε πιο κοντά στους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας και να αναθεωρήσουμε τις ζωές μας. Χρειάζεται αλλαγή συνείδησης».

- Επιστρέφοντας στα της μουσικής, το ρεμπέτικο είναι, τελικά, το «ελληνικό μπλουζ»;

«Νομίζω ότι αυτό είναι πλέον ευρέως γνωστό».

- Αν απόψε βλέπατε ένα όμορφο όνειρο με έναν θρύλο του ρεμπέτικου να σας συνοδεύει στη σκηνή, ποιος θα θέλατε να είναι αυτός…;

«Ο Ανέστης Δελιάς. Λόγω του τραγικού του θανάτου σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά και των λίγων αλλά υπέροχων τραγουδιών που μας έχει αφήσει, έχει δημιουργηθεί γύρω από τη φιγούρα του ένας ελκυστικότατος θρύλος της κατηγορίας Robert Johnson».

- Κλείνοντας από την πλευρά μας, να ευχηθούμε η έμπνευσή σας να είναι ανεξάντλητη και να έχετε δύναμη για τη συνέχεια. Σας ευχαριστούμε…

«Να είστε πάντα καλά και χαρούμενοι».


  • Event: ΤΡΙΟ ΤΕΚΚΕ
  • Date: Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5 Απριλίου 2013
  • City: Θεσσαλονίκη
  • Venue: Gaia Live
  • Doors: 22:00
  • Tickets: Είσοδος ελεύθερηE-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter