Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 12:09 Γράφτηκε από: 

Ακτινογραφία στο setlist των IRON MAIDEN

Δεν είναι μόνο το ότι επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 7 χρόνια που έμοιαζαν αιώνες, ή ότι το σόου που παρουσιάζουν, είναι πάντοτε μοναδικό.

Οι IRON MAIDEN έχουν επιλέξει για τις ανάγκες του “Legacy of the Beast World Tour” να στήσουν ένα setlist που αφενός στηρίζεται σε κλασικά και αγαπημένα (11 στα 16 τραγούδια έρχονται από τα 80s, τι να λέμε τώρα…), αφετέρου, όμως, περιλαμβάνει και κάποιες αναπάντεχες και ευχάριστες εκπλήξεις.

Με την Αθήνα να βρίσκεται μέσα στις 38 στάσεις του εμβληματικού γκρουπ, πάμε να τσεκάρουμε αναλυτικά τι πρόκειται να ακούσουμε το βράδυ της 20ής Ιουλίου. Αυτή η συναυλία, προφανώς και δεν χάνεται…

“ACES HIGH” (from “Powerslave”, 1984)

To καταλληλότερο εισαγωγικό για τη συναυλία. Το ξέρουν και οι ίδιοι, γι’ αυτό και το χρησιμοποιούν συχνά ως τέτοιο. Ήδη κλείνουμε τα μάτια και ακούμε τον Winston Churchill στον γνωστό ως “We shall fight on the beaches” λόγο του, να “προλογίζει” στη Μαλακάσα το “Aces High”, ένα από τα καλύτερα Maiden τραγούδια, γραμμένο για τη Μάχη της Αγγλίας ανάμεσα στις βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις και τη ναζιστική Γερμανία.

“WHERE EAGLES DARE” (from “Piece of Mind”, 1983)

Όταν ο Nicko McBrain αντικατέστησε τον Clive Burr, που δυστυχώς εδώ και 5 χρόνια δεν βρίσκεται ανάμεσά μας, έπρεπε να δώσει κατευθείαν το στίγμα του. Το “Piece of Mind” ξεκινάει, λοιπόν, με το “Where Eagles Dare”, στο οποίο πρωταγωνιστούν τα τύμπανα του Nicko. Ένα τραγούδι που σημειολογικά αποτελεί το προοίμιο του “Aces High”, βασισμένο στο ομώνυμο φιλμ του Brian G. Hutton, και που επιστρέφει στο setlist των Iron Maiden μετά από 13 χρόνια.

“2 MINUTES TO MIDNIGHT” (from “Powerslave”, 1984)

Εκ των κλασικών τους στιγμών και ένα από τα πλέον γνωστά αντιπολεμικά τραγούδια, το “2 Minutes to Midnight” αναφέρεται στον πυρηνικό όλεθρο.

“THE CLANSMAN” (from “Virtual XI”, 1998)

Εμπνευσμένο από το περίφημο “Braveheart” του Mel Gibson, το οποίο εξιστορεί τη ζωή του πολεμιστή William Wallace κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας από τους Άγγλους, βρισκόμενων τότε υπό τον βασιλιά Εδουάρδο Α’, το πανέμορφο “The Clansman” διατηρήθηκε στο set των Maiden τα πρώτα χρόνια από την επιστροφή Dickinson στη θέση του Bayley, επανέρχεται όμως σε αυτό μετά από μια 15ετία.

“THE TROOPER” (from “Piece of Mind”, 1983)

Ένα από τα τραγούδια-trademarks του γκρουπ μιλάει για την Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια της μάχης της Mπαλακλάβα στον Kριμαϊκό πόλεμο. Οι Iron Maiden δεν θα μπορούσαν παρά να ονομάσουν “Trooper” την επίσημη μπύρα τους.

“REVELATIONS” (from “Piece of Mind”, 1983)

Το πιο μελωδικό κομμάτι του set, συνδυάζει το “O God of Earth and Altar” του G. K. Chesterton με τα έργα και ημέρες του αποκρυφιστή και λογοτέχνη Aleister Crowley.

“FOR THE GREATER GOOD OF GOD” (from “A Matter of Life and Death”, 2006)

Από τα καλύτερα της β’ εποχής Dickinson & Smith, το “For the Greater Good of God” αναφέρεται στους πολέμους στο όνομα του Χριστού, επιστρέφοντας στο setlist μετά από 11 χρόνια.

“THE WICKER MAN” (from “Brave New World”, 2000)

Το δεύτερο και τελευταίο από την προαναφερθείσα β’ εποχή που συμπεριέλαβαν (μετά από μια 7ετία) οι Maiden στο set της περιοδείας τους, είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο φιλμ τρόμου/μυστηρίου του Robin Hardy.

“SIGN OF THE CROSS” (from “The X Factor”, 1995)

Επίσης ένα από τα κομμάτια της δισκογραφίας με Blaze Bayley που το γκρουπ κράτησε αρχικά στη live λίστα όταν επανήλθε ο Bruce Dickinson, επιστρέφει σε αυτή μετά από 17 χρόνια. Βασισμένο στο μυθιστόρημα “The Name of the Rose” του Umberto Eco, το “Sign of the Cross” αξίζει σίγουρα να βρίσκεται σε κάθε set των Iron Maiden.

“FLIGHT OF ICARUS” (from “Piece of Mind”, 1983)

Το τραγούδι που κάνει τη μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς έρχεται στο setlist μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Πρώτο single που κυκλοφόρησε το γκρουπ στις ΗΠΑ, το “Flight of Icarus” κάνει ένα πέρασμα από τον Μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου, για να μιλήσει για το επαναστατικό πνεύμα (και ενίοτε… ξεροκεφαλιά) που χαρακτήριζε ανέκαθεν την εφηβεία.

“FEAR OF THE DARK” (from “Fear of the Dark”, 1992)

Αν υπήρχε μονάχα ένα τραγούδι στην ιστορία της παγκόσμιας δισκογραφίας που να μπορεί να αποτυπώσει τέλεια την έννοια του sing-along, πιθανότατα θα ήταν το “Fear of the Dark”, γραμμένο για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκότος.

“THE NUMBER OF THE BEAST” (from “The Number of the Beast”, 1982)

Σοκ και δέος, πίσω στο 1982. Ο Bruce Dickinson έχει ήδη αντικαταστήσει τον Paul Di’Anno και οι Iron Maiden κυκλοφορούν το τραγούδι για το οποίο η παγκόσμια “ηθική” κοινότητα τους θεώρησε… σατανιστές (και ενίοτε του θεωρεί, ακόμα και σήμερα).

Ένα από τα σύμβολα του γκρουπ, το “The Number of the Beast” αποτελεί δημιούργημα του ιδρυτή της μπάντας Steve Harris, ο οποίος συνδύασε έναν εφιάλτη του μετά την παρακολούθηση του φιλμ “Damien: Omen II” του Don Taylor, με το ποίημα “Tam o’ Shanter” του Robert Burns. Στην αρχή του κομματιού, ακούμε τη φωνή του ηθοποιού Barry Clayton, να απαγγέλλει στίχους από την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

“IRON MAIDEN” (from “Iron Maiden”, 1980)

To μοναδικό του set από την Di’Anno εποχή, είναι και αυτό που δεν λείπει ποτέ από τις συναυλίες των Βρετανών. “Iron Maiden’s gonna get you, no matter how far…”

“THE EVIL THAT MEN DO” (from “Seventh Son of a Seventh Son”, 1988)

Έχοντας δανειστεί τον τίτλο του από την ομιλία του Μάρκου Αντώνιου στο θεατρικό έργο “Ιούλιος Καίσαρ” του Σαίξπηρ, το “The Evil That Men Do” συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια από την κυκλοφορία του, ως μέρος μιας από τις σπουδαιότερες δισκογραφικές δουλειές των Iron Maiden, του εκπληκτικού “Seventh Son of a Seventh Son”.

“HALLOWED BE THY NAME” (from “The Number of the Beast”, 1982)

Ο χαρακτηρισμός “συγκλονιστικό” είναι λίγος για να περιγράψει ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ στη metal μουσική. Το “Hallowed Be Thy Name” μιλάει για τις τελευταίους ώρες ενός θανατοποινίτη και σε κάθε, μα κάθε του άκουσμα, προκαλεί ρίγος.

“RUN TO THE HILLS” (from “The Number of the Beast”, 1982)

Η ώρα για την αυλαία της συναυλίας έχει έρθει και οι Iron Maiden τραγουδούν στο θρυλικό “Run to the Hills” για τον πόλεμο του λευκού κατακτητή απέναντι στους ιθαγενείς της Αμερικής.

* Οι Iron Maiden εμφανίζονται στην 3η ημέρα του Rockwave Festival, την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο TerraVibe Park, μαζί με τους Volbeat, Tremonti, Raven Age, Monument, W.E.B. και Rollin’ Dice (60€ μονοήμερο, 99€ διήμερο / Ticket House, Musicland, Γερμανός/Cosmote, TicketHouse.gr, TicketMaster.gr).



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

  • Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
    Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

    Έχοντας αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική σκηνή με τη μακρόχρονη και πολυσχιδή καριέρα τους, οι James έρχονται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, επιβεβαιώνοντας τη σχέση λατρείας που έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό.

Also Read

  • Το full line-up των ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό

    Από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου, τα Rockwave Nights στήνουν μια μοναδική γιορτή στο Θέατρο Λυκαβηττού, με 13 συναυλίες και φόντο τους ανοιχτούς ορίζοντες.

  • Οι PINK MARTINI στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό

    Το πολυμελές σχήμα των Pink Martini με τη σαγηνευτική China Forbes στα φωνητικά, έρχεται τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στα Rockwave Nights στο Θέατρο Λυκαβηττού, για να ξυπνήσει μνήμες από την εκρηκτική βραδιά του 2008 και να επιβεβαιώσει γιατί εξακολουθεί να είναι ένα από τα best-selling σχήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

  • Οι RAINING PLEASURE στα ROCKWAVE NIGHTS στο Θέατρο Λυκαβηττού

    Έχοντας έρθει η στιγμή να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν πριν από 14 χρόνια, οι Raining Pleasure γιορτάζουν το reunion τους την Παρασκευή 28 Ιουνίου στα Rockwave Nights στο Θέατρο Λυκαβηττού.

  • Η IMANY στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό

    Η Imany ανεβαίνει την Τρίτη 16 Ιουλίου στα Rockwave Nights στο Θέατρο Λυκαβηττού με το “Voodoo Cello”, έναν συγκλονιστικό διάλογο ανάμεσα στη δική της μοναδική φωνή και οκτώ τσελίστες.

  • Οι PLACEBO στα ROCKWAVE NIGHTS στον Λυκαβηττό

    Έχοντας χτίσει μια 25ετή σχέση λατρείας με το ελληνικό κοινό, οι Placebo επιστρέφουν την Πέμπτη 1 Αυγούστου στο Θέατρο του Λυκαβηττού στο πλαίσιο των Rockwave Nights.